Vlaams minister Kris Peeters, bevoegd voor leefmilieu en natuur, wil het private bos in Ooigem aankopen. Het gaat om een bosgebied van iets groter dan 12 ha. verdeeld over een vijftal eigenaars. Het Vlaamse dossier Ooigembos dateert reeds van 1989, toen nog op initiatief van Leefmilieuminister Miet Smet. Toen werd voor het eerst onderhandeld tussen de verschillende eigenaars en het bevoegde Aankoopcomité van de Vlaamse overheid. Uiteindelijk kwam men toen echter niet tot een verkoopovereenkomst. In 1998 werd een nieuwe poging ondernomen, maar de opvolging van de groene ministers van Leefmilieu bleef in gebreke.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het bos (privaat eigendom maar vrij toegankelijk) en naaste omgeving is wel al als landschap beschermd sedert 1979. Dat gebeurde toen op initiatief van de vroegere Ooigemse kasteelheer Verhaeghe, die toen ook slaagde in zijn opzet om het kasteel en zijn omgeving te laten beschermen. Het beschermingsbesluit heeft toen kunnen verijdelen dat het bos de prooi werd van privaat verkavelaars. Ook de kasteelheer zag zich bedreigd door een gepland onteigeningsbesluit om een weg te trekken door een deel van zijn domein.
In Vlaanderen zijn ongeveer 146.000 ha bebost. Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen stelt dat het aandeel bos tussen 1994 en 2007 met 10.000 ha moet aangroeien. Om dit doel te bereiken wil de Vlaamse minister Kris Peeters nu ook het private bos in Ooigem aankopen. Dat blijkt alvast uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaamse volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé. Het gereserveerde aankoopkrediet van 1998 is nu nog steeds beschikbaar. Daarom zal de minister nu het Agentschap voor Natuur en Bos verzoeken om het dossier terug aan te kaarten bij het Aankoopcomité en op basis van een geactualiseerd schattingsverslag kijken welke stappen verder kunnen ondernomen worden.
Het bos is op zijn mooist in het voorjaar. Op bepaalde plaatsen is nog te zien dat delen van het bos lang gebruikt werden voor het verzamelen van hakhout (hakhoutbeheer). Het bos is wellicht nog een overblijfsel van het uitgestrekte bosgebied, dat we hier reeds bij het begin van onze tijdrekening kenden. Ook op de Ferrariskaarten uit de 18de eeuw wordt het bos nog vermeld. Dit betekent niet dat het huidige bos op zich zó oud is, maar dat op deze plaats minstens sedert deze periode een bos aanwezig was. De bosbodem behoort dus zeker tot het type 'oud bos'. Er komt Boshyacint voor, naast Muskuskruid, Speenkruid, Salomonszegel, Bosanemoon. Ook Eenbes werd er ooit aangetroffen. Maar recente waarnemingen van deze plant zijn er niet meer. Vermeldenswaard zijn nog de vondsten van Grote klit, Grote muur, Smalle stekelvaren, Groot heksenkruid, Grote wederik, Bosereprijs en Gladde Iep.
Het bos is al decennia toegankelijk voor natuurexploratie. De Vrije Vogelvrienden van Beveren-Leie, Desselgem en Ooigem hadden er jaren ook nestkastjes hangen en onder impuls van deze vereniging en toenmalig secretaris Gerrit Kerckhove is er een kwarteeuw geleden ook een natuurprogramma uitgewerkt voor de scholen. Ooigembos is ook een vaste halte in bijvoorbeeld de Peter Benoitroute. Ooigembos ligt tussen de oude Leiebedding van Beveren-Leie-Bavikhove en het natuurgebied langs de oude Leiebedding van de site Munkenhof aan de andere kant van de Desselgemse weg.
|