VRIENDENKRING AXA BANK
Inhoud blog
  • Nederland - Drenthe en Groningen
  • Verdronken land van Saeftinge -Verbeke Foundation
  • Middelburg
  • Fort Eben-Emael en Siroperie Aubel
  • Riviercruise 22 mei tot en met 27 mei 2024
    Zoeken in blog

    Volgende activiteiten : Gelieve tijdig in te schrijven voor de maandelijkse samenkomsten.
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Regio Vlaanderen
    23-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste Wensen 2020

    Nieuwjaarswens 2020







    23-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riviercruise NEDERLAND

    Vertrek vanuit ARNHEM met de

    MPS  SALVINIA

    Na een zeer bewogen vertrek met de autocar, kon men toch nog aan boord genieten van het ontbijtbuffet waarna men de toegewezen kajuit kon innemen. De meesten hadden het zonnedek vlug ontdekt.

    FRANEKER

    Tijdens de wandeling bracht onze gids Fons ons tot bij het stadhuis waar een plaatselijke beambte ons heel wat uitleg gaf. Zo is er een goed bewaard goudleren behangsel in rococostijl.

    Zo werd in 1811 de theologische universiteit door Napoleon gesloten. De opvolger van de Franeker Academie was het Rijksatheneum, dat van 1815 tot 1847 heeft bestaan, maar - evenals zijn voorganger - uiteindelijk tenonder ging bij gebrek aan studenten. 

    Momenteel worden de zalen gebruikt voor huwelijken, bijeenkomsten van het Gemeentebestuur enz.

    Rondrit op TEXEL

    Met een plaatselijke gids verkreeg men bij een rondrit heel wat plaatselijke bijzonderheden.

    Het eiland heeft een landoppervlakte van ongeveer 170 km². De lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km. De oppervlakte van de gemeente is 585,96 km2 waarvan het grootste gedeelte (416,14 km²) binnen- en buitenwater. Texel heeft 13.547 inwoners (1 januari 2019, bron: CBS). Van de beroepsbevolking van ruim 3500 mensen werkt ca. 17% in de landbouw.

    Tijdens de rondrit en de vaart langs vele kanalen, konden heel wat vogels gespot worden.

    Bezoek aan ECOMARE


    Het bezoek aan dit natuurmuseum waar men zieke en verloren gezwommen zeehonden verzorgt, was een leuke ervaring, zeker bij het voederen kreeg men van de opvoedster heel wat vragen te beantwoorden. 

    Elke zeehond werd genoemd met zijn of haar naam. De vraag aan het publiek was : is dit een jongen of een meisje ? Een blinde zeehond wist zelf of de emmer vis leeg was of niet ... door het ruiken via zijn snorharen.

    Op het schip

    Elke middag was er op het schip een middaglunch waar men tussen heel wat hapjes kon kiezen. Steeds stond er een kommetje lekkere soep klaar. Daar wij in 'groep' op het schip waren, was het mogelijk van plaats te wisselen. Dit bevorderde de kennismaking onder de deelnemers.

    ALKMAAR

    de kaasstad

    Wij wandelden doorheen leuke straatjes in de binnenstad naar de kaasmarkt. Enkelen probeerden, zogezegd, de zware plank met kaasbollen te verplaatsen.

    ZAANSE SCHANS

    in Zaandam

    Men wandelde eerst tot de dichtstbij gelegen autobushalte. De rit moest ongeveer 6 km overbruggen.  Langs authentieke houten huisjes, molens en werkplaatsen kon men het bakkerijmuseum en het pakhuis, waar klompen werden gemaakt, bezichtigen.

    Aan een demonstratie geen gebrek ! 


    Enkelen maakten een wandeling in het vernieuwde centrum van Zaandam. Alle grote ketens zijn vertegenwoordigd. Er zijn bruggetjes, roltrappen, een grote lift om de niveauverschillen van de beneden- en bovenstraten te overbruggen. 

    BINGO-avond

    Na een relaxnamiddag in het salon werd er een bingo-avond georganiseerd door de purser. En of er één en ander gewonnen werd !

    Dansavond

    Laatste avond op het schip kwam er een muzikant aan boord ... Uit een boek kon men liedjes aanduiden ...maar de meeste pret ging naar de hoofddeksels die men , leuk of niet leuk, toegewezen kreeg. Een danskoppel uit onze groep, die een demonstratie gaf,  kreeg een hartelijk applaus.

    Afscheidsreceptie

    Voorzitter André Van Dyck gaf een kort overzicht over deze zeer geslaagde reis waarna Alex Bellemans in zijn (gebruikelijke) speech het niet kon laten de ludieke momenten van de reis te memoriseren.

    Groep deelnemers op de trappen van het stadhuis te Franeker.


    29-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAAMSE ARDENNEN 3

    Rit naar Leeuwergem

    Bezoek Kasteel

    Baron Baudouin della Faille d'Huysse en barones Pauline de Villenfagne de Vogelsanck vergezelden ons tijdens de rondleiding in het kasteel.

    Vooraf werden wij verwend met een koffie en 2 verse gebakjes.

    Bijzonder was dat de Baron ons eerst met een groep naar de tuin leidde. Het omwalde kasteel is omringd door een groene oase. 

    Bijzonder was het 'theater' uit gesnoeide hagenbeuken opgebouwd met rondom 'loges' en 'coulissen'. Verschillende spektakels vonden er al plaats. In de winter staat het grondoppervlak onder water dat wegtrekt in de lente en zomer, zo blijven de hagen en bomen mooi groen. Zelfs  bij de vorige hete zomer, vertelde hij nog.

    Men kan rustig wandelen op het hele domein. Een volgende snoeibeurt blijkt er aan te komen ...

    Onze 1ste groep kreeg de rondleiding met een plaatseliijke gids. Zij wist ook heel wat te vertellen over het domein.

    Foto's binnen nemen was niet toegelaten ! Toch slaagde onze collega fotograaf Rudy Broeckx er in, met toelating van de barones, twee salons zonder schilderijen te mogen fotograferen.

    Rit naar Hemelveerdegem

    Het Sint-Jansretabel

    Dit retabel dateert uit ca. 1520 en is opgenomen bij DE VLAAMSE MEESTERS, een ongeëvenaard meesterwerk van houtsnijwerk. Het vertelt ons het verhaal over het leven en de dood van Johannes de Doper. De figuurtjes waarmee het retabel is bevolkt, verrassen door hun uitgesproken detailrealisme. De nerveuze plooival van hun kleding verlevendigt het beeldverhaal.

    De plaatselijke gids wist alles in detail te vertellen.

    In de Sint-Jan de Dooperkerk is er nog meer houtsnijwerk te zien . Het meubilair uit de 17de en 18de eeuw is weelderig, het beeldhouwwerk is zowat het mooiste wat men aan houtsnijwerk kan te zien krijgen. De eikenhouten muurbeschotten, de preekstoel in rococostijl,de communiebank, de biechtstoelen en de zijaltaren zijn stuk voor stuk juweeltjes.

    Middagmaal in HOF TEN EEDE te Haaltert

    Een lekker soepje, Mechelse koekoek en kroketjes met groentenboeket en als dessert een ijsje. Meer moest dat niet zijn !

    Rit naar Erembodegem bij Aalst

    Het Brandweermuseum

    Het bezoek verliep vlot dank zij de gewezen commandant van de plaatselijke brandweer die ons heel wat anecdotes en toelichting gaf. Vele oude toestellen, brandweerwagens, ambulancevoertuigen worden tentoongesteld die merendeels werden geschonken voor het museum door andere kazernes.

    De verschillende toestellen zoals zuurstofmaskers werden vergeleken met de huidige moderne exemplaren. Toch blijft dit maar een hulpmiddel om een persoon uit een brand te redden. Men heeft maximum 20 minuten de tijd. Als men meer tijd nodig heeft riskeert men zijn eigen leven wat niet de bedoeling kan zijn. Zo vertelde ons de gids.

    De demonstratie om een brandende frietketel te blussen was spectaculair. Giet er NOOIT water op was de boodschap ! Gebruik een 'vochtige' en uitgewrongen dweil.

    Wij zagen wat er gebeurde !!!

    Rit naar het centrum van Aalst




    Als extra kon , wie wou, nog een eindje meewandelen met onze gids Dirk. Zo ging men tot de binnenkoer van het stadhuis, de kapel ‘OLV Ter druiven’ , het standbeeld van priester Daens en het station.

    Onze groep deelnemers

    Na een terrasje op de markt werd er naar een bijzondere site gereden voor het avondmaal. Deze keer geen broodjes maar een zeer gevariëerde koude schotel.

    Voorzitter André Van Dyck dankte de chauffeur en gids voor hun deskundige begeleiding . Alle deelnemers applaudiseerden uitbundig. Dank zij hun blijvend enthousiast inschrijven kan het bestuur volgende uitstappen en buitenlandse reizen met succes organiseren.

    Opmaak en samenstelling secretaris André.

    Fotografen : Rudi BROECKX, Eddy DE BORGER, André VALAERT, André VAN DYCK, Alex ZELLIEN,


    25-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CARNAVALMUSEUM AALST & PiKANT

    CARNAVALMUSEUM AALST


    In 't Gasthuys - Stedelijk Museum kwamen wij meer te weten over het ontstaan en de geschiedenis van Aalst Carnaval dank zij de plaatselijke gidsen.


    Een ‘Voil Jeanet’ was een proletariër, iemand die geen kostuum kon huren of kopen en die zich dan maar vermomde met wat hij (of zij) thuis kon vinden. en dat waren vaak de oude kleren van de echtgenote, moeder of de grootmoeder. Vaste attributen zijn: een bontjas vellen frakeen lampekap, een vogelkooi voegelmoit met haring nen heirink, een kapotte paraplu en een kinderwagen kinjerkoesj. 'Vuil' sloeg zowel op de slordige kledij als op de vuile, gemene taal die de ‘Voil Jeanetten’ bij het verwijten gebruikten.


    Op carnavalszondag trekt de grote carnavalstoet door de straten met op kop de Aalsterse Gilles. De deelnemende groepen komen sinds de jaren 1970 uitsluitend uit Aalst en maken jaarlijks nieuwe kostuums en nieuwe praalwagens. In de stoet rijden meer dan honderd wagens mee. De thema's die gebruikt worden zijn lokaal, nationaal en internationaal. Er wordt met alles gelachen... ook in het museum is er pret als je langs het spiegellokaaltje loopt.

    Rit naar ASSE 


    In restaurant DE METINAS werd het wachten beloond ! Het vispannetje uit de oven was overheerlijk.

    Naar de werkhallen

    Van bij de aankomst kon men al zien dat er al heel wat creatievelingen bezig geweest zijn.

     Er was heel wat te zien achter de schermen in de carnavalswerkhallen. Op het eerste zicht 'een chaos' maar bij het verder bekijken en horen een heel karwei om een praalwagen in elkaar te steken. 

    Vooraleer deze basis tot praalwagen wordt omgetoverd, is er heel wat denkwerk en handenarbeid aan voorafgegaan. Ook de kost is niet te onderschatten als men weet dat 1m3 piepschuim rond de 60 € kost. Een specialist die komt helpen om een 'kop' te maken kan tussen de 300€ à 600 € kosten... Wetende dat men geen subsidies krijgt en geen sponsoring mag aannemen... hoed af voor al die vrijwilligers.

    Tentoonstelling PiKANT

    Het is geweten, wanneer de Vriendenkring op stap gaat is het weer altijd gunstig gezind. Deze keer extra gezind met 40 graden ! Gelukkig was er airco in de zalen...Alle uitleg kreeg men via een een zeer gemakkelijk systeem van headphone.  

     De spots zijn gericht op kanten kledij en accessoires als ware statussymbolen, die vaak van moeder op dochter werden doorgegeven, of van vader op zoon. Kant is een weefsel van draden, een toonbeeld van ambacht en precisie, en boordevol geschiedenis. PiKANT! laat zien hoe kant van onderkleding naar bovenkleding evolueerde en weer terug, en welke pioniersrol het familiebedrijf Van de Velde daarin speelde. Vandaag inspireert kant menig kunstenaar en ontwerper tot high fashion en kunst.

     Wij zagen hoe het glimmende koetswerk van vintage auto’s een sensuele wisselwerking vormt met historische korsetten en lingerie; alles ademt luxe, stijl en elegantie. Een gewaagde scenografie laat de rijkdom van kant stralen.

    Na het bezoek kon men bij een korte wandeling naar het kasteel het kantwerk in de tuin bekijken. Speciaal bij deze hitte werd een drankbar opgericht die bijna helemaal door onze groep werd bezet ! 


    Als afsluiter kon men nog van een broodmaaltijd en abdijbiertje of koffie genieten in het Gasthof d'Oude BROUWERIJ nabij de Abdij van Affligem.

    Foto's : Eddy DE BORGER / André VAN DYCK / secretaris André VALAERT


    14-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tuinen van Zuidoost ENGELAND

    De tuinen van Zuidoost ENGELAND

    Via CALAIS naar DOVER


    De overtocht met een nieuw P&O schip verliep vlekkeloos. Van ver zag men reeds de krijtrotsen van Dover naderen.  Bij aankomst diende men de uurwerken één uur terug te draaien.

    PASHLEY MANOR GARDENS

    In 1453 werd, deze nu mooie verzorgde tuin, aangekocht door de familie BOLEYN en men zegt dat Anna Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII hier gewoond heeft. Onze gids Ann kon heel wat meer vertellen over haar 'onthoofding'.


    Bij heel wat planten en bloemen werd er naar de naam gezocht. Lukte dat niet dan werd hulp ingeroepen van enkele specialisten die via hun I-phone dit konden opzoeken.

    BATEMANS GARDENS

    De beroemste auteur van Engeland, Rudyard Kipling verbleef hier en schreef er enkele van zijn mooiste werken waaronder: "IF" , "The Glory of the Garden" en Puck van Pook's Hill" (1906), genoemd naar de heuvel zichtbaar vanaf het huis. De setting van het huis en de wijdere omgeving komen terug in veel van zijn verhalen. Kiplings gedicht "The Land" is geïnspireerd op het landgoed van de Bateman. 

    Kipling stierf op 18 januari 1936. Zijn echtgenote Carrie stierf drie jaar later. Onder de voorwaarden van haar testament ging het huis over naar de National Trust.(vereniging tot het behoud van de tuinen welke door de eigenaars niet meer konden onderhouden worden.) 

    Na het zien van zijn 'ROLLS-ROYCE" en leefruimten kon een terrasje niet ontbreken.

    Rit naar het hotel in DARTFORD

    Wat een rustige rit zou moeten worden, langs heel wat smalle wegen waar volgens onze chauffeur de hagen worden geschoren door de voorbijrijdende autocars ..., werd dit een meer dan 2 uren durende fileleed ! Gezien de 'buffetvorm' was het voor het hotel geen probleem.

    HEVER CASTLE

    De mammoetboom of reuzensequoia is de zwaarste boom in de wereld. De soort komt van nature voor in Californië waar ze groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada. Jacques en Willy moesten dit even uitproberen ...

    Hever Castle ligt in het dorp Hever, graafschap Kent, 48 km van Londen. 

    Het begon als een landhuis, gebouwd in de 13e eeuw. Van 1462 tot 1539 was het de zetel van de familie Boleyn (oorspronkelijk 'Bullen'). 

    De middaglunch

    In een bovenzaaltje kreeg men 'gemarineerde kip met groentjes en puree, daarna een aardbei en citroendessertje'. Steeds karaffen water aan tafel ! Iedereen genoot ervan.

    Winston CHURCHILL als schilder


    Tussen alle schilderijen waren er 6 die niet van Churchill waren vertelde de wachter. Enkelen van ons hebben gekeken maar niet verder gezocht. Bij de viering van zijn 50ste huwelijkjubileum kreeg hij van de kinderen een prachtige 'rozentuin' ! Zo staat het op een plaat aan de muur gegrift.

    Naar ROCHESTER

    De kathedraal van Rochester is na Canterbury de oudste kathedraal van Engeland. Ze werd gesticht door bisschop Justus in 604. Het huidige schip en de crypte van de kerk werden in Normandische stijl in 1080 door de Franse monnik Gundulf gebouwd. We bewonderen er de goed bewaarde muurschilderingen, zoals het  “Wheel of Fortune” uit de 13e eeuw. De zoldering: een combinatie van hout en steen. Gezien het koor, voor aanvang van de dienst om 10 uur, nog aan het repeteren was, konden wij even genieten van de zang en het orgelspel.

    LEEDS CASTLE


     Leeds Castle, omringd door 500 hectare aan parken en tuinen, midden in een natuurlijk meer welke wordt omschreven als 'het mooiste kasteel ter wereld'. Het kasteel was ooit een koninklijke residentie voor zes van de middeleeuwse koninginnen van Engeland en ook koning Hendrik VIII. Het is nu een van de beroemdste en meest bezochte. Langs de kelderverdieping, waar heel wat oude (lege) wijnvaten te zien waren, tot de salons en slaapkamers via smalle ronde torentrapjes...konden wij zien hoe men in die tijd op een kasteel rijkelijk leefde. 

     Lunch ‘Leeds Castle’.

    Na de soep, een koffie/thee en twee met toespijs klaargemaakte boterhammen, verpakt in een doosje, zou dit de 'Engelse lunch' moeten zijn. Gelukkig waren er voor sommigen nog gebakjes te verkrijgen.

    Naar CALAIS

    Zelfs met een oudere P&O boot viel de overtocht zeer goed mee. Enkele kenners dachten, de witte stippen op het water te zien, dat het 5° à 6° beaufort zou kunnen zijn ... Niets daarvan !

    De zee was ons goedgezind en nog nooit zo rustig !


    Onze enthousiaste deelnemers hebben deze 3-daagse trip met een goed gevoel beleefd. Enkele vrienden vroegen zelfs naar waar het volgend jaar zal zijn !

    Onze bestuursleden denken er over na. Een haalbaar idee ? Steeds welkom.

    Foto's en samenstelling secretaris André Valaert


    23-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALPACA boerderij & MAASEIK & Wijndomein Aldeneyck.

    Bezoek ALPACA boerderij

    Kaulille (Limburg)

    Ontvangst met koffie en stukje lekkere appeltaart. Een kort filmpje gaf een overzicht vanaf de 'dekking' tot de 'geboorte' en de verzorging van de dieren. De zaakvoerder gaf met veel enthousiasme verdere uitleg over zijn 80 dieren die hij, volgens zijn zeggen, allemaal met naam kent. 


    Alpaca's zijn zeldzame en waardevolle dieren. Samen met de dicht aan hen verwante lama zorgden de alpaca's voor kleding, voedsel, transport en gezelschap voor de Zuid-Amerikaanse Inca beschaving. Deze Inca's begonnen zo'n 5.000-6.000 jaar geleden met de domesticatie van alpaca's en lama's. Binnen de Benelux is deze boerderij de grootste, opgericht sinds 1995.

    In de stallen zijn er verschillende compartimenten. De hengsten, de vrouwtjes, de lammetjes...

    Ook wordt de opvolging volgens de 'stamboom' bijgehouden. De bedoeling is om te kweken uit een zuiver ras om de fijnste wol te bekomen en daarna zowel de wol als de dieren te verkopen. Merendeels aan partikulieren of aan een kinderboerderij.


    Alle dieren waren pas geschoren ...veel aaien was er dan ook niet bij. In het winkeltje kon men de wonderzachte kledij aanvoelen (en kopen), gemaakt uit alpacawol. Tevens zag men in een vitrinekast meerdere behaalde trofeeën.

    Restaurant OUD OTEREN

    in Neeroeteren (Maaseik)


    Men genoot van een zeer lekker warm 3-gangenmenu. Bij het ijsje kon men kiezen tussen extra chocolade, advokaat, slagroom ....

    de stad MAASEIK


    Met plaatselijke gidsen maakten we in 2 groepen een kleine stadswandeling. Heel wat weetjes werden verteld. Zo is er aan dit uurwerk in het klokkentorentje slechts 1 wijzer ...Het uur kan je aflezen maar de minuten moet je raden ...


    In de stad werd er stilgestaan bij heel wat ludieke bronzen beelden.


    In de Middeleeuwen was de stad Maaseik een omwalde burcht met toeganspoorten.

    Bezoek wijndomein ALDENEYCK


    De plaatselijke gidse, die niet alleen wijnkenner is maar ook voor wijnboer heeft gestudeerd. trachtte ons van bloempje tot druif alles haarfijn uit te leggen.


    Bij de proeverij kreeg men uitleg hoe je eerst met de neus diep in het glas moet ruiken, met het glas walsen, alles goed in het oog houden...en ten slotte in de mond nemen...de gidse deed het ons professioneel voor ...zo wel 4 keer. Of de smaak onze meug was ? Sommigen passeerden langs het winkeltje.

    De dorst was gelaafd maar de honger werd gestild in Tongerlo.

    Weer eens een daguitstap om van te snoepen !

    Opmaak secretaris André Valaert


    18-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Federaal PARLEMENT & TRAIN WORLD

    Bezoek FEDERAAL PARLEMENT




    Kamer van Volksvertegenwoordigers

    De Kamer is bevoegd voor alle nationale wetten.

    In de Kamer van Volksvertegenwoordigers worden de 150 volksvertegenwoordigers rechtstreeks verkozen bij algemeen stemrecht. Op vlak van talen is de Kamer samengesteld uit 88 Nederlandstaligen en 62 Franstaligen. 41 % van de volksvertegenwoordigers is vrouw. 

     Volksvertegenwoordiger Servais Verherstraeten begroette ons en gaf uitleg over de werking van het parlement. Op alle vragen kreeg men een deskundig antwoord.




    De zitplaats van de volksvertegenwoordigers. Heel wat knopjes en bedradingen ...

    Ook in de SENAAT kreeg men een zitje ...

    Sinds 2014 is de Senaat bevoegd voor de herziening van de Grondwet, voor de basiswetten in verband met de werking van de Staat die met een bijzondere meerderheid moeten aangenomen worden en voor de wetten ivm de partijfinanciëring en de controle op de verkiezingsuitgaven.

    Tegenwoordig zijn er 50 senatoren die worden aangewezen door de deelstaatparlementen en 10 senatoren worden gecoöpteerd. 

    Een 'statieportret' van onze deelnemers.

    De trap met groen tapijt leidt naar de Kamer, de trap met rood tapijt leidt naar het veel indrukwekkender forum van de Senaat.

    Naar het restaurant van de Basiliek van Koekelberg

    Wij genoten van een lekker groepsmenu in het restaurant Le Basilic in de kelders van dit bijzondere kergebeouw.

    Bezoek TRAIN WORLD

    Met een 'Train World-audiogids' kreeg men alle uitleg tijdens het vrij bezoek.

    Dit Belgisch treinmuseum van de NMBS is gelegen in het oude station van Schaarbeek met een rijke collectie spoorwegmaterieel en treinen uit het verleden en de toekomst. Hier wordt het verhaal verteld van de vele arbeiders die zich ten dienste hebben gesteld en nog steeds stellen van onze spoorwegen.

    Een terrasje op de Grote Markt Brussel

    Bij heel wat sfeer kon een terrasje op de Grote Markt niet uitblijven.


    Als afsluiter nog een koffietafel in 'Den Hoorn' te Kapelle op den Bosch.

    Een prachtige dag !

    foto's  André VAN DYCK en Alex ZELLIEN

    Opnmaak: secretaris André VALAERT


    28-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTWERPEN

    Samenkomst DEN ENGEL

    Grote Markt


    Doordat de rolluiken niet omhoog konden, diende men langs de zijkant binnen te gaan. Ondanks het half-donker was er een gezellige sfeer om de koffie te drinken en verder kennis te maken. 

    Bezoek Het Vleeshuis


    Enkele plaatselijke gidsen namen ons, in dit monumentale gebouw dat meer dan 5 eeuwen oud is, mee op een reis door het muzikale verleden van Antwerpen.


    Enkele hoogtepunten waren : de oude klokkengieterij, het atelier waar eertijds koperblaasinstrumenten vervaardigd werden, een danszaal van weleer, de schatkamer met objecten en partituren uit de Gouden Eeuw van Antwerpen. 


    Door gebruik van moderne technologie konden wij op de diverse plaatsen de oude muziekinstrumenten ook “echt” beluisteren. 


    De leden van onze groep die goed te been waren, ondernamen met hun gids een rondleiding Achter de Schermen, zeven verdiepingen van de kelder tot in de nok van het dak !

    De Groote Witte Arend


    In het gezellige kader van De Groote Witte Arend, een oude patriciërswoning, genoten wij van een deugddoend Vlaams menu : tomatenroomsoep, stoofvlees bereid met De Koninckbier en huisgemaakte rijstpap.

    De sfeer was gezellig met een achtergrond van licht verteerbare klassieke muziek en de service was verzorgd en perfect op schema. Een aanrader !

    Diamantmuseum DIVA



    Antwerpen is de diamantstad bij uitstek. Gewapend met een individuele audiogids, werden wij ondergedompeld in de wereld van glamour en luxe, een wereld ook van juweliers en goudsmeden. Ieder kon op zijn eigen tempo het verhaal van DIVA tot leven laten komen in zes verschillende zalen. We leerden er alles over het exotisch karakter van luxeartikelen, het vakmanschap van diamant en edelsmeedkunst, Antwerpen als wereldcentrum van de diamanthandel, de plaats van juwelen in het dagelijkse leven.

    Letterlijk een schitterend bezoek !

     

    Op de koffie met Alex


    Dank aan de vele enthousiaste deelnemers en het bestuur voor dit initiatief en goede organisatie !

    Fotografen :

    Flor SEL ; Jacques MOONEN

    André VAN DYCK; Alex ZELLIEN;

    Samenstelling:

    secretaris André Valaert


    04-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsdrink 4 januari 2019

    Nieuwjaarsreceptie

    Heel wat volk zo te zien ! Vooral een goede gezondheid werd er gewenst waarbij men hoopt er volgende keer opnieuw bij te zijn. Voorzitter André Van Dyck keek bij zijn woordje even terug naar het voorbije jaar dat zeer bewogen werd afgesloten. Een mooie jaarkalender werd door het Bestuur van VRIENDENKRING AXA BANK - Regio Vlaanderen- overhandigd. 

    Voor velen een blij weerzien !


    Collega Françolis VAN DEN BROECK, finalist bij THE VOICE SENIOR, kreeg vele felicitaties voor zijn prachtig optreden. Volgens iedereen was hij de winnaar !

    foto's VALAERT / VAN DYCK


    01-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkig Nieuwjaar 2019

    Het Bestuur

    wenst u veel kijk- en leesplezier bij het nieuwe seizoen.





    15-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Videonamiddag met taart

    VIDEONAMIDDAG


    Voorzitter André Van Dyck dankte alle aanwezigen voor hun belangstelling. Niettegenstaande de afschaffing van de sponsering van AXA, werd er toch bekomen dat deze namiddag en de 1ste vrijdagen kunnen blijven doorgaan .

    Eén van ons oudste leden, Emiel Van Beirendonck ( 94j ) kwam, voor de laatste keer zei hij zelf, de sfeer van de VRIENDENKRING nog eens opsnuiven waarvan hij jaren heeft genoten.


    Secretaris André kon een gevarieerd Programma voorstellen. Dank zij de fotografen Rudi Broeckx, Jacques Moonen, Johan Verkinderen, Alex Zellien, Luc Verschooren en hemzelf.

    Jacques was opnieuw 'operator' aan de pc.

    Na elke kortfilm kreeg de cineast een hartverwarmend applaus.


    In het restaurant werd alles in gereedheid gebracht door Sodexo. Koffie/thee en een stukje taart als vieruurtje. En of er bijgepraat werd !


    'Elk nadeel heeft zij voordeel' zei Johan Cruyff destijds. Daar er op zaterdagnamiddag geen gebruik meer mag gemaakt worden van de zalen, diende deze namiddag nu op een werkdag te gebeuren. Men kon daarbij dan gebruik maken van het restaurant. 

    Het Bestuur sloot af met iedereen een goede thuiskomst te wensen en uit te kijken naar volgend seizoen.


    25-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de WESTHOEK

    de WESTHOEK



       Als eerste stop een koffie/thee met een croissant en chocoladekoek in Hotel VANDERVALK te Nazareth .

    Naar Zillebeke, een boogscheut van Ieper voor het bezoek aan ComingWorldRememberME.


    Indrukwekkend, 600.000 keramische beeldjes die het aantal gesneuvelde soldaten van de 1ste wereldoorlog gedenken. Op 11 november 2018 is er een laatste plechtigheid. Nadien worden de beeldjes verspreid naar musea en particulieren.


    Langs heel wat wandelpaden komt men tot aan een rustpunt waar men via filmbeelden heel wat van de grote oorlog kan opsteken. Tienduizende mensen uit Vlaanderen en de rest van de wereld maakten de beeldjes. Bij elk beeldje hoort een DOG TAG, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. De dog tags combineren telkens de naam van een WO 1-slachtoffer met de naam van de maker van het beeldje.


    Rit langs rustige Vlaamse wegen naar

    DE BOSHOEVE


    Brouwerij St.Bernardus


    In het uiterste puntje van West-Vlaanderen, te midden van ‘Le Plat Pays’, in het hart van de hoppestreek, wordt er bier gebrouwen dat tot de verbeelding spreekt van menig bierliefhebber. In het poëziedorp Watou worden sinds 1946 de edele St.Bernardusbieren gebrouwen: donkere en blonde abdijbieren van hoge gisting. De brouwerij kende de laatste jaren een enorme expansie en staat ondertussen wereldwijd bekend om haar authentieke en kwaliteitsvolle bieren. Wij kregen heel wat uitleg bij een rondgang.


    Op de hoogste verdieping van het vernieuwde gebouw met een ontmoetingsruimte is er niet alleen een prachtige panorama te aanschouwen maar kreeg men ook twee proevertjes. 

    Naar de SCHREVE


    Als 'surplus' bij deze daguitstap bracht gids-verteller Miguel Bouttry ons tot aan een Franse grens. Wij hoorden heel wat grensverhalen. Alleen de straat waarin wij wandelden was al bijzonder. Langs de Franse zijde Franse autoplaten; langs de overkant Belgische. Bovengrondse bedradingen bij de Fransen, ondergrondse bij de Belgen. Bij de Belgen geen antennes meer op het dak ! Ook een verhaal over de smokkelaars (de blauwers) en hun tegenstanders, de douaniers (de commiezen) ontbrak niet.


    Bijzonder bij deze minder bekende begraafplaats waren de staafjes langs de weg. Telkens als er een slachtoffer aan de hulppost aankwam en overleed werd dit op datum aangeduid met een streepje ... Op 17 augustus 1917 zagen wij bijna niet anders dan streepjes.

    Na een lekker broodbuffet kon de terugweg worden aangevat. Het bestuur kon tevreden terugblikken bij deze prachtige dag als afsluiter van een gevuld seizoen. Voorzitter André dankte dan ook zijn medewerkers en alle deelnemers voor hun aanwezigheid.

    Opmaak secretaris André Valaert


    12-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GIETHOORN NL en omgeving

    GIETHOORN en omgeving

    De Fantasietuin

    Bij het bezoek in OLDEBROEK werden wij ondergedompeld tussen tropische planten met een Aziatische uitstraling. Er is een tunnel, kronkelpaadjes, rotspartijen, watervalletjes en een keldergrot met muurschilderingen. Een ware belevenis !

    Er is een hoogteverschil van 15 meter. Wij vernamen nog dat de tropische plantenverzameling van meer dan 500 stuks allemaal overwinteren in een verwarmde kast met een temperatuur van 8°. 

    Boottocht in Giethoorn

    Wij vaarden in en door de oude kern van de gemeente. In het hoogseizoen is het hier overal file vertelde de stuurvrouw. 

    Gemeente STAPHORST

    Tijdens de rondgang in het museum, met uitleg van een plaatselijke schoonheid in originele klederdracht, vernam men zaken die onze grootouders ook nog gekend hebben. In de winter allen rond de stoof, zittend slapen in een bedstee ...boven elke deur een 'levensboom' ...

    Elke zondag zijn er 2 diensten van 2 uur die bijgewoond worden door 2000 zielen in de kerk. Ongeveer 600 gelovigen komen in originele klederdracht. De jeugd laat het afweten, spijtig genoeg vond de kleedster. Wij kregen een ludieke demonstratie hoe men zich klaar maakte om naar de kerk te gaan. Links op de foto in 'groot ornaat met bijbel'. 

    de Orchideeën Hoeve

    In Luttelgeest begaf men zich in een tropische sfeer.Wij wandelden over avontuurlijke junglepaden met watervallen, loopbruggen en rotspartijen en ontdekten duizenden soorten bijzondere orchideeën, tropische vogels en prachtige koikarpers.

    In de 'zwevende bloementuin' werden we betoverd door meer dan tweeduizend zomerse bloeiers. Dit is geïnspireerd op de Japanse kersenbloesems. Werkelijk een unieke sfeer.

    In een afzonderlijke serre fladderden er heel wat vlinders. Niet gemakkelijk voor onze fotografen want zij bleven niet stil zitten. Af en toe een 'rustbankje' was deugddoend !

    Boerderijen in FLEVOLAND


    Na de drooglegging van delen van de Zuiderzee, met daarbinnen de voormalige eilanden URK en Schokland, ontstonden er opnieuw graslanden en veeboeren. De boer krijgt momenteel subsidie om zijn koeien buiten te laten voor het toerisme ... Bijzonder zijn de daken in stro. 

    Bataviawerf 


    De replica van de Batavia zien liggen is al indrukwekkend. Een rondgang 'binnenin' was heel lerend. Zeker dat men te horen kreeg dat er meer dan 300 soldaten aan boord waren in zo'n kleine ruimtes. 


    In het museum waren heel wat makettes te zien. Ook resten van vergane schepen die boven kwamen te liggen na de drooglegging.

    Op 14 april 1629 kwam het schip aan op Kaap de Goede Hoop om te foerageren. Na acht dagen vertrok het weer. In de vroege ochtend van 4 juni 1629 sloeg het schip lek op Morning Reef van de Wallabi-groep voor de Ausralische westkust. Een deel van de opvarenden bleef achter op enkele eilandjes, terwijl een andere groep met een sloep naar Batavia zeilde om hulp te halen. Toen de redding arriveerde, was onder de achtergeblevenen muiterij uitgebroken.

    Om een kanon te laden had men een half uur nodig en veel zicht om te richten had men niet vertelde de gids nog. 

    Dat de ruimten onderaan het schip slechte 1,20 m. hoog waren, werd aan de lijve ondervonden.


    Na een broodmaaltijd met typische Hollandse kroket kon deze 3-daagse in alle rust worden afgesloten. Voorzitter André profiteerde ervan nog enkele foto's te nemen.

    Samenstelling secretaris André Valaert


    26-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLUEBERRY FIELDS & COLDSET PRINTING

    Bezoek aan BLUEBERRY FIELDS in Paal (Beringen)

    Bij aankomst kreeg men een blauwbessenlikeurtje ... daarna koffie/thee en een stuk bosbessentaart.

    Het bedrijf BLUEBERRYFIELDS heeft een domein van 19 hectare waarvan 12 hectare vol bosbessen. “Ieder jaar krijgen we steeds meer plukkers en stijgt de vraag”, zegt Nele van Blueberry Fields. "Maar er is meer dan genoeg voor iedereen.” Vermoedelijk kan er tot midden of eind augustus geplukt worden.  De bosbessen kosten 5 euro per kilo. In één emmertje kan 3 kilo. Men krijgt jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers over de vloer. Ook worden er wandelingen georganiseerd.

    Wij maakten een wandeling van 1,5 kilometer in het natuurgebied "De Vallei van de Zwarte Beek".


    Tijdens de rondgang zocht men zoveel mogelijk de schaduw op van de bomen. Met 38° was het niet te doen. Zeker in de Kempen is het er altijd nog een paar graden warmer wegens de veengrond. In de winter is telkens enkele graden kouder.

    Zij die aan "zelfpluk" willen doen dienen zich bij het winkeltje aan te melden want anders is PLUKKEN = PIKKEN 

    Veel vogels hebben we ter plaatse niet gezien ... er zijn er nochtans 53 te spotten. Van Boomkliever tot Winterkoninkje. Ook te warm ?

    Na de wandeling stond er gelukkig een frisdrankje "Bloe Aais" te wachten. Daarbij nog een ijsje met blauwbessenjam met de naam BLAUWBAARD (veroorzaakt geen baardgroei staat er op het potje) ...en straks nog naar het restaurant.

    Restaurant Het Landerhuys


    Toch smaakte het tomatensoepje met balletjes ... 

    COLDSET PRINTING PARTNERS


    Bij het binnenkomen was er enige friste ...een kort filmpje gaf uitleg over het ontstaan van deze drukgroep die de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard, Metro en zelfs De Telegraaf (NL) verwerken. 


    Op heel wat vragen kreeg men een antwoord: Hoeveel bomen zouden er gekapt moeten worden om de Gazet van Antwerpen te drukken ? Geen enkele, men drukt op geresycleerd papier. Wat kost zo'n rol papier: 2.500 € 't stuk. Men heeft er 75 nodig voor GVA ; Het gewicht ervan ? : 600 kg.Wat doet men met de resten? U zal deze tegenkomen als 'frietzakje", niets gaat verloren'.

    Naar DIEST


    De rivier de Demer verdween eind jaren '60 uit het stadscentrum. De overstromingen en geurhinder waren een last zodat men ze leidde rond de stad. De rivierbedding werd dichtgemaakt.

    Intussen was de waterkwaliteit zodanig verbeterd dat de openlegging opnieuw mogelijk werd. Het hele traject in de binnenstad is ongeveer anderhalve kilometer lang. Op zondag 4 september 2016, nog niet zo lang geleden dus, werd de heropening gevierd met een groot volksfeest. Wij konden er langs wandelen tot het centrum.

    Gids Jan trok met de geïnteresserden naar het Begijnhof waar men ook een terrasje bezocht. Onze andere vrienden bleven op de mooie markt.

     Het TORENHOF in Tongerlo

    Een boterham met kaas, hesp, wat mosterd en een slaatje waarbij de keuze tussen een blonde of donkere Tongerlo was een perfecte afsluiting van deze prachtige daguitstap.


    04-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOSTZEEKUST (Duitsland)

    MÜNSTER



    Tijdens de heenrit werd eerst halt gehouden in VENLO voor het ontbijtbuffet waarbij kon kennis gemaakt worden met alle medereizigers. 

    Bovenste 3 foto's : Mûnster / Midden en onder : Hamburg met middagmaal in een typisch restaurant gelegen aan de Reeperbahn !

    WUPPERTAL

    De eerste attractie was al een voltreffer !  De zweefbaan over de stad. Een hangende tram die zorgt dat de inwoners zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. De ijzeren constructie ontsiert volgens de meesten de straten waar hij doorvliegt. Een prachtig uitzicht boven de binnenvaart.


    De Evangelische-Lutherse Mariakerk in baksteengotiek werd in 1945 door Britse luchtmijnen zwaar beschadigd. Heden wordt de cite gebruikt voor tentoonstellingen. De toren is een herkenningsteken voor de scheepsvaart van de Oostzee.

    ROSTOCK

    In Rostock was er een 'vrij middagmaal" aangekondigd. Voor sommigen was het even wennen om een goede gelegenheid te vinden. Wij onthouden zeker de gids Tobias met zijn uitbundige wijze van uitleg ! 

    Ook was 'pootjebaden' in de Baltische zee een tussendoortje. Brede stranden met speciale hutjes die bij ons niet te vinden zijn. 

    In SCHWERIN werd na de wandeling met plaatselijke gids het kasteel bezocht waar de deelregering van Mecklenburg Vorpommern vergadert.

    Aan boord genoot men van een lekkere koffie met een stukje taart. Daarna relaxen op het bovendek was letterlijk 'rustig genieten' !


    In BREMEN bezocht men de Ratskeller voor een laatste middagmaal ... wat dacht u als hoofdschotel ? Elk drie verschillende gebraden worstjes... en ze smaakten nog ook.


    Tussendoor was er regelmatig tijd voor een pintje, een grap of een demonstratie.

    Als afsluiter werd een receptie gegeven. Een jaarlijkse gewoonte. Daarbij wordt door de voorzitter een overzicht van de afgelopen reisdagen geschetst. Af en toe is er een deelnemer die ook iets wil vertellen ...deze keer was het collega Alex Bellemans (Ippa) die begon: " alle personages die in mijn verhaal voorkomen zijn louter fictief.Elke gelijkenis met bestaande personen is louter toeval en berust op een ongelooflijke samenloop van omstandigheden "... iedereen geloofde hem... Bedankt Alex voor dit prachtig optreden !

    Opnieuw een zeer geslaagde buitenlandse reis die in de archieven mag opgetekend worden.

    Meer te zien op de video-namiddag van november.

    Samenstelling: Secretaris André

    Foto's  Alex Zellien / André Van Dyck / André Valaert


    24-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijloke GENT en Plantentuin Universiteit

    Bezoek Stadsmuseum STA*M





    Zoals werd aangekondigd lag Gent letterlijk aan je voeten. Iedereen kreeg schoenovertrekjes om de vloerplaten niet te beschadigen. En maar zoeken ... 


    Het LAM GODS

    Het paneel werd nog niet gevonden. Op deze afbeelding van het drieluik werd in het paneel zwart ingekleurd. Wel vertelde onze gids dat de maker van de kopie de beeltenis van Koning Leopold III had bijgezet. Dit om te bewijzen dat het een kopie is en niet het werk van de gebroeders VAN EYCK.

    Met veel interesse werden de verschillende zalen doorlopen. Bij de afbeelding van Isabella van Oostenrijk (1501-1526) en keizer Karel V (1500-1558) werd het verhaal verteld van de 'stroppendragers'.

    Op 3 mei 1540 vernederde keizer Karel V de notabelen van Gent. De Arteveldestad had zich schuldig gemaakt aan majesteitsschennis door de belastingen te weigeren. Hij liet de leiders van de opstand arresteren. Daarvan werden 25 mensen onthoofd. Anderen liet hij, bij wijze van exemplaire bestraffing, blootvoets en pij door de stad struinen met een strop om de hals. 

    De strop is blijven leven als het symbool van weerstand tegen elke vorm van tirannie en misplaatste autoriteit. Gentenaars noemen zichzelf koppige mensen die altijd ruimte laten aan andere meningen. Bij de openingsstoet van de Gentse Feesten zijn de 'stroppendragers' in grote aantallen fier aanwezig.


    Heel wat oude geschriften en miniaturen trokken onze aandacht.


    Niet alleen de geschiedenis van de stad, de oude ambachten en fabrieken, maar ook de huidige evolutie van leven en werken werd belicht.

    EUROPAHOTEL aan de Leie

    Het middagmaal met voor- en hoofdgerecht waarna het dessert, werd door onze secretaris met chef kok en onze reisagent Viamundi vooraf afgesproken. Dat dit zeer gesmaakt werd zag men aan de lege borden ...

    de Plantentuin van de Universiteit Gent


    Opgericht in 1904 en sindsdien uitgegroeid tot een botanische schatkamer. Voorzitter André kreeg alle documentatie ter hand ...in afwachting van de gids.


    Wij werden ingedeeld in groepjes van 10, Zo was uitleg geven en vragen stellen zeer praktisch  ...ook eventueel om een blaadje te proeven in de moestuin ...

    Dat de gidsen alle planten en bloemen met hun latijnse naam en biologische uitleg konden omschrijven was voor ons verwonderlijk Ook van bladeren die een bloempje dragen ? hadden we nog nooit gehoord, laat staan gezien.

    Een kleine wandeling naar het historisch centrum van de stad kon niet uitblijven. Een terrasje op de Graslei was dan ook welgekomen. Zij die winkels wilden zien hadden de keuze.

    Na de koffietafel in Feestzaal Breughel te Beervelde kon deze mooie dag worden afgesloten.


    26-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KASTELENTOCHT

    Kasteel LAARNE

    Om het kasteel te redden van de totale ondergang werd het in erfpacht gegeven aan Charles, baron Gillès de Pelichy, die architect De Tracy aantrok voor een grondige restauratie. De taak werd zo groot dat de aangevatte werken stilvielen, zodat het kasteel aan een onherroepelijke overrestauratie ontsnapte.

    Sinds 1943 is Kasteel Laarne beschermd als monument en werd ingericht als museum.

    Met plaatselijke gidsen werd bijna heel de historie vanuit de Middeleeuwen verteld.

    Vanaf 1962 vatte de nieuwe voorzitter van de vereniging,( vzw koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden van België), ridder Joseph de Ghellinck d’Elseghem, onder leiding van architect Paul Eeckhout, grootschalige werken aan. Daarna kon het slot in 1967 worden opengesteld voor het publiek. Het gelijkvloers werd heringericht met veelal 17e-eeuwse meubelen, wandtapijten en schilderijen. Ook de keuken werd helemaal heringericht met originele borden en lepel ... Een vork bestond nog niet en een mes werd als wapen gezien.

    Alle tapijten kwamen uit het 'Brusselse'. Zij werden opgehangen om de kamers mee te helpen verwarmen.

    De heer en mevrouw Claude Dallemagne schonken hun Europees vermaarde collectie zilver aan het Slot. De 446 zilveren siervoorwerpen worden sindsdien tentoongesteld in een speciaal daartoe ingerichte zaal op het eerste verdiep. Het echtpaar betrok er een appartement tot aan het overlijden van Claude in 1986.

    In mei 2012 werd de Wapenzaal Robert de Ribaucourt ingericht en opengesteld. De Pessemier 's Gravendries besteedde meerdere jaren aan het opsporen en terugvorderen van alle archiefstukken en landboeken van het Slot van Laarne die overal verspreid zaten. Al deze artefacten, waarvan de oudste uit de 14e eeuw stammen, zijn intussen summier gerestaureerd, geklasseerd en geïnventariseerd.

    Naar Overmere Donk


    In het restaurant DE NIEUWE PLUIM aan het Donkmeer werden wij verrast met een flinke portie paling ! Ieder volgens zijn opgegeven keuze. Daarna nog een Dame Blanche en voor zij die dit nog wensten een koffie/thee...

    Kasteel WIJNENDAELE


    Na de rit met de autocar was de wandeling naar het kasteel fris en deugddoend. 


    Op 25 mei 1940, na de inval van België door nazi-Duitsland, had in Wijnendale het laatste en dramatische gesprek plaats tussen koning Leopold III van België en vier leden van zijn regering (eerste minister Hubert Pierlot, minister van buitenlandse zaken Paul-Henri Spaak, van binnenlandse zaken Arthur Vanderpoorten en van landsverdediging generaal Denis). Hoewel de capitulatie nabij was, weigerde de koning samen met zijn ministers naar het buitenland te vluchten om daar de strijd voort te zetten. Als opperbevelhebber van het leger wilde hij bij zijn troepen blijven en zich krijgsgevangen laten nemen. Dit conflict leidde na de oorlog tot de Koningskwestie.

    De familie Matthieu (sinds 1953 Matthieu de Wynendaele) is vandaag nog steeds eigenaar van het kasteel en bewoont een gedeelte ervan. De huidige kasteelheer is Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele. Hij heeft, in 1983, in samenwerking met het Torhoutse stadsbestuur het domein en het kasteel gedeeltelijk opengesteld als museum voor bezoekers. Dankzij de toenemende aandacht was de restauratie van het slot mogelijk. Nadat in 1980 het Wijnendalebos werd beschermd als landschap werd het kasteel in 1982 beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht.


    Er dienden heel wat manoeuvers uitgevoerd voor de perfecte foto !

    Samen met de plaatselijke gidsen werden wij opnieuw ondergedompeld in de gehele historie. Er werd nogal wat 'uitgehuwelijkt' tussen de graafschappen,koninkrijken en prinsbisdommen...!  Of de jonge Dames ( 16 jaar !) daarmee altijd gelukkig waren is de vraag .


    Begeleidster Valerie en voorzitter André konden het niet laten zich in de 17de eeuw te wanen. De huidige eigenaar-bewoner kwam ons bedanken voor ons bezoek.

    het 5-uurtje

    Als verrassing kon dit tellen. Tot op het laatst had men geen idee wat er in het programma werd aangekondigd. Voorzitter André bracht de redding. Een koffie met pannenkoeken à volonté !

    OPNIEUW EEN DAG OM TE ONTHOUDEN.

    Samenstelling : secretaris André Valaert

    foto's : André jr; André sr; Jacques en Alex


    22-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTWERPEN

    Café DEN ENGEL



    Men kwam samen in Café Den Engel op de Grote Markt, een van die typische bruine kroegen waar de tijd geen vat op heeft. We genoten er van een verkwikkend kopje koffie of thee met een lekkere suikerwafel.

     Bezoek aan het

    MUSEUM VAN MIEGHEM

    Eugeen Van Mieghem was een havenschilder.(1875-1930). Hij wordt ook wel de Kunstenaar van het volk genoemd, door zijn vele portretten van het typische havenvolk dat hem fascineerde. Hij schilderde ook veel taferelen uit de eerste wereldoorlog en daarna van de emigranten van de Red Star Line. 

    Het museum bevindt zich in het Redershuis aan de Ernest Van Dijckkaai, tegenover het Steen en de Schelde. Dit burgerhuis werd in 1896 gebouwd door havenschepen Gustave Albrecht.

    Hier was lange tijd het sterrenrestaurant La Rade gevestigd. Het gebouw werd in 1981 geklasseerd als beschermd monument en werd recent aangekocht door de Koninklijke Belgische Redersvereniging.

    Deskundige gidsen deelden ons in 2 groepen voor een rondleiding door het prachtige herenhuis. De interieurdecoratie is bijzonder luxueus en zit vol symboliek, met bijvoorbeeld een mozaïekvoorstelling van Venetië als heerseres over de zeeën, maar ook sublieme elementen van de Japanse Edoperiode. De gidsen gaven ons ook nog een uitleg over de evolutie in het werk van Van Mieghem, wiens leven ook nog werd uitgebeeld in een boeiende kortfilm.

    In het museum zijn onder andere het portret van Vincent Van Gogh door Van Mieghem en de belangrijke tekening La Fleur du Banlieue te bewonderen.

    Bezoek aan de

    SINT PAULUSKERK

    De Antwerpse Sint-Pauluskerk is oorspronkelijk een dominicaner kloosterkerk uit de 16e eeuw. De kerk verving vanaf 1517 een gebouw dat in 1276 was ingewijd door Albertus Magnus en is grotendeels gebouwd in laat-gotische stijl. 

    De kerk bevat honderden bijzondere kunstschatten – schilderijen, beeldhouwwerken en houtsnijwerk - die bijna alle gemaakt zijn door Antwerpenaren.

    Bijzonder vermeldenswaard zijn ook het orgel en de schatkamer. 

    In 1968 werd de kerk door brand zwaar beschadigd; omwonenden, voor een groot deel parochianen, wisten een groot deel van de kunstwerken in de nacht uit het interieur te redden. De restauratie van de kerk liet hierna lang op zich wachten; pas na twintig jaar kreeg het gebouw weer een dak.

    De prachtige Calvarieberg in openlucht, treft men aan bij het betreden van het poortgebouw dat de toegang tot de kerk vormt.

    Een zeer geslaagde dag !


    05-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsdrink 2018

    Nieuwjaarsdrink 2018



    Bij de verwelkoming van voorzitter André Van Dyck werd er ook een wijziging van toegang tot het gebouw meegedeeld. Iedereen moet in de toekomst voorzien zijn van een toegangsbadge. Daarover werd dan onderling heel wat gepraat wat niet belette dat er vele Nieuwjaarwensen werden uitgewisseld.


    De 68 deelnemers aan deze drink waren zo enthousiast dat zij, die reeds een badge hadden verkregen, deze met plezier lieten zien.

    De bijeenkomst verliep verder, zoals altijd, in een gezellige sfeer.

    Dank aan de organisatoren Marita met Paul en medehelpers.


    01-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaar 2018

    Het Bestuur

    wenst u veel kijk- en leesplezier bij het nieuwe seizoen.





                                                            Luc                              Jacques                            Alex                               André jr                                   André sr


    Archief per week
  • 23/09-29/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 12/09-18/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 16/11-22/11 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 12/11-18/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 02/01-08/01 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!