Na een klacht van een bewoner stelt de auditeur voor om het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Oude Dokken een negatief advies te geven, wat kan betekenen dat de stad haar hele huiswerk opnieuw moet doen. 'En dat zou het project enorm vertragen', zegt schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (SP.A).

Meer groen in het project Oude Dokken, dat is wat de leden van het buurtcomitéBewoners voor een Koopvaardijpark al in 2006 vroegen. Toen de afdeling Sluizeken-Ham van Groen! in 2008 uitpakte met een plan voor een Koopvaardijpark, met 12hectare park tussen Handelsdok en Afrikalaan, kon dat op de steun rekenen van de bewonersgroep. 'Waar het om draait, is dat de stad bij de planning van Oude Dokken onvoldoende groenruimte gepland heeft om te beantwoorden aan haar eigen normen daarrond', zegt Pieter Van Vooren, die de klacht indiende bij de Raad van State. 

Alternatieve plannen

'In de opmaak van het milieueffectenrapport (MER) bij het RUP heeft de stad nooit de alternatieve plannen onderzocht. Nochtans hebben wij dit alternatief wel ingediend.' Dus trok Van Vooren naar de Raad van State om aan te klagen dat het MER niet volgens de juiste procedure opgesteld is. Daarin wordt hij nu gevolgd door de auditeur van de Raad van State.

Rechtszekerheid

'Dit geeft een enorm probleem voor de rechtszekerheid als de Raad van State dit advies effectief volgt en het RUP Oude Dokken zou vernietigen', zegt schepen Balthazar. 'Want bij de opmaak van milieueffectenrapport hebben onze stadsdiensten advies net omwille van deze kwestie gevraagd bij de Vlaamse overheid of de manier waarop wij wilden werken de goede was. Wij hebben toen een brief ontvangen dat onze werkwijze correct was.'

Gesprek

Balthazar verwacht de uiteindelijke beslissing van de Raad ten vroegste in december, maar houdt zijn hart vast. 'Ik hoop dat deze mensen niet het hele plan willen kapotmaken. Dat zou betekenen dat de infrastructuur die er nu al ligt, lange tijd nutteloos zou zijn. Ik sta open voor een gesprek waarin we samen kunnen bekijken of er meer groen kan worden ingepland in Oude Dokken. Niet binnen het bestaande RUP, maar in de omgeving rond het Handelsdok kunnen we zoeken naar meer groen.' Een gesprek is ook waar Van Vooren en de bewonersgroep op aansturen. 'Het enige dat wij - al van bij het begin - willen, is onze vraag voorleggen om meer kwalitatief groen in Oude Dokken te hebben.'

Wie ook tevreden zou zijn met een gesprek tussen schepen Balthazar en de bewonersgroep, is Groen!. De partij kwam zelf met het betrokken plan en heeft steeds gepleit voor meer ruimte voor natuur in Oude Dokken. 'Maar op dit moment zijn wij geen betrokken partij in dit project en kunnen we alleen maar blij zijn, mocht er een gesprek tussen de betrokkenen komen. Een gesprek dat volgens ons al lang had moeten plaatsvinden', aldus Filip Watteeuw van Groen!.