De dramatische gebeurtenis vond plaats in maart vorig jaar. De zesjarige Giovanni kreeg toen van zijn stiefvader zware klappen in het gezicht. Maar daar stopte het niet. Haes stopte de schaars geklede en ernstig gewonde knaap in zijn wagen, reed naar een beek in de buurt en gooide zijn stiefzoon er zonder enig medelijden in. Urenlang werd de jongen daar in de vrieskou aan zijn lot overgelaten.

Nadat de man zelf naar huis was teruggekeerd, sloeg hij alarm. 'Mijn stiefzoontje is verdwenen', trommelde hij de hele buurt op om de jongen te gaan zoeken. Iedereen geloofde de vader. Dankzij vereende krachten, maar zonder de hulp van Haes, werd het zoontje later onderkoeld teruggevonden. De knaap overleefde het. 

Pas later kwam uit dat de stiefvader zelf verantwoordelijk was voor de mishandeling en verdwijning van het kind. 

Acht jaar

In eerste aanleg kreeg Haes acht jaar effectief voor feiten die de rechtbank omschreef als 'uitermate ernstig, schrikbarend en afgrijselijk'.

Zijn advocaat Bart Van Lancker vond de bestraffing te hoog, omdat er volgens hem verzachtende omstandigheden waren. 'Haes heeft die feiten gepleegd door een cocktail van diverse factoren. Zelfs de psychiaters zien in hem geen gewelddadig persoon. Zijn persoonlijkheid staat haaks op wat er is gebeurd, getuige zijn blanco strafblad.'

Volgens zijn raadsman werden de moeilijke situatie in het nieuw samengestelde gezin, de financiële problemen, de gezinsstress en de familiale spanningen Haes te veel. 'Zelfs in de briefwisseling met de familie van het stiefzoontje merk ik iets als wederzijds begrip. Men geeft aan beide kanten toe dat men had kunnen voorspellen dat er iets fout ging lopen', aldus Van Lancker.

Het hof van beroep bevestigt nu de straf van acht jaar. Het hof omschrijft de feiten, een 6-jarige jongen op die manier aan zijn lot overlaten, eveneens als 'uitermate zwaarwichtig en schrikbarend'. 'Het is onbegrijpelijk dat hij ook tijdens de zoekactie niet heeft meegeholpen.'

Het hof omschrijft de beklaagde in zijn arrest als een man die de feiten minimaliseert en de schuld van zich afschuift, en schat het risico op nieuw familiaal geweld hoog in. 'Het hof ziet dan ook geen redenen om de straf te milderen', luidt het in het arrest.