De stad Waregem heeft in samenwerking met uitgeverij Weka een nieuwe ondernemersgids opgesteld. Op de kaft prijken een viertal Waregemse bedrijfsgebouwen (Renson, Boss, TVH) boven de prestigieuze benaming Made in Waregem en de ondernemende ondertitel Business to Business 2005/2007. De gids met een duizendtal bedrijven vinden we onderverdeeld over ruim 250 rubrieken vinden we terug op de bladzijden 31 tot 41. Daarvoor vinden we ondermeer nog een duidelijk geografisch overzicht en kaarten van 12 bedrijfsterreinen met de ligging van de bedrijven.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In het voorwoord stelt schepen Kurt Vanryckeghem van Lokale Economie Waregem voor als één van de meest dynamische steden van Vlaanderen. Hij wijst ondermeer naar Het Pand als kloppend hart van een bruisend stadscentrum en onze bedrijven die weten stand te houden ondanks de minder gunstige conjunctuur voor de textielbedrijven. Waregemnaars zijn harde werkers, het zijn geen praters maar doeners. De ondernemers innoveren, specialiseren en passen zich vlot aan nieuwe marktsituaties aan. Een lage werkloosheidsgraad en een hoge scholingsgraad is hier het beste bewijs van.
Ook de bedrijfsleiders Toon Bossuyt van Boss paints, Manu Tuytens van Concordia Textiles, Paul Renson van Renson en Pascal Vanhalst van TVH zien de troeven van Waregem. De unieke strategische ligging wordt nog eens extra in de verf gezet. Waregem is 4.434 ha. en maakt deel uit van de verstedelijkte geïndustrialiseerde as Menen-Kortrijk-Waregem. Kenmerkend voor deze as is de bundeling van infrastructuren, nl. de autosnelweg E 17, de spoorlijn Gent-Kortrijk, de gewestwegen N 382 en N 43. Bovendien is Waregem vlot bereikbaar vanuit de havens van Zeebrugge, Gent en Antwerpen. De internationale luchthavens van Wevelgem, Rijsel, Zaventem, Oostende en Deurne bevinden zich op minder dan één uur.
In de rubriek Onderwijs en opleiding vinden we informatie overe het VTI, dat zich al bijna 70 jaar richt naar jongeren met passie voor high-tech en vakkennis. In Sint-Paulus zijn vorming, omscholing of gewoon interesse de motieven voor ruim 2.500 cursisten om te kiezen voor een opleiding binnen het volwassenenonderwijs. VIBSO, dat dit jaar haar 25-jarig autonoom bestaan viert, is de enige secundaire school in de regio die zich richt tot jongens en meisjes, die het moeilijk hebben in het gewoon onderwijs, maar die bekwaam zijn om met een aangepaste aanpak een beroep aan te leren. Tenslotten organiseert WIO (Waregem Industrie Onderwijs CVBA) nu al meer dan tien jaar bedrijfsgerichte maatopleidingen.
Er is ook een korte rubriek historiek waarin met Waregem van boerendorp tot stad
nog eens allusie wordt gemaakt op het verwerven van de titel van stad op 23 juni 1999 in het Belgische federale parlement en op 1 januari 2000 officieel. Tot de 18de eeuw was Waregem een echte landbouwersgemeente, tot het industriële tijdperk van de textielhandelaars aanbrak. Tijdens de eerste helft van de 20e eeuw domineerde de vlasindustrie met de gouden Leieboorden het economische leven. In april 1977 voltrok zich met enkele maanden vertraging de fusie van Waregem met Beveren-Leie, Desselgem en St.-Eloois-Vijve.
|