Volgende zondag 23 april tussen 12 en 17 u. wordt een deel van de Stormestraat in Waregem ingepalmd door een kunsthappening voor jongeren. De titel S.T.O.R.M. X.L. verwijst naar verschillende ladingen waar de Stormestraat kan bijhoren. Daar zullen de kunstzinnige jongeren tussen 12 en 16 jaar zoeken, snuisteren, genieten, experimenteren, tonen, kortom elkaar ontmoeten. Aanleiding voor het drie maanden durend project was de tentoonstelling Voorbij Het Zwart met een selectie van de laureaten van de Gaverprijs 1982-2004, die momenteel nog loopt in BE-PART. Deze happening, een toon- en doemoment, moet het sluitstuk worden
Zien en gezien worden, anders bekeken
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Dit project is geen discours maar een parkoers. Het wordt georganiseerd om jongeren in contact te brengen met actuele kunst. Focus ligt op hedendaagse schilderkunst en hoe deze kan glijden in het dagelijks leven. Er worden methodieken gebruikt op maat van de doelgroep. Van laagdrempelige interactieve tochten over workshoppen tot debatten. Tevens is er de sociale functie; jongeren bijeen brengen rond en voor kunst. Alweer niet hoogdravend maar normaal functioneel.
Tijdens de krokus- en de nu afgelopen paasvakantie startte Be-pART, het Platform voor Actuele Kunst met expo-ruimte langs de Westerlaan, met een reeks workshops. Ze noemden het de vier rittenkaart waarbij tieners door kunstenaars begeleid en gecoacht worden rond het medium schilderkunst. Bovendien kunnen ze deze werken met volwaardig materiaal realiseren.
BE-PART initieerde en organiseerde ook unieke debatten en ateliers in enkele secundaire scholen van Waregem. Kunstenaars over de schoolvloer doet altijd leven. Cultuurcentrum De Schakel tekende een prettig gestoord interactief parkoers uit voor jeugdverenigingen uit Waregem met als Fil rouge de Gaverprijs en daar een antwoord op geven. Een aantal werken uit de Gaverprijs nu te zien in het patrimonium van de stad worden op maat van de doelgroep belicht. En meteen wordt een aanzet gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken.
De jeugddienst van de stad Waregem sprong mee op de kar. Hun netwerk (jeugdraad, contacten met jeugdverenigingen, grabbelpas) werd gecontacteerd. Daarnaast zijn ze zondag zelf aanwezig in het straatbeeld met (al dan niet kleine) ingrepen. Pilch Art, een bijzondere bende jongeren die eerder al tekende voor maffe projecten, dook mee. Ze ontwikkelen een lounge setting/installatie en voeren mee promo.
Ook de Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming werd aangesproken. Ze waren enthousiast voor het S.T.O.R.M. X.L. project en twee klassen sloegen aan het schilderen met Waregem in het vizier. Studenten Sociale agogiek van de Universiteit Gent tekenen mee voor de coördinatie van het project. Op de dag zelf laveren ze tussen het publiek op zoek naar een evaluatie die ze op beeld vastleggen. Dit in het kader van een stage.
Het stadsbestuur van Waregem stond open voor ons initiatief en laat het toe een stuk van de Stormestraat in te palmen voor de kunsthappening. We krijgen er werk te zien van jong Waregem: hun antwoord op het leven in en om de stad Waregem. Een focus op details en kleine nuances in de omgeving. Wat kan het worden? Een onderzoek in schetsen, fotos, video en kleine en grote schilderijen. (zowel op doek als op houten panelen). Bovendien wordt veel (jong) volk verwacht, nieuwsgierig om wat schilderkunst kan zijn.
Er is ook heel wat te doen. Ze kunnen de handen de uit de mouwen steken (DJ, VJ, instant ateliers, grafitti, sap en hap) of mee-improviseren : hoe zit het met jouw ideeën? t Is t moment NU! Deze happening moet toen wat jong jong Waregem denkt, ziet en voelt bij de stad. Dat moet hun antwoord zijn op de tweejaarlijkse Gaverprijs, als wedstrijd voor schilders en een vaste waarde in het Zuiden van West-Vlaanderen. Het toont ook hoe culturele spelers als Cultuurcentrum De Schakel, Pilch Art, Jeugddienst van stad Waregem, Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming en kleinVerhaal in de stad echt wel samen aan hetzelfde zeil kunnen trekken.
De deelnemers zijn jongeren tussen 12 en 16 jaar, zowel individueel als in groep. Om beter aan te sluiten bij leef en belevingswereld wordt er voor de ateliers nog eens opgesplitst in 2 subgroepen, 12 tot 14 en van 14 tot 16. Bij secundaire scholen werd gemikt op zowel ASO, TSO, BSO als BUSO. Het resultaat is bedoeld voor iedereen. Even de sfeer opsnuiven dus.
|