xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De Weduwenkring in Beveren-Leie kwam op 19 juni 2006 voor het laatst bijeen in Beveren-Leie. De regelgeving in de nieuwe federale wet van ter bescherming van vrijwilligers, die in augustus 2006 gedeeltelijk van kracht wordt, betekent de doodsteek voor tal van kleine feitelijke verenigingen. De wet dateert eigenlijk al van 19 mei 2005, maar de uitvoeringsbesluiten bleven lang uit en zaaiden nadien verwarring. Onlangs werd er in het Ontmoetingscentrum t Klokhuis in Beveren-Leie tekst en uitleg gegeven over de nieuwe wet rond vrijwilligerswerk. Na het vergaren van bijkomende inlichtingen, enkele slapeloze nachten en spijt in het hart, besloot het bestuur er een punt achter te zetten. Zij zien het op hun leeftijd niet meer zitten, om een totaal nieuwe structuur op te bouwen
Alles begon met Denise Debraeve toen ze in 1984 plots alleen kwam te staan. Telkens ze een lotgenoot tegenkwam, bekroop haar het gevoel om iets te kunnen doen voor alleenstaande vrouwen. Met dit gevoel trok ze naar toenmalig onderpastoor E.H. Coucke. Hij gaf Denise de raad om alles een jaar te laten rusten en eerst het verlies van haar echtgenoot een plaats te geven. Maar Denise bleef met datzelfde gevoel rondlopen en zoals afgesproken raadpleegde ze terug E.H. Coucke.
Samen zijn ze toen op speurtocht getrokken en hebben hun oor te luisteren gelegd of er wel nood was aan een werking voor weduwen. En er was inderdaad nood aan het initiatief van Denise. Ze belegden een vergadering in het Dienstencentrum waar alle geïnteresseerden welkom waren en met onmiddellijk succes. Op deze vergadering stelde men het eerste bestuur samen. Denise werd voorzitter en Nelly Vanwijnsberghe, Rosanne Desmet en Aline Vanhoutte werden bestuurslid. E.H. Coucke werd proost van de nieuwe vereniging, die de naam meekreeg: Weduwenkring "Vriendschap boven".
In april 1985 kon de weduwenkring officieel van start gaan met zo'n goeie 80 leden. Ook vrouwen uit Desselgem, Sint-Eloois-Vijve en Deerlijk vonden maandelijks hun stekje in Beveren-Leie. Na een paar jaar werd het bestuur versterkt met Anaïs Terrijn en Odette Huyghe. Het vertrek van E.H. Coucke in november 1987 en het overlijden van enkele bestuursleden leidde ertoe dat Denise, Anaïs en Odette tot op heden de drijvende krachten waren. Dat deden ze al die jaren zonder enige toelage, subsidie of bron van inkomsten. Zelfs van lidgeld is er nooit sprake geweest. Dat was ook van bij het ontstaan een uitgangspunt geweest en daar heeft het bestuur zich altijd trouw aan gehouden. Financieel werd de weduwenkring 21 jaar lang staande gehouden door de onkosten, verbonden aan een activiteit, te verrekenen onder de aanwezigen.
De laatste vijf jaar wordt het verenigingsleven bedreigd door al dan niet gewettigde bemoeienis van overheidswege. Op 2 mei 2002 kwam de nieuwe wet op de vzws, een wet die wegens tal van redenen pas in uitvoering kwam begin dit jaar. Bestuurders van vzws moeten zich nu houden aan nieuwe strengere wettelijke verplichtingen. Op 3 juli 2005 werd een wet gestemd betreffende de rechten van de vrijwilligers, die op 29 augustus is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De wet zou voor iedereen invoege gaan op 1 augustus 2006, maar er kwam deze maand al een wetswijziging daarop zodat de wet pas begin volgend jaar volledig in voege treedt.
Het probleem is dat de nieuwe wet een pak meer administratieve verplichtingen oplegt voor organisaties die met vrijwilligers werken. Voor grote organisaties en de lokale besturen zelf verandert er op zich heel weinig. Men maakt gewoon officieel wat nu meestal al in de praktijk gebeurt. Gemeentebesturen maken zich wel ernstige zorgen over wat met de kleinere organisaties gaat gebeuren. We mogen niet vergeten dat de administratieve druk al behoorlijk groot is: na de billijke vergoeding, de nieuwe vzw-wet en de fiscale attesten legt die wet nu nog eens verplichte verzekeringspolissen en het opstellen van organisatienotas op.
Er is dus een serieus afschrikeffect. Het kan bestaande verenigingen de das omdoen en het ontstaan van nieuwe afremmen. Het doel van de wetgever was nochtans nobel. Dat vrijwilligers beter beschermd moeten worden, daar is iedereen het over eens. In juni van vorig jaar werd dan ook gejuicht bij de meer dan één miljoen vrijwilligers toen bekend raakte dat er in februari van dit jaar een nieuwe wet in voege zou treden die hen eindelijk een juridisch statuut zou geven. De wet regelt vooral de aansprakelijkheid, de terugbetaling van onkosten en verplicht organisaties om een verzekering af te sluiten voor hun vrijwilligers. Daarnaast moet er ook een organisatienota opgesteld worden, waarin de rechten en plichten van de vrijwilliger staan.
Maar op deze manier dreigt ze haar doel voorbij te schieten. Denise van de Weduwenkring zag het alvast niet meer zitten. Toen ze het nieuws verkondigde kwam het als een donderslag bij heldere hemel, maar iedereen heeft er begrip voor. Achter de rug van het bestuur om, organiseerden de weduwen een omhaling om Denise, Anaïs, Odette en enkele verdienstelijke personen te bedanken en in de bloemetjes te zetten voor de jarenlange inzet.
(dit bericht is geschreven door Rita Sabbe van het blog 'Beverse Weetjes' op http://blog.seniorennet.be/beverenleie. Dit blog biedt niet alleen ruime informatie, maar maakt ook gebruik van meer computermogelijkheden zoals bijvoorbeeld foto-reportages bij de berichten. Dank ook voor de foto, Rita. U kunt al enige tijd bij de favorieten doorklikken naar het Beverse blog.)
|