Juist één jaar geleden op maandag 10 januari 2005 overleed Waregems ereburger Kardinaal Jan Pieter Schotte in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij was als secretaris-generaal van de bisschoppensynode jarenlang één van de machtigste mannen van het Vaticaan. Nooit eerder bereikte een Vlaming een hogere plaats in de kerkelijke hiërarchie. Het verrassende nieuws werd dan ook niet alleen in de regio Waregem met bijzondere aandacht gevolgd, maar over de hele katholieke wereld.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De kardinaal is geboren in Beveren-Leie op 29 april 1928 en was ook zijn roots niet vergeten. Hij bleef ook nauw in contact met zijn vroegere schoolmakkers op het H.Hartcollege in Waregem. Zoals gebruikelijk op 75-jarige leeftijd had hij op 12 februari 2004 eervol ontslag bekomen als algemeen secretaris-generaal van de bisschoppensynode, een functie die hij achttien jaar lang uitoefende. Maar als kardinaal en vriend van de paus bleef hij actief in Rome, ondermeer als voorzitter van het Arbeidsministerie, rechter van de Rota en als vertegenwoordiger van de Paus. Zo was hij op 8 december 2004 nog als speciale gezant van paus Johannes-Paulus II aanwezig op de slotviering van het Jaar van de Onbevlekte Ontvangenis in de kathedraal van Washington.
De gemeenteraad van de dinsdag werd ingezet met een minuut stilte ter nagedachtenis van de ereburger. Er werden ook twee rouwregisters geopend, die nog tot het eind van die week konden ondertekend worden op het stadhuis te Waregem en in het ontmoetingscentrum 't Klokhuis in Beveren-Leie. Een 18-koppige Waregemse delegatie was aanwezig op de indrukwekkende begrafenisplechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek te Rome. Ze bestond ondermeer uit burgemeester Yolande D'hondt, de Beverse schepen Rik Soens, deken Verhelst en de bestuursleden van de kerkfabriek van Sint-Jan-de-Doper in Beveren-Leie.
Curie-kardinaal Jan Schotte werd voorlopig begraven op het monumentale, historische kerkhof Campo Verano in Rome. Deze begraafplaats is gelegen nabij de basiliek San Lorenzo furie el Jura. Het stoffelijk overschot rust er in de grafkapel van de Kanunniken van het Kapittel van de Sint-Pietersbasiliek. Het blijft daar tot de werken in zijn titelkerk Sint-Juliaan-der-Vlamingen zullen uitgevoerd zijn. Dan wordt hij opgebaard in een eigen graftombe in de kerk. Wegens administratieve verwikkelingen heeft de overbrenging vertraging opgelopen. Het ligt in de bedoeling van het stadsbestuur van Waregem dat de naam van de overleden ereburger later in herinnering blijft met een straatnaam in Beveren-Leie. Daarbij wordt gedacht aan het toekomstige plein langs de kerkdreef, tussen het ontmoetingscentrum 't Klokhuis, het kinderopvangcentrum en het geplande bejaardencentrum.
Voor meer informatie over de kardinaal verwijzen we naar de rubriek kardinaal Schotte op onze linkpagina http://wareber.linkoverzicht.be. De site is trouwens een jaar geleden geopend naar aanleiding van het overlijden van de kardinaal.
|