De persconferentie had niet toevallig plaats in een cohousing-project in Meerhem. De bewoners bouwden een oude school om tot wooneenheden en hebben diverse gemeenschappelijke ruimtes, zoals een grote tuin, een waslokaal, een ontspanningsruimte, diverse speelplekken en een fietsenstalling.

Het stadsontwikkelingsbedrijf kocht in de Tolhuislaan vijf panden. In drie van die panden waren ooit huisjesmelkers actief. Die panden verkeren in zulke slechte staat dat ze moeten worden gesloopt.

Tom Balthazar (SP.A), schepen van Ruimtelijke Ordening: 'Het stadsontwikkelingsbedrijf lanceert hier zijn eerste gemeenschappelijk woonproject. Dit is geen wondermiddel om de woningnood op te lossen, maar cohousing is een waardevol alternatief voor eengezinswoningen, waar je vaak weinig sociaal contact hebt. Cohousing brengt ruimte, groen en lucht in vaak dichtbebouwde blokken.'

De grootte en de vorm van het perceel in de Tolhuislaan zijn geschikt voor een kleinschalig project. Het stadsontwikkelingsbedrijf zoekt vier tot zes gezinnen (of zo'n 15 personen) die samen een bouwproject willen realiseren. Die groep kan uit alleenstaanden, koppels en gezinnen met kinderen bestaan. Maar ze moeten in groep een project indienen. De groepsamenstelling en de visie zijn belangrijk. Via een puntensysteem wordt het project gekozen. Vzw Samenhuizen zal de geselecteerde bouwgroep begeleiden doorheen het bouwproces, het stadsontwikkelingsbedrijf bij het verkrijgen van de bouwvergunning.

Luk Jonckheere is een van de stichters van vzw Samenhuizen. In België staat cohousing nog in zijn kinderschoenen. De vzw telt in België 144 gemeenschappen van het type 'centraal wonen' en ongeveer 500 gemeenschapshuizen. In Gent zijn er diverse projecten.

'Samenwonen betekent een meerwaarde voor de samenleving en bevordert de duurzaamheid en de samenhang', zegt Jonckheere. Hij zegt dat er een groot potentieel is voor samenwonen. Buitenlandse studies tonen aan dat tussen 20 en 30 procent van de bevolking interesse heeft.

Kandidaturen kunnen tot 20 augustus worden ingediend. Info: 09-269.69.00 enwww.agsob.be.