TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
31-12-2010
Voyager nadert rand van ons zonnestelsel
Voyager nadert na 33 jaar rand van ons zonnestelsel
De ruimtesonde Voyager 1 nadert de grens van het zonnestelsel. Dat maakt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag bekend. Toch duurt het waarschijnlijk nog vier jaar voor de sonde het zonnestelsel definitief verlaat en de interstellaire ruimte betreedt.
De op 5 september 1977 gelanceerde Voyager-1 heeft al 17,4 miljard kilometer afgelegd en staat op het punt ons zonnestelsel te verlaten. De sonde bezocht Jupiter en Saturnus in 1979 en 1980. Daarbij seinde de onbemande verkenner de eerste gedetailleerde foto's van hun manen door. Net zoals de op 20 augustus 1977 gelanceerde zustersonde Voyager-2 maakte het ruimtetuig ook foto's van alle buitenste planeten. In 1990 schoot de Voyager de eerste complete foto van ons zonnestelsel.
Het tuig bestudeert nu de buitenste regio van ons zonnestelsel, waar de invloed van onze ster tanende is. In juni stelden de instrumenten vast dat de snelheid van de zonnewind, de stroom van geladen deeltjes uitgestoten door onze ster, tot niets was herleid.
Over zowat vier jaar zal de Voyager-1 zodoende ons zonnestelsel vaarwel hebben gezegd en in de interstellaire ruimte vertoeven. Wetenschappers verwachten dat dat te merken zal zijn aan een terugval van de dichtheid van hete deeltjes en een toename van koude deeltjes.
De Voyager-2 volgt een ander traject en vliegt trager dan de Voyager-1. Over enkele jaren zal de tweede Voyager hetzelfde meemaken als zijn voorganger in juni, zo zegt de NASA.
Op de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida heeft de NASA de lancering van een spaceshuttle gesimuleerd om de externe brandstoftank van de spaceshuttle Discovery te testen die - na al herhaaldelijk uitstel - op 5 november niet naar het Internationaal Ruimtestation ISS kon vertrekken.
Min of meer op het nippertje kon de lancering niet doorgaan vanwege een waterstoflek. Bij het onderzoek daarvan kwamen er scheurtjes aan het licht in het metalen omhulsel van de enorme oranje brandstoftank.
Simulatie
Om te weten of het probleem goed is begrepen en verholpen om de in principe voorlaatste shuttle op 3 februari naar het ISS te slingeren, is vandaag tijdens een simulatie van het aftellen en min of meer de bijhorende procedures de tank volgegooid met de normale twee miljoen liter superkoude vloeibare zuurstof en waterstof. Eenmaal - na drie uur - vol, bleef evenwel de aftelklok lopen, tot 31 seconden voor het normale lanceertijdstip. Eenmaal de tank gevuld is, moet hij immers tot de start voortdurend worden bijgevuld.
Een batterij sensoren en meetinstrumenten volgde de hele operatie. Nog voor ze helemaal achter de rug was, sprak de NASA al haar tevredenheid uit. "Het ziet er naar uit dat wij goede data hebben", zei Mike Moses van het Amerikaanse ruimtevaartbureau. De verzameling van data duurt tot zaterdag voort, en omvat ook het weer leegpompen van de tank.
Op hooilanden en zilte graslanden weerkaatsen resten sneeuw het schaarse zonlicht. In de koude lucht weerklinkt de roep van de vriezeganzen, terwijl wintertaling en smient bij een bevroren plas samenscholen en de blauwe kiekendief zich op een verkleumde veldmuis stort. Zo was de winter vijfhonderd jaar geleden in de Uitkerkse Polder, en zo is hij vandaag nog.
Naarmate we het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder naderen, tekent de Atlantikwall van de Blankenbergse kust zich scherper af aan de horizon. Het polderlandschap strekt zich hier uit over 1.400 hectare, tussen de kerktorens van Blankenberge, Wenduine, Nieuwmunster, Zuienkerke en Uitkerke. Het is een van de laatste open ruimten aan onze kust. Conservator en dierenarts John Van Gompel omschreef het in het vorig jaar verschenen boek 20 jaar natuurreservaat Uitkerkse Polder als een 'oud cultuurlandschap waarin het ontginningspatroon met smalle landbouwwegen en het dichte netwerk van sloten vrijwel onveranderd is gebleven sinds de volle middeleeuwen'.
Lut Otte, medewerkster van het bezoekerscentrum, toont op een kaart de 450 hectare natuurreservaat die Natuurpunt in de polder beheert. Ze maakt me meteen ook een illusie armer: de kakelverse wandelroute die Westtoer lanceert, is niet echt nieuw. Het is de verbinding van twee bestaande trajecten van Natuurpunt, die nu opgenomen is in de provinciale wandelroutes.
In de bezoekersruimte hebben een paar vogelaars het over de zeearend die gisteren herhaaldelijk is gesignaleerd. Terwijl ze van hun tripel nippen, stap ik de kou in, nu het licht op zijn mooist is.
Volgens de brochure met plattegrond bevinden we ons in het eerste Vlaamse weidevogelreservaat. Het bezoekerscentrum werd hier in 1993 gebouwd op de voormalige vuilnisbelt van Blankenberge. De Uitkerkse Polder had er vandaag dus heel anders kunnen uitzien.
Aan de rand van de weg glimmen vette schollen omgeploegde kleigrond. Het is duidelijk dat in de polder ook nog aan akkerbouw wordt gedaan. Natuurpunt heeft met de landbouwers in de omgeving wel overeenkomsten gesloten over het beheer van de reservaatgronden. Zo kan het vee pas vanaf 15 juni op de weiden grazen en mag de boer voor die tijd ook niet maaien om de overlevingskans van de weidevogelkuikens te verhogen.
Op de route komen we nauwelijks hoeven tegen. Vanaf de Blankenbergse Dijk, die in de middeleeuwen werd aangelegd om de vlakte te beschermen tegen zeedoorbraken, zien we in de verte een paar landbouwbedrijven die in het zompige land verzonken liggen. Alleen in het gehucht Sint-Jan-op-den-dijk lopen we tussen de huizen, mooi geschilderd en met een al even smetteloos kapelletje. Deze parochie viel ten prooi aan de Beeldenstorm: in 1575 vernielden geuzen de kerk. Dat de gronden hier wat hoger liggen, is volgens de brochure naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan de restanten van de verwoeste kerk en van een aantal woningen.
In een tuintje staat een stenen beeld van een landende arend die de conversatie over de zeearend in herinnering brengt. Als er in de Uitkerkse Polder zeldzame vogels worden gespot, zoals sneeuwuilen, leidt dat soms tot een toeloop van ornithologen en natuurfotografen uit binnen- en buitenland.
Ondertussen zijn we rechts de Copsweg opgegaan en belanden bij een cruciaal kruispuntje. Wie een buggy voortduwt of schoeisel draagt dat geen modderige, onverharde paden verdraagt, kan hier het best de Hooistraat nemen. Men volgt dan de oorspronkelijke Natuurpuntwandeling van 4,8 kilometer. Wie het nieuwe traject van 7,7 kilometer verkiest, moet een eindje ploeteren alvorens de Blankenbergse Vaart over te steken. Via deze oude waterweg spoelt zeewater in beperkte mate de polder in. Maar de zilte graslanden met hun zeldzame vegetatie, bijna 100 hectare in de Uitkerkse polder, ontstaan ook door het fossiele zout dat via opstuwend grondwater het oppervlaktewater verzilt.
Onze blik gaat van de vegetatie naar wat over de weiden vliegt. De Koeistraat is in de winter namelijk de plaats in Vlaanderen om velduilen te spotten, maar vandaag valt het tegen. Wel present zijn vele groepjes wulpen. Zij schijnen een onverklaarbare voorkeur te hebben voor welbepaalde percelen. Nu het licht stilaan wijkt voor de schemering, blazen ze verzamelen om naar de grote plas te vliegen die ze als slaapplaats gebruiken.
Honderd klanten mochten gisteren gratis winkelen in de kledingzaak Desigual in het Nederlandse Amsterdam. Je moest echter wel je schaamte opzijzetten, want het aanbod gold alleen voor klanten in lingerie
Dezelfde actie vond plaats in Desigual-zaken in Barcelona, Madrid en Lissabon. Omdat het zo koud was, mochten de Amsterdammers zich in winkel zelf uitkleden, die van Barcelona, Lissabon en Madrid moesten buiten wachten in hun ondergoed.
Koning Albert en koningin Paola hebben hun kerstvakantie ingezet bij Paola's drie favoriete nichten, in hun riante wijndomein in het noorden van Italië. De koning en de koningin woonden zelfs de middernachtmis bij in het dorp.
Terwijl u en ik voor de televisie naar de kerstboodschap van koning Albert luisterden, zat hij al met koningin Paola in Italië. Zij zetten de kerstvakantie in San Martino Alfieri in, waar familie van de koningin een chique chambre d'hôte uitbaat op een wijndomein dat al van in de middeleeuwen vermaard was. Voor de koning was Piemonte een handige vakantieplek: vandaar is het niet ver terugvliegen naar België indien hij hier nodig zou zijn door een politieke crisis.
'Het is daar echt een prachtig domein, met een fantastische palazzo', zegt Royalty-reporter Pascal Vranckx. In het kader van Paola's zeventigste verjaardag ging Vranckx een reportage draaien bij de drie nichten Emanuela, Antonella en Giovanna San Martino di San Germano. Zij zijn de dochters van Maria-Cristina, de oudste zus van koningin Paola. Maria-Cristina is zeventien jaar ouder dan onze koningin. 'Paola heeft als kind veel met hen gespeeld. Ook nu nog beschouwt ze hen echt als zussen', herinnert hij zich.
'De nichtjes vertelden ook over de mooie en moeilijke momenten in Paola's leven. Zo wisten ze alles over de huwelijksproblemen van de koningin destijds. Paola ging toen bij hen uithuilen. De koningin belt of mailt ook heel vaak met hen. Zo wisten ze alles te vertellen over de hartproblemen van de koning. Ik had het gevoel dat ze echte soulmates zijn.'
Het koninklijk paleis blijft doorgaans bijzonder discreet over de privévakanties van de koninklijke familie. Maar de plaatselijke Gazzetta d'Asti had vernomen dat de koning en de koningin op 23 december geland waren op de luchthaven van Turijn, en vandaar naar de drie nichten gingen in San Martino Alfieri. Albert en Paola gingen er zelfs naar de middernachtmis. De pastoor, Don Attilio Novo, heeft aan de koningin toen een kaars kunnen schenken.
100.000 flessen wijn
De nichtjes kregen het domein van hun vader, markies Casimiro San Martino di San Germano, op voorwaarde dat ze er wijn zouden blijven maken. Dat doen ze nu samen met een oenoloog. In totaal hebben ze 25 hectare wijn, goed voor zo'n 100.000 flessen. De bekendste daarvan is de Barbera d'Asti.
Onze wijnjournalist Alain Bloeykens heeft die ooit al geproefd. 'Natuurlijk is hij veel beter dan de schuimwijn van Asti uit dezelfde streek. Ik vond die Barbera d'Asti lang niet slecht, maar een superwijn is het niet. Daarvoor moet je in die omgeving bij de Barolo en de Barbaresco zijn.'
Paola fleurt op
Maar het domein is wel prachtig gelegen, herinnert Pascal Vranckx zich. 'Ik weet nog dat er één heel mooi palazzo was, met een hele reeks bijgebouwtjes. Enkele ervan zijn de voorbije jaren omgevormd tot heel luxueuze chambre d'hôtes voor gasten. Of Paola en Albert daar gelogeerd hebben, of gewoon in een logeerkamer in het palazzo van de nichten, is niet bekend.
Het Noord-Italiaanse Piemonte is overigens niet de geboortestreek van Paola. Zoals haar familienaam Ruffi di Calabria laat vermoeden, is zij afkomstig van Calabrië in de voet van Italië. Maar ze bracht haar jeugd door in Rome. Daar leerde ze trouwens onze huidige koning kennen, op een receptie bij de paus.
De koningin is de band met haar vaderland nooit vergeten. Ze fleurt op als ze de kans krijgt haar moedertaal te spreken. En ze geniet ervan met koning Albert daarheen te reizen. Hun recentste jacht, de Alpa IV kochten ze daar. Zij meren er ook vaak aan in Salina, een eilandje nabij Sicilië. Koning Albert sponsorde er zelfs de restauratie van het plaatselijke kerkje.
Roman Abramovich, de Russische zakenman en eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea, plant een exclusief nieuwjaarsfeestje op zijn jacht.
Het jacht ligt momenteel ergens aangemeerd aan de kust van het Caribische eiland Sint-Barthélemy, waar veel sterren hun vakantie doorbrengen. Zo zal onder andere het acteurskoppel Ashton Kutcher en Demi Moore het feestje zeker bijwonen.
Vliegtuig Brussels Airlines maakt rechtsomkeer wegens lastige passagier
Een Airbus A330 van Brussels Airlines is donderdag moeten terugkeren naar Zaventem omdat een passagier aan boord lastig deed. Het toestel was op weg naar de Congolese hoofdstad Kinshasa en de Angolese hoofdstad Luanda.
Het toestel was vanmorgen opgestegen vanop Brussels Airport. Omdat een van de passagiers bedreigingen uitte aan medereizigers en niet te kalmeren was, besliste de gezagvoerder om terug te keren.
De amokmaker werd bij aankomst in de boeien geslagen door de politie. Hij maakte en verwarde indruk. 'De wetgeving bepaalt sedert enkele jaren bijzonder strenge straffen voor mensen die amok maken aan boord van een vliegtuig', zegt Geert Sciot van Brussels Airlines.
De Airbus kon uiteindelijk opnieuw vertrekken na een vertraging van 4 uur.
TIENEN - De Tiense Zoeg is nu ook te koop in vaten.
Promaco heeft nu ook de Tiense Zoeg, gebrouwen naar het recept van de verdwenen brouwerij Pieraerts, in flessne van 75 cl of in vaten van 15 l. De biologische bieren Tiense Kweiker Tripel, Amber en kerstbier donkerzijn in twee vbersies op fles te koop: in 75 cl en 33cl.
Van de opbrengst is reeds 6.000 euro overgeschreven naar de Mediclowns Hageland.
Info: Sliksteenvest 5 bus 6 te 3300 Tienen Miel Mattheus op gsm 0477/400 950
De gemiddelde factuur voor elektriciteit en gas van een gezin wordt in 2011 duurder. Reden is de hogere federale bijdrage. Dat berekende de federale regulator Creg. Particulieren en vooral kmo's betalen meer.
De federale bijdrage is een heffing die dient om openbare dienstverplichtingen te financieren, zoals de sociale tarieven of het kyoto-fonds.
Voor 2011 wordt de federale bijdrage voor elektriciteit opgetrokken met 29 procent, tot 5,26 euro/MWh. Voor een gezin met vier komt dat neer op gemiddeld 18,4 euro per jaar: 4,19 euro meer dan in 2010, zo blijkt uit Creg-berekeningen.
De federale bijdrage wordt verhoogd omdat groene energie, die een steeds groter deel van de productie vertegenwoordigt, is vrijgesteld van bepaalde bijdragen, zoals voor het Kyoto-fonds en het de-nuclearisatiefonds. Voor aardgas bedraagt de federale bijdrage in 2011 0,5 euro/MWh. Dat is een stijging met 54 procent. Voor een gezin met vier betekent dit op de jaarfactuur 11,2 euro, of een stijging met 4 euro tegenover 2010, aldus de Creg. Reden voor de gestegen federale bijdrage voor aardgas is de automatische toekenning van het sociaal tarief.
De federale bijdrage is degressief voor grote bedrijven. Zo kan het dat de bijdrage van kmo's hoger kan uitkomen dan die van grote bedrijven.
Nieuwe woningen, scholen en kantoren in Vlaanderen moeten vanaf 2012 een stuk energiezuiniger zijn. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.
Europese regels leggen op dat alle nieuwe gebouwen in 2021 zo goed als energieneutraal moeten zijn. Dat betekent dat het gebouw bijna geen energie meer verbruikt. De energie die toch nog nodig is, wordt ter plaatse opgewekt, bijvoorbeeld met zonneboilers of een warmtepomp.
De Vlaamse regering besliste vrijdag om dat einddoel nu al in Vlaamse regelgeving te gieten. "Zo krijgt de bouwsector een duidelijk perspectief", legt Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche uit. "Tegelijk leggen we de eerste stappen in die richting vast."
Sinds begin dit jaar moesten nieuwbouwwoningen qua energiepeil al aan de E80-norm voldoen. Voor scholen en kantoren geldt de E100-norm. Vanaf 2012 wordt dat voor alle nieuwbouwgebouwen de E70-norm en vanaf 2014 de E60-norm. Tegelijk zullen ook de isolatienormen aangescherpt worden.
De Vlaamse regering sprak ook af om nieuwbouwwoningen te verplichten een minimum van hun energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Vanaf wanneer er welk percentage opgelegd zal worden, zal de regering volgend jaar beslissen.
Jonathan Maria verbindt zijn laptop met de usb-stick in de tunnel. Hij wil weten of er al iets op werd achtergelaten.cbl
Jonathan Maria heeft een missie: kunst toegankelijk maken. Hij metselde een usb-stick in de muur van de fietsertunnel onder de Tervuursevest . Voorbijgangers kunnen de inhoud ervan naar hun laptop kopiëren.
Jonathan Maria (33) is een grafisch ontwerper, maakt muziek en staat als hiphop MC voor de microfoon. Hij heeft een Nederlandse moeder. Zijn vader komt uit Curaçao. Maria groeide op in Landen en maakt deel uit van het kunstenaarscollectief UpHigh Collective. Dit Leuvens collectief is multidisciplinair. Muziek, grafisch ontwerp, grafitti, videokunst. U vraagt? Zij draaien, ontwerpen of tekenen het. Hun nummer Blend gooide bijvoorbeeld hoge ogen op het programma The Hop van radiozender Studio Brussel.
Maria gebruikt de techniek van de dead drop niet om uiterst geheime informatie door te spelen - dat laat hij over aan WikiLeaks -, maar om zijn kunst te delen. 'Het is niet enkel om ons werk wereldkundig te maken. We zijn ook benieuwd naar wat er op de stick door voorbijgangers wordt achtergelaten. Computers en internet: allemaal goed en wel, maar het leven speelt zich niet alleen voor het computerscherm af. Met de dead drop box willen we dus mensen uit hun tent of kot lokken', zegt hij.
De usb-stick in de fietsertunnel onder de Tervuursevest in Leuven was de eerste in België. Ondertussen zou er ook eentje in de buurt van het Flageyplein in Brussel te vinden zijn. Het idee van de usb-stick in de muur komt niet van het UpHigh Collective, maar van de Duitse kunstenaar Adam Barholl. Hij was het die op het idee kwam om kunst te delen door een usb-stick in een muur te injecteren. 'Het idee sprak me meteen aan. Het ligt volledig in de lijn van hoe we bij UpHigh Collective te werk gaan. We proberen altijd te zoeken naar alternatieve en creatieve manieren om ons werk aan de man te bregen. We hebben op deze stick muziek, foto's en tekeningen achtergelaten', zegt Maria.
Gaten vullen
Maria vreest niet om van vandalisme te beschuldigd te worden. 'Ik breek niets af, hé. Ik ga niet aan de slag met hamer en beitel. Het gat was er al. Ik vul het alleen maar op', zegt Maria. Gaten vullen. Het collectief blijft ermee bezig.
'Leuven is een fantastische stad wat betreft kunst en cultuur. We hebben het kunstencentrum STUK, de concertzaal Het Depot en het museumM. We staan aan de top van de academische wereld. Nu nog een volwaardige kunstopleiding en de cirkel is rond', besluit hij.
Check www.on-point.be en zie hoe de Duitse kunstenaar Adam Bartholl de eerste dead drop in een muur in New York metselt. Volg het wel en wee van kunstenaar Jonathan Maria op Twitter: @sir_5.
Vogelvangst: veertig jaar geleden betoging in Tienen
TIENEN - In december 1970 vond in Tienen de nationale betoging plaats tegen de afschaffing van de vogelvangst. Daarin speelden Suske en Wiske een rol.
De toenmalige minister van Landbouw Leo Tindemans (CVP) verbood de commerciële vogelvangst. Dat was niet naar de zin van de beoefenaars die aanvoerden dat ze dan hun volières niet meer zouden kunnen aanvullen. De vogelbonden, met hun winterse tentoonstellingen, waren verdeeld in twee kampen. De ene groep wilde verder vogels kunnen vangen. De andere schakelde over op de eigen kweek.
Suske en Wiske, die vandaag met een speciale editie van Het Nieuwsblad hun 65ste verjaardag vieren, speelden in dat verhaal ook een rol. Willy Vandersteen koos partij tegen de vogelvangst, met het album 'De toornige tjiftjaf'. Het stripverhaal verscheen in Het Nieuwsblad van 4 juli 1970 tot en met 12 november 1970. Het was voorwerp van toorn bij de betogers in Tienen. In 1972 werd het verbod bekrachtigd.
Het stripverhaal verscheen in Het Nieuwsblad van 4 juli 1970 tot en met 12 november 1970. Het was voorwerp van toorn bij de betogers in Tienen. In 1972 werd het verbod bekrachtigd. (R. Billen)
Dit verhaal verscheen als voorpublikatie in De Standaard vanaf de 4e juni t.e.m. 12e november 1970. Het album zelf verscheen in april 1971. Dit verhaal bracht destijds België in opschudding, want Willy stelde een voor vele Belgen geliefde hobby aan de kaak; het vogeltjesvangen voor de voliere of... voor de braadpan. Het is dus niet verwonderlijk, dat Willy vele stormen over zich heeft zien gaan. Triest is echter, dat heden ten dage de vogelvangst in Italië nog steeds niet verboden is en zelfs al volkssportkwaliteiten bezit.
Samenvatting
Onze vrienden houden vakantie in een caravan midden in de natuur en daarbij ontdekken ze een vogelvanger, die op een sadistische manier probeert kleine vogeltjes te vangen. Na deze vogelvanger met succes verdreven te hebben breekt er ruzie uit tussen Lambik en de anderen, want Lambik blijkt een onverschillige houding te hebben tegenover de vogelvangst.
Korte tijd later zaait een reusachtige tjiftjaf paniek onder de vogelvangers, nestrovers en jagers door netten kapot te maken en door afranselingen. Deze reusachtige vogel is niemand anders als Lambik, die als Toornige Tjiftjaf ten strijde trekt tegen de vogelvangers, die de vogels in aantallen van miljoenen martelen en doden.
De actie van Lambik heeft als gevolg, dat de politiek zich ermee begint te bemoeien en er overal in het land opschuddingen zijn tussen vogelvangers en natuurbeschermers. De overheid wil hem zodoende laten opsluiten door de politie. Geholpen door Sidonia vlucht hij diep het bos in. Wat ze echter niet weten is, dat er, buiten de politie, ook een internationale terreurbende, de vogelverschrikkers, achter hen aan zit. Deze heeft zich als doel gesteld, Lambik te doden om anarchie in het land te krijgen.
Jerom, ondertussen reporter, houdt zich afzijdig, omdat hij als verslaggever neutraal wil zijn. Suske en Wiske echter helpen waar het gaat om Lambik en Sidonia deze bende van het lijf te houden. Tenslotte besluit Jerom toch nog te helpen en schaart zich als tjiftjaf verkleed aan de zijde van onze vrienden. De bende wordt opgeruimd en door de politie ingerekend. Lambik blijft op vrije voeten, omdat hij de aandacht met succes op het probleem van de vogelvangst gericht heeft.
Wereldsteden zoals Londen, Parijs en Rio doen elk jaar hun best om het nieuwe jaar spectaculair in te luiden. De meest sensationele vuurwerkshow zal te zien zijn in de miljoenenstad Hong Kong.
Op het eiland begint het vuurwerk precies tien seconden voor middernacht te knallen. Indrukwekkend grote cijfers in de lucht moeten de toeschouwers helpen aftellen naar het nieuwe jaar. Het vuurwerk wordt onder meer afgeschoten vanaf de IFC-toren, het hoogste gebouw in Hong Kong.
Om klokslag twaalf uur begint de muzikale vuurwerkshow. Die zal Victoria Harbour helemaal oplichten. Daarnaast zullen de aanwezigen onder meer kunnen genieten van een kleurrijke vuurdraak, die de economische groei van Hong Kong in 2011 symboliseert. Tijdens de finale zal de lucht dan weer volhangen met ontelbaar veel fonkelende hartjes.
De toeristische dienst van Hong Kong heeft alvast voor een satellietverbinding gezorgd, zo kan iedereen ter wereld het spektakel volgen.
De liberale schepen van Financiën in De Panne is de vele 'parasieten' uit Wallonië in zijn gemeente beu. En dat heeft hij eens goed gezegd, maandag op de gemeenteraad. 'Die mensen komen hier alleen in de sociale hangmat liggen. Voor hen geen solidariteit!' aldus Serge Van Damme. Burgemeester Robert Butsraen vindt de uitspraken 'wat overtrokken'.
Serge Van Damme, notaris en schepen van Financiën in De Panne, ging maandag uitvoerig in op zijn begroting voor 2011. Zoals de meeste lokale overheden moet ook de kustgemeente de buikriem aanhalen. Behalve het OCMW, wiens geldpot met 600.000 euro tot 1,5 miljoen euro stijgt. Reden van die forse toename? 'De massale instroom van OCMW-toeristen. Vooral uit Henegouwen, de Borinage', zegt Van Damme. Waarop de schepen van liberale signatuur alle registers opentrok: 'Het zijn tweedegeneratiewerklozen zonder de minste verantwoordelijkheidszin of arbeidsethiek. Die mensen spreken ook alleen Frans, wat de verfransing in De Panne alleen maar erger maakt. Voor hen moeten wij geen solidariteit opbrengen.'
Van Damme wilde zijn woorden gisteren graag herhalen, en deed er nog een schepje bovenop: 'De ouders van die toeristen hebben nooit gewerkt. Zelf werken ze niet, ze zullen ook nooit werken. De parasieten van de democratie zijn het. Ze leven op de kap van het OCMW en komen alleen maar in de sociale hangmat liggen.'
Volgens de schepen worden die 'Waalse toeristen' vanuit Henegouwse gemeenten bewust richting De Panne gestuurd. 'Omdat ze weten dat ze hier hulp krijgen. Ze kennen de wet goed. Met een kort huurcontract nestelen ze zich in een goedkoop appartementje. Daar moeten ze snel weg, waarop ze voorrang krijgen voor een sociale woning. Zo nemen ze nog eens de plaats in van onze eigen burgers in.'
Hoge werkloosheid
Om hoeveel leefloontrekkers het dan gaat? 'Enkele tientallen per jaar. Maar De Panne telt 10.600 inwoners', foetert de schepen. 'Zo'n kleine gemeente kan die toevloed niet aan. Zeker als ze niet werken. Dat is het probleem. Op Mesen na heeft De Panne met 9,24 procent de hoogste werkloosheidsgraad van de Westhoek. Noord-Franse arbeiders komen hier in de horeca werken, terwijl die toeristen geen vinger uitsteken.'
Van Damme wijst erop dat ook buurgemeenten Koksijde en Nieuwpoort met een soortgelijke toeloop aan Franstalige steuntrekkers kampen. Iets wat in Koksijde stellig ontkend wordt. 'Af en toe blijft hier iemand uit de Borinage hangen', antwoordt burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD), ook Vlaams Parlementslid. 'Maar die mensen werken. Ik zie geen probleem. Onze bevolking is een goede mix. De Panne spreekt voor zichzelf.'
Robert Butsraen, burgemeester van De Panne, zit wat verveeld met de extreme uithaal van zijn schepen. 'Mja. Het zijn zíjn woorden. Ik vind ze wat overtrokken. Wat het schepencollege ervan vindt? Ik zal het vragen. Ik ga Van Damme ook vragen wat hij precies bedoelt. Maar dat blijft binnenskamers.' Butsraen, een socialist, zit via de lokale alliantie VEDA overigens in een kartel met Van Damme. 'Maar hij is liberaal. Soms verschillen we van mening.'