Vrijdag 11 november wordt naar jaarlijks gebruik de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog herdacht. Er zijn zowel herdenkingen in Beveren-Leie (10 u), Desselgem (10 u.), St.-Eloois-Vijve (9.30 u.) als in de dekenale kerk in het centrum van Waregem (10 u.). Nadien wordt door wat men de vaderlandse verenigingen noemt hulde gebracht aan de gesneuvelden aan de plaatselijke monumenten. Dit jaar is er aandacht voor 175 jaar België, maar in Waregem specifiek ook voor de beweging van oud-krijgsgevangenen. De vereniging van Weggevoerden en Werkweigeraars N.V.W. uit de Tweede Wereldoorlog bestaat dit jaar 60 jaar.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De verenigingen van oudstrijders en civielarbeiders ontstond uit de band van gezamenlijk gedragen leed. Vier jaar oorlog had in 1918 veel leed gebracht. Vele mensen waren gestorven in de oorlog en hun families verwerkten moeizaam het verlies van hun dierbare. Ze hadden jaren aan het front gestaan in de grote spanning van levensgevaar en velen waren weggevoerd om gedwongen te werken voor het Duitse leger. Velen moesten nog in het leger actief blijven tot er weer een nieuwe lichting van niet-beroeps militairen opgeleid was. Bijna alle mensen hadden verschrikkelijke dingen meegemaakt. Maar in de oorlogsjaren was er ook een grote band gegroeid tussen de mensen die in dezelfde streek en omstandigheden leefden. Vanuit die band ontstonden verenigingen van oudstrijders en civielarbeiders.
De bewegingen vormden een steun voor allen om tot verhaal en tot een nieuw "gewoon" leven te komen en ook om verbonden te blijven met de overleden kameraden. Meer dan een halve eeuw onderhielden die mensen de sterke verbondenheid. Van deze generatie was in Waregem Georges Vandewiele het laatste boegbeeld en voor hem Adolf Bovijn. Na de tweede wereldoorlog ontstonden weer verschillende bewegingen. De Nationale Strijders Bond verenigde hen die aan de fronten gevochten hebben. Ook vormden de weggevoerden en de werkweigeraars een bond. Heldentrouw is de beweging van zij die weerstand boden in het "geheim leger". Rond Waregem zijn verschillende onder hen in 1945 gefusilleerd in Anzegem waar nu een monument en grafzerken staan.
Daarnaast is er ook nog een beweging van oud-krijgsgevangenen. In Waregem leidt Marcel Claeys de bond van weggevoerden en werkweigeraars, Henri Colpaert de oud-krijgsgevangenen, en worden de Nationale Strijders Bond en Heldentrouw voorgezeten door Michel Van Thuyne. Ze maken - samen met de bewegingen uit Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie - deel uit van de Bond van de vaderlandse verenigingen van Groot-Waregem. Twee maal per jaar komen ze allen samen. Ze zijn medeorganisatoren van de plechtigheden van de V-dag (8 mei), Memorial Day (laatste zondag van mei), de nat c-nale feestdag (21 juli), herdenking van militaire en burgerlijke slachtoffers van 40-45 (eerste zondag van september) en Wapenstilstand (11 november).
Elke beweging organiseert in de loop van het jaar bijeenkomsten om met elkaar te kunnen spreken en om de plechtigheden voor te bereiden. De mobiliteit van de leden bepaalt enigszins de regelmaat van samenkomen. Daarnaast zijn er vele contacten met de andere vaderlandse bewegingen en met de stad Waregem. Ook dit jaar worden op 11 november de plechtigheden gestart met een eucharistieviering. Omstreeks kwart voor elf wordt er hulde gebracht bij het oorlogsmonument, gevolgd door een zitting op het plaatselijke gemeentehuis met uitreiking van de eretekens. Nadien zullen de bewegingen in hun aparte lokalen nog genieten van een aangename maaltijd. Dit jaar komt heel speciaal generaal Mertens (hoofd Koninklijk Militair Huis van België) de plechtigheid bijwonen.
|