Er komt een André Demedtsstraat in Waregem. Deze naam wordt gegeven aan de nieuwe pijpekop langs de Stijn Streuvelsstraat in de Hoogmolenwijk. De gemeenteraad keurt vanavond de plaatsnaam goed. Vooral in het kader van het Andre Demedtsjaar en het ereburgerschap in Waregem van André Demedts is de naamgeveing geen verrassing. De gemeenteraad vereert vanavond trouwens ook de oud-burgemeesters Joseph Van Heuverbeke en Marcel Coucke en oud-volksvertegenwoordiger Armand Derore met een straatnaam. De Marcel Couckestraat wordt in 2007 voorbehouden voor de nieuw aan te leggen site in de Weverijstraat (vroeger St.-Hubert) die uitmondt in de Zeswegenstraat. Een nieuwe verkaveling in de Boulezlaan wordt Joseph Van Heuverbekestraat en de Armand De Rorestraat wordt toegekend aan een nieuwe zijstraat van de Roger Vansteenbruggestraat (rechtover Fabrieksstraat).
André Demedts is geboren op 8 augustus 1906 en we maken dus dit jaar het André Demedtsjaar mee naar aanleiding van het honderdste geboortejaar van deze belangrijke Vlaamse auteur en cultuurpromotor. André Demedts werd in 1986 de eerste ereburger van Waregem en het ligt dus in de lijn van de verwachtingen dat het stadsbestuur dit jaar zijn ereburger speciaal herdenkt . Hij was hier van 1937 tot 1949 leraar aan het H. Hartcollege en ook toen hij diensthoofd werd van de gewestelijke radio-omroep West-Vlaanderen van de N.I.R. (Nationaal Instituut voor Radio-omroep), later BRT, bleef tot in 1953 wonen in Waregem. In Waregem woonde hij eerst in de Vandewoestijnelaan en laatst in de Guido Gezellestraat.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Van André Demedts verschenen 77 boeken waaronder 25 romans, 4 jeugdromans en verder monologen, enzomeer. De belangrijkste monografie over Stijn Streuvels is trouwens van zijn hand. Hij besteedde daar jarenlang opzoekingswerk aan. Maar André Demedts was bovendien overal in het Vlaamse land geliefd om zijn 5000 voordrachten. Hij beantwoordde ook 30.000 van zowat 2500 verschillende personen, waaronder veel bekenden als bekende schrijvers zoals Walschap of politiekers maar ook totaal onbekenden in moeilijkheden, die hem om raad vroegen. Daarnaast maakte hij talloze artikels voor kranten, tijdschriften en speciale uitgaven en zorgde hij voor culturele bijdragen zoals luisterspelen en besprekingen voor radio. Hij werkte ondermeer als gast ook mee aan culturele TV-programmas.
André Demedts verwierf bekendheid als dichter, toneelschrijver, essayist en romancier. Van zijn hand verschenen ondermeer de dichtbundels Jasmijnen (1929), Geploegde Aarde (1931), Vaarwel (1939), jeugdboeken onder zijn pseudoniem Koen Lisarde en romans van De mannen in de straat (1933) tot het drieluik Wintertijd (1982). Daar zijn belangrijke romans bij als Geen tweede maal (1941), Het heeft geen belang (1944), Kringloop om het Geluk (trilogie, 1947-1951), de vier priesterromans, De Levenden en de Doden (1958), Je komen halen (1969), het vierdelig historisch monument De eer van ons Volk (1973-1978) en Geluk voor Iedereen (1981). Zijn familiegeschiedenis vinden we in Geluk voor iedereen, De Weg terug en de dag voor gisteren. Maar er zijn ook nog een aantal toneelwerken als De Rechtvaardige Keizer(1951), dat toen ondermeer is opgevoerd door de Waregemse toneelgroep Pogen. In 1961 speelde Kunst en Eendracht Te veel van het Goede als jurystuk voor het Algemeen Westvlaams Toneel.
Werk van André Demedts werd vertaald in het Frans en het Duits. Dit jaar wordt de 100ste verjaardag herdacht en in Waregem komt er dit jaar met monumentendag ook nog een gedenkteken aan het huis in de Guido Gezellestraat, waar hij heeft gewoond.
|