Werk.Waardig wil in onze regio de krachten bundelen voor meer sociale tewerkstelling en aangepaste dienstverlening. Het is een experimenteel project met als doel de uitbouw van een regionale ondersteuningscel sociale economie voor lokale besturen en social profit organisaties uit Zuid-West-Vlaanderen. In dit kader waren een honderdtal vertegenwoordigers uit de openbare sector (gemeentebesturen, OCMW, VDAB, Hogeschool Gent,
) en social-profit organisaties gisteren bijeen in cultuurcentrum De Schakel voor een presentatie van een eerste rapport en discussie in workshops. Ze werden welkom geheten door de Waregemse OCMW-voorzitter Lionel Beheydt.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Johan Dejonckheere van vzw Welzijnsconsortium Zuid-West-Vlaanderen is ook projectcoördinator van het project Werk.Waardig. Hij presenteerde het uitgewerkt rapport Tewerkstellingsinitiatieven voor kansengroepen in Zuid-West Vlaanderen. Het finaal doel is extra jobs scheppen voor kansengroepen en tegelijk een antwoord bieden op nieuwe maatschappelijke noden en behoeften. Zowel op federaal Belgisch als op gewestelijk Vlaams niveau bestaat ook een toegenomen beleidsaandacht voor sociale economie. De bevoegdheden voor de lokale besturen zijn daarbij ook sterk toegenomen, zodat ook de gemeentebesturen en OCMWs actief kunnen inspelen op het recht op arbeid als sociaal grondrecht.
Sociale economie is een alternatief voor mensen die in hun eentje moeilijk de weg naar de
arbeidsmarkt vinden. De opstart en verdere uitbouw van initiatieven voor sociale economie is in de praktijk echter bijzonder complex. Daarom werd het project Werk.Waardig uitgewerkt. Via Werk.Waardig bieden tewerkstellingscellen concrete ondersteuning en advies op maat aan gemeentebesturen, OCMWs en vzws die op een creatieve manier met kansengroepen aan de slag willen. Finaal doel van het project, dat voor de helft gefinancierd wordt met Europese middelen, is meer, kwaliteitsvolle en duurzame sociale tewerkstelling die tevens een antwoord biedt op nieuwe maatschappelijke noden en behoeften.
Vrijdagnamiddag 24 maart 2006 werden in het Cultuurcentrum De Schakel in Waregem de concrete initiatieven in Zuid-West-Vlaanderen in workshops verder geëvalueerd en bediscussieerd. Wij gaan ons hier beperken tot de Waregemse projecten. Hier bestaat er met de voorlopers van vzw Tandem al een traditie inzake sociale economie. In 1989 werd hier reeds een eerste vrouwenproject opgestart door de sociale dienst van het OCMW. Een jaar later werd gestart met opleiding en tewerkstelling. In 1994 kende Waregem al een experiment met vzw Pasklaar, maar het kwam pas goed op gang met de erkenning in 1999 van het strijkatelier als sociale werkplaats. In 2003 volgde een bijkomende erkenning van de fietsverhuur en fietsherstel Veloods. Twee jaar geleden kwam voor Strijkijzer de erkenning als dienstenonderneming voor strijk. Vzw Tandem telt momenteel 9,5 erkende werkplaatsen en 25 personen in diverse tewerkstellingstatuten (Art. 60, siné, ter beschikking stelling, opleiding...). Per vijf werknemers is één omkadering voorzien.
Voor de toekomst ziet de Waregemse vzw Tandem nieuwe mogelijkheden met het nieuwe intiatief DieNaMo. Het zou gaan om taken die ontwikkeld worden rond zogenaamde nabijheidsdiensten en de verdere uitbouw van eigen initiatieven van de vzw Tandem te kaderen in een nieuw luik van de vzw Tandem. Zo willen de initiatiefnemers klaar zijn voor de nieuwe ontwikkelingen, die zich aandienen op het vlak van de sociale werkplaatsen. De bevoegde minister voorziet hier in een uitbreiding van tewerkstellingsplaatsen in de zomer 2006 en in 2007 wordt ook een nieuw decreet op de lokale diensteneconomie van kracht. Ook het OCMW van Waregem wil de thuiszorg verder ondersteunen en denkt hierbij eveneens in de richting van de buurt- en nabijheidsdiensten. Maandag komt in dit verband al een eerste voorstel op tafel in de raad voor Maatschappelijk Welzijn.
Concreet denken we bij buurt- en nabijheidsdiensten aan opdrachten voor het lokaal bestuur zoals exploitatie van de ijspiste, logistieke hulp bij manifestaties, onderhoud van bushokjes en parkeermeters, onderhoud voetbaltribunes, bijkomende ondersteuning voor thuiswonenden en zorgbehoevenden
Binnen Dienamo zijn er concrete plannen voor de uitbouw van nieuwe fiets-diensten, opdrachten in het kader van de toeristische ontwikkeling van Waregem en voor het lokaal bestuur. Gedacht wordt aan de uitbouw van nieuwe fietsarrangementen met nieuwe fietsroutes (Veloodsroute, smikkelroute, sportroute, Regenboogroute en Waregemse befietswaardigheden). Een driedaags fietsarrangement is Briek-en in Waregem met verblijf in een hotel in Waregem en bezoek van Briek-museum en Briek-bezienswaardigheden in groot-Waregem, tocht naar geboortedorp Kanegem en bezoek aan Wielermuseum in Oudenaarde. Andere ideeën zijn een fietskoerierdienst, bewaking voor fietsenstalplaatsen, fietsgraveerdienst.
|