In de stille Kempen op de Nieuw Rommersheide "Mobiliteit" versus "Rust"
11-11-2010
Wie kan syndicus zijn?
Er bestaan geen vaste criteria om te bepalen in welke gevallen de Vereniging van Mede-eigenaars een mede-eigenaar als syndicus dan wel een extern kantoor voor het beheer behoort aan te wijzen.
Wie ook kandidaat is om een appartementsgebouw te besturen - een appartementseigenaar of een extern makelaarskantoor - zal zich moeten werken door complexe wetten en regels die regelmatig worden gewijzigd en/of aangepast.
Bij kleine verenigingen (2 tot 10 flats) zal de algemene vergadering doorgaans een mede-eigenaar als syndicus aanwijzen. Het is wel van het grootste belang dat de als syndicus aangestelde mede-eigenaar dezelfde kennis en bekwaamheid behoeft als een professioneel en deze persoon op de hoogte is dat hij volgens de wet aansprakelijk is voor zijn beheer d.w.z. indien een mede-eigenaar, die de functie van syndicus uitoefent, de wet ignoreert en de VVM - eigenaars dientengevolge aan haar wettelijke verplichtingen niet voldoet, dat de schade, die daaruit voortvloeit, DE SYNDICUS AANGEREKEND WORDT .
Bij grotere gebouwen (vanaf 10 flats) zal men doorgaans een professioneel erkend kantoor aanstellen met specialisatie van syndicaal beheer', lid van het CIB en met BIV nummer .
De syndicus kan eveneens gekozen of aangesteld worden door de vrederechter.
basisakte en reglement van mede-eigendom v.a. 01-09-2010 (2)
Wet van 02.06.2010 Art. 19 § 2. De syndicus bedoeld in artikel 577-4, § 1, derde lid, 4° van hetzelfde Wetboek legt binnen het jaar na de inwerkingtreding van deze wet een aan de artikelen 577-3 tot 577-14 van hetzelfde Wetboek aangepaste versie van de bestaande basisakte, het reglement van mede-eigendom en het huishoudelijk reglement ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Voor zover de algemene vergadering op hetzelfde of een later tijdstip geen wijzigingen aanbrengt aan de basisakte, is voor de aangepaste tekst van het reglement van medeeigendom geen authentieke akte vereist.
De wet dient er om te worden nageleefd, ook al is de wettekst onduidelijk, onvolledig,... geformuleerd.
basisakte en reglement van mede-eigendom v.a. 01-09-2010 (1)
basisakte en reglement van mede-eigendom
Voor de aangepaste basisakte en rme dienen geen registratiekosten of een nieuwe notariële akte opgemaakt te worden.
De wet zelf geeft deze vrijstelling op voorwaarde dat beide documenten enkel aangepast worden in voege van de nieuwe wetgeving.
Dit kan dus onderhands gebeuren, maar best door een Jurist die op de hoogte is van vastgoed reglementering.
Onze basisakte mag/moet dan niet "veranderd" (geen enkele wijziging) worden enkel aangepast aan de nieuwe wetgeving, anders zal het kostenplaatje sterk verhogen.
Zodra de VME onderworpen is aan de genormaliseerde dubbele boekhouding (concreet voor een VME met 20 appartementen/woningen of meer).
In dat type van kostengeoriënteerde boekhouding moeten de ontvangsten en de uitgaven afzonderlijk geboekt worden, en niet het saldo. Het zal dus zichtbaar worden dat de betrokken mede-eigenaar een vergoeding ontvangt, al dan niet in natura. En dat kan op termijn problemen geven voor betrokkene en voor de VME bij niet-aangifte bij RSZ, fiscus, ... .
Dat is ook het standpunt van M. WALCKIERS, secretaris-generaal van CIBRU (de Brusselse sectie van CIB België), gepubliceerd in het Franstalig tijdschrift "Le Cri" van AES-SNP.
Hij is ook lid van het paritair comité 323 van de vastgoedsector.