Met de kerstdagen past het ook even te denken aan hen die het minder breed hebben. En daarvoor moeten we niet noodzakelijk ver uit de buurt kijken. We zijn blind geworden voor de nochtans stijgende armoede rondom ons. Een nieuwe organisatie met de benaming Steungroep Welzijnszorg Desselgem vraagt in dit verband onze hulp om hun werking kenbaar te maken. In feite zijn ze al een tijdje bezig en dat is met het uitdelen van voedsel aan de armen in Desselgem. De groep beseft dat lang niet alle behoeftigen worden bereikt en een aantal zaken wat georganiseerder moeten aangepakt worden, vandaar de noodzaak om hun opzet bekend te maken.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Uit officiële cijfers blijkt dat 6 tot 13 procent van de bevolking onder een vorm van bestaans-minimum leven. Dit betekent dat er op 5000 Desselgemnaars 300 à 650 niet genoeg hebben om menswaardig te leven. Tezamen wil de steungroep op zoek gaan naar meer oplossing voor deze medemensen. We zijn tenslotte allen gezonden om te dienen ! De steungroep welzijnzorg is inderdaad een onderdeel van de Parochiale werking. Daarin zien ze dienstbaarheid als één van de pijlers van het christelijk leven.
Bedoeling
Het ligt in de ambitie het maatschappelijk welzijn te helpen verhogen van de kans-arme inwoners van Desselgem. De werkgroep wil hiermee een aanvullende functie vervullen bij de reeds bestaande welzijnsorganisaties. Indien nodig worden contacten georganiseerd met die initiatieven. Maar er kan ook veel zelf gedaan worden, omdat deze mensen van welzijnszorg middenin de gemeente hun werking hebben.
Werking
Vanaf nu wil de werkgroep zijn doel tot stand brengen via de volgende werkingspunten:
- inzamelen en bezorgen van tweedehands kledij
- voorzien van voedselpakketten, inzamelen en afgeven van niet bederfbare eetwaren
- verkopen van tweedehands materiaal (o.a. meubels, fietsen, computers,
)
- verlenen van individuele psycho-sociale hulp
- doorverwijzen naar de gepaste hulpverleningsinstanties ( i.v.m. verwarmingstoelage, werk, psychische problemen, wonen, overheidsdiensten,
)
Bijkomende hulp
De Desselgemse buurtverantwoordelijken zullen ook gevraagd worden om al deze werkingspunten te helpen ontdekken in hun buurt en ook de Desselgemse verenigingen worden verzocht mee te werken aan dit solidariteitsproject.
Coördinaten van de groep
Zowel personen die iets willen schenken, als de personen die hulp nodig hebben, kunnen iedere vrijdagvoormiddag van 9.30u tot 11.30u terecht in het Parochiehuis in de Nieuwstraat nr. 18 telefoon en fax 056/71 49 48. Je kan ook terecht bij volgende medewerkers : Mieke Anaf, Marc Coudijzer, Suzy De Rynck, Douglas Kints, Frans Lareu, Tom Ruysschaert ( 0499 42 30 91 ), Lieve Vanhoutte, Herwig Vanhoutte ( 056 70 30 93 ). Bij hen kan je evenzo terecht met je opmerkingen.
|