Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
07-12-2007
Morgen is het O.L.Vrouw onbevlekte Ontvangenis
Morgen is het inderdaad O.L.Vrouw Onbevlekte Ontvangenis en rond die dag durft het wel eens flink waaien. Kijkt u lager maar eens welk weertype we verleden jaar op 7 december gekregen hebben ! Een weerspreuk komt ons dat alleen maar bevestigen ;
" Maria in d' avent, ons dikwijls veel wind zendt. "
Men wezen verwittigd ! Morgen kijken we dan weer vooruit naar de komst van Sinte-Leokadie die op 9 december bij ons passeert en dan geef ik u ook enkele zeer goeie tips mee hoe men 't slechte weer kan bezweren. Tot morgen ?
Het was de heilige Joannes Damscenus die reeds in het jaar 721 sprak van een feestdag van de Onbevlekte Maagd.. De heilige Anselmus van Kantelberg stelde de feestdag in voor Engeland in het jaar 1145. Sixtus IV keurde de instelling goed op 1 maart 1476. Pius IX heeft in het jaar 1854, in het bijzijn van meer dan 200 Kardinalen en Bisschoppen, plechtig verklaard dat het een geloofspunt was dat Maria, van het eerste ogenblik van haar ontvangenis; door een bijzonder voorrecht en genade Gods, uit kracht van de verdiensten van Jezus Christus, Zaligmaker van het menselijke geslacht, van alle vlek en erfzonde is bevrijd gebleven. In Vlaanderen werd deze feestdag reeds in de 15de eeuw gevierd. Een rijmkalender, waarschijnlijk van oorsprong uit Frans-Vlaanderen, stipt hem aan : December 8. Dits de dach onser Vrouwen. In verschillende steden van Vlaanderen bestonden er reeds vanaf 1514, broederschappen ter ere van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Te Dendermonde o.a., was haar de kapel van O.L.Vrouw van de Dijkpoort toegewijd. De presentiepenningen of O.L.Vrouwgelden, dragen het opschrift : Wees gegroet Moeder des Salighmaekers Jesu Christi. Wees gegroet vol van gratiën, de Heer is met U, en : Myte (penning) van de Heylichste van Dendermonde (met het afbeeldsel van O.L.Vrouw te midden).
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 December 2006 was een zwaar bewolkte dag, met storm, regen, hagel en zelfs een plaatselijk onweer ! Het kwik had tot 17u40 de tijd nodig om te kunnen opklimmen tot 11,4°. 's Nachts om 2u35 noteerde men die dag de minimum temperatuur en die liet 6,4° opschrijven. De warmste 7de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1914 met 14,8°. - De koudste 7de december ooit kwam in 1875 voor met min 15,4° !
Mocht het morgen te veel sneeuwen naar uw goesting, dan moet ge een sneeuwbal in het vuur gooien en de heilige verzoeken de sneeuwval te doen ophouden. Dit verzoek kan je heel dichterlijk doen, zoals bijvoorbeeld in Gent waar ze 't volgende zeggen :
" Sint-Ambrosius patroon van de bieën en de spreeuwen, Schie 't er uit mee waaien en sneeuwen."
En of het op de naamdag van Sint-Ambrosius vaak kan waaien en sneeuwen bewijst ons volgende weerspreuk :
" Ambroos met zijn bijen en spreeuwen, laat het dikwijls waaien en sneeuwen."
Men wezen verwittigd, alleen die sneeuwbal in het vuur gooien zal moeilijker zijn vrees ik met al die moderne verwarmingen ??? Overmorgen is het O.L.Vrouw Onbevlekte ontvangenis en daar kan u morgen dan weer meer over lezen, tot dan ?
Sint-Ambrosius is de patroon van de bieënhouwers en hoe dat gekomen is zal wel door de legende zijn die vertelt dat er ooit een bieëenzwerm op zijn mond is komen rusten terwijl hij nog kind zijnde, lag te slapen. De bieën vlogen weg, hemelwaarts en verdwenen wijzende op de welsprekendheid en zachtmoedigheid van de heilige bisschop die Augustinus bekeerde.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 December 2006 was een tamelijk mooie dag met om 14u21 een maximum temperatuur van 11,4°. - 's Avonds, om precies te zijn, om 20u13 werd de minimum temperatuur toen genoteerd en die liet 7,9° opschrijven ! De warmste 6de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1868 met 14,7° ! - De koudste 6de december ooit kwam in 1902 voor met min 12° !
Vergeet u schoentje niet want morgen komt de goede Sint ! ! !
Een man als Sinterklaas hoef ik zeker niet meer voor te stellen ! Maar wat heeft hij qua weer zoal in petto ? Wel.........
" Brengt Sinterklaas ijs, dan brengt Kerstmis regen. "
Zouden Sinterklaas en de Kerstman elkaar dan kennen ? Als op Sinterklaas de vorst van die bekende figuren op de ruiten getekend heeft, zegt men : " Sinterklaas heeft gereden. " Te Gent zeggen ze dan weer : " 't es vensterkenskirmesse ". Morgen kijken we uit naar Sint-Ambrosius die ons overmorgen komt bezoeken. Ik zal er morgen zeker zijn, komt u ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 December 2006 was een bewolkte dag met hevige regen en wind, zelfs Sinterklaas was er bang van ! Om 13u18 werd toen de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 15,6 ! Enkele uren later, om precies te zijn om 17u04 noteerde men de minimum temperatuur al en die liet 11,4° opschrijven ! De warmste 5de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1985 met 14,8° ! - De koudste 5de december ooit kwam in 1921 voor met maar liefst min 12,4° !
De voorbije dagen zagen we al dat sneeuw een erg goeie bescherming is voor het gezaaide graan. Sneeuw zorgt niet alleen voor een goeie korenoogst, maar ook voor een grote hooioogst, en in de Kempen bijvoorbeeld zegt men :
" Een sneeuwjaar, is een hooijaar. "
Of nog ietsje anders gezegd :
" Zo hoog in de winter de sneeuw, zo hoog in de zomer het gras. "
Morgen kijken we uit naar de komst van de goede Sint, benieuwd welke weerspreuk de brave man in ons schoentje zal leggen ! ! ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
4 December 2006 was een bewolkte dag met een bui. Men moest die dag wachten tot 20u51 alvorens het kwik zijn hoogste punt bereikt had en dat liet 12,8° noteren. - 's Nacht om 0u55 werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 7,8°. De warmste 4de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1953 met 16,1° - De koudste 4de december ooit kwam in 1879 voor met min 10,4° !
Morgen beginnen de zes donkere weken, drie vóór en drie na Kerstdag. De dagen zijn zeer kort en de nachten dubbel lang, daarom dat men in de volksmond zegt :
" De dagen gaan maar open en toe. "
Of ook nog :
" De dagen hebben niets meer aan. "
En wat heeft Sint-Barbara als boodschap voor ons bij ? Wel als zij het wil, kan ze de macht van Sint-Eligius ( 1 december) te niet doen, en zo zegt een spreekwoord dan :
" Als Sinte Barbara wil, staat de vriezeman stil. "
De volgende weerheilige in het rijtje is Sinterklaas, 'k zou maar heel braaf zijn mocht u u zijn ! ! ! Tot die tijd kijken we vanaf morgen verder naar het weer in december ! Bedankt omdat u vandaag hier was, ik ben hier morgen terug, en u ?
Van Sinte Barbara is geweten dat haar eigen vader haar met zijn eigen handen de marteldood toebracht. Pas was het euvel voltrokken of hij werd al door het hemelsvuur getroffen. Aan dit gebeuren is het toe te schrijven dat de mijnwerkers en ook de soldaten, en iedereen die in onmiddellijk gevaar verkeren, haar tot patrones hebben gekozen. Zij wordt (werd) aanroepen om een heilige dood te bekomen. In haar leven leest men, dat ze vooraleer te sterven, God verzocht om al deze bij te staan die haar in stervensnood zouden aanroepen en hen zou toelaten om de HH Sacramenten te ontvangen. De devotie tot de H. Barbara dagtekent in ons land, waarschijnlijk al van de 10de eeuw, wanneer haar relieken naar de Sint Baafsabdij te Gent werden overgebracht. In Antwerpen stond het knechtenhuis (weeshuis) onder hare bescherming en ter gelegenheid van haar feestdag werd er altijd een groot feestmaal ingericht. De mijnwerkers vereerde haar als beschermheilige en vanaf twee uur de avond vóór het feest, stelde de werkers een altaar op in de mijn. Dat was een klein verhoog waar de heilige, in t midden van groen en bloemen prijkte. Haar beeld werd dan door de vrouwen vanuit de bureelkamer, waar ze gedurende het jaar stond, processiegewis naar het altaar gedragen. Men vergezelde haar beeld met lampen en kaarsen op het ogenblik dat de mijnwerkers boven kwamen. Bij het avondgebed zegde de vrome christenen dan dit :
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 December 2006 was een bewolkte dag met regen en wind ! De maximum temperatuur bedroeg die dag 12° en die werd om 11u35 waargenomen. - 's Morgens werd om 6u32 de minimum temperatuur genoteerd en die liet 8,7° opschrijven. De warmste 3de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1953 met 14,4° ! De koudste 3de december ooit kwam in 1879 voor met min 13,3° !
Gisteren zagen we al wat de boer van sneeuw in deze maand denk, en wat men in Vlaanderen over die sneeuw te zeggen had. Vandaag leggen we ons oor te luisteren in Antwerpen en daar zegt men 't volgende :
" Brengt december koude en sneeuw in 't land, dan wast het koren zelfs in 't zand. "
In de Kempen zegt men dan weer :
" Zoveel ijzellochten in de winter, zoveel koren in de oogst. "
De boer zal nu wel weten waar hij een kaarsje moet voor branden neem ik aan ! Morgen vertel ik u alles over Sinte-Barbara die ons overmorgen komt bezoeken, en 4 december is ook nog een wat speciale dag zegt maar, u leest er morgen alles over ! Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 December 2006 was een bewolkte dag met een bui ! Het kwik was om 12u39 gestegen tot zijn maximale hoogte en dat liet 11,8° noteren. - De minimum temperatuur van die dag werd 's morgens om 5u 02 waargenomen en die bedroeg 10,4° ! Tussen maximum en minimum was die dag slechts 1,4° verschil ! De warmste 2de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1985 met 14,9° ! - De koudste 2de december ooit kwam in 1879 voor met maar liefst min 11,3° !
December staat vooral in het teken van de vruchtbaarheid en de landbouw, toch voor wat de weerspreuken betreft ! Deze maand ziet de landbouwer graag sneeuw vallen, omdat onder het blanke deken, het zaad in de grond alzo tegen de vorst beschermd is, en zo zegt de boer dan :
" Sneeuwtapijt, het groen bevrijd. "
In Vlaanderen zegt men het dan weer zo :
" December koud en in sneeuwgewaad, een jaar vol vruchtbaarheid verraadt. "
Morgen gaan we ons oor eens te luisteren leggen in Antwerpen en in de Kempen ! Mag ik morgen op u bezoek rekenen ? Ik zal er zeker weer zijn !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 December 2006 was een tamelijk mooie dag met een maximum temperatuur van 10,7° die om 15u14 waargenomen werd ! 's Morgens om 8u09 werd die dag de minimum temperatuur opgetekend en die liet toen 7,2° opschrijven. De warmste 1ste december sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 2000 met 14,5° ! - De koudste 1ste december ooit kwam in 1890 voor met min 8° !!!
Wie kent deze bisschop van Noyon en Doornik niet ? De patroon van de smeden ! Maar zijn feestdag is ook weer een lotsdag en wat voor een ? Laten we eens kijken wat de weerspreuken er van te vertellen hebben :
" Als Sint-Eligius met ijs begint, wil hij drie maanden dat tot vrind."
Of nog ietsje anders :
" Vangt op Sint-Eligius de winter aan, dan stut hem voorts driemaal de maan. "
Maar, en gelukkig maar is het omgekeerde op deze dag ook waar....
" Sint-Elooi, brengt de dooi. "
Dus mocht het de dagen voor de feestdag gevroren hebben, dan zouden we op 1 december van de vorst verlost zijn geworden.
Morgen, wel dan kijken we eens in de maand december zelve ! Bedankt omdat u er vandaag weer bij was, ik ben er morgen weer, u komt toch ook terug ?
December komt van het Latijn decem = tien. Hij was de tiende en laatste maand in het oud Romeins jaar en was toen onder de bescherming geplaatst van Saturnus, god van de tijd, en van Vesta, de godin van de huiselijke haard. Door de hervorming ingevoerd door Numa Pompilius werd hij de twaalfde gerangschikt. Bij de oude saksers was hij de eerste maand en werd Haligmanoth of heiligmaand genoemd. Zo noemde hem ook Karel de Grote wegens het feest van Kerstmis. Wij noemen hem nog altijd Kerstmismaand. Joelmaand, zoals hij vroeger genoemd werd, kwam voort van het oud Zweeds : Julamanot, naar het Germaanse joelfeest. Midwintermaandhoort men wel eens, dit waarschijnlijk in verband met het wenden van de zon op 22 december welke dan in het teken van de steenbok komt. Donkeremaand is het gevolg van de korte dagen in dit tijdstip. Wintermaand, zoals hij meestal genoemd wordt, komt voort door het feit dat de winter in deze maand een aanvang neemt. Een heel oud rijmpje gaat als volg : Siet eens wat ik vermag, gy Luyaards, want ik zal de watren tot uw straf verharden als cristal, Ik sluyt het jaer, en kom met niets als quaet op 't leste, trekt kleederen aan de huyd' ik raed u nog het beste.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 November 2006 kende een nevelig begin en een zonnige namiddag. Om 14u38 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 9,9° ! - 's Morgens om 5u43 liet de minimum temperatuur zich optekenen en die bedroeg 5,3° ! De warmste 30ste november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1841 met 14,4° ! - De koudste 30ste november ooit kwam in 1921 voor met min 11° !