De man werd in 2009 al eens veroordeeld omdat hij drie jaar lang doping verkocht aan het Gentse bodybuildermilieu zonder voorschrift, omdat hij onder druk geen ‘neen' kon zeggen. Als hij binnen de drie jaar nog eens tegen de lamp zou lopen, zou zijn apotheek een jaar lang dicht moeten. In 2011 liep hij weer tegen de lamp.

Op twee weken tijd kocht hij zes maal efedrine hydrochloride, een stof die apothekers normaal gebruiken om neusdruppels en hoestsiropen te maken, goed voor meer dan vier kilogram. Hij kocht ook abnormaal grote hoeveelheden van de oppeppende stof coffeïne aan. Zeventig kilogram in twee jaar tijd.

Zelf verklaarde Norbert V. dat hij een paar verkeerde bestellingen deed. Maar eigenlijk gebruikte hij dagelijks zelf een paar grammen efedrine om de dag door te komen. De coffeïne verkocht hij per kilo door aan één klant. ‘Of het voor sportdranken was of om zijn coke mee te versnijden, ik weet het niet', aldus de apotheker.

‘Deze gesloten, sociaal arme man heeft heel wat medische en financiële problemen gekend in zijn leven', aldus zijn raadsman. ‘Door de antidepressiva was hij elke dag zeer moe. Dat compenseerde hij met enkele grammetjes efedrine 's ochtends. Hij is een zwakke prooi voor zichzelf en voor anderen. Een tijdelijke sluiting zou een volledige stopzetting van zijn apotheek betekenen.'

Het parket vraagt een jaar cel en een boete van 16.500 euro. Uitspraak op 19 juni.