We kunnen er niet omheen: dit is het jaar van de Waalse gastronomie. Met invloeden vanuit heel Europa, met formidabele streekproducten. Dat dit initiatief op veel belangstelling kan rekenen, staat buiten kijf. Maar praten of schrijven over de lekkere dingen des levens doet tekort aan de realiteit. U moet de Waalse gastronomie nu maar eens echt aan den lijve gaan ontdekken.
Bezoek eens een brouwerij. Alleen, met vrienden of met familie. Er zijn er letterlijk nog tientallen: grote en kleine, bekende en minder bekende brouwerijen. De meeste zullen je met open armen ontvangen. Er zit leven in deze brouwerijen: van de stoombrouwerij in Pipaix, over de artisanale brouwerij Sainte-Hélène in Ethe en de brouwerij Caracole in Falmignoul, tot de ambachtelijke brouwerij van Rulles. Kijken, ruiken, bewonderen en proeven. Dat is dan genieten.
Voor de kunstliefhebbers is er ook iets heel speciaal. Saveurs Muséales heet het. Moeilijk te vertalen, maar het komt erop neer dat een twintigtal musea hun deuren opengooien voor een unieke en originele mix van cultuur en gastronomie. Zo is er in de prachtige abdij van Stavelot een tentoonstelling over chocolade. In de mijn van Blégny wordt een bezoek aan de oude mijnschachten gecombineerd met lekker eten en drinken. In het Gallo-Romeins museum in Ath leer je dan weer de oude, zeg maar antieke, keuken kennen. De lijst is lang en de keuze moeilijk. Maar waar je ook voor kiest, het wordt een ervaring om nooit te vergeten.
Van de hoeve tot op je bord, of van het veld tot in de winkelrekken, zijn er heel wat tussenstappen, en we vergeten vaak dat al dat lekkers van bij ons uit de buurt komt. Een bezoek aan lokale producenten leert ons en – misschien vooral - onze kinderen dat achter al die lekkere dingen die we eten en drinken, mensen zitten die het beste van zichzelf en van hun ervaring geven om ons al dat lekkers voor te schotelen. Wijngaardslakken uit de streek van Namen, Ardense ham, honing, het lekkere vlees van de Blanc Bleu Belge, de gastronomische specialiteiten volgen elkaar op en ze zijn allemaal superlekker. De ambachtslui en landbouwers zijn gebeten door hun vak en ontvangen je met open armen. Ze leiden je met plezier rond in hun werkterrein. Opnieuw is het aanbod immens groot. Kies maar: de ambachtelijke siroopmakerij van Aubel, de confituur- en likeurfabriek in Ellezelles, het atelier van Collard in Dinant waar ze hun wereldberoemde koeken maken, de kaasmakerij Du Vieux Moulin in Battice, het museum van mosterdfabrikant Bister in Jambes, of de slakkenkwekerij in Seloignes. En dit is maar een kleine greep uit het bijzonder grote aanbod.
Als je zelf aan de slag wil, zijn er dit jaar en volgend jaar tal van mogelijkheden om kookcursussen te volgen, voor ieders budget. En wat is er nu prettiger dan samen, in een gezellige groep, je eten klaar te maken en er daarna van te smullen? Vergeet ook de chocolade niet. Ook daar is Wallonië terecht trots op. En niet alleen om van te snoepen. Al gehoord van chocotherapie? Je laat je masseren, insmeren eigenlijk, met chocolade. De natuurlijke antioxydanten die in cacao zitten, zorgen ervoor dat je huid gevoed wordt, herstelt, gehydrateerd wordt en minder snel veroudert.