Tijdens de lessen TOBO (Technologische Opvoeding in het BasisOnderwijs) hebben we geleerd dat je met millimeter moet werken. We hebben stroomschemas leren tekenen en ik ken er nu al een hele boel gereedschap bij. We hebben ook geleerd hoe je met een striptang moet werken en het verschil tussen de verschillende schroeven.We leerden nog als laatste dat er verschillende boren bestaan, b.v. de houtboor, de steenboor, de verzinkboor en de universeleboor. In één woord de lessen waren leuk
Op de foto zie je dat ik met een striptang een elektriciteitsdraad aan het ontmantelen ben.
Op maandag 4 december zijn het 4de en 5de leerjaar komen kijken in de refter naar de tentoonstelling van Anne Frank. Er waren 6 themas. Ik zat in het thema van de onderduikers.
De onderduikers waren Albert Dussel, Otto Frank, Edith Frank, Anne Frank, Margot Frank, meneer Van Daan, mevrouw Van Daan en Peter Van Daan. Dat waren ze allemaal. Ik heb aan 2 kinderen van het 5de leerjaar gevraagd wat ze er van vonden. Thomas vond het heel mooi, vooral de nagemaakte Achterhuizen. En Fiebe vond het ook heel erg mooi. Ze vinden dat we dat meer moeten doen.
De leerkrachten die middagtoezicht houden in de eetzaal zullen vanaf nu een witte voorschoot en een petje dragen. Dit moet voor de hygiëne. Deze middag konden de leerlingen van V2 al eens kennismaken met dit nieuwe uniform. De meeste leerlingen vonden het wel leuk staan. Juf Ann, juf Katrien en meester Lieven zagen het ook wel zitten !
Na het lezen van het tekstje op de blog over de olijvenoogst hebben we vandaag olijven geproefd: zwarte olijven, groene olijven natuur en groene olijven opgevuld met knoflook. Enkele leerlingen kenden de smaak van olijven niet. Voor een viertal kinderen beviel het proeven van olijven helemaal niet : "De smaak is zo raar en ze ruiken...." Een zestal jongens en meisjes genoot van het proeven en vonden vooral de groene olijven heel lekker. Zoals Thomas op de foto. In het reclamefoldertje van de wereldwinkel staat een artikeltje over de olijfolie van Palestina. Bij Oxfam kan je olijfolie kopen die in Israël en Palestina gekocht werd via een vredes- en mensenrechtenorganisatie waarin Israëli's en Palestijnen vreedzaam samenwerken. We willen met de klas wel zo'n fles olie kopen en dan 's een couscoussalade bereiden met de Palestijnse olijfolie. Kom je dan 's proeven ??
Op 3 december werd Lotte 7 jaar. Ze is de jongste van onze klas. We zongen liedjes in de onthaalhoek en maakten een Chinees vuurwerk. De jarige kreeg een kroon en mocht een cadeautje kiezen uit de schatkist. Lotte koos een springballetje.
I am Marsha Goren and I am the coordinator of the Globaldreamers Holocaust project. I am so proud of the work you are doing about this important subject. It is vital to teach children to be good people so that his will never happen again to any people anywhere.
You are proving that you care about what happens to you and children that are everywhere.
You are acting as goodwill ambassadors and global friends. You are showing the world that children and educators have the power to make the world a better place for all of us.
Beste kinderen van de Sint-Amandusschool Meulebeke,
Ik ben Marsha Goren en ik ben de coördinator van het project Globaldreamers Holocaust. Ik ben heel fier op het werk dat jullie doen over dit belangrijk onderwerp. Het is belangrijk om kinderen te leren om goede mensen te zijn, zodat dit (Holocaust) nooit meer gebeurt met mensen van om het even waar. Jullie bewijzen dat jullie bezorgd zijn om wat er met jou gebeurt en ook met kinderen van elders. Jullie tonen de wereld dat kinderen en opvoeders de kracht hebben om iets goeds te maken van de wereld, voor ieder van ons.
Ik ben fier op jullie allemaal,
God zegene en beware jullie,
Marsha Goren
Marsha Goren is een Engelse leerkracht, die lesgeeft in de Ein Ganim basisschool in Petach Tikvah in Israël. In Amerika kreeg ze de prijs 'Outstanding Excellence in Holocaust Teaching'. Goren verspreidt informatie over de Holocaust via een website. Daarop plaatst ze het verhaal van haar moeder Sonia Frenkel, die de kampen van Majdanek en Auschwitz overleefde. Ze is intussen wel al gestorven. Via de website voeren haar leerlingen van het zesde leerjaar gesprekken met leeftijdgenoten in 32 scholen van overal ter wereld.
Zaterdagavond hebben bijna alle 75 kandidaat-vormelingen hun aanvraag gedaan om volgend jaar eind april gevormd te worden. Tijdens de eucharistieviering nodigde meneer pastoor hen allemaal uit om naar voren te komen. Daar zeiden ze een voor een dat ze heel graag hun vormsel willen doen. Als beloning kregen ze een kaartje met daarop de stempel van de parochie. Mevrouw Rita, die verantwoordelijk is voor de vormselcatechese zal nu de 15 groepjes samenstellen. Ze houdt daarbij rekening met de opgegeven voorkeurdag: woensdagnamiddag of zaterdag voor of na de middag. De 15 catechisten ontvangen vanaf februari hun groepje een zevental keer bij hen thuis. De vormselviering zelf vindt plaats op zaterdag 28 april om 14.30 uur.
Op zaterdag 2/12/'06 was er 'Blik op Media'. Het 5de en 6de leerjaar konden in het begin een interview doen met de burgemeester en de brandweer. Een beetje uitleg over de brandweer: Een grote brandweertruck weegt 17 ton. De brandweeroutfit (de kledij) bestaat uit 4 delen. Daarna gingen we naar 'RADIO FM GOLD'. We maakten bij Bart een radiospot van onze school Sint-Amandus. We zijn ook in de live-studio geweest. Daar mochten we vertellen over onze hobby's of over de school. RADIO FM GOLD speelt meest muziek voor onze ouders. Het 1ste tot 4de leerjaar bleef in de zaal om te knutselen. Daarna was er nog een verrassing van de Verrassingsvedetten: van Spring tot de Ketnetband.
We hebben een heel toffe sinterklaasweek achter de rug.
In de knutselles mochten we een grote piet of sint uitwerken met stof en papier.
En al zeggen we het zelf ... onze knutselwerkjes mogen er zijn.
Het was heel plezant! En het plezantste moest nog komen!
Sint en Piet hebben een bezoekje gebracht aan onze school! We stonden allemaal in de
Karel van Manderstraat. Sint en Piet zijn gekomen in een cabriolet! We hebben met heel de school staan zwaaien met onze vlaggetjes. Daarna zijn we met z'n allen naar de studiezaal getrokken!
Het eerste, tweede en derde leerjaar hebben elk een lied gezongen voor Sint en Piet.
En dan...smullen maar. We hebben heerlijke sinterklaaskoeken gegeten met daarbij een lekker chocoladedrankje!
Op vrijdag 1 december is de Sint naar onze school gekomen. We gingen met z'n allen naar de Karel Van Manderstraat. Daar kwamen Sinterklaas en zwarte Piet in een blauwe auto met een open dak. Sinterklaas smeet af en toe eens met een 'picnicskes'. Toen zwaaiden we met ons zelfgemaakte vlag. Als we terug in de klas waren kregen we allemaal een zakje snoep waar 'picnicskes' in zaten en een zwarte Piet van chocolade en nog een caramelsnoep. Dat was heel lekker. Mmmmmmm!
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag krijgt het tweede leerjaar hulp van vele leesmoeders, - oma's en -opa's. Wij zouden ze niet meer willen missen!
Duizendmaal dank!
de kinderen en leerkrachten van het tweede leerjaar