ALS U MEER OVER MIJN TUINPERIKELEN WIL LEZEN, DAN KUNT U HET BESTE NEUZEN IN HET ARCHIEF VAN DIT BLOG EN ALS U ALLEEN NIEUWSCHIERIG BENT NAAR HET AFGELOPEN JAAR, DAN SCROLL GEWOON NAAR BENEDEN.
08-05-2011
Turkije
In Januari zijn we een aantal weken naar Turkije geweest. we wilden ook eens zien hoe het daar in de winter was. Wat je dan winter noemt.Aan de kust was het toch gemiddeld 20 c overdag. Maar in de bergen lag al sneeuw en waren sneeuwkettingen verplicht. we hebben veel tochten gemaakt, ook naar de andere kant van de bergen naar Taschkent. Vreemd als je een aantal uren rijdt en niemand tegenkomt en alleen maar wit zien, zo maagdelijk dat er nog geen vogel sporen heeft achter gelaten. In totaal hebben we 2300 km gereden en mooie plekjes gezien. Ik heb onderweg bij zeer oude ruines wilde orchideeen gefotografeerd. ik weet niet welke soort het is,maar ze hebben een soort beker, zoals het Venusschoentje
08-12-2010
winterse plaatjes
in en om de tuin winterse taferelen
12-10-2010
herfst
Hier wat foto's van herfstpracht.Wat dat betreft gaan we een kleurrijke tijd tegemoet.
07-10-2010
goede oogst
Dit jaar een zeer goede oogst van de Paprika's. Ik had 4 potten met paprika geplant.Een groene,witte gelle en oranje soort. Maar als je ze lang genoeg aan de struik laat,worden ze op den duur allemaal rood. Op bijgaande foto een gele soort.zoals je ziet hangt hij vol. Alles bij elkaar geteld grote en kleine,waren het 20 stuks.aan deze struik. Nu op het ogenblik hangen er nog 8 aan. Dat is toch een hele goede oogst geweest. Ook had ik dit jaar gele peertomaatjes.lekker en heel veel tomaatjes aan een struik. In ieder gaval zoveel,dat ik geen tomaten heb hoeven kopen deze zomer. Komkommer was minder,maar die zijn toch moeilijker dan tomaten en paprika.
04-10-2010
japanse anemoon
Een van de laatste zomerbloeiers is de Japanse Anemoon .De witte soort wordt bij mij minder hoog dan de rose .Maar dit jaar mogen we niet mopperen, beide soorten doen het goed.
23-08-2010
citroentje
Deze citroenvlinder heeft meer dan een uur op de tuintafel gezeten. Misschien dacht ze dat de print van het kleedje,Hortensia,echt waren. Kan ook zijn dat ze aan haar laatste uren bezig was.
20-08-2010
jasminium
Een van de meest goede bloeiers van de kuipplanten is deze jasminium. je kunt duidelijk aan de bloem zien dat het familie is van de aardappel,een nachtschade soort, dus giftig.Soms wanneer ze goed beschut staan,kunnen ze buiten overwinteren. Hier in het dorp heb ik de witte als klimnplant gezien en ook de paarse variant,als stamboompje in de volle grond.Mij is het nog niet gelukt,tenminste niet in pot. Misschien moet ik hem ook maar in de volle grond zetten.
13-08-2010
foto's
Mijn fototoestel weigert heel vaak,het is al echt een oudje. Nu heb ik een nieuw toestel,met veel meer pixels,maar als ik dan de foto's verklein voor het blog, vind ik dat de kwaliteit een stuk minder is dan het grote formaat, zou eigenlijk volgens mij toch niet moeten kunnen. En ik weet niet wat ik fout doe.Het andere toestel had minder mogelijkheden, maar was toch stukken duidelijker naar mijn idee. Hopelijk worden ze duidelijker in de toekomst.
rose
heel veel rose op het ogenblik in de tuin. en de siergrassen staan er ook goed bij. maar dan kun je wel zien dat de zomer op zijn einde loopt.
02-08-2010
gewone geelgerande watertor
Afgelopen week bij tuinwerkzaamheden,zag ik toch wel een hele grote kever, of tor Op de gok gauw mijn fototoestel gehaald in de hoop dat hij er nog zou zijn. Maar algauw bleek,dat hij op sterven na dood was. Zielig voor de kever,maar ik kon toen mooie foto's maken,ik heb hem zelfs op zijn rug kunnen leggen.Wat ziet er zo'n beestje ingenieus gebouwd uit aan de onderkant. Hij was 3 cm groot,dus een aardige kever. Het is de gewone geelgerande watertor,een rover van jonge vissen en kikkervisjes.Hij leeft in het water en de omgeving ervan,kan ook vliegen.
volle bloei
deze foto's zijn juist voor de fikse regenbuien gemaakt.Op het ogenblik zijn bijna alle bloemen verregend en duurt het wel even,voor ze weer vol staan.
rozenboog
Bij een rozenboog heb ik diverse klimmers gezaaid.Er staan wel 4 soorten in,maar de Ipoemea heeft alles overwoekerd.Beneden staan nog wel wat Oost indische kers,maar die krijgt niet veel kans om te klimmen.Ook hier is de sterkste de baas. Op de close up kun je het stuifmeel zien liggen,want ook deze worden veel door Hommels en consorten bezocht.
koninginne page
Op 23 juli zag opeens een vlinder,die ik nog nooit in het echt gezien heb. Zomaar in mijn achtertuin,kwam hij langs vliegen,eerst had ik het nog niet in de gaten,maar zijn grootte viel me op en toen zag ik het,het was een koninginne page. Nu is het dit jaar een bijzonder vlinderjaar,ik heb er nog nooit zoveel in mijn tuin gezien. Ook meerdere soorten dan normaal. Ook het oranje zandoogje was nogal eens te zien. het grote en kleine koolwitje en de citroenvlinders waren ook goed vertegenwoordigd. En dan de dagpauwoog en atalante,de gehakkelde aurelia moeten we niet vergeten,die waren er ook regelmatig. Dan zag ik vaker een klein blauw vlindertje,maar die heb ik niet goed kunnen bekijken. Ook bijzonder veel nachtvlinders waren er te zien.
14-07-2010
Stokrozen
Dit jaar voor het eerst flinke Stokrozen.Ik heb nog wat gezaaid en dat is nog een verrassing volgend jaar,wat dat wordt. Alleen jammer dat de bladeren onderaan meteen verdorren,ondanks het vele water geven.Ik moet eens uitzoeken,wat dat is,of dat aan de grond ligt of aan de plant.
13-07-2010
Malva
Soms snap je niet dat de ene bloem zo slap is,zoals de Malva,die gelijk vlak ligt en de Campanula,die toch ook geen dikke stengel heeft,na veel sproeibeurten rechtop staat.
12-07-2010
tuinkiekjes
Een paar kiekjes van de tuin met soms mooie verrassende kleur kombinaties.
annabel
Ondanks het vele sproeien zijn ze nog aardig overeind gebleven,komt waarschijnlijk dat de bloemen nog niet volgroeid zijn, anders houden ze zoveel water vast,dat ze topzwaar zijn en niet meer overeind komen.
11-07-2010
waterlelies
dit jaar 4 knoppen gelijk,waarvan er 3 tegelijk open waren. Jammer stuk voor stuk was langer genieten.
08-07-2010
de laatste rozen
Hier nog enkele rozen van de rozenboog,de laatste van de eerste ronde. Ik dacht dat hij het dit jaar zou redden met de black spot,maar nee binnen een paar dagen zat hij weer helemaal vol. Dus dat is weer veel besmet blad rapen,meteen opruimen om nog ergere besmetting het volgend jaar te voorkomen. De mindere bloei van de tweede ronde is dan waarschijnlijk op kale takken. De boog is wat doorgeroest en ik denk dat er daar geen nieuwe komt,dan zullen we de roos waarschijnlijk weg doen,want ik denk dat ik nooit meer van die black aaf kom.spot
07-07-2010
geraniumhoek
Onder de nieuwe rozenboog heb ik nu een oude stoel staan,die al jaren in de tuin staat. Rondom staan diverse Geraniums.met apart blad,die stek of koop ik ieder jaar. In de potten langs de boog heb ik diverse zaden gegooid,ook van een paar jaar oud,maar zoals je ziet is er nog veel uitgekomen.Ben benieuwd wat er zoal gaat bloeien.Het zijn allemaal klimmers.
Mijn twee kleinzoons DANI en NICK
.
.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
klik op de tulpen en bekijk mijn bloemenschilderijen