Na de morgenstop in Namen bezocht men de Amerikaanse begraafplaats van Hamm in het groothertogdom Luxemburg. Daar liggen 5.000 Amerikaanse slachtoffers van WO II. Ook generaal PATTON ligt daar begraven. In december 1945 werd zijn dienstwagen in Duitsland aangereden door een Amerikaanse legertruck. Patton raakte verlamd en overleed twee weken later aan zijn verwondingen. Tot daar de officiële versie. In 1999 raakten echter gegevens bekend die er op wezen dat de aanrijding mogelijks geen ongeval was, maar een aanslag. De Amerikaanse inlichtingendienst zou willen verhinderd hebben dat Patton, eenmaal teruggekeerd in de States, bezwarende feiten kon bekendmaken die een hinderpaal zouden vormen voor de carrière van onder andere Dwight Eisenhower, die voorbestemd was om president te worden. De ware toedracht van de feiten zal allicht nooit helemaal bekend zijn. Hoedanook, Patton was een van de bepalende figuren uit WO II. Hij werd 60 jaar.
M E T Z
Metz werd gedurende de Frans-Duitse Oorlog van 1870 belegerd en door het nieuwe Duitse Rijk bij de Vrede van Frankfurt ingelijfd. Het was de hoofdstad van het Duitse district Lotharingen van 1871 tot 1919. Na de annexatie bleef de stad groeien, vooral ook omdat veel Duitse immigranten zich er vestigden. Gedurende enkele decennia zou de stad een Duitstalige meerderheid hebben. Opvallend zijn de enorme gebouwen in neoromaanse of neogotische stijl, die in de Duitse periode werden gebouwd. Sinds de Eerste Wereldoorlog hoort Metz weer bij Frankrijk, alhoewel de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog was ingelijfd bij nazi-Duitsland
Kathedraal St. ETIENNE
De kathedraal St. Etienne stamt uit de veertiende eeuw toen twee kerken samengevoegd werden. Het middenschip van de kathedraal heeft een hoogte van 42 meter en is één van de hoogste gotische bouwwerken in Europa. Wij wandelden door het middenschip om de hoogte te ervaren. Door zijn glas-in-lood oppervlak van 6500 m² daterend van de 13de tot 20ste eeuw, (waaronder enkele van Chagall) wordt deze ook wel «Lantaarn van onze lieve heer» genoemd.
CENTRE POMPIDOU - METZ -
Centre Pompidou-Metz, is een indrukwekkend bouwwerk, gebouwd volgens het winnende ontwerp van de hand van de architecten Shigeru Ban en Jean de Gastines, geassisteerd door Philip Gumuchdjian Architects. De ruimte is zo ontworpen dat de kennismaking met moderne kunst in al zijn vormen als een unieke belevenis ervaren wordt. Het is een bruisend kunstcentrum waar het hele jaar door evenementen elkaar opvolgen. Een golvend houten dak overkoepelt het geheel. Boven de luifel is een spits met een lengte van 77 meter gemonteerd, een verwijzing naar het jaar van de opening van het museum in Parijs (1977). Met plaatselijke gidsen vernam men meer dan enkel de constructie.
N A N C Y
Tijdens de regentschappen van Karel III en van Leopold breidt de stad zich uit. Ook op cultureel vlak neemt de stad dan een vooraanstaande plaats in. In 1737 geeft Lodewijk XV het hertogdom Lotharingen aan Stanislaus Leszczyński, zijn schoonvader, die net afgezet is als koning van Polen. Hij regeert over het hertogdom als een verlicht heerser, bij zijn dood in 1766 vervalt het hertogdom weer aan de Franse kroon. En zo vertelde onze gids Nadine verder tot onze groep deelnemers fier poseerden bij zijn standbeeld.
Art-Nouveau wandeling
Nancy is gekend voor zijn musea en gebouwen met als hoogtepunt de Place Stanislas, maar Nancy telt ook nog talrijke goed bewaard gebleven stadspoorten en heel wat mooie Art Nouveau huizen. Gids Nadine leidde ons tot bij de mooiste villa, namelijk Villa Majorelle (die spijtig genoeg in de stijgers stond).
Geen nood er was nog heel wat meer te horen en te zien tijdens deze ochtendwandeling.
Musée des Beaux Arts
Ook was een bezoek aan Musée des Beaux Arts voorzien . Dat een relatief kleine stad als Nancy zo'n museum herbergt, is mooi meegenomen. Binnenin het schitterende 18de eeuwse gebouw ga je de smeedijzeren trap op naar de tweede verdieping, waar je tijdreis door de kunst begint. Met prachtige werken van oude meesters als Rubens en Caravaggio. Op de gelijkvloers zagen wij werken van de expressionisten en impressionisten, zoals Monet en Picasso.
In de kelderverdieping konden wij glaswerken (sierraden en vazen) bewonderen van de bekende GALLé en DAUM. Enkelen konden het niet laten zich te laten 'vereeuwigen' bij een uniek stuk.
Na al die uitleg van de plaatselijke gidsen was een terrasje welgekomen . En dan nog op het mooiste plein van Frankrijk !
SAARBRÜCKEN
Na een vroeg vertrek tot in Saarbrücken was het de beurt aan gids Thomas om ons heel de stad te laten zien, zo bleek. Geen enkel kwartier heeft hij bij de rondrit overgeslaan. Gelukkig bleef onze chauffeur er rustig bij. Na de middag werd bij de wandeling overgeschakeld van het Frans naar het Duits . Dit om enkelen van onze groep te plezieren ...
Ook aan de middagmalen werd er zorg besteed volgens de plaatselijke eetgewoonten ... zo kreeg men 'quiche lorraine', 'schnitzel' maar bijzonder waren wel de avondmalen in de buurt van het hotel... men kon al kiezen van de kaart ! Zo iets had men nog nooit meegemaakt. De porties waren zelfs ook navenant ...en overal wijn, bier of water inbegrepen.
Met dank aan het bestuur voor deze prachtige 3-daagse. Iedereen die er bij was zal zeker nog nagenieten.
Opmaak : secretaris André Valaert
Tekst Memorial : voorzitter André Van Dyck
27-07-2017
KOEKELBERG & Museum NATUURWETENSCHAPPEN
Bezoek Basiliek van KOEKELBERG
Met plaatselijke gidsen vernam men heel wat meer dan er vrij in- en uit te lopen in deze kolossale kerk. De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg is de vijfde grootste kerk ter wereld. De middenbeuk is 164 meter lang, de breedte 107 meter. Het gewelf ligt op 29 meter en de koepel is 90 meter hoog. De kerk is opgebouwd uit gewapend beton dat bedekt is met bakstenen, geglazuurde terracotta, verschillende soorten marmer, arduin en parket. Dit 'Art-Deco' gebouw is het levenswerk van architect Albert Van huffel. In 1905 , ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België, legde Koning LEOPOLD II zelf de eerste steen. In 1951 wordt de kerk ingewijd door kardinaal VAN ROEY.
Wat onmiddellijk opviel bij het binnenkomen waren de vele mooie glasramen. Meredeels werden zij geschonken door weldoeners, zowel particulieiren als verenigingen. Er waren nog vele 'witte' ramen te zien (die het gebouw 'winddicht' houden) wachtende op een vrijwillige gever ...
Boven kon men genieten van een panoramisch uitzicht over de stad Brussel.
Onze gids wees naar het herdenkingskleedje dat stond opgesteld in een zijkapel. Naar aanleiding van de Nationale Erkenningsdag voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk heeft in de basiliek van Koekelberg onlangs een plechtigheid plaatsgevonden. In aanwezigheid van aartsbisschop Jozef De Kesel is een standbeeld onthuld ter ere van de slachtoffers.Tijdens de viering werd het kunstwerk "Esse est Percipi" (Zijn is waargenomen worden) onthuld, een beeld van een meisjesjurk dat de breekbaarheid van de kindertijd moet symboliseren. Het standbeeld werd aangeboden door de slachtoffers en hun naasten.
Bezoek aan het Museum voor NATUURWETENSCHAPPEN
Bij deze tijdelijke tentoonstelling GIF kon men slangen, hagedissen, kikkers, spinnen, insecten en andere dieren bewonderen die levend en giftig zijn. Via een duidelijk plannetje kon men van de ene zaal naar de andere wandelen. Het museum Natuurwetenschappen te Brussel behoort tot de tien belangrijkste natuurhistorische verzamelingen ter wereld – Brussel is de grootste van Europa na die van Parijs en Londen. Schatten als de Iguanodons van Bernissart, de Spy neanderthalers, de Dautzenberg-schelpencollectie, de vier maansteentjes, de Tasmaanse buidelwolf of de insectencollectie van baron De Selys Longchamps ... zijn uniek in de wereld. De tijd die wij daarvoor kregen was te kort om dit allemaal op te zoeken. Ook was er aan de kinderen gedacht. Zij konden zich uitleven met vele ‘doetoestellen’ en het tekenen van dieren.
Na deze bezoeken was een wandelingetje naar de Grote Markt voorzien. Wij werden verwelkomd met oorverdovende ‘muziek’ waar een groep toekomend TOMORROWLAND-publiek zich reeds opwarmden … zelfs onze gids Sofie werd er moe van.
Na het terrasje werd een leerzame en gezellige dag afgesloten met een lekkere broodmaaltijd.
Op naar de volgende activiteit !
29-06-2017
Kasteel GAASBEEK / Rozentuin COLOMA & Halle
Kasteel van GAASBEEK
Bij aankomst was er een koek en een tasje koffie of thee voorzien. Een deel van ons gezelschap kreeg toch de 'bovenkamer' toegewezen ...
Eind 18e eeuw had de familie geen mannelijke nakomelingen en kwam het kasteel door huwelijksbanden in handen van de Milanese patriciërsfamilie Arconati Visconti. Paul Arconati-Visconti bezat ook het Broodhuis op de Grote Markt. De laatste markiezin Arconati Visconti was een Française, geboren Marie Peyrat, die het kasteel renoveerde en zijn huidige uitzicht gaf. Ze stierf in 1923. Zij schonk het domein in 1921 aan de Belgische Staat, die de gebouwen en het park in 1924 openstelde voor het publiek.
Zo konden wij een rondgang maken met plaatselijke gidsen die ons heel wat konden vertellen.
Vele prachtige wandtapijten sierden de kamers. Doornikse, Brusselse ...Onze gids wist precies hoe en waar deze tapijten gereinigd en hersteld worden.
De binnentuin met achteraan een panoramisch landschap.
Rozentuin COLOMA
In het hartje van Sint -Pieters – Leeuw , op amper 10km van het centrum van Brussel, ligt een 15ha groot park met als topattractie de internationale rozentuin van Coloma met niet minder dan 3000 rozensoorten uit alle continenten. Op niet minder dan 60.000 struiken bloeien dagelijks 200.000 rozen.Tijdens ons bezoek hadden heel wat rozen afgezien van de droogte ... maar velen toonden zich in volle pracht en glorie !
En zoals altijd wist gids Nadine ons er heel veel over te vertellen.
Stad HALLE
Halle maakt deel uit van de regio Zennevallei en ligt aan de rand van het Pajottenland.
In de Sint-Martinusbasiliek bevindt zich een miraculeus Mariabeeld uit de 13de eeuw. Het beeld, dat door de heilige Elizabeth van Thüringen aan de kerk geschonken werd, zorgde ervoor dat Halle een belangrijk bedevaartsoord werd. De oudste vermelding van een Mariaprocessie in Halle klimt op tot 1335. Het Onze-Lieve-Vrouwebeeld stelt Maria voor als de Virgo Lactans, de voedende moedermaagd. De legende verhaalt dat Onze-Lieve-Vrouw in 1489 de stad behoedde bij een aanval van Filips van Cleve. Het gezicht en de handen van Maria zouden zwart geworden zijn door de kruitdampen, toen ze bij de belegering de kanonballen in haar mantel opving. Sindsdien staat het beeld ook bekend als de 'Zwarte Madonna' van Halle.
Enkele kanonballen worden in een nis bewaard en konden zelfs aangeraakt worden ...
Als afsluiting van deze prachtige dag werd er nog halt gehouden in het bezoekerscentrum met streekprodukten.
Na heel wat proeven werd er ook gekocht of wat dacht u ?
De broodmaaltijd in Haaltert was goed voor de hongerigen.
Het bestuur mag weer eens content zijn voor dit genomen initiatief. Spijtig dat voorzitter André Van Dyck heeft moeten afzeggen. Iedereen hoopt dat hij er volgende keer terug bij is.
Opmaak secretaris André Valaert
09-06-2017
6-daagse BRETAGNE
B R E T A G N E
Rouen
Bij de start van de reis maakte men er een daguitstap van. Tijdens de wandeling in ROUEN, de stad van Jeanne d'Arc., kon men de vakwerkhuizen bekijken en intussen verder kennismaken met de medereizigers.
Men bezocht de kathedraal, de Gros Horloge en de Place du Vieux Marché. Opnieuw was er een jarige in de groep wat tijdens het middagmaal met het nodige gezang werd gevierd.
CONCARNEAU
Rechtover het Hotel de l'Ocean had men een prachtig uitzicht op de baai.
Concarneau in het Bretons: Konk-Kerne, een havenstadje aan de Atlantische kust, aan het zuiden van de punt van Bretagne.
De oude binnenstad van Concarneau, La Ville Close, ligt op een eiland in de natuurlijke haven en is nog geheel omsloten door de oude stadsmuren. De stadsmuur en toren uit de 16e eeuw werden vernieuwd en in de 17e eeuw voor de artillerie omgebouwd. Via een brug is het eiland met de andere delen van stad verbonden. Nu kan er gewandeld worden langs vele winkeltjes en restaurantjes.
LOCRONAN
De naam van de plaats LOCRONAN herinnert aan de heilige Saint-Ronan, die rond 500 hier moet gepredikt hebben. Hij is één van de populaire heiligen van Bretagne, die een tijdlang in de buurt als kluizenaar heeft geleefd en naar men zegt, begraven is op de plaats, waar tegenwoordig de gelijknamige kerk staat. Ter ere van deze heilige vindt ieder jaar op de tweede zondag van juli een groot "Pardon" plaats, die de Petite Troménie wordt genoemd. Om de zes jaar, de volgende in 2019, daarna in 2025, wordt de Petite Troménie een Grande Troménie, met een processie van 12 km, rond de Montagne de Locronan gelopen.
Er was heel wat verwondering bij de prachtige kathedraaltorens van ROUEN en QUIMPER.
Bij de wandeling in de PASSAGE POMMERAYE te NANTES was secretaris André verwonderd zichzelf in een spiegel tegen te komen ...
CARNAC
Men zou Bretagne niet bezocht hebben zonder in Carnac te passeren. Gids Nadine zei het op voorhand : we rijden ergens naartoe waar men nog altijd niet weet wat het is, voor wat het gediend heeft en hoe ze op die plaatsen zijn terecht gekomen ! In totaal resteren er nu nog ongeveer 2600 van de oorspronkelijke naar schatting 11.000 megalieten. Men spreekt in Frankrijk van menhirs of steencirkels. Aangenomen wordt dat veel van deze monumenten waren gekoppeld aan rituelen rond de zon en de maan. Het waren zo goed als zeker ook een soort kalenders. De Kelten, die rond 400 v.Chr. in dit deel van Europa arriveerden, maakten gebruik van deze monumenten voor hun religieuze ceremoniën.
Tijdens de ritten werd er af en toe halt gehouden om de fotografen extra te plezieren...
Les Machines de l'Île
Velen kennen 'de olifant' en andere poppen die mechanisch rondstappen maar zelf op zo'n machine zitten en dan nog ronddraaien ook, dat is pas een belevenis.
Gids Nadine en enkele collega's konden het niet laten zich in het kader te vereeuwigen !
Deze reis, waar heel wat meer te beleven viel, werd nog afgesloten met een Breugelbuffet in de Westhoek. Dit alles zal zeker aan bod komen op de video-namiddag van november.
Aan allen: tot dan !
29-05-2017
RIJSBERGEN,basiliek OUDENBOSCH, Kasteel Bouvigne & DE SANTSPUY
Aardbeienterras RIJSBERGEN
Bij een iets vroeger vertrek en na een uurtje rijden kwam men tijdig aan in Rijsbergen, een dorpje in de gemeente ZUNDERT, gelegen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Men werd opgewacht door de welbespraakte aardbeienboer met een kopje koffie en een stukje aardbeienvlaai.
Op de vraag hoe het komt dat er ook nog aardbeien zijn in sepember/oktober toonde de man zijn 'vrieskamer'. Daar worden de plantjes bewaard tegen - 1,5 ° zodat men zelf kan bepalen wanneer er zal geoogst worden. Het rijpingsproces duurt ongeveer 2 maanden, er zou geen smaakverschil zijn !
Heel het proces van de aardbeienkweek werd op een ludieke manier uitgelegd. Van de bloemetjes tot de bijtjes ...maar die bijtjes zijn er niet meer. Het zijn nu de hommels (die men aankoopt à 1 € 't stuk in een doosje van 50 ) die voor de bestuiving zorgen.
Er werden heel wat bakjes versgeplukte aardbeien gekocht, enkelen gingen naar huis met een grote plant.
Basiliek OUDENBOSCH
Oudenbosch is vooral bekend vanwege de grote Basiliek van de H.H.Agatha en Barbara die er tussen 1865 en 1892 gebouwd is in opdracht van Pastoor Willem Hellemons (1742-1887).
De enthousiaste plaatselijke gidsen vertelden heel wat anekdoten, precies of zijzelf nog bij de bouw aanwezig waren geweest.
De koepel van de basiliek is een (verkleinde) kopie van de Sint-Pietersbasiliek en de voorgevel is een kopie van de voorgevel van de Sint-Jan van Lateranen in Rome.
Eén van onze 3 groepen poseerden even voor het hoofdaltaar.
Kasteel BOUVIGNE
Het Landgoed Bouvigne ligt in de omgeving van Breda en bestaat uit een sprookjesachtig kasteel, poortgebouw en koetshuis.
Wij bezochten de drie tuinen onder begeleiding van gids Nadine. De Franse tuin werd rond 1913 aangelegd; de Engelse tuin rond 1920 en de Duitse tuin in de jaren dertig.
Weetje : Het kasteel bezit een tamelijk opvallende gelijkenis met het grotere Kasteel van Schoten in België. De heerlijkheid Breda stond eertijds ( van 1167 tot 1268 ) onder gezag van de Heren van Schoten (de vlaggen van Schoten en Breda zijn identiek ).
Toch is er van een relatie tussen beiden niets bekend.
Wijnboerderij DE SANTSPUY
Wij bezochten in een landelijke omgeving, even buiten ETTEN-LEUR de wijn- en aspergeboerderij DE SANTSPUY van familie Gilbert en Loes SWEEP .
De welbespraakte Gilbert vertelde hoe de familie en hijzelf in het bijzonder, in het bezit kwamen van al die gronden ... door veel te werken en de hypotheek af te betalen ...
Voor de pluk zijn er een 6-tal buitenlandse arbeiders. Elke asperge wordt één voor één uit de grond geplukt, daarna gewassen en 7 maal gefotografeerd. De lengte, de dikte,het gewicht en het aantal vlekken worden allemaal opgetekend waarna zij worden gesorteerd en klaargemaakt voor verkoop. In het winkeltje konden velen het niet laten enkele pakjes te kopen. Ook verschillende zelfgemaakte likeuren waren in trek die we gretig mochten proeven.
Deze prachtige uitstap werd afgesloten met een overvloed aan toespijs bij de broodjes met de gebruikelijke Hollandse 'kroket'.
Samenstelling secretaris André
25-04-2017
VEURNE & DESTROOPER
V E U R N E
Veurne is een typische provinciestadje en, ondanks het in verhouding lage aantal inwoners, een regionaal centrum voor de Westkust en Westhoek. Maar men kwam niet voor het stadje, wel voor een zeer uitzonderlijk boeiend verhaal ...
Een ontbijt was voorzien in de brasserie EXCELSIOR op de makrt. We dachten de énige groep te zijn... Met onze groep van 63 er bij was dit inderdaad "Volzet" te noemen. Alles verliep zeer vlot.
Wandeling met bijzonder verhaal ...
Met een plaatselijke gids vernam men de levensloop van ene juffrouw Rachel Ryckewaert, 20 jaar, meer dan 4 maanden zwanger... Zij hoopte in oktober 1917 weldra te huwen met wachtmeester, sergeant, Emiel Ferfaille. Hij is ondanks zijn belofte, al van 17 juni, minder enthousiast. Hij hield er immers een tweede verloofde op na, een zekere Augusta ... Aan haar had hij ook een huwelijk beloofd...
De tweede groep kreeg hetzelfde verhaal te horen. Telkens er een andere faze aan bod kwam wandelde men naar de plaats waar het toen echt gebeurde !
De laatste keer dat de doodstraf voor een gewoon misdrijf in België uitgevoerd werd, was in 1918, een veroordeling door de krijgsraad. Wachtmeester-foerier Emile Ferfaille uit Menen (geboren in 1891) werd terechtgesteld in Veurne. Ferfaille diende bij het 2e Zware Artillerie. De soldaat werd na vonnis van de krijgsraad 3DA op 27 maart 1918 onthoofd. De executie vond plaats terwijl de Duitsers de stad beschoten met artillerie. Bij gebrek aan een exemplaar moest een guillotine zelfs ingevoerd worden vanuit Frankrijk.
Wat zou de man als 'gewoon misdrijf' uitgespookt hebben ?
Bezoekers- & Innovatiecentrum
JULES DESTROOPER
In het centrum kreeg men eerst een korte uitleg over het ontstaan en het verloop van de rijke geschiedenis van de wereldberoemde koekjes uit West-Vlaanderen. Opgestart in 1886 en nog steeds trouw aan de originele recepturen, worden de Jules Destrooper biscuits ondertussen tot ver buiten België gesmaakt. Meer dan 125 jaar betekent natuurlijk een hele evolutie, ook doorheen de oorlogsjaren. Enkel de beste ingrediënten zorgen voor de jarenlange kwaliteit met heel wat nationale en internationale erkenningen tot gevolg.
Er moest na al die uitleg uiteraard eens geproefd worden ... Onze kranige oudste deelnemer Emiel (93) had een vraag ... Hij had een foldertje bij van Albert Heijn die een promotie voorstelde van hetzelfde pakje koekjes Jules Destrooper à 1,29 €... in het centrum kon men dat kopen à 1,75 € ... Men keek raar op !
In de loop der jaren werden er ook ijzeren dozen met statiegeld uitgegeven. Zelfs met een schilderij van Paul Delvaux. Daar is men van teruggekomen. De staat waarin zij werden teruggebracht ...?
Tijdens de ritten van Veurne naar Diksmuide en Alveringem, nabij de dorpjes Avekapelle, Pervijze, Lo-Reninge en Beauvoorde kon men genieten van de prachtige landschappen en wolken die goedgezind waren.
D I K S M U I D E
De stad Diksmuide heeft een overwegend agrarisch karakter en biedt op dat vlak veel werkgelegenheid, waarbij zij een centrumfunctie vervult in dienstverlening en nijverheid. Diksmuide staat ook bekend als de Boterstad, wat verwijst naar de bloeiende zuivelhandel, die eeuwenlang een van de belangrijkste welvaartspijlers van de stad was. Zij is echter het bekendst vanwege de Eerste Wereldoorlog, waarbij ze het hard te verduren had aan het IJzerfront.
Tijdens het uurtje 'vrije tijd' wandelden er velen tot bij het vernieuwde begijnhof.
't Hof van Commerce
Café-restaurant 't Hof van Commerce situeert zich naast de Stavelebrug en met zicht op de IJzer. Na 15 jaar is 't Hof van Commerce de gedroomde pleisterplaats geworden van vele wandelaars, fietsers, waterratten, motaars, bier- en piconproevers en alle andere levensgenieters want genieten kan je er! 's Zomers op het terras langs de IJzer en 's winters rond het gezellige haardvuur.
Dat het geen traditioneel eethuis is, staat vast. Daar zorgt de flamboyante dame des huizes, Iris wel voor. "Bediening aan tafel bestaat hier niet", verklapt Iris. "Men krijgt een bord en men bedient zichzelf aan het buffet in de beenhouwerij. Daar ligt een uitgebreid assortiment aan groenten, fruit, sausjes en uiteraard vlees: alles van het varken".
In alle plaatsen van deze herberg zijn vele rariteiten en attributen tentoongesteld. Tijdens het eetfestijn komt men ogen te kort. Zelfs een plakkaat van ANHYP werd ontdekt, destijds de Antwerpsche Hypotheekkas. Men gaf toen nog 3,60 € intrest en maakten reklame met 'Grondpandobligatiën' uit te geven.
Wie kan dat nog geweten hebben ?
Voorzitter André Van Dyck dankte de chauffeur Johan en gids Nadine voor de goede begeleiding en wenste iedereen een behouden thuiskomst.
23-03-2017
ANTWERPEN Plantin-Moretus
Bezoek museum PLANTIN-MORETUS
Ons activiteitenprogramma 2017 is onder een goed gesternte van start gegaan. De bestuursleden verwelkomden de aankomende groep. Na een verkwikkend kopje koffie of thee in café Den Bengel op de Grote Markt, trok men met 70 deelnemers onder een aangenaam lentezonnetje naar de Vrijdagmarkt.
Het Museum Plantin-Moretus is een historisch museum over de drukkersfamilie Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt . In de zestiende eeuw bevond zich hier de boekdrukkerij Plantijn, die door Christoffel Plantijn werd gesticht. Na zijn dood werd de drukkerij overgenomen door zijn schoonzoon Jan I Moretus. De drukkerij werd de ontmoetingsplaats voor tal van geleerden en humanisten, zoals Justus Lipsius en Simon Stevin. In 1876 verkocht Edward Moretus (1804-1880) de drukkerij met volledige inboedel aan de stad Antwerpen en de Belgische staat. Een jaar later, in 1877, kon het publiek het woonhuis en de drukkerij bezoeken. Nadat het museum in 1944 zwaar beschadigd was door een Duitse V2-raket, werd het in 1951 heropend. In 2002 werd dit museum genomineerd als UNESCO werelderfgoed en in 2005 effectief, als eerste museum ooit, op de lijst van werelderfgoed geplaatst, wegens de uitzonderlijk goed bewaarde historische drukkerij uit de zestiende eeuw.
Wij bezochten het vernieuwde Plantin Moretusmuseum waar wij getuige waren van de pracht en praal van weleer : antiek meubilair, goudleer aan de muren, mooie portretten, een prachtige bibliotheek met veel originele manuscripten.
Jan I Moretus (Johann Moerentorf) (Antwerpen, 2 mei 1543 – 22 september 1610) was een Vlaams drukker. Hij werkte vanaf 1557 voor Plantijn, werkte zich op als rechterhand van Plantijn en trouwde in 1570 met Martina Plantijn, de tweede dochter van de Antwerpse uitgever en drukker Christoffel Plantijn. Na Plantijns dood werd Moretus de eigenaar van de drukkerij. Na diens dood nam zijn vrouw de zaak over, hoewel ze het beheer aan haar zonen Balthazar I en Jan II Moretus overliet. Met Jan Moretus startte het uitgevers- en drukkersgeslacht Moretus, dat zou blijven bestaan tot diep in de 19de eeuw. Hij drukte in totaal 640 werken, vooral ernstige werken van religieuze aard, meestal in het Latijn geschreven.Maar ook werken over geschiedenis, humanisme en belangrijke auteurs maken deel uit van zijn uitgaven. Hij was de uitgever van alle werken van Justus Lipsius, waarvan hij 62 uitgaven drukte. Na het overlijden van Jan I Moretus in 1610 kwam de Officina Plantiniana in handen van zijn zonen Jan II en Balthasar I Moretus. Die moesten samen het bedrijf als één geheel leiden. De gebouwen in Antwerpen waar de drukkerij zich bevond en de familie woonde is heden omgevormd tot het Plantin-Moretusmuseum.
Lang voor facebook en twitter, werden woord en beeld reeds wereldkundig gemaakt. We bewonderden uniek drukkersmateriaal en konden ons inleven in het werk van de drukkers uit die tijd. Zeker onze voorzitter André gaf een demonstratie hoe het vroeger was.
In brasserie De Pelgrim kond men in een relaxte sfeer genieten van een lekker driegangenmenu.
En uiteraard verschillenden met 'een bolleke' .
Naar de stadsbrouwerij DE KONINCK
Het bezoek aan de Stadsbrouwerij De Koninck gebeurde in een interactieve toer. Door een aantal themaruimtes kwam men alles te weten over Antwerpen als bierstad, de Belgische bieren en het brouwproces. Tal van interactieve middelen en audiovisuele effecten zorgden voor een 360° totaalbeleving.
Het bezoek was allesbehalve saai en soms echt grappig. Om af te sluiten kregen men nog een proeverij van 3 lekkere biertjes.
Een zeer geslaagde dag !
foto's André Van Dyck & Luc Verschooren
Opmaak blog : secretaris André Valaert
06-01-2017
Nieuwjaarsdrink 2017
Nieuwjaarsdrink 2017
op 1ste vrijdag
Voorzitter André Van Dyck kondigde in zijn welkomswoordje aan dat er een klein aandenken was om het jaar goed in te zetten.
Secretaris André toonde de mooie kalender en gaf even aan dat men daarop de volgende bijeenkomsten kon optekenen.
Enkele sfeerbeelden van de talrijke aanwezigen. Dank aan Marita en Monique om voor het aperitief te willen zorgen.
Fotograf Alex zag onze oudste deelnemers Paul Wispelaere (96 j.) samen met Emiel Van Beirendonck (93 j.) in goede doening.
Links onder zien we Paul met Ludo Van Proeyen (75 j.) met wie hij destijds op Anhyp de dienst PERSOONLIJKE LENINGEN vertegenwoordigde. Het waren zij die een akkoord gaven op de aanvragen of niet. Meermaals kwam dit na onderhandeling in orde. Dat kan uw secretaris als voorheen kantoorhouder bevestigen.
Men heeft zo te zien heel wat te vertellen !
AAN TAFEL : Bij het eetmaal is er telkens een gezellige drukte en kon men de voorgestelde plannen van het nieuwe seizoen bespreken . Zij die reeds ingeschreven waren voor de buitenlandse reizen waren benieuwd wie ook nog mee ging. Er zijn nog altijd een paar plaatsen vrij ...
Het bestuur.
23-12-2016
Beste Wensen 2017
Het Bestuur van VRIENDENKRING AXA BANK wenst u veel lees- en kijkplezier bij de activiteiten van het nieuwe seizoen.
André Luc Alex André Jacques
26-11-2016
Videonamiddag
Jaarlijkse Videonamiddag
Voor de 21ste keer organiseerden men deze namiddag. De dag vooraf werden de montages uitgetest. Deze maal met een splinter nieuwe projector en nieuw 16/9 scherm !
Voorzitter André Van Dyck gaf in zijn welkomstwoordje een overzicht van de zeer gelukte ondernomen activiteiten van het voorbije seizoen. De aanwezige leden werden bedankt voor hun betoonde interesse. Hij gaf aan dat er nog een paar plaatsen vrij waren voor de geplande buitenlandse reis naar Zuid-Bretagne en gaf de boodschap volgend jaar bij de daguitstappen er vlug bij zijn gezien de stijgende belangstelling.
Jacques was de operator en secretaris André leidde elke projectie in met een kort woordje.
In het eerste deel van het programma kwamen volgende cineasten aan zet :
PauL VAN NOTEN/André VALAERT/Luc SNOEKS/Rudi BROECKX/Johan VERKINDEREN
Er diende stapvoets met de stoelen geschoven ! Een activiteit die vooraf niet gepland was ...
Zoals naar jaarlijkse gewoonte is er een 4-uurtje voorzien met een stukje biscuittaart of fruittaart. Het aantal 'reserve-stukjes' waren vlug aan 'de man' gebracht...
Na heel wat genot en gebabbel werd het 2de deel van de projectie aangevat.
Volgende cineasten waren aan zet :
Luc VERSCHOOREN/André VALAERT/Jacques MOONEN en Alex ZELLIEN.
Het bestuur kon terugblikken op een zeer geslaagde namiddag. Dit dank zij de inzet van alle bestuursleden en vele vrijwilligers die hielpen afruimen. Ook werd Mevrouw Nicole van Sodexo, die op rust gaat, eerder in de bloementjes gezet voor haar aanbrengen van de koffie en taart de voorbije jaren. Wij vermelden dit nog op onze Nuttige Weetjes.
22-09-2016
DOORNIK & Saint AMAND LES EAUX (Fr)
DOORNIK
Doornik of Tournai is altijd een belangrijke stad geweest en dat merken we meteen toen we op de Grote Markt waren. Het is ook de stad met de vijf kerktorens en de 2de oudste stad van België na Tongeren.
Bij het ontbijt was meestal de vraag aan de tafelgenoten: 'hoe is' t ? alles in orde ? ' ...
Bij een prachtige nazomer kon men rustig aan de stadwandeling beginnen met plaatselijke Nederlandstalige gidsen.
Het belfort is gebouwd in 1192, staat symbool voor de gemeentelijke vrijheden. Zijn klok (de "Bancloque") werd gebruikt om de bevolking te waarschuwen voor processen, executies, invasies, brand, enz. Het belfort deed dienst als wachttoren, gevangenis, klokkentoren en stadhuis. De top biedt een adembenemend zicht op Doornik en haar omgeving maar dat was niet voorzien in ons programma.
Een stad aan de Schelde, dus strategisch vrij belangrijk, kreeg daarom ook een middeleeuwse stadsomwalling. Tijdens de wandeling kwamen we langs restanten uit die periode en werd er heel wat verteld over de verschillende bouwstijlen uit ... de zoveelste eeuw !
Doorniks porselein was een van de grootste passies van de verzamelaar Raoul Warocqué. In 1893 kocht hij op 23-jarige leeftijd het servies van Villermont aan, dat 204 delen telt. Hij vulde zijn verzameling aan met verschillende serviezen. Snel verschijnen er ook zeldzame stukken in zijn collectie, zoals de exemplaren met polychrome vogels. Tijdens de grote “Tentoonstelling van de oude Doornikse kunstindustrieën” in 1911 vormt Doorniks porselein het hoogtepunt van de Henegouwse kunstindustrie. De verzameling van Raoul Warocqué wordt alom geroemd als de mooiste in zijn soort. Wij konden dit allemaal bekijken en kregen er nog uitvoerige uitleg bij door de plaatselijke gidsen.
Saint AMAND LES EAUX (Fr)
Voor sommigen was dit een eerste kennismaking hoe dat allemaal in zijn werk gaat ...
Beroemd om zijn minerale en thermale wateren, kuurfaciliteiten, zorg, wellness of esthetische en verschillende sportieve activiteiten worden er aangeboden van maart tot november. De wateren van Saint-Amand zijn vooral bekend voor de behandeling van alle problemen in verband met reumatologie en luchtwegen.
Als we hoorden dat er dagelijks 900 'patiënten' over de vloer komen dan moet dat toch wel helpen ... zeker als de ziekenkas tussenkomt wat het geval is. Een sessie van 20 minuuten kost tussen 470 à 530 € !
Bij de stad Saint-Amand-les-Eaux ligt het woud van Raismes-Saint-Amand-Wallers met een grootte van meer dan 6000 hectare waar men de aarde haalt voor de modderbaden.
De abdijtoren is het belangrijkste monument. Er zijn slechts twee gebouwen van de Dominikaanse abdij overgebleven : 'de toren' van 82 meter hoog met verschillende eclictische zuilstijlen en een 'Schepenhuis'. Men had ons een Nederlandstalige gids beloofd...het lukte de man om zich verstaanbaar te maken.
Na de uitvoerige uitleg bij de rondleiding was een terrasje welgekomen ...
Als afsluiter van deze laatste daguitstap van dit seizoen werd er gretig gesmuld uit de mosselpot ...
Voorzitter André Van Dyck gaf bij zijn slotwoordje nog een overzicht van het zeer gelukte voorbije seizoen. Hij beloofde volgend jaar minstens hetzelfde te realiseren. En nu afwachten wat onze video- en fotografen ervan zullen laten zien op de video-namiddag.
Samenstelling secretaris André Valaert
10-08-2016
BONN & de AHRVALLEI
Stad BONN (D)
Tijdens het ontbijt in Restaurant Elysée te Genk kon er kennis gemaakt worden met de leden die voor het eerst onze buitenlandse reis mee maakten.
Bij de stadsrondrit in Bonn vernam men van de plaatselijke gids heel wat over de verhuis van de Duitse regering en de Bondsdag in 1999 naar Berlijn. Bonn blijft echter een belangrijke werkplaats, ongeveer 8.000 van de 18.000 Duitse ambtenaren werken daar nog steeds . Ook zijn er nog enkele Duitse ministeries met hoofdzetel in Bonn, onder meer Defensie en Agricultuur. Bonn wordt dus ook Bundesstadt genoemd.
Heel wat 'oude ambassades' staan nu te verkommeren.
Wij reden langs heel wat villawijken en konden de prachtige gevels bewonderen.
Op de Markt in het centrum van Bonn is het oude in rococo stijl opgetrokken stadhuis gelegen. Tot 1978 was daar het gemeentebestuur vertegenwoordigd. Nu wordt het stadhuis gebruikt voor verschillende ceremonies en bijzondere bijeenkomsten van de gemeenteraad. Meer dan eens wordt de mooiste zaal gebruikt om te trouwen.
Enkele van onze fotografen waren van de partij.
Wij poseerden even op de trappen van het stadhuis voor een groepsfoto.
Het Beethoven-Huis
De familie Beethoven woonde in de linker tuinvleugel van dit pand. Ludwig werd hier in december 1770 geboren in een piep-klein achterkamertje. Men gaat er prat op de grootste Beethoven-collectie ter wereld te kunnen bezitten. Meer dan 150 originele documenten uit Beethovens tijd in Bonn en Wenen zijn er te zien.
De originele vleugelpiano staat wel in een museum van Boedapêst ...
Tijdens ons bezoek probeerde men ons van een moderne presentatievorm, genaamd Fidelio, op 3D te laten genieten... de reacties van onze deelnemers waren gemengd ...
In Restaurant ZUM GEQUETSCHTEN genoot menvan een Souppe - Hähnchenbrust Hawaii en dessert.
Hotel GOLDENER ANKER
Het Hotel GOLDENER ANKER **** in Bad Neuenahr-Ahrweilerbeviel ons vanaf de eerste kennismaking. Ook bij het avondbuffet werd er regelmatig aangeschoven. Enkele vonden spijtig dat het maar voor één nacht was.
Collega Monique kon voor het vertrek velen laten uitwuiven...
Met onze gids Nadine maakten wij een mooie stadswandeling tot over het brugje van de Ahr.
De hallenkerk stamt in zijn huidige vorm, volgens vermeldingen, uit 1623 of 1628. Zij staat centraal in het stadje en heeft op de westelijke dakaanzet een achtkantige toren aan de bovenzijde afgesloten met topgevels en een achtkante spits. Ze werd in 1902 gerenoveerd vertelde Nadine nog ... hoe dat zij dat allemaal zo maar weet ! Ook wist zij alles af van de te nemen baden want Bad Neuenahr is een thermenstad.
BEWEGUNGSTHERAPIE Wir machen Sie wieder fit!
Wijnkelder WINZEGENOSSENSCHAFT MAYSCHOSS
De rit langs de Ahr-rivier bracht ons tot bij Mayschoss. Wij kregen heel wat uitleg over de druivenpluk. Alles gebeurt met de hand gezien de stijle bergwanden.Zelfs met een helikopter wordt er gesproeid.
Na de vier proefbeuren kon er gekocht worden. De Ahr-Riesling viel bij velen in de smaak.
Radiotelescoop Effelsberg
Omdat de kabelbaan in Altenahr, welke voorzien was in het programma, niet meer actief is werd een alternatief gezocht. Gelukkig want het bezoek aan de radiotelescoop Effelsberg was een grote meevaller.
Met zijn paraboolantenne van 100 meter diameter was hij tot het jaar 2000 de grootste bestuurbare radiotelescoop van de wereld. Toen nam de Green Bank Telescope in de Verenigde Staten die titel over.
Wij kregen na een kort 3D filmpje nog heel wat uitleg.
Het Bestuur is blij te kunnen vaststellen dat dit genomen initiatief van deze 2-daagse zeer geslaagd is.
Hopelijk tot het volgende !
Foto's CASSIMONS/VALAERT/VAN DYCK
Samenstelling secretaris André Valaert
28-07-2016
Abdij HERKENRODE & JAPANSE TUIN Hasselt
Bezoek aan de site HERKENRODE
Bij aankomst werd er koffie en thee voorzien met daarbij een lekker stukje Limburgse vlaai.
Met plaatselijke gidsen kreeg men tijdens de rondgang heel wat geschiedkundige uitleg over '600 jaar Vrouwen in Herkenrode' .
De Abdijsite Herkenrode is een stille getuige van een groots verleden, dat begint in 1179 in het centrum van het graafschap Loon. In 1217 werd Herkenrode de eerste vrouwenabdij van de cisterciënzerorde in de Nederlanden. De adellijke dames die de abdij eeuwenlang bestuurden, drukten hun stempel op de regio.
Sinds 2002 is de tiendeschuur uit 1656, ten tijde van abdis Anna Catharina de Lamboy, met een oppervlakte van 1000 m² en 15 m hoog, deels met steun van privésponsors gerestaureerd. Grote tentoonstellingen, concerten en allerlei evenementen en feesten vinden er plaats.
Begin mei 2007 is de restauratie van het Poortgebouw voltooid wat een eindpunt is van een lange dreef afgeboord met een dubbele rij bomen.
De portierswoning biedt sinds midden 2009 een onderkomen aan de administratieve diensten.
In het Borrelhuis te Hasselt werden wij verrast door de aanwezigheid van oud-Anhypcollega 87-jarige Bob BILLEN en echtgenote. Heel wat nieuwtjes werden hem door onze secretaris André en Mevrouw Simone Van Oosten-Kenis ( die 6 jaar lang loketbediende op zijn kantoor was ) uitgewisseld.
Vele andere aanwezige Anhyppers kwamen hem begroeten. Hij moest fel nadenken om ze nog te herkennen.
Bezoek JAPANSE TUIN
Van bij de start trachtte gids Francis ons de Japanse filosofie bij te brengen. Het 'hekje' waar we zijn binnen gekomen verwelkomt de goede geesten en bij het sluiten ervan laten we de slechte geesten en gedachten achter want zij houden niet van hekjes en kronkelende paadjes. Dus weg met alle beslommeringen, kijk naar de mooie dingen die op ons afkomen.
Onze groep was helemaal mee ...
Langs begaanbare brugjes kwam men langs een waterval en had men een mooie kijk op het theehuisje.
De theeceremonie Een dergelijk theehuisje (chashitsu) ligt in een tuin, zodat de gast direct bij het betreden van de tuin, op weg naar het theehuisje in een andere wereld terecht komt. Na het reinigen van de handen en het gezicht met water betreedt men samen met de andere genodigden het theehuisje. Door een lage opening zodat men gebukt (en vroeger ook zonder wapens) en meestal op de knieën het huisje moet binnengaan. Deze wijze van binnengaan bevorderde het gevoel van nederigheid. Bij de theeceremonie gebeurt alles volgens strikte rituelen en voorgeschreven handelingen. Het is een manier om een bepaalde geestelijke gemoedstoestand (wabi) te bereiken. De theeceremonie wordt in het Japans wel met verschillende begrippen aangeduid, zoals met chadô of sadô, dat 'de weg van de thee' betekent, maar ook bijv. met 'cha no yu'. Letterlijk vertaald staat hier 'heet water voor de thee'.
Wil men zo een theeceremonie bijwonen, dit kan maar moet wel tijdig aangevraagd worden.
Op uitkijk over de vijver.
We kregen voldoende tijd om te genieten.
Als afsluiting van deze daguitstap reed men naar Tongerlo waar in het TORENHOF Abdijbrood met kaas en hesp met een fris slaatje, koffie of een Abdijbiertjewerd aangeboden.
Opnieuw zal er heel wat meer te zien zijn op de video-namiddag in november.
Foto's André Valaert & André Van Dyck
05-06-2016
BARCELONA
BARCELONA
Voor het eerst werd er met de VRIENDENKRING gevlogen ! Een rustige vlucht van twee uurtjes vanuit Zaventem tot Barcelona.
De CASA BATTLO is een pand dat door Gaudi werd verbouwd voor de textielmagnaat Josep Batllo i Casanovas.
Gaudí's belangrijkste werk is de Sagrada Família, een basiliek gebouwd in opdracht van een rooms-katholieke vrome broederschap ter ere van de heilige Jozef. In 1914 besloot Gaudí, die op latere leeftijd niet meer sterk tegen de kerk gekant was, alleen nog maar aan de Sagrada Família te werken. Soms ging hij zelf langs de deuren om geld op te halen voor de bouw ervan en in zijn laatste jaren woonde hij zelfs op het bouwterrein. Aan de kerk wordt tot op de dag van vandaag verder gebouwd. Tegen 2026 zou alles afgewerkt zijn.
Foto's Monique Cassimons
Het bezoek was indrukwekkend. De zuilen van het schip zijn een uniek ontwerp en bestaan uit dubbelgetordeerde Salomonische zuilen met gelijke helices die tegen elkaar indraaien. Gaudí gaf de zuilen een neiging die correspondeerde met de erop inwerkende krachten, een techniek die hij al vaker succesvol had toegepast. De zuilen kennen meerdere verschillende diameters. Afhankelijk van de diameter vertakt een zuil op een bepaalde hoogte in een knooppunt, daarmee een boom gelijkend. Het geheel vormt een oerwoud van zuilen waarop het gewelf van de basiliek rust. Gaudí ontdeed zich daarbij bewust van de binnen de gotiek bekende toepassing van luchtbogen en steunberen omdat die volgens hem onder meer invaliditeit aantonen.
Tijdens de wandeling op de RAMBLAS was een pintje welgekomen.
Het Klooster van Montserrat (Catalaans: Monastir de Montserrat) bevindt zich op een hoogte van 720 meter aan de oostzijde van de berg. Het staat bekend als bedevaarts- en toeristenoord.
Wij genoten van het optreden van het knapenkoor. Zo te zien werden enkele deelnmers er zeer vroom bij.
De wandeling in het PARC GÜELLvond iedereen speciaal.
Eusebi Güell was de eerste klant van Gaudí en opdrachtgever voor de bouw van dit immense park van 18 hectare. In 1922 opende Park Güell zijn deuren en werd in 1984 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Bijzondere architectuur gecombineerd met een verkoelende schaduw van de bomen, maakt dat het al decennia lang het drukst bezochte park van Europa is!
In eerste instantie was dit park bedoeld als woongebied voor de aristocraten van Barcelona. Er werden uiteindelijk maar twee huizen gebouwd, die daar overigens nog steeds te zien zijn. Ze doen een beetje denken aan de huisjes in een sprookjesbos!
Het Palau de la Música Catalana werd ontworpen door Lluís Domènech i Montaner, een van de architecten die aan de basis stonden van het Catalaans modernisme (= art nouveau of Jugendstil).
De grootste en bekendste ruimte binnen in het Palau is de Concert Hall. Dit is een prachtige concertzaal met 2.146 zitplaatsen en een rijk versierd glazen dak in de vorm van een omgekeerde, naar binnen buigende gebrandschilderde koepel die de zaal van natuurlijk licht voorziet. Boven het podium hangen grote orgelpijpen en er zijn beelden van Richard Wagner en Josep Clavé aanwezig. In 1997 werd het gebouw door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.
Foto's Alex Zellien
Er werd nog zoveel meer bezocht. Onder andere : de wijnkelder van Cavas van Freixenet waar we met een treintje door de kelders reden; het Pueblo Espanol; de Flamenco-avond met lekker diner; de Plaça d'Espanya met het beeld 'vrouw met vogel' ... en nog heel wat welke onze cineasten zullen laten zien op de video-namiddag in november.
Het bestuur kan terugblikken op een zeer geslaagde buitenlandse reis.
Samenstelling Secretaris André
26-05-2016
Bezoek aan LEERDAM NL
Bezoek aan LEERDAM nl
Gezien het vroege vertrek was er een degelijk ontbijt voorzien in TULIP INN te Oosterhout nl.
Langs de weg kon men kennis maken met het Hollandse landschap.
Bij onze aankomst zag men dat het marktdag was wat onmiddellijk voor sfeer zorgde.
De rijke historie van het stadje Leerdam kan worden gevonden in goedbewaarde historische gebouwen zoals de Grote Kerk, het Hofje van mevrouw van Aerden, de overgebleven en gedeeltelijk gerestaureerde stadsmuren van de Zuidwal en het Oude Raadhuis.
Aan de gracht aan de zuidkant van de stad stond ooit een kasteel, het Kasteel van Leerdam. Dit is compleet verwoest door de Spanjaarden in 1574 en nooit meer opnieuw opgebouwd. In 1770 bouwde men hier dus het vrouwenhofje: het Hofje van Mevrouw Van Aerden.
Er werd halt gehouden aan het Hofje. Zo te zien was er heel wat aandacht tijdens de uitleg van gids Nadine.
De monumentale stadsmuur aan de Zuidwal en de grachten laten zien hoe versterkt de stad Leerdam was. Er zijn nog 4 torens in de stadsmuur waar men momenteel, hoe klein ook, in woont.
Het middagmaal in het 'leukste restaurant' van Nederland werd perfect opgediend.
Na de middag kwam de zon door de wolken en werd het genieten tijdens de vaart op DE LINGE. De boomgaarden en uiterwaarden (zijn gronden die gelegen zijn tussen een winterdijk en de bedding van een beek of rivier. De primaire functie van de uiterwaard is waterhuishoudkundig. Het is de ruimte die de rivier nodig heeft omtijdelijke piekafvoeren aan te kunnen) zijn een geliefd jachtterrein van Reigers, Ooievaars, Ysvogels en wilde ganzen, die wijzelf konden spotten en te zien zullen zijn op de video-namiddag !
Van 'luieren' gesproken ...
Leerdam wordt ook wel glasstad genoemd. Dat komt door dhr. P.M. Cochius, vroeger directeur van de Leerdamse Glasfabriek. Hij wilde betaalbaar en goed ontworpen glaswerk op de markt brengen, in plaats van karakterloze stukken. En dat is gelukt! In de Glasblazerij wordt elke dag prachtig glas gemaakt.
Na nog een uurtje vrije wandeling trok men naar 'De Moerse Bossen' in Zundert. Als afsluiting van deze prachtige dag kon een uitgebreid broodjesmaaltijd niet uitblijven.
Voorzitter André Van Dyck dankte in zijn slotwoordje de chauffeur en gids voor hun zeer goede begeleiding. Ook alle deelnemers kregen nog te horen wat een prachtdag dit was, eveneens wat de volgende activiteit is : de buitenlandse reis Barcelona !
28-04-2016
Gentse Floraliën
Bezoek GENTSE FLORALIËN
De Floraliën 2016 werd een totaal vernieuwend floraal stadsfestival in het Kunstenkwartier van Gent. Bloemen en planten gaven een extra dimensie en beleving binnen het historische en architecturale kader van de 4 verschillende sites.
In het Citadelpark wisten onze fotografen niet waar eerst te kijken ...
De telers creëerden er een zee van bloemen.
Op het Sint-Pietersplein stonden 4 ronde tentstructuren met daarin warme en koude kassen. Hier en daar was het wat aanschuiven zodat men nog langer kon genieten.
Een kleine selectie van de vele prachtige foto'sdie onse secretaris van zijn collega's mocht ontvangen.
Even buiten komen was een verademing maar dan nog wandelde men tussen de planten en sierstukken.
Tijdens de wandeling naar de Leopoldskazerne was het even rusten waar het kon. Voorzitter André kon het niet laten even te poseren bij het AXA-bankkantoor.
Terrasjes vond men niet zo vlug, wel gezellige kroegjes of cafeetjes. Waar zit de groep ? Men vertrok met een autocar vol deelnemers ( 72 ) en zie, enkelen kwamen elkaar nauwelijks tegen.
Als laatste site werd de Bijloke bezocht. Men werd verwelkomd door het gastland JAPAN. Akane Teshigahara, grootmeesteres van de ikebana (Japanse bloemsierkunst) stelde haar creaties tentoon.
Als afsluiter van deze mooie dag werd er nog een warm 3-gangenmenu aangeboden in het HOF VAN LAARNE.
Dank aan onze fotografen Alex, André jr., Jacques en Paul die onze secretaris André heel wat foto's toestuurden. Spijtig genoeg moest hij zich voor deze blog beperken.
Geen erg, op de video-namiddag in november zal er heel wat meer te zien zijn.
Allen bedankt voor uw deelname en tot dan !
Opmaak en samenstelling André Valaert -secretaris-
Met een gezellige koffie in de DUKE OF ANTWERP op de Keizerlei bracht de vroege kennismaking reeds ambiance.
Fotocollage André Van Dyck
Foto's Paul Van Noten
Kiekeboe van Merho, Cordelia van Ilah, Conscience van Bosschaert ... onze herinneringen kwamen terug toen wij nog al die strips lazen ...
Bij een rustige wandeling kon men de striptekeningen bewonderen maar ook de typische straatjes van de binnenstad.
Foto's Paul Van Noten
De Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen is niet gespaard gebleven van heel wat onheil. Toch is het een ware kunsttempel gebleven. Het is de kerk van P.P.Rubens bij uitstek : hij heeft er niet alleen geschilderd maar was hier evenzeer ontwerper van decoratief beeldhouwwerk. Het is een schoolvoorbeeld van barokke bouwkunst opgetrokken in opdracht van de jezuietenorde.
De indeling in kleine groepjes was ideaal om iets meer te vernemen van de gids.
Ook de restauratie van het schilderij van Rubens vordert goed zodat men ook al mag denken aan de voorbereiding van de terugkeer van dit prachtige werk .
Foto's André Van Dyck
De uitleg bij de gaanderijen op de verdieping, de schilderijwisselkamer en het reliekschrijn van St.Joannes Nepomucenus (wat normaal achter slot zit) werd met aandacht beluisterd.
Een heerlijke dag, zonder regen, en een gezellige groep deelnemers...
het Bestuur kon niet méér wensen.
Opmaak secretaris André Valaert
08-01-2016
Nieuwjaarsdrink 2016
Nieuwjaarsdrink 2016
Voorzitter André Van Dyck gaf een klein welkomstwoordje en dankte de leden Mevrouw Marita Kerremans en Monique Cassimon, met meewerkende echtgenoten, voor de organisatie van deze drink.
NUTTIGE WEETJES werd bij ontvangst onmiddellijk gelezen. Monique was in de weer met het optekenen van de aanwezigen (wat zij blijkbaar spontaan begonnen was...). De jarige Paul Van Noten kreeg een hartelijk applaus.
Als verrassing kreeg iedere aanwezige een prachtige pen.
Onze tachtigjaringen Raymond (De Kock) en André (Wauters) hebben altijd wel iets te vertellen.
Het bestuur was tevreden met de grote opkomst bij de start van het nieuwe seizoen. Het 22ste werkingsjaar werd goed ingezet. Dat belooft !
21-12-2015
Beste Wensen 2016
Het Bestuur
van
VRIENDENKRING AXA BANK
wenst u veel lees- en kijkplezier bij de activiteiten van het nieuwe seizoen.
André Alex André Jacques Luc
21-11-2015
VIDEO-NAMIDDAG 2015
Video-namiddag
Opnieuw kon onze secretaris een gevarieerd programma samenstellen met de opgegeven video- en fotoreportages.
Voorzitter André Van Dyck dankte bij zijn welkomstwoordje alle aanwezigen voor hun belangstelling bij de laatste activiteit van dit seizoen. Alle cineasten werden geprezen voor hun inzet. De opdracht was het creatiever te doen. Vele onderwerpen en korte reportages welke zeer in de smaak vielen van de aanwezigen. Opdracht gelukt !
Collega Jacques zat klaar voor de projectie aan de pc en secretaris André kondigde elke montage aan met een inleidend woordje.
Om naar de koffietafel te geraken dienden de laatste rijen hun stoel mee te nemen. Het werd nog een plezante bedoening ...
De aanwezige jarige Emiel Van Beirendonck ( 92 j ) dankte onze secretaris en het bestuur voor de ontvangst van een mooie verjaardagskaart en prachtige bloemenruiker. Bij de aankondiging ervan volgde een spontaan applaus.
Tijdens het 4-uurtje werd er vooral gebruik gemaakt om nieuwtjes uit te wisselen. Het stukje buiscuit- of fruittaart, wat voor sommigen nogal groot uitviel, met een koffie of thee werd met veel smaak genuttigd.
Het tweede deel verliep perfect. Als laatste onderwerp :de Boheemse folklore avond in Praag was één en al ambiance, mede door onze dansende deelnemers.