Zaterdag 25 februari 2006 nodigen de gouverneur, de gedeputeerden en de provinciegriffier van West-Vlaanderen ons uit op de opening van de tentoonstelling Voorbij het zwart, selectie van de laureaten van de tweejaarlijkse Gaverprijs 1982-2004. De tentoonstelling blijft gratis toegankelijk tot en met 23 april 2006 in BE-PART, platform voor actuele kunst, Westerlaan 17 te Waregem. Minder zichtbaar op de zwarte uitnodiging van de provincie zijn de logos van Cultuurcentrum De Schakel, de Cultuurraad Waregem en de Stad Waregem die partner zijn voor deze tentoonstelling. De Gaverprijs is trouwens een organisatie van deze partners, die ook aan de basis liggen van het idee om een jubileumtentoonstelling in te richten. Volgens voorzitter Nico Vandenberge van de Cultuurraad moet de tentoonstelling de waarde tonen van de Gaverprijs, die met zijn winnaars een nationale en internationale faam geniet. De tentoonstelling moet de Gaverprijs ook een nieuwe elan bezorgen door nog meer interesse te wekken bij de hedendaagse jonge kunstenaars.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het winnen van de Gaverprijs is vaak een springplank gebleken voor jonge kunstenaars. De Gaverprijs is een wedstrijd exclusief voorbehouden voor schilderkunst. Deze optie is nog altijd en volledig verantwoord vanuit de (internationale) actualiteit van het medium van penseel en doek. Het volstaat hier te verwijzen naar de recente neoromantische heropleving van de schilderkunst in Duitsland, naar tentoonstellingen als The Triumph of Painting in de Britse Saatchi Gallery, of naar de recente publicatie van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen dat haar volledig december05/januari06-nummer wijdt aan de schilderkunst in Vlaanderen vanaf 1980. De Gaverprijs wil mensen onderscheiden en stimuleren die professioneel met schilderkunst bezig zijn, zij het tijdens een (hogere) opleiding, een postgraduaat of tijdens de moeilijke overgangsperiode tussen opleiding en onafhankelijke, individuele kunstenaarspraktijk.
De tentoonstelling toont actueel werk van laureaten. Curator Veerle Van Durme selecteerde werk van Karin Borghouts (2de prijs ed. 1988), Hans Bruyneel (laureaat ed. 1990), Christophe Denys (3de prijs ed. 2002), Stief Desmet (laureaat ed. 2004), Wendy Morris (2de prijs ed. 2000), Reniere&Depla (laureaat ed. 1982), Lique Schoot (3de prijs 2004), Bart Vandevijvere (laureaat ed. 1986) en Katleen Vermeir (laureaat ed. 2000, 2de prijs ed. 1995).
Na hun waardering als laureaat, 2de of 3de prijs in de Gaverprijs, volgden ze nog binnenlandse en buitenlandse opleidingen en gingen hun eigen weg in de kunst. Karin Borghouts toont ons kleurenfotos, die met uiterste technische precisie gerealiseerd zijn. Ooit zal het totale werk van Hans Bruyneel de schilderachtige weergave van een tijdsperiode zijn. Hij maakt ook grote werken , ingedeeld in fragmenten. Christophe Denys schildert landschappen, maar tast hierbij de grenzen af tussen een concrete representatie en een zuiver abstracte vormentaal, tussen tonen en verbergen. Stief Desmet laat ons meegenieten van heldere, ongecompliceerde, figuratieve beelden, waarbij de nodige dosis humor zelden ontbreekt. Hij maakt ook videos en ruimtelijke werken. Wendy Morris uit Deerlijk produceert sinds een drietal jaar getekende films, na jarenlang uitsluitend met verf en potlood gewerkt te hebben. Paul Reniere vormt sinds 1997 een kunstenaarskoppel met Martine Depla. Ze maken naast tekeningen en schilderijen ook videowerk en ruimtelijke installaties. Lique Schoot uit Arnhem schildert uitsluitend zichzelf en maakt foto-dagboeken. Bart Vandevijvere onderzoekt sinds een tiental jaren de wisselwerking tussen muziek en plastische kunsten. Bij Kathleen Vermeir is de relatie met tijd en ruimte de rode draad doorheen haar werk, in video-schilderijen.
|