Imamopleidingen in Vlaanderen
Drie jaar geleden waren het twee SP.A'ers (Smet en Sannen) die een discussie startten over imamopleidingen in Vlaanderen, en nu is het een Open VLD'er De Gucht die zeurt over het belang van imams in de strijd tegen radicalisering, over de noodzaak van imams om te komen tot "een Europese islam, ingebed in onze seculiere samenleving".
De Koran en de islam en alle inclusieve gevaren sluipen ons onderwijs binnen. En onze eigen mensen zetten de zetel en de koffie klaar, onze Vlaamse leiders, de uitslovers en dienaars van de islam. Vlamingen gaan wellicht leren hoe ze de sharia moeten propageren, hoe ze niet-moslims vijandig moeten bejegenen, en hoe ze haatgevoelens moeten kweken voor alles wat westers is.
Hilde Crevits in de voetsporen van Pascal Smet?
Pascal Smet sprak drie jaar geleden al met de Moslimexecutieve over de organisatie van imamopleidingen. Hij wilde komen tot imams die onze taal en cultuur kennen, Vlaamse imams dus, en geen geïmporteerden die geen Nederlands spreken. Geen import- of pendelgevallen bedoelde hij. Maar hoe kunnen Peeters en Janssens ondergedompeld worden in het islamgebeuren?... Dus tóch 'Vlaamse' allochtonen die opgeleid gaan worden tot imam?...
Onderwijsminister Crevits zit nu samen met de Moslimexecutieve om over de noodzaak van een kwaliteitsvolle imamopleiding te praten. Aanleiding was de vraag in het Vlaams Parlement van Jean-Jacques De Gucht omtrent imamopleidingen in Vlaanderen.
Er wordt hier al lang gediscussieerd over het nut en de noodzaak van een imamopleiding. Crevits gaat aandringen bij de moslimgemeenschap om imamopleidingen aan Vlaamse universiteiten te steunen. Die steun zal ze uiteraard krijgen, de moslimgemeenschap was er al eerder voor te vinden.
Imamopleidingen aan Vlaamse universiteiten
Het gehamer van De Gucht op het belang van een imamopleiding wil werk maken van goed opgeleide imams die met beide voeten in onze samenleving staan, aldus De Gucht. Hij vindt ook dat de Vlaamse universiteiten best betrokken worden bij het vormgeven van de opleidingen, een overtuiging die gedeeld wordt door de minister... En toch herinner ik me dat vorig jaar beslist werd dat er in KULeuven geen imamopleiding zou komen. Wél een optie islamitische theologie en godsdienstwetenschappen, waarvan Pascal Smet nog zei dat de optie belangrijk zou zijn in "de vorming van een academisch kader voor de islam"...
|