Van de vele weblogs, blogs of dagboeken die momenteel op het net verschijnen willen we hier het opmerkelijk blog van lucenmaria voorstellen. Mijn titel verraadt het al : het is het blog Poëzie van Luc Verbeke. Heel wat poëzieliefhebbers hebben het al ontdekt, want een maand na het opstarten heeft de teller al het cijfer 2000 overschreden. Luc Verbeke laat ons in zijn poëziedagboek genieten uit zijn rijk repertorium. Zijn werk wordt duidelijk ook gewaardeerd. Het is niet eenvoudig om bij de lezer een beoordeling uit te lokken, maar in Poëzie gebeurt dat redelijk vlot en met een maximumwaarde als resultaat. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Luc Verbeke (officieel Lucien) werd geboren in Wakken op 24 februari 1924. Op 31 juli 1951 trad hij in het huwelijk met Maria Bossuyt ( ° 08-01-1926 ) uit Desselgem. Sindsdien woont hij in Waregem, nu in de Platanendreef 46. Het echtpaar kreeg vier kinderen: Dirk, Mark, Wim en Hilde. Uit de huwelijken van die vier kinderen sproten dertien kleinkinderen.
Luc Verbeke studeerde aan de Normaalschool van Torhout en aan het Hoger Instituut voor Opvoedkunde in Gent en was achtereenvolgens in Waregem onderwijzer, schoolhoofd met klas, directeur zonder klas van twee scholen tot 1984. Tenslotte besloot hij zijn onderwijsloopbaan de laatste vijf jaar als inspecteur van het basisonderwijs in de regio Kortrijk. Hij was ook jarenlang lid van de leerplancommissie moedertaal basisonderwijs van de C.R.K.L.O.
Dat drukke beroepsleven verhinderde hem niet om zich op vele terreinen actief in te zetten in zn vrije tijd. Zo werd hij al in 1945 als dichter bekend door publicatie van gedichten in tijdschriften o.m. in het literaire jongerentijdschrift Nieuwe Stemmen. Hij was daarbij trouwens ook redactielid samen met o.m. Lieven Rens, Johan van Mechelen, Pater Marcel Brauns en Albert De Longie. .Voor Het Pennoen schreef hij onder het pseudoniem Loekianos de rubriek Kroniek van de Poëzie. In het pedagogisch tijdschrift Oriëntering schreef hij een artikelenreeks over Het Kind in de Roman. Een tijdlang verzorgde hij ook een culturele rubriek betreffende Waregem in het dagblad De Standaard en tevens werkte hij van 1948 tot 1973 mee aan de kroniek Boekenschouw van B.R.T.- West-Vlaanderen waar hij niet minder dan 148 boeken besprak.
In 1959 schreef hij de bindtekst voor de XXXIIe IJzerbedevaart. Hij werkte mee aan de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging ( 1e uitgave ) met het hoofdartikel over Frans-Vlaanderen en nog een twintigtal kortere bijdragen. Hij was medestichter van het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond in 1951. ( Zie eerste nummer van het door het CVKV gestichte tijdschrift West-Vlaanderen - nu Vlaanderen - waarvan hij redactielid was en tot op heden is gebleven )
Zn eerste dichtbundel Gezangen in de deemstering verscheen in 1951. Daarop volgden Van donker naar licht (1965 ) , Nescio Quid ( 1978 ), Terugblik ( 1994 , waarvoor hij de F.Snellaertprijs ontving ) , Ik leef in taal en tijd, Herfst-en nieuwjaarsgedichten ( 2004 ) De herfst -gedichten werden geschreven in 2004, de nieuwjaarsgedichten dateren van 1985 tot 2005.Tenslotte "Van morgenlicht tot avondzon" (2005). De jongste twee bundeltjes werden uitgegeven in beperkte kring voor familieleden en vrienden en zijn niet in de handel verkrijgbaar.
In de reeks VWS-Cahiers, als nummer 125, wijdde Pieter Jan Verstraete aandacht aan Luc Verbeke met een levenskroniek, een overzicht van z'n werk en gedichten en een primaire bibliografie. In de Encyclopedie van de Wereldliteratuur werd Luc Verbeke opgenomen met een stukje van de hand van André Demedts. Luc Verbeke verwierf vooral naam als drijvende kracht van het Komitee voor Frans-Vlaanderen dat in 1947 in Waregem in het kader van het Waregemse Kunstverbond werd opgericht met wijlen de bekende, veelzijdige en nog altijd gewaardeerde letterkundige André Demedts als stichter-voorzitter en Luc Verbeke als stichter-secretaris. Terwijl André Demedts voorzitter was tot 1969 en opgevolgd werd achtereenvolgens door Leo Vanackere, Daniel Merlevede en Cyriel Moeyaert, bleef hij secretaris en organisator van tientallen Frans-Vlaamse Cultuurdagen in Vlaanderen en Frans-Vlaanderen tot 1997. Daarna werd hijzelf voorzitter en tenslotte erevoorzitter.
Hij is de auteur van heel wat publicaties over Frans-Vlaanderen o.m.het boek Vlaanderen in Frankrijk en De Nederlanden in Frankrijk en het Komitee voor Frans-Vlaanderen. Hij schreef ook de belangrijkste bijdrage in het KFV-Jubileumboek 1947-1997. Een halve eeuw werking voor en in Frans-Vlaanderen Hij was stichter, uitgever en hoofdredacteur van het eigen driemaandelijkse tijdschrift KFV-Mededelingen van 1973 tot 1997. Daarna droeg hij het werk over aan zn zoon Dirk, die niet enkel KFV-secretaris is maar ook verder het tijdschrift uitgeeft en leidt. Ereburgemeester van Waregem,Guido Carron, is de huidige voorzitter van het KFV en Roger Vynckier is de blijvende penningmeester, sinds verschillende decennia.
Hij ontving talrijke onderscheidingen o.m. de Visser Neerlandiaprijs (1965), de eerste André Demedtsprijs (1970) , het lidmaatschap van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde ( Leiden , 1985 ), het erelidmaatschap van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen ( 1999 ) In 1999 werd hij gehuldigd in zijn geboortedorp Wakken en hij kreeg er een gedenkplaat naast de ingang van de bibliotheek met een tekst van Anton Van Wilderode. .Hij werd ook geridderd in de Orde van t Manneke uit de Mane "en ontving tenslotte in 2004 in Belle ( Bailleul) de Remi Pirynsprijs. Hij is ook al een halve eeuw lang lid van Sabam en geniet dus auteursrechten op gedrukte publicaties. De gedichten uit "Van morgenlicht tot avondzon" staan chronologisch maar in omgekeerde orde ( dec.-jan.2005) afgedrukt. Die van 2004 staan in de bundel Ik leef in taal en tijd. Ze worden nog gevolgd door gedichten gekozen uit andere bundels. Het gedicht "Wakken" is een terugblik op zijn geboortedorp aan de samenvloeiïng van Mandel en Leie. Het kerkhof ligt dichtbij de Mandel. Een ander gedicht "Denkend aan André Demedts" komt uit de bundel "Terugblik" (1994). Het is geschreven na een bezoek aan het Demedtshuis, dat paalt aan een dode arm van de Leie, in Sint-Baafs-Vijve waar André Demedts geboren werd op 8 augustus 1906. Hij overleed in Oudenaarde op 4 november 1992 en werd na de uitvaartdienst in Kortrijk, waar hij woonachtig was, begraven in zijn geboortedorp, op het kerkhof omheen de St.-Bavokerk, dichtbij het Demedtshuis.
Het Poëzieblog van Luc Verbeke telt momenteel al een 40-tal gedichten en uw bezoek overwaard. Voor meer informatie over Luc Verbeke kunnen we ook verwijzen naar onze linkpagina wareber, te bereiken met de link hier in de rechterkolom.
Surfen dus naar http://blog.seniorennet.be/lucenmaria
|