De dienst filatelie gaat niet in op de gemotiveerde aanvraag om naar aanleiding van het Demedtsjaar in 2006 een postzegel te voorzien in zijn uitgiftebeleid. De aanvraag werd ondersteund door de burgemeesters van Wielsbeke, Waregem en Kortrijk waar heeft gewoond en gewerkt en waar hij ook ereburger is. Er kwam ook steun van Vlaams minister-president Yves Leterme, maar de Vlaamse cultuurminister weigerde steun. Dit laatste heeft misschien de beslissing van de tweetalige dienst Filatelie van de Post negatief beïnvloed. Het is in elk geval gemakkelijker om als promotor van de Franse gemeenschap een beeltenis te krijgen op een Belgische postzegel.
André Demedts werd dit jaar ook niet meer genomineerd als grote Belg, maar stond wel in de lijst van de meest betekenisvolle figuren van de vorige eeuw. Achter zijn beminnelijke, eenvoudige persoon stak vooral een sterke leidersfiguur, die zich gans zijn leven onvermoeibaar heeft ingezet voor de Nederlandstalige cultuur. Hij was niet alleen een veelzijdig en bekroond auteur, hij was ook erg actief in de Vlaamse beweging en als cultuurpromotor voor alle geledingen van de bevolking. We zien nog altijd zijn stempel in Ons Erfdeel, het Komitee voor Frans-Vlaanderen, de André Demedtsprijs, enz.
Beroepshalve was hij tot 1937 landbouwer op de ouderlijke hoeve Den Elsbos en werd dan op uitnodiging leraar aan de Hogere Technische Handelsschool in Waregem.om in 1949 directeur te worden van NIR-BRT-radio West-Vlaanderen tot hij in 1971 in actieve rust ging. Zijn woonplaats verhuisde mee met zijn beroepsactiviteit. In Waregem woonde hij vanaf zijn huwelijk met Germaine Ide tot 1953, eerst in Vandewoestijnelaan en nadien in de Guido Gezellelaan.
Demedts was een veelzijdig auteur. Naast proza en poëzie schreef hij ook jeugdboeken, theaterstukken, luisterspelen en literatuurbeschouwing. Hij ontving hiervoor verschillende literaire prijzen zoals de August Beernaertprijs in 1946 voor de roman "Het heeft geen belang", de Joris Eeckhoutprijs in 1956 voor het essay "Stijn Streuvels" en de Emile Bernheimprijs in 1981 voor "Geluk voor iedereen".
|