Elke Vlaming produceert gemiddeld 1,45 kg afval per dag. Bijna 30 % van al dat afval kunnen we niet recupereren en moeten we dus verbranden of storten. De doelstelling van het Vlaamse afvalstoffenbeleid is dan ook afval voorkomen. Om deze doelstelling te bereiken, wordt het diftar-systeem ingevoerd. Diftar is de afkorting van 'gedifferentieerde tarifering', beter bekend als het principe 'de vervuiler betaalt'.
Het diftar-systeem bestaat in Brecht in feite al voor de ophalingen aan huis. Als u afvalstoffen aanbiedt voor verwijdering, zoals restafval, dan betaalt u hiervoor een hoger tarief dan voor vermijdbare afvalstoffen zoals PMD. Een rol restafvalzakken is immers duurder dan een rol PMD-zakken. De ophaling van bepaalde selectieve fracties zoals papier en karton is dan weer gratis.
Via het diftar-systeem willen we iedereen ertoe aanzetten zoveel mogelijk afval te voorkomen of te hergebruiken, goed te sorteren en zo min mogelijk weg te gooien als huisvuil of grofvuil. Als Vlamingen leveren we al een topprestatie als het gaat om sorteren en dat moeten we volhouden maar we moeten er ook voor zorgen dat de totale hoeveelheid afval niet toeneemt.