De jongste tien jaar was er maar twee keer eerder een moment waarop geïnteresseerden zich konden inschrijven. In 2002 waren er 437 kandidaten en in 2006 waren het er 398. Gisteren stond de teller rond 16 uur net niet op 800. Om middernacht verliep de deadline. 'Nooit eerder hadden we zoveel inschrijvingen. Het is fantastisch om te zien hoe populair de Gentse brandweer is. Dat was ook al te merken tijdens onze opendeurdag vorige zondag', zegt woordvoerster Griet Dewaele.

'Een sluitende verklaring voor het succes heb ik niet. Al vermoed ik dat brandweerman worden voor de meeste kandidaten een jongensdroom is', gaat Dewaele verder.

Ongetwijfeld speelt ook het loon en de werkzekerheid een belangrijke rol in de keuze voor een job al pompier. Een beginnende brandweerman start met een brutoloon van 1.827 euro, aangevuld met premies. Het is ook een erg afwisselende job.

Trainen

Helaas is de kans klein dat alle 800 geïnteresseerden binnen dit en vijf jaar in dienst zullen treden bij de brandweer. 'De werfreserve die we nu aanleggen, is geldig voor vijf jaar. Jaarlijks moeten we ongeveer 30 mensen vervangen, voornamelijk omdat er brandweermannen op pensioen gaan. De kandidaten die na de proeven bij de eerste 150 eindigen, zullen waarschijnlijk ooit brandweerman worden. Voor alle anderen is er minder zekerheid.'

Nog voor de zomer starten de sportproeven. 'Door het grote aantal kandidaten zullen we een aantal organisatorische maatregelen moeten nemen. Waarschijnlijk gaan we de sporthallen iets langer moeten afhuren dan voorzien', zegt Dewaele.

De brandweermannen in spe kunnen best nu al beginnen trainen want de proeven zijn niet onderschatten: 200 meter zwemmen, 30 sit-ups in één minuut, tien keer pompen in 30 seconden en 2,4 kilometer lopen binnen de 12 minuten. Nadien volgt nog een psychotechnische proef en een gesprek.

De kandidaten die bij de eerste 20 of 30 uit de selectieproeven komen, kunnen in februari 2013 starten bij de Gentse brandweer.