De gemeenteraad van de stad Waregem heeft dinsdagavond 7 maart 2006 in geheime zitting met unanimiteit aan twee personen de titel van ereburger van de stad Waregem toegekend omwille van hun bijzondere verdiensten respectievelijk op politiek vlak en op wetenschapppelijk gebied. In het geval van minister Derycke is het de eerste keer dat Waregem ook een ereburgerschap toekent aan iemand, die de stad nog bewoond. Daarvoor heeft de gemeenteraad vorige maand de voorwaarden tot het toekennen van het ereburgerschap uitgebreid tot de eigen inwoners (zie bijdragen 7 en 8 februari 2006).
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In de aanvangsperiode werd nog elk jaar door de gemeenteraad een nieuwe ereburger benoemd. Met het gebruik van de toekenning van het ereburgerschap werd gestart in 1986 naar aanleiding van de 80ste verjaardag van André Demedts, die tot ereburger van Waregem werd benoemd tijdens de gemeenteraad van 1 juli 1986. Op 10 maart 1987 werd Briek Schotte ereburger en die eer viel op 4 oktober 1988 baron Jean Casier te beurt. Toch werd het toekennen van deze eretitel geen jaarlijks gegeven. Het volgende College dacht dat het veelvuldig toekennen van deze titel zou kunnen leiden tot een zekere devaluatie van de titel op zich. Het werd dan wachten tot 3 mei 1994, wanneer Kardinaal Jan Schotte de vierde Waregemse ereburger werd. Op 7 maart 2000 kregen we tenslotte de eerste vrouwelijke ereburger met de internationaal erkende mode-ontwerpster Ann Demeulemeester-Verhelst.
Daar zijn nu Wetenschapper prof. Marc Waelkens en rechter (niet ere-minister) Erik Derycke aan toegevoegd. Het is de bedoeling dat er per legislatuur maximum drie ereburgers worden erkend. Mogelijke kandidaten voor de toekomst zijn ondermeer figuren als Prof Catherine Verfaillie van het Stamcelonderzoek als niet-Waregemnaar en als inwoner Luc Verbeke, die er als KFV-secretaris voor zorgde dat Waregem ook de hoofdstad van Frans-Vlaanderen wordt genoemd.
Marc Waelkens is geboren in Waregem en bracht hier ook zijn jeugd door. Hij werd voor zijn verdiensten in Sagalassos al eerder gehuldigd door de Waregemse Cultuurraad. Hij heeft ondertussen al 35 jaar opzoekingswerk in o.a. Turkije (Sagalassos), Griekenland en Syrië verricht. Hij was medestichter en jarenlang vice-president van ASMOSIA (Association for the Study of Marble and Other Stones used in Antiquity) en leidt sinds 1990 het interdisciplinaire Sagalassos project in Turkije. Hij is lid van de Core-group van het Europese EPOCH-project.
In 2000 ontving prof. dr. Marc Waelkens de gerenommeerde E.J. Solvayprijs voor Humane Wetenschappen, uitgereikt door de Koning, om de 5 jaar aan een Nederlandstalige en een Franstalige Belgische wetenschapper. In 2002 kreeg hij de Grote Prijs voor Staatsverdienste vanwege de Turkse Republiek omwille van zijn interdisciplinair werk.
Erik Derycke heeft er een lange politieke loopbaan opzitten, die startte in 1977 als raadslid van het OCMW in Waregem. Rechter Erik Derycke is geboren te Waregem op 28 oktober 1949 en woont te Waregem. Hij studeerde af als licentiaat in de rechten aan de RUG in 1972 en werd advocaat aan de balie te Kortrijk van 1972 tot 2001. De heer Derycke zetelde in de gemeenteraad van Waregem van 1989 tot 2001, werd provincieraadslid van 1974 tot 1984 en federaal volksvertegenwoordiger van 1984 tot 2001. Op 18 januari 1990 werd de heer Erik Derycke staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid. Op 29 september 1991 werd hij Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en adjunct-Minister voor Wetenschapsbeleid. Op 07 maart 1992 tot 23 juni 1995 was hij staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, toegevoegd aan de minister van Buitenlandse Zaken. Van 23 juni 1995 tot 12 juli 1999 was hij Minister van Buitenlandse Zaken.
Erik Derycke was tevens lid van de Parlementaire vergadering van de Raad van Europa, van de Vergadering van de Westeuropese Unie en van de Interparlementaire Unie.
In 1997 werd hij door de landengroepen gekozen tot voorzitter van de algemene vergadering van de Uno. Hij werd benoemd tot rechter in het Arbitragehof bij KB van 10.08.2001. Sinds 2004 is hij namens de Vlaamse Regering lid van het Bestuurscollege van de Nederlands-Vlaamse Accrediteringsorganisatie voor het Hoger Onderwijs. Op 27 mei 2004 werd hij door de Raad van Beheer van het AZ-VUB verkozen tot voorzitter.
(voor meer informatie over de nieuwe ereburgers verwijzen we naar onze linkpagina http://wareber.linkoverzicht.be waarop beide ereburgers een aparte rubriek hebben in de derde kolom.
|