In de Stationsstraat in Waregem is de restauratie gestart van wat we het jeugd- en muziekcentrum De Hoop kunnen noemen, maar als we verder teruggaan zaal Kunst en Eendracht en Gasthof De Rode Poort. In elk geval was hier ooit de cultuurtempel van Waregem gevestigd. Toen Marc Vermeersch het hier in 1999 met zijn Bandini voor bekeken hield en met zijn uitbating verhuisde naar de Keukeldam, zag het er heel beroerd uit voor dit legendarisch pand. Gelukkig zag buur Johan Delmulle, tevens burgemeester van Wortegem-Petegem, andere mogelijkheden en kocht hij het pand. Hij laat nu de minischouwburg en bijhorend café volledig in eer herstellen.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voor de geschiedenis van dit cultureel erfgoed kunnen we vanaf deze maand terecht bij Guy Opsomer en zijn bijdrage De Hoop : Waregems Kunstencentrum avant la lettre in het zopas verschenen 33e Jaarboek van De Gaverstreke. Het begon allemaal met de Koninklijke Aloude Rederijkerskring Kunst en Eendracht, die in 1900 een nieuwe toneelzaal liet bouwen op het toenmalige binnenplein van gasthof De Rode Poort. De eerste voorstelling werd er opgevoerd op 17 februari 1901. De vereniging kende er een ware bloeiperiode met nationale en internationale hoogtepunten.
Alhoewel de zaal voor en door Kunst en Eendracht (Rederijkerskamer werd gesticht op vastenavond 15 februari 1838) werd gebouwd, was ze ook het hart van het culturele leven in Waregem. Ze werd later de eerste cinemazaal van Waregem en bood vanaf 1943 ook onderdak aan de succesvolle cabaretgroep De Zingende Sterren. Na de Eerste Wereldoorlog werd daar ondermeer ook op de 11-novemberherdenking een optreden of variété georganiseerd door de Nationale Strijdersbond.
In september 1972 werd Cultuurcentrum De Schakel geopend en de toneelkring van Kunst en Eendracht maakte de overstap in het najaar van 1973. Filmclub Willem Putman, die op 14 februari 1956 werd opgericht in de schoot van Kunst en Eendracht, bleef zijn films nog in de oude zaal programmeren tot in 1976. Toch werd de zaal al vanaf 1975 gebruikt door Kluisterklaar van Jan De Cock en zijn echtgenote Marie-Jeanne Beke. Hier volgt een nieuwe bloeiperiode met Jeugd- en Theatercentrum De Hoop. In 1981 en 1982 volgde een heropknapbeurt met de hulp van vrijwilligers. De Hoop zou uiteindelijk in 1988 worden ontbonden. Marc Vermeersch nam het concessiecontract over en bouwde met echtgenote Dominique het café onder de benaming Bandini om tot een meer commerciële brasserie grand café, annex fuifzaal. In 2000 werd nog een Absolute Einde-fuif georganiseerd ter gelegenheid van Waregem Koerse.
Een jaar geleden was er terug hoop voor De Hoop, titel ook van een project met tentoonstelling en randactiviteiten in april dit jaar. De nieuwe eigenaar gaat het verkommerde gebouw nu opknappen. De voorgevel krijgt een grondige opknapbeurt. Daar komt een bruin café met op de eerste verdieping een eet- en drinkzaal. Er wordt geïnvesteerd in een nieuwe keuken en sanitair. De zaal achteraan behoudt zijn charme uit 1901, maar er komt daar wel een ruime bar. Het balkon, de plankenvloer en ruime bühne blijft behouden en ook het geheel blijft de naam De Hoop dragen. De zaal zal worden gebruikt voor onder meer dansfeesten, voordrachten en theater. De opening is voorzien voor omstreeks Waregem Koerse 2006.
|