De Heemkring uit Zulte viert feest. De vereniging bestaat 25 jaar en geeft binnenkort haar twintigste boek uit. Bovendien zijn zes pioniers onlangs gelauwerd door Heemkunde Oost-Vlaanderen. Het jaarboek is een vrij plezante uitgave met verhalen over mensen en met veel weetjes. De tijd dat boeken van heemkringen enkel maar saaie geschiedenislectuur bevatten is voorbij. Verhalen, anekdotes, feiten en portretten zijn nu duidelijk een prioriteit in het opzoekwerk. Zo ook bij de Geschied- en Heemkundige Kring Zulte Aend Leye, uyt enen stronck. Zes pioniers kregen voor een kwarteeuw inzet een plaket en een oorkonde van Heemkunde Vlaanderen: Maurits Vandeputte, Daniël Van Quickelberghe, Fred Willemijns, Johan Jaspaert, Leon De Keyster en Georges Gilbert. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
240 pagina's verschijnen binnenkort als twintigste jaarboek. Daarin vinden we onder meer het verhaal van Maurice Van den Broecke die op een avond in 1933 beweerde O.L.Vrouw gezien te hebben in de Olsenestraat. Die verschijning zette een volkstoeloop in gang en eindigde in de bouw van een kapel. Een soort bedevaartsoord. Het kapelletje staat er nog en heet sindsdien Petit Beauraing. Daar is ook het tragische ongeluk van de Ierse pastoor Barry van Machelen die begin de jaren 1700 eens met papieren naar de Deinse dekenij moest. Hij zou met het bootje de Leie afvaren maar ze vonden de man verdronken terug.
Een ander weetje gaat over de kanonnen die ooit voor de deur van Olsene kasteel hebben gestaan. Die worden nu gerestaureerd door een student en krijgen misschien een plaatsje op gemeentelijke grond. De Zultse heemkundigen vertellen ook over Deeske Mostaard, gestorven rond de jaren zestig, die een mosterdfabriekje had aan de Groeneweg. Deze speciale figuur was trommelaar, richtte de AA-club op, was een drijvende kracht achter het verenigingsleven en ging ook op retraite bij de Xaverianen in Gent. Dan zijn er nog stukken over gouverneur André Denys, wereldreiziger Richard Malfait, het gerestaureerde orgel van Zulte, de vinkenzetters en de honderdjarige Margriet Rokegem. Daarbij komen nog veel foto's, spreuken en gezegden.
Het twintigste jaarboek kost 15 euro bij voorintekening (09-388.87.21). Na 1 februari kost het 18 euro en is dan ook verkrijgbaar in de bib en in de boekhandels.
|