Naast de speelplaats komt er een nieuw gebouw met administratieve ruimtes. De speelplaats zal daardoor meteen half overdekt zijn, zodat de leerlingen niet langer in de regen moeten staan als ze bij slecht weer buiten willen. Het oude gebouw aan de straatkant wordt volledig ontmanteld en vernieuwd. De bestaande voorgevel wordt behouden en gerenoveerd.

De werken zijn op 7 mei gestart en zullen vermoedelijk tot oktober 2013 duren. 'Dat lijkt lang,' zegt architect Philippe Minsart, 'maar we moeten er dan ook rekening mee houden dat de school ook tijdens de werken in gebruik blijft.' Schepen van Onderwijs Rudy Coddens (sp.a) schat dat de werken in totaal 'een kleine drie miljoen euro' zullen kosten.

Wijnproeverslokaal

Het paradepaardje van de vernieuwde Hotelschool wordt ongetwijfeld het wijnproeverslokaal. Op de eerste verdieping, aan de straatkant, zullen de leerlingen wijn leren proeven in een gloednieuwe ruimte in de vorm van een amfitheater. 'Zo'n lokaal is absoluut noodzakelijk voor een hotelschool', zegt Coddens. 'We hadden bovendien een vitrine nodig.'

Nog aan de straatkant komt er een winkeltje waar de school zelfgemaakte producten als taartjes en koekjes zal verkopen. 'Tot hier toe gebeurde dat enkel binnen de school', legt Coddens uit. 'Ook op die manier willen we de school meer uitstraling geven. Het is uiteraard niet de bedoeling dat we concurreren met de lokale bakkers.'

Creatiefste leeronderneming

De Hotelschool Gent werd net nog door Unizo verkozen als Creatiefste Leeronderneming van Vlaanderen. Uit 215 deelnemers werden de Gentse leerlingen 6 TSO Hotel als winnaars gekozen. Als Geïntegreerde Proef baatten de leerlingen in maart van dit jaar Hotel L'Ambiance uit, een huurgite in de Ardennen. De gite werd volledig heringericht naar de normen van een viersterrenhotel.