De Raad van State heeft deze week een uitspraak gedaan in de zaak van het sluitingsuur in Waregem. Toenmalig burgemeester Guido Carron vaardigde toen met akkoord van de overgrote meerderheid van de gemeenteraad een algemeen sluitingsuur uit om 3 uur voor alle Waregemse horeca-uitbatingen.Er waren al een tijdje problemen en heel wat klachten over nachtlawaai in de buurt van enkele jeugdherbergen in het centrum. Het gemeentebestuur en een aantal uitbaters van jeugdcafés waren ook al tot afspraken gekomen, maar allemaal zonder blijvend resultaat. Uit die tijd dateren ook de bordjes, die we nog aan sommige herbergen aantreffen en die de bezoekers van het uitgangsleven er moeten op wijzen om respect op te brengen voor de nachtrust van de buurtbewoners. Een nachtelijke graffiti-spuiter die na Waregem Koerse zijn spoor achterliet langs de centrumstraten en andere flagrante ontsporingen deden toen de spreekwoordelijke emmer overlopen.
Er werd een algemeen sluitingsuur uitgevaardigd vanaf 1 u. tijdens de week en 3 u. tijdens het weekeind. De burgemeester dacht zo de rust te laten weerkeren in enkele uitgangsbuurten. Het omgekeerde was echter de eerste maand het geval. De maatregel gaf een maand lang aanleiding tot protestacties en opstootjes in het centrum van Waregem. De beelden van politiecharges in de Holstraat op de nationale TV-zenders blijven in de herinnering van vele Waregemnaars, die verdeeld werden in twee kampen. Er kwam ook een rechtszaak van. De belangenorganisatie Horeca Zuid-West-Vlaanderen trok naar de rechter om de verordening van Carron te laten vernietigen. Uiteindelijk kwam de zaak terecht bij de Raad van State, het hoogste administratief rechtscollege. Die deed deze week uitspraak: ze vernietigde de verordening.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Eigenlijk doet de uitspraak al lang niet meer ter zake. Het sluitingsuur werd geschorst bij het begin van de huidige legislatuur in 2001, toen Guido Carron de burgemeesterssjerp na een verloren tweestrijd om het hoogst aantal voorkeurstemmen doorgaf aan de huidige burgemeester Yolande Dhondt. Sedertdien wordt die schorsing ook om juridische redenen jaarlijks met een jaar vernieuwd door een eenparige gemeenteraad in afwachting van een tergend lang uitblijvende uitspraak van de Raad van State. Het is trouwens niet aan een rechter om te beslissen dat een zaak geen maatschappelijk belang meer heeft en dus van de rol mag worden geschrapt. De laatste verlenging van de schorsing van het sluitingsuur gebeurde nog begin dit jaar. De verordening op het sluitingsuur mag nu zonder mogelijke juridische consequenties wel worden afgeschaft, al zorgt de schorsing er nog een tijdje voor dat we nog in een feitelijke toestand zonder sluitingsuur verkeren.
|