Het Waregemse herenbasketteam houdt er de mooie traditie op na om tijdens de kersperiode telkens uit te pakken met een klasrijk concert. Vrijdag 23 december om 20 u. staan Willem Vermandere en het Afrikaanse gezelschap Sangalayi op het podium in de kerk te Beveren-Leie. Willem Vermandere is wel pas 65 jaar geworden, maar nog altijd heel actief. Onlangs bracht hij zijn nieuwe cd Van soorten uit en deze dagen heeft hij een drukke kalender op de podiums van theaterzalen en ook kerken. Willem Vermandere staat borg voor kerstverhalen en muziek met een ontroerende of licht maatschappijkritische ondertoon.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In de donkerste dagen - dat is de titel van het programma - rond de jaarwisseling is een Willem Vermandere op zijn best. Tijdens het optreden vloeien de poëtische teksten van de Vlaamse bard en zijn fijnzinnige commentaren moeiteloos over in de meerstemmige klanken van Sangalayi. Het is een kleurrijk Afrikaans gezelschap van zingende dansers. Het publiek mag zich aan een multiculturele avond verwachten waarbij de vredige kerstsfeer van verbroedering, integratie, acceptatie en plezier in het leven centraal staan.
Het heren-basketteam organiseert zijn traditioneel kerstconcert om het budget van de basketjeugd te steunen. Herman De Clerck, Paul Dhondt en enkele andere voortrekkers zoals Carl Raes, Willy Vanderplasschen, Rudy Decordier en Etienne De Riemaeker hebben al heel wat grote namen naar Waregem gehaald. We herinneren ons nog Berdien Stenberg (1997), maar daar waren ook Dana Winner (1998), Will Tura (2002) en vorig jaar nog niemand minder dan Johnny Logan. Ook de club beleeft er plezier aan, want volgens voorzitter Kürt Vanryckeghem is de inbreng van de concerten van levensbelang om het budget van de basketploeg rond te krijgen.
En eigenlijk is Willem Vermandere ook een beetje thuis in Waregem en zelfs in Beveren-Leie. Aan de rand van het kerkplein heeft hij er nog zijn beeldhouwwerk De Bouwer staan, dat er gekomen is in opdracht van de plaatselijke grote bouwfirma en dit al een hele tijd voor dat de stad opteerde om meer kunst te brengen in het straatbeeld. In Waregem kreeg Willem bij de Paters Oblaten de kans om verder te studeren., wat toen nog niet zo vanzelfsprekend was. Maar ook in Desselgem hebben ze aan hem goede herinneringen ondermeer bij een optreden een kwarteeuw geleden in organisatie van de plaatselijke Milac (milicianen actie).
|