Vertraging

Zijn er dringende herstellingswerken nodig aan de toren? Neen, Track komt eraan. De Japanse kunstenaar Tazu Rous bouwt een hotelkamer rond de toren van het Sint-Pietersstation. Het project loopt wel vertraging op en zal pas eind volgende week klaar zijn.

Rous is niet aan zijn proefstuk toe. In 2005 bouwde hij al een slaapkamer rond het bronzen Christusbeeld in het midden van het Sint-Annapark. Wie omhoog klimt naar Rous' kamer, zal oog in oog staan met een publiek monument dat normaal, steeds vanop afstand, half bewust en in een fractie van een seconde wordt waargenomen. Rous zet graag ontmoetingen op met beeldbepalende voorwerpen uit de publieke ruimte, van straatlantaarns tot monumenten en standbeelden.

‘Dit is een technisch ingewikkeld en omvangrijk werk. Het vergde vele onderhandelingen en voorbereidingen. De ingenieurs willen geen risico's lopen voor de stabiliteit en veiligheid en doen alles volgens de regels van de kunst. Het is mogelijk dat de kamer zaterdag al te bezichtigen is, maar erin slapen, zal pas later kunnen als ze helemaal is afgewerkt', zegt Philippe Van Cauteren, de directeur van het Smak.

Wie geïnteresseerd is, zal via een website en het Carlton-hotel de bewuste en unieke kamer kunnen reserveren om er een nachtje te slapen en een ontbijt te nuttigen.