Een Venusovergang komt voor waneer de baan van Venus de ecliptica van de Aarde doorkruist. In alle andere gevallen zien we Venus vanaf de Aarde boven of onder de Zon schuiven. De vorige Venusovergang dateert uit 2004, maar de volgende is pas in 2117.

Als het weer het toelaat kijken vijftig enthousiastelingen woensdagochtend van op de terassen van de Boekentoren naar de Venusovergang met hun zonnetelescopen en telescopen met zonnefilter. De plaatsen op het hoogste punt van Gent zijn volledig volzet. 

Ontbijt

Plaats is er wel nog bij Volkssterrenwacht Armand Pien. Die is woensdagochtend vanaf half zes open, net op tijd voor de Venusovergang die tussen 05u40 en 06u50 te zien zal zijn. "Onze telescopen staan klaar", klinkt het bij de Volkssterrenwacht. "Maar ook als het weer te bewolkt is kunnen mensen bij ons terecht."

"De Volkssterrenwacht toont live uitzendingen uit andere plaatsen op de wereld waar de Venusovergang zeker te zien is. Daarnaast loopt er een tentoonstelling over de Venusovergang uit 1874 en bieden we iedereen gratis een koffie en een koek aan als ontbijt."