De Scaldissluis aan de Oude Beestenmarkt nadert haar afwerking. Het sluiswachtershuis ziet er ongewoon uit. In de dikke glazen wanden zijn patronen van visnetten verwerkt.

'Dit moest klaar zijn op 30 mei, maar we liepen vertraging op met de glaspanelen. Omdat het om een kunstwerk gaat, hebben we dat goed gecontroleerd. Het gebouw zal in het Lichtplan worden opgenomen en zal een baken in de stad zijn', zegt Ellen Maes, projectingenieur van bouwheer Waterwegen en Zeekanaal.

De sluis maakt mogelijk dat pleziervaartuigen door de Gentse binnenstad kunnen varen. Omdat het water aan Portus Ganda 1,16 meter lager ligt dan dat in de binnenstad, moet een sluis dat hoogteverschil overbruggen. In het sluisgebouw komt publiek sanitair. In het glazen huis is er ruimte voor een sluiswachter, maar het is de bedoeling dat pleziervaarders zelf de sluis bedienen.

Wifi

'Zodra je geregistreerd bent, kan je via een wifi bediening een versassing aanvragen.' Wie met een kajak of een kano de sluis nadert, kan via een glijbaan naast de sluis naar Portus Ganda varen. Als je vanuit de andere richting, komt moet je trappen gebruiken.

Omdat de hoogte van de nieuwe bruggen over de Reep verschillen, zullen de pleziervaartuigen niet veel hoger dan 1,5 meter mogen zijn. De Wijdenaardebrug en de Nieuwbrug zijn twee meter hoog, de Bavobrug (fietsbrug tussen Veermanplein en Nieuwbrugkaai) is lager. Voor de toeristenbootjes is er geen probleem. Zij kunnen makkelijk onder de bruggen door.

'Wij hopen in april 2013 met de openlegging van de Reep te beginnen. Dat gebeurt samen met de stad', zegt Maes. Het Bisdomplein wordt eveneens heringericht. Over de plannen met het Laurentplein is er nog geen duidelijkheid.

De werken voor de openlegging van de Reep moesten al enige jaren klaar zijn. De vertraging heeft onder meer te maken met budgetten. De sluis kost 3miljoen euro.