Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Kris Peeters en Vlaams minister van Economie Fientje Moerman geeft de Vlaamse Regering een subsidie van 1,4 miljoen euro voor het project Proceswater voor de industrie in de regio Waregem aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). De uitvoering van dit project zal leiden tot een substantiële reductie van het grondwaterverbruik uit de bedreigde grondwaterlaag de Sokkel waar momenteel te veel water uit wordt onttrokken. Het project biedt aan bedrijven via grijswater een alternatief voor grondwater. Tegen medio 2008 moet het grijswater beschikbaar zijn voor de betrokken bedrijven.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Uit de zogenoemde Sokkel, de grondwaterlaag, wordt momenteel te veel water onttrokken waardoor de duurzame waterwinning in het gedrang komt. Om dit probleem op te lossen is het belangrijk om voor grote verbruikers alternatieve watervoorziening aan te bieden door de verdeling van zogenaamd grijswater. Dat is (al dan niet) gezuiverd afvalwater, hemelwater of zoals in dit geval oppervlaktewater is. De textielsector trekt zeker al sinds 1999 aan de alarmbel omdat het sokkelwater te snel slinkt en het productieproces van de textielbedrijven in de regio gevaar loopt.
In dit verband werd er eind de jaren negentig al een colloquium gehouden in het Waregemse stadhuis om vooral de textielsector in de regio Waregem te sensibiliseren voor het probleem. Het stadsbestuur werkt sedertdien mee aan het project. Eerst werd gedacht aan het oppompen van Leiewater, maar uit studies bleek dit niet de ideale oplossing. Daarna dacht men aan een dubbele pijpleiding met het zuiveringsstation in Waregem. Burgemeester Dhondt noemde het ooit haar levenswerk. Het huidige project betekent een doorbraak voor de textielbedrijven en is een belangrijke stap in het veilig stellen van hun toekomst.
Het grijswaterbesluit werd reeds op 11 juni 2004 goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Dit besluit maakt het mogelijk om investeringswerken, die de verdeling van grijswater mogelijk maken, te betoelagen. Zowel de aanleg van zuiveringsinstallaties als de bijhorende distributieleidingen komen voor subsidiëring in aanmerking. Het project Waregem is het eerste project dat via dit besluit wordt betoelaagd. Het goedgekeurde project bestaat uit een bijkomende waterproductie-eenheid ter hoogte van het bestaande drinkwaterproductiecentrum De Gavers te Harelbeke. Uit het kanaal Kortrijk-Bossuyt zal dagelijks 4.000 m³ extra water worden geproduceerd.
In een volgende fase wordt op de sites van de deelnemende bedrijven (Steverlynck Gebroeders, Concordia Textiles en Bekaert Textiles) het water verder bewerkt tot de kwaliteit die is vereist voor het specifieke productieproces van elk bedrijf. Zodra het grijswater beschikbaar is, worden de vergunningen van de betrokken bedrijven om grondwater op te pompen, afgebouwd. Bijgevolg blijft het schaarse grondwater beschikbaar voor bedrijven die niet op het grijswatercircuit kunnen aansluiten
|