De tussenkomst van de SPa-fractie in het begrotingsdebat is wellicht nooit zo beknopt geweest als dit jaar. De SPa-fractie is met twee raadsleden sedert mensenheugenis ook nooit zo beperkt geweest als momenteel en kan dus alleen maar aangroeien bij de volgende verkiezingen. De SPa-fractie kwamen ondanks de reuzenscore van gewezen minister Derycke al als grote verliezers bij OpenStad uit de verkiezingen in 2000 en dat is nadien met het vertrek van Derycke, Guy Adams en co alleen maar erger geworden. Die werden allen vervangen door VLD-raadsleden, die nadien Openstad opbliezen zodat alleen nog Freddy François onder die noemer in de raad zetelt.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Veerle Deconinck en Mario Verhellen kwamen dit keer ook maar op het einde van het begrotingsdebat aan bod en ze beperkten hun tussenkomst dan ook tot het essentiële. De inbreng van de gemeenteraad in deze begroting is inderdaad uiterst beperkt. Het getuigt inderdaad van weinig respect voor de gemeenteraad dat de begroting altijd al kant en klaar is, als deze naar de gemeenteraad komt. Er is vooraf geen enkel debat over beleid, prioriteiten ,
keuzes. De SPa is vragende partij om dat in de toekomst wel te doen.
Schepen Soens was niet helemaal akkoord met deze stelling en verwees naar de commissievergadering. Maar dit kon Veerle niet overtuigen, daar het duidelijk is dat ere dan al niets meer aan de begroting wordt gewijzigd. Het SPa-raadslid verwees naar andere gemeenten zoals Izegem, waar het wel zou kunnen. Daar wordt ook met de oppositie overleg gepleegd over grote projecten, over aspecten uit de begroting, vooraleer er een beslissing daarover wordt genomen in het schpencollege. In Waregem zijn ook gemeenteraadsleden van de meerderheid soms niet op de hoogte van het beleid dat in het schepencollege wordt gevoerd. De manier waarop het protocol van de evenementenhal door de vergadering werd gejaagd is volgens raadslid Veerle Deconinck kenmerkend voor dit beleid.
Bij de bespreking van de begroting voor de regie van grondbeleid moest raadslid Mario Verhellen vaststellen dat het schepencollege ook in 2006 de kant uit de boom zal blijven kijken. De Regie is al zes jaar aan het slapen en daar wordt nu nog een zevende jaar aan gebreid. Waar kon verwacht worden dat het stadsbestuur zelf initiatieven zou nemen ter regulering van de grondprijzen en zelf te zorgen voor betaalbare huisvesting, moet de bevolking ervaren dat ze op dit vlak geen hulp moeten verwachten. Het wordt nog moeilijk om betaalbare huurwoningen te vinden en ook voor appartementen gaat het dezelfde richting uit. Er is ook industriegrond te kort. In het verleden heeft zelfde raadslid ondermeer al aangedrongen om de oude site Euro-Tapis te splitsen in loten.
Tenslotte moeten we nog de tussenkomst van Veerle Deconinck meegeven op het voorstel tot belastingverlaging van de VLD: We doen niet mee met het demagogisch spelletje van de VLD. Privé weten we toch ook dat koken kost geld kost en minder middelen gaat ten koste van sociaal noodzakelijke maatregelen zoals het OCMW en voorzieningen voor de gewone Waregemnaar. De begroting is een evenwichtsoefening en het is daarbij goed dat het geld gehaald wordt waar het zit. Het voorstel van de VLD werd trouwens weggestemd door CD&V en SPa, terwijl ook Marianne Verbeke van NVA en Rudy Devos van Groen zich onthielden. Bij de stemming werd de volledige begroting zelf goedgekeurd door de CD&V meerderheid, terwijl de voltallige oppositie zich onthield.
|