Na het krokusverlof is het H. Hartcollege van 7 tot 12 maart 2006 gastschool voor een internationaal festival, waarbij tientallen leerlingen uit zeven Europese landen zich gaan bezinnen rond de voedselveiligheid. Ruim vijftig buitenlandse leerlingen uit zes buitenlandse scholen zullen die dagen samenwerken met een twintigtal leerlingen van het Heilig-Hartcollege te Waregem aan projecten binnen de problematiek van voedselproductie en voedselconsumptie. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het internationale Food Festival in het kader van een Comeniusproject zorgt hier voor een internationale ontmoeting met leerlingen uit Hongarije(Budapest), Noorwegen (Sykkylven), IJsland (Reykjavik), Duitsland (Schelklingen), Verenigd Koninkrijk (Bushey), Polen (Krakow). Er wordt drie dagen hard gewerkt rond problemen als de dioxinecrisis en de oprukkende vogelgriep. De festival-gangers krijgen onder meer een uiteenzetting van Piet Van Temsche van het Nationaal Voedselagentschap en van de Indische Nita Maria Paliakara, tot voor kort voedingsexperte bij de VN.
De opening van de internationale ontmoeting op dinsdag 7 maart is wel ludiek en feestelijk. Elke school brengt typische streekproducten uit haar regio mee voor de inleidende Food Court. Acht projectgroepen buigen zich nadien over problemen als genetische manipulatie, verandering in voedselpatronen en transportproblemen. Ze presenteren hun rapport tijdens een slothappening op zaterdag 11 maart. Het Europees project wil jonge mensen bewust maken van de problematiek van voedselproductie en voedselconsumptie, niet als doel op zich maar in functie van een betere toekomst in Europa en de wereld: The future in our hands.
Het H.Hartcollege is dank zij leraar Hugo Delbeke al sedert maart 1994 actief met dergelijke internationale ontmoetingen. Belangrijk dit keer is dat de Waregemse onderwijsinrichting duidelijk klasoverschrijdend werkt, waarbij zowel leerlingen van ASO als de handelsafdeling betrokken worden bij het project.
|