Zaterdag 15 oktober om 20 u. organiseren de 13 bibliotheken van Zuid-West-Vlaanderen onder de vleugels van Overleg Cultuur Zuid-West-Vlaanderen het literair festival Letterkoorts in cultuurcentrum De Schakel in Waregem. De bedoeling is om jongeren en volwassenen te laten proeven van literatuur. Dit festival wordt georganiseerd op de verwendag tijdens de Week van de Openbare Bibliotheek.
Er wordt gekozen voor twee interviewers. Enerzijds is er Jos Borré, literair criticus bij de kwaliteitskrant De Morgen. Anderzijds is er de Waregemse Fien Sabbe, werkzaam als presentatrice (De Gouden Uil, Uitgelezen
) en journaliste.
Vier auteurs
Dimitri Verhulst (°1972)
Dimitri Verhulst debuteerde in 1999 met de roman De kamer hiernaast, in 2001 gevolgd door de verhalen-bundel Niets, niemand en redelijk stil en de dichtbundel Liefde, tenzij anders vermeld. In 2002 publiceerde hij de korte hilarische roman De verveling van de keeper. In 2003 bracht hij een tijdlang door bij asielzoekers in een asielcentrum. De neerslag daarvan kan men lezen in Problemski Hotel. In 2004 schreef hij voor De Morgen een aantal columns over België die werden gebundeld in Dinsdagland: schetsen van België. Dimitri Verhulst verblijft momenteel in de Ardennen. Hij wordt geïnterviewd door Jos Borré en brengt stand up literatuur.
Willy Spillebeen (°1932)
Willy Spillebeen heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan. Hij debuteerde in 1971 met Steen des aanstoots. Hij vindt heel wat stof voor zijn romans in het Spaanstalige deel van Midden- en Zuid-Amerika, maar ook de Eerste en de Tweede Wereldoorlog vormen een onuitputtelijke inspiratiebron.
Indrukwekkende romans en verhalen zijn o.a. De anonieme jezuïet (1992), Aeneas of de levensreis van een man (1986), Busbeke, of de toekomst (2000), Cortès, of de val (1987), Doornroosjes honden (1983), De heuvel: voor het einde en daarna (2002)
Willy Spillebeen is ook dichter en vertaler. In het najaar van 2005 verschijnt Minnaars in waanzin, een dubbelroman waarin de beide wereldoorlogen opnieuw een decor vormen voor een pakkend verhaal over moorden, executies en fatale liefdes. Hij wordt geïnterviewd door Jos Borré.
Bart Moeyaert
Het oeuvre van Bart Moeyaert (°1964) wordt steevast ondergebracht bij de jeugdliteratuur. Maar dat is deels een misvatting. Weliswaar kunnen de meeste boeken van Bart Moeyaert in die categorie worden ondergebracht, maar ze overstijgen dat genre door hun stijl en inhoud. Meestal spelen zijn verhalen zich binnen een kort tijdsbestek af en heerst er een beklemmende, dreigende en broeierige sfeer. Veel actie is er niet. Van belang zijn vooral de gevoelens en de innerlijke gemoedsgesteldheid van de hoofdpersonen. Najaar 2005 verschijnt 56 kilometer: autobiografische notities. Bart Moeyaert is een veelzijdig auteur (prentenboeken, sprookjes, verhalen voor eerste lezertjes, adolescentenromans, poëzie) wiens werk ruime belangstelling geniet in het buitenland. Hij wordt geïnterviewd door Fien Sabbe.
Peter Verhelst
Peter Verhelst (°1962) debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Zijn definitieve doorbraak kwam er in 2000 met de toekenning van De Gouden Uil voor zijn beeldrijke poëtische roman Tongkat (1999). Vervolgens scoorde hij met een aantal theaterteksten (Aars, Mondschilderingen, Maria Salomé) die door de kritiek goed werden onthaald. Peter Verhelst is in alles een dichter van het zuiverste ras, een auteur die zowel in zijn proza als in zijn dramatisch werk met beelden morst. Een belangrijk thematisch kenmerk in zijn oeuvre is het taalspel rondom de belichaming. Inmiddels is hij wel gestopt met het schrijven van poëzie. Dat is een gevolg van de problematiek die het werk van Verhelst kenmerkt. Hij hoopt namelijk dat de kunst ooit zichzelf opheft. Hij wordt geïnterviewd door Fien Sabbe.
Een muzikaal intermezzo met Hannelore Bedert
Hannelore Bedert, jong, plaatselijk talent uit Deerlijk verzorgt de muzikale noot. Na het winnen van de landelijke kunstenwedstrijd Kunstbende in 2002 richtte Hannelore Bedert de groep Rheen op. In 2003 verscheen Cold Comfort, een eerste mini-cd die door pers, publiek en Radio 1 enthousiast onthaald werd. Op het literair festival treedt Hannelore solo op. Haar nummers kan men omschrijven als een mengeling van grote singersongwriters als Tori Amos, Fiona Apple, Norah Jones, Ani di Franco en Joni Mitchell, maar zijn verre van kopieën. Hannelore Bedert is een karaktermens en etaleert op het podium een grote portie emotie en eerlijkheid.
Een humoristische uitleiding van Walter Baele
Om het festival af te sluiten zorgt Walter Baele voor een humoristische uitleiding. Speciaal voor Letterkoorts steekt kameleon Walter Baele iets nieuws in elkaar. Walter Baele, bekend van tv-programmas als Rosa en BrusselNieuwStraat, lokt sinds jaar en dag met zijn typetjescabaret volle zalen.
Tickets
10 (7 voor bibliotheekkaarthouders uit onze regio)
|