De gemeenteraad gaat eenparig akkoord om werk te maken van het project Ontmoetingscentrum Desselgem. Omdat de raad weigerde het punt te verdagen, verliet raadslid Rudy Devos (Groen) de raad omdat hij niet wenste deel te nemen aan de stemming. Als inplanting wordt gekozen voor de aangekochte site achter de Sporthal, die trouwens in het nieuwe project zou worden ingepast. Er wordt een ontwerper aangesteld met een beperkte ontwerpopdracht. Rudy Devos wou de beslissing een half jaar uitstellen, om eerst de resultaten af te wachten van een enquête over samenlevingsopbouw van de werkgroep Wa soet(er) ulder believen.
De stad Waregem heeft recent drie percelen grond van de familie Wolfcarius verworven met de bedoeling de site uit te breiden voor sport en cultuur. Deze aangeworven gronden palen aan de percelen waarop de oude sporthal gevestigd is en bieden op termijn doorgang naar de Kasteelstraat, Georges Coornaertdreef en de Kleine Nieuwstraat. Het stadsbestuur heeft de intentie om een totaalproject te realiseren waarin nieuwe accommodatie wordt voorzien voor een ontmoetingscentrum en voor de binnensporten. Wellicht kunnen beide functies gezamenlijk gebruik maken van een cafetaria, sanitaire voorzieningen,
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De sporthal dateert van begin jaren 70 en is reeds geruime tijd niet meer afgestemd op de huidige noden. Bovendien vertoont het gebouw verouderingsverschijnselen die eerstdaags voor grote renovatiekosten gaan zorgen. Daarnaast heeft Desselgem dringend nood aan een eigen ontmoetingscentrum voor allerhande culturele activiteiten. De zaal De 3 sleutels (kerkplein), de zaal in het POC (Nieuwstraat), de turnzaal van de stedelijke basisschool en de sporthal zijn op vandaag de enige noemenswaardige zalen die alle Desselgemse activiteiten geprogrammeerd krijgen. Deze zalen zijn hier niet op voorzien. Een voorbeeld hiervan zijn de fuiven die doorgaan in de turnzaal van de stedelijke basisschool.
Naast de criteria ereloon, referenties en de samenwerking met een studiebureau voor stabiliteit en technieken zullen de aangeschreven ontwerpers reeds een eerste visie op de site en het programma dienen op te geven bij hun kandidatuurstelling. Visie en ervaring van de ontwerper in dergelijk dossier zijn doorslaggevend. De beschrijving van deze beperkte ontwerpopdracht, alsook de modaliteiten voor het opgeven van het ereloon en de verschillende taken die tot de opdracht behoren, maken deel uit van een bestek opgemaakt door de dienst gebouwen.Voor het aanstellen van de ontwerper is al 15.000 euro (inclusief BTW) ingeschreven in de buitengewone dienst van de Begroting 2006.
De verdaging van dit punt werd eerder al schriftelijk aangevraagd door de Desselgemse werkgroep en een aantal sympathisanten. Deze willen de inspraak van de bevolking bij de deze maand te verspreiden enquête maximaal vrijwaren. Op het Groen-raadslid Devos na werd die visie echter niet gedeeld door de gemeenteraad. Het voorstel van het schepencollege zou trouwens ook gunstig onthaald zijn bij het Desselgemse verenigingsleven, dat na twee legislaturen afwachten eindelijk licht ziet in de duisternis. Het was schepen Kristin Talpe die toen het voorstel lanceerde, dat door omstandigheden pas nu kan worden gerealiseerd.
Het is duidelijk dat de gemeenteraad zich krachtig heeft uitgesproken voor een polyvalente ruimte in Desselgem en voor de inplanting in de reeds uitgetekende zone met een bestemming voor stedelijke accommodatie. Een inplanting op een andere plaats, om niet te zeggen in het dorpscentrum aan het kerkplein, zou zeker ook stedenbouwkundige moeilijkheden met zich mee brengen. Momenteel is daar nog de woonfunctie prioritair. Het is niet denkbeeldig dat het verenigingsleven daar dan opnieuw enkele decennia zou mogen wachten op realisatie. Bovendien zou de inplanting moeten gepaard gaan met huisvestingsproblemen voor jeugdhuis, het verdwijnen van de Desselgemse dienstverlening van de Post en tijdelijk ook van de bibliotheek. Voor parkeervoorzieningen zou wellicht ook het oude plan weer worden bovengehaald met het verdwijnen van de herbergblok met Het Gemeentehuis en Bavik.
|