ALS U MEER OVER MIJN TUINPERIKELEN WIL LEZEN, DAN KUNT U HET BESTE NEUZEN IN HET ARCHIEF VAN DIT BLOG EN ALS U ALLEEN NIEUWSCHIERIG BENT NAAR HET AFGELOPEN JAAR, DAN SCROLL GEWOON NAAR BENEDEN.
10-04-2006
Camellia
Camellia s behoren op een plaats te staan waar de ochtendzon er niet bij kan. Ook moet deze plant verre blijven van de uitdrogende vrieswinden uit het oosten. Goed geplaatst verdragen de meeste cultivars strenge vorst.Ze houden niet van kalk,maar prefereren zure grond.De Camellia blijft in de winter groen,bloeit einde winter,vroege voorjaar. Ze zijn te krijgen in de kleuren wit en allerlei tinten rose en rood,in enkele en dubbele bloemen.
Foto Camellia spring festival.
07-04-2006
WEEKEND
Ik wens al mijn bezoekers een bijzonder fijn zonnig weekend toe
Vaste plant
Viola odorata ofwel het Maarts viooltje,bloeit soms al in februari.De bescheiden bloemetjes verspreiden een zeer vluchtige geur.De breed uitgroeiende goed winterharde plant,zaait zichzelf weelderig uit.Hoogte 12 cm.
06-04-2006
Ginkgo Biloba in herfsttooi detaillopname
Toen onze oudste kleinzoon geboren is hebben wij een boom geplant de GINKGO BILOBA.
Een Japanse notenboom.bijgenaamd fu-chi-chia wat wil zeggen Boeddha s vingernagels.
Vruchten van de vrouwelijke boom stinken en zijn giftig,behalve als je ze roostert.
Het is een conifeer met waaiervormige blaadjes.Deze bladverliezende conifeer werd in het midden van de 18e eeuw vanuit China in Europa geïntroduceerd,
De Ginkgo heeft een unieke historie.Fossiele vondsten tonen aan dat de plant al zo n 200 miljoen jaar bestaat.Het is het laatstlevend familielid van een erg oude plantenfamilie,die al voor kwam in de tijd van de Dinosaurussen
05-04-2006
DE NATUUR LOOPT ONGEVEER EEN MAAND ACHTER
Wat had er moeten bloeien in Maart. Anemone blanda zie foto Anemone remerosa-bosanemoon Chionodoxa sardensis-sneeuwroem Chaenomeles soorten-dwergkwee Corydalis solida-vogeltje op de kruk Corylopsis panciflora-schijnhazelaar Daphne mezereum-peperboompje Helleborus orientalis-kerstroos Magnolia stellata-stermagnolia Primula denticulata-bolprimula Primula vulgaris-stengelloze sleutelbloem Pulmonaria augustifolia-longkruid Pulsatilla vulgaris-wildemanskruid Adonis amurensis-adonis roosje Scilla siberica spring beauty-sterhyacint Viburnum burkwoodii-sneeuwbal Tulipa humulis-tulp
04-04-2006
Cornus Alba Siberica
De felst rood gekleurde Kornoelje.Ze zijn sterk en groeien op iedere grondsoort als deze maar niet te droog of te licht is.In zon en halfschaduw. Vermeerder ze door na de bladafval,potlooddikke,houterige stek te nemen van 20 cm.Onderkant recht afsnijden onder een bladpaar en boven aan ,boven een knop schuin afsnijden. Maak een sleuf,doe onderin zand,laat een derde van de stek boven de grond en druk stevig aan. Haal ze de volgende herfst uit de grond en zet ze op de gewenste plek. In Maart terug snoeien tot 15 cm. Zo krijgt men de mooiste gekleurde takken.Vergeet niet te bemesten.
03-04-2006
Nieuwe ziekte paardekastanje
Ik zag dat er een aantal kastanjebomen langs de Rijksweg die door ons dorp loopt gerooid waren. Waarschijnlijk hadden die de nieuwe ziekte. Hier volgt een bericht uit 2005: Paardekastanje heeft last van de mineermot,maar nu is er een nieuwe ziekte,die nog geen naam heeft,en dodelijk is. In 2002 voor het eerst ontdekt in de Haarlemmermeer en sindsdien meldingen hiervan uit Belgie,Engeland en Duitsland. Bij aantasting komen over de stam verspreid roestbruine vlekken die zixh snel uitbreiden. Uit die vlekken druipt een donkerrode stroperige vloeistof. De vlekken drogen in de nazomer in tot ruwe zwarte korsten. In het volgende voorjaar verdroogt de bast en sterft de boom af.
De druppels die door dauw of door guttatie op het blad van de vrouwenmantel liggen en vaak naar het hart van het blad rollen,waren een belangrijke grondstof voor de alchemisten. Daarom heet de plant alchemilla wat betekent kleine alchemist. Alchemisten probeerden onedele metalen in goud om te zetten,gingen ook op zoek naar een goddelijke elixer,het levenswater dat zieken zou genezen van alle kwalen. Zij hoopten dat te vinden met de diverse dauw op het vrouwenmantelblad.
30-03-2006
Phlox tip
Als je de Phloxen nog langer wil laten bloeien,knip dan in het voorjaar een aantal stengels half af. Deze stengels zullen later in het seizoen voor een nieuwe bloemenpracht zorgen.
Vlinders zijn dol op de volgende planten en of struiken:
Sedum spectabile ofwel hemelsleutel (zie foto) Budleja globiosa bloeit in mei juni Budleja davidii bloeit in juli augustus Lavendel,sering,aster,engels gras,muurbloem, liatris spicata,aubretia,kattekruid, Eupatorium canabium,Koninginnekruid.
28-03-2006
Tuinkarweitjes Maart
Clematis die bloeit in de zomer flink terug snoeien.de laagste 2 paren dubbele knoppen laten staan.
Bolcatalpa terug snoeien alle takken tot op 2 a 3 ogen iedere twee jaar.
Struikjes terug snoeien tot 20 a 30 cm.
Als je nog voorjaarsbollen bij wil poten in aug,dan kun je nu foto s maken en later wanneer de tulpen bloeien nog een keer,dan weet je precies waar en welke bollen er staan en waar dan nog plaats is.
27-03-2006
Delphiniums dromen van iedere tuinier
RIDDERSPOOR HEMELSBLAUW TUINGELUK.
Delphinium ofwel Ridderspoor groeit graag in goed doorlatende grond. Ze houden van verteerde stalmest. Hoge soorten hebben meestal steun nodig.Het is omslachtig elke stengel aan te binden, maar het is de enige manier om de natuurlijke sierlijkheid van de planten te bewaren. Het aanbinden doe je het beste in mei. Na de zomerbloei die meestal tussen half juni en half juli ligt,moet je de stengels met de verwelkte bloemen laag bij de grond wegknippen,tenzij je zaad wil oogsten. De planten staan er dan schamel bij,geef ze daarom een handje koemest. Langzamerhand maken ze weer blad en in september krijg je dan een tweede bloei. Niet zo spectaculair als de eerste maar toch zeer de moeite waard. Scheur en verplant de ridderspoor om de drie jaar en zaai regelmatig nieuwe hybriden. Zo ben je jaren verzekerd van hemelsblauw tuingeluk.
25-03-2006
PRETTIG WEEKEND
Voor al mijn bezoekers dit voorjaarsplaatje met een prettig weekend gewenst
24-03-2006
LENTE IN HET HOOFD, VLINDERS IN JE BUIK.
Als de lente in je hoofd zit,en je ziet dit plaatje,dan krijg je toch vlinders in je buik.
Mijn twee kleinzoons DANI en NICK
.
.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
klik op de tulpen en bekijk mijn bloemenschilderijen