Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Vroeger smaakte alles beter" '” over de kwaliteit van ons voedsel en de invloed van de levensmiddelentechnologie
    De blik terug
    Toen ik een jaar of vijftien was en eens een zak kwaliteitsdrop van een voortreffelijke drogisterij meenam, meende mijn grootvader na consumptie van enkele voorbeelden daaruit dat de drop van toen niet meer zo smaakte als die van zestig, zeventig jaar eerder. Een kennis in die jaren deed dat af met een verwijzing naar een onderbewust in de mens sluimerend verlangen naar de tijd van toen en de invloed van de nostalgiedrang of zelfs -dwang. Hoewel zulks niet van de hand te wijzen valt — en het opvallend is dat enerzijds deze trend gewoon is blijven bestaan, en je ouderen van vandaag hetzelfde hoort zeggen, waarbij je jezelf niet mag uitsluiten —, staat daar echter tegenover dat de invloed van de huidige technologie zo groot is dat er eventueel meer werkelijkheid(sbeleving) in die opmerkingen steekt dan een halve eeuw geleden.


    Documentaire op Arte-televisie
    Op dinsdag 7 april presenteert de Duits-Franse cultuurzender Arte — tussen19:00 uur en 19:45 uur — de documentaire Früher schmeckte alles besser. Het is een film uit 2008 van Barbara Vogt en Jürgen Vogt, die als Duits-Luxemburg-Franse coproductie is gerealiseerd, en waarin nieuwe aspecten van die 'veranderingen van smaak' van tal van producten worden belicht.
    Smaakte gebak, brood, marmelade en boter, of wordt vroeger echt beter? En zo ja, waardoor komt dat dan? In samenwerking met de Luxemburgse topkokkin Lea Linster onderzoeken de beide filmmakers de vraag in hoeverre de tot in het extreme ontwikkelde technologie, die druk wordt aangewend door de huidige levensmiddelenindustrie, invloeden ten gunste en/of ten nadele van de producten in kwestie bewerkstelligt.

    Uitzendingen
    Arte herhaalt deze documentaire film — een bijdrage van het Zweite Deutsche Fernsehen (ZDF) — binnen een week twee keer. De eerste keer op zaterdag 11 april, vanaf 10:30 uur en dan nog op dinsdag 14 april, eveneens 's ochtends, maar dan reeds om 09:10 uur. Deze zeer actuele documentaire, die wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9, is tevens voorzien van stereofonisch geluid.
    Zeer nadrukkelijk aanbevolen.
    _________
    Afbeelding: Een aantrekkelijk product uit de levensmiddelensector. (Foto: ZDF Barbara Vogt-Hägerbäumer.)

    07-04-2009 om 10:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    06-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zwarte lijst van het Vaticaan: De Index van verboden boeken '” tweedelige documentaire op tweede Duitse net
    De verboden vrucht literatuur
    De opening van de geheime archieven van het Vaticaan met betrekking tot de Inquisitie en de Index-congregatie van 1998 bieden inzicht in de meest belangrijke processen die door het Vaticaan zijn gevoerd sedert de uitvinding van de boekdrukkunst.


    Die zwarte lijst, kortweg Index genoemd voor — Index librorum prohibitorum — werd overigens ook binnen het Vaticaan nietaltijd even serieus genomen. Zo beschrijft de Britse auteur Graham Greene (1904-1991) in zijn memoires een ontmoeting met Paus Paulus VI, die aan de auteur toevertrouwde dat van al diens boeken hem The power and the glory nog het meest had kunnen bekoren. Op de reactie van de auteur dat dit boek op de Index stond, deed de paus daarover nogal laconiek.
    De prikkeling van het verbodene speelt vanzelfsprekend in brede kringen een zodanige rol dat juist dagene wordt gelezen dat door het zich als waakhond over moraal en zeden beschouwend instituut wordt verboden.


    Over de index is dit jaar een tweedelige documentaire gemaakt, die door het tweede publieke Duitse net op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden: Index — Die schwarze Liste des Vatikan, waarvan het eerste deel op uw beeldscherm thuis te zien zal zijn op dinsdag 7 april 2009, 's avonds tussen 22:45 uur en 23:30 uur. Een herhaling volgt in de nacht op woensdag, vanaf 01:50 uur.
    Het tweede deel wordt op woensdag 8 april uitgezonden, eveneens 's avonds, maar dan tussen 22:15 uur en 23:00 uur.
    Wie meer informatie vooraf wil, zij verwezen naar dat onderdeel van de ZDF-website waarop één en ander te vinden is.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Wolf von Lojewski tijdens de opnamen voor de documentaire in Rome.
    2. Bekendmaking van al datgene waarvan katholieken — en als ze in Rome de macht hadden — eveneens alle andere mensen geen kennis mogen nemen.

    06-04-2009 om 21:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    05-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valery Sokolov speelt Sibelius-concert viermaal op Arte-televisie
    Sibelius-concert
    Enige dagen geleden speelde Anne-Sophie Mutter — op heel speciaal verzoek van Bondskanserlier Angela Merkel — in Baden-Baden tijdens een bijeenkomst van een hele reeks wereldleiders, maar heel in het bijzonder voor de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama. In de commentaren werden de clichés weer als lawines vanaf het beruchte beeldscherm over ons uitgestort: "De beste violiste ter wereld speelt voor de machtigste regeringsleider ter wereld." Dat is toch een heikel punt, want wie is de beste violiste ter wereld? Er zullen inmiddels genoeg mensen zijn, die de Nederlandse Janine Jansen als zodanig beschouwen en als we even bij de mannelijke collega's stilstaan, schieten daar ook wel namen door je hoofd van vooraanstaande fiedelaars, die met dat epitheton, terecht of niet, zijn opgezadeld.
    De 22-jarige Rus Valery Sokolov is één van die sterviolisten, en hoe zeer de kijkers van Arte-televisie zijn kunst(en) bewonderen, kan de komende dagen vier keer blijken, als hij op de buis te zien is met het Concert voor viool en orkest in d-klein, opus 47 uit de jaren 1903/05, van Jean Sibelius (1862-1957), aangevuld met de Valse triste van dezelfde componist.

    Uitzendingen
    Op zondag 5 april — vanaf 19:00 uur — presenteert Arte-televisie de eerste van de in totaal vier uitzendingen met het Sibelius-concert. Het betreft de opname van een concert dat werd gegeven te Parijs in de Cité de la Musique op 19 december 2008 met het Chamber Orchestra of Europe.


    Hiervan wordt een documentaire vertoond die Bruno Monsaingeon in 2008 heeft gerealiseerd voor Arte France. De documentaire wordt op het beeldformaat 16:9 vertoond in HD-kwaliteit, en is voorzien van stereofonisch geluid. De film zal worden herhaald op donderdag 9 april, op woensdag 15 april en voor de laatste keer op dinsdag 21 april, alle drie keren 's ochtends om 06:00 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Finse componist Johan Julius Christian (Jean) Sibelius.
    2. Valer Sokolov met het Chamber Orchestra of Europe.

    05-04-2009 om 14:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee korte opera's zondagavond op de Duitse radiozender WDR

    Étienne  Méhul
    In het programma Bühne: Radio van de Duitse radiozender WDR 3 zullen op zondag 5 maart — 's avonds tussen 20:05 uur en 22:00 uur — twee korte opera's worden gepresenteerd. Als eerste L'Irato ou l'Emporté uit 1801 van de Fransman Etienne Henri (of Nicolas) Méhul (1763-1817), die niet alleen de belangrijkste Franse operacomponist ten tijde van de Franse revolutie was, maar die tevens als eerste het epitheton ornans romantisch opgeplakt kreeg.
    Omdat over dat werk allerlei verhalen de ronde doen, waarvan één en ander wellicht apocrief dan wel bewust uit de duim zal zijn gezogen, bewaren we nadere gegevens daarover tot een volgende gelegenheid.

    Webers Abu Hassan
    Hoewel Carl Maria von Weber (1786-1826) zijn grootste bekendheid als operacomponist geniet door Der Freischütz, Euryanthe en Oberon, heeft hij daarnaast nog een en ander voor het muziektheater geschreven dat de moeite waard is. Met enige regelmaat wordt op radiozenders de ouverture van zijn eenakter Abu Hassan uit 1811 gespeeld, maar nu kan men dat hele zangspel eens beluisteren. De tekst is van Franz Karl Hiemer (1768-1822), die als uitgangspunt een vertelling uit Duizend en één nacht in de versie van Antoine Galland [1] heeft genomen.
    De eerste uitvoering van Abu Hassan werd op 4 juni 1811 in München gegeven; veertien jaar later was Londen aan de beurt en het zingspel heeft zelfs New York gehaald, echter pas in 1877.
    Het thema van het zangspel is tamelijk snel verteld: Abu Hassan en zijn vrouw Fatima worden door ondersteunig van de kalief gered uit handen van hun schuldeisers.
    __________
    [1] Antoine Galland (1646-1715) was oriëntalist, archeoloog, wereldreiziger en eerste antiquaar van Lodewijk XIV. Hij was ook de eerste die de verzameling Verhalen uit Duizend en Een Nacht voor het westen toegankelijk heeft gemaakt. Die verzameling werd in 12 delen tussen 1704 en 1717 uitgegeven en heeft niet alleen een belangrijke invloed uitgeoefend op de West-Europese literatuur na hem, maar eveneens op de houding die we in het westen jegens de islam hebben ontwikkeld.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Franse componist Étienne Méhul.
    2. De Franse oriëntalist Antoine Galland.

    05-04-2009 om 13:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Émile Zola's Thérèse Raquin van Marcel Carné op TV5
    Virtuoze aanpak
    Negentig jaar is de virtuoze filmregisseur Marcel Carné geworden (1906-1996), wiens meest actieve periode tussen zijn dertigste en zeventigste jaar lag. Zijn formaat bleek al snel aan het begin van zijn carrière met Quai des brumes (1938) en in het laatste oorlogsjaar (1945) met Les enfants du paradis.
    Acht jaar later nam hij de roman Thérèse Raquin uit 1867 van Emile Zola (1840-1902) onder handen voor een verfilming met onder meer Simone Signoret (1921-1985) en Raf Vallone (1916-2002), nadat scenarist Charles Spaak (1903-1975) de handeling had verplaatst van Parijs naar Lyon en daarnaast bijna negen decennia naar voren had gezet, waarmee de gebeurtenissen zich aan het begin van de jaren vijftig in de twintigste eeuw afspelen.
    Carné's film wordt op maandag 6 april vertoond op TV5, tussen 14:00 uur en 15:55 uur.

    Het filmverhaal
    Een vrouw, die al geen ouders meer heeft en ook nog eens ongelukkig gehuwd is, ontmoet alsnog de liefde van haar leven en die beiden gaan zo in elkaar op dat allerlei waarden vervagen en uiteindelijk tot een grote tragedie leiden.
    Hoewel er in 1953 al wel kleurenfilms werden gemaakt, was zwart/wit toch nog de meest gangbare vorm; de beelden die Roger Hubert (1903-1964) heeft geschoten, zijn van uitzonderlijke kwaliteit.

    Zola's roman
    Na het verschijnen, in 1867, van de roman Thérèse Raquin werden daarover —hoe kan het ook anders — polemieken gevoerd. De fameuze Charles Augustin Sainte-Beuve (1804-1869) schreef echter: "Uw oeuvre zal voor opschudding zorgen in de geschiedenis van de hedendaagse roman."
    Thérèse leeft al drie jaar in de schaduw van de Notre Dame, in een doodlopende straat in de buurt van de PontNeuf, een nogal passief, teruggetrokken en schijnbaar ingeslapen leven tussen haar schoonmoeder en haar man, die een klein baantje heeft, ziekelijk is en bepaald niet aangenaam op de koop toe.
    Op een avond neemt hij een jeugdvriend, Laurent, mee naar huis, die hij toevallig tegen het lijf is gelopen: jong gebleven, vol temperament, blakend en voor alles in. Dat leidt ertoe dat Thérèse plotseling uit haar lethargie ontwaakt, snel een natuurlijke schoonheid ontwikkelt en van binnen vlam vat. Laurent pikt dat alles op en het komt tot heimelijke ontmoetingen, die weliswaar clandestien zijn, maar hen er niet van weerhouden tot alles bereid te zijn.
    Op een zondag gaan de echtgenoot en de minnaar van Thérèse een kanotocht maken . . . . .
    Daarna zijn Thérèse en Laurent verder alleen, maar de duistere kanten van datgene wat zich heeft afgespeeld heeft zich reeds in hun persoonlijkheid vastgezet en de beelden en de uitgeschreeuwde agonie van de verdwenen echtgenoot eisen hun tol door middel van een sfeer van verkilling, op de rand van vijandigheid.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Franse filmregisseur Marcel Carné.
    2. De Franse schrijver Émile Zola.
    3. Voorzijde van de pocketeditie in de reeks J'ai lu, verschenen in december 1979. De tekening op het voorplat is van Gyula Konkoly.


    05-04-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    04-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie opera's op zaterdagavond 4 april via de ethergolven

    Gaetano Donizetti — L'Elisir d'amore
    BBC Radio 3 presenteert zaterdag 4 april — 's avonds vanaf 19:00 uur onze tijd — weer een muziekdrama rechtstreeks uit de New Yorkse Metropolitan Opera in het programma Opera on 3: Live from the Met. Maurizio Benini leidt koor en orkest van de Met, vanzelfsprekend met een reeks solisten, een uitvoering van  L'Elisir d'amore, een opera in twee bedrijven, gecomponeerd door Gaetano Donizetti (1797-1848). De tekst hiervoor werd gerealiseerd door de Italiaanse dichter en geleerde met betrekking tot literatuur en mythologie Felice Romani (1788-1865), die het libretto heeft gebruikt dat de Franse dramaschrijver Eugène Scribe (1791-1861) heeft vervaardigd voor de opera Le Philtre (Ned: De liefdesdrank; 1831) van Daniel-François-Esprit Auber (1782-1861). De eerste uitvoering van L'Elisir d'amore werd gegeven in het Milanese Teatro della Canobbiana op 12 mei 1832.
    Voor de karakters en de vertolkers van die rollen, alsmede voor een synopsis van het verhaal in deze uitvoering — op zaterdagmiddag plaatselijke tijd in New York — zij verwezen naar het betreffende onderdeel van de website van de BBC: Opera on 3.

    György Ligeti — Le Grand Macabre
    De in Roemenië geboren Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti (1923-2006) componeerde in de jaren 1975-77 de opera Le Grand Macabre, op een eigen tekst, die hij samenstelde op basis van de Ballade du Grand Macabre uit 1934 van Michel de Ghelderode (1898-1962).
    De eerste uitvoering daarvan werd gegeven op 12 april 1978 in Stockholm, onder leiding van Elgar Howarth, samen met twee anderen. Howarth leidde, ook weer met twee andere dirigenten, nog in hetzelfde jaar de uitvoeringen in de Hamburgische Staatsoper.
    Nekrotzar, de Grand Macabre, vertrekt samen met zijn knecht Piet met het doel Breugelland en de rest van de wereld te vernietigen. Als eerste moet Mescalina, de wederhelft van de astroloog Astradamor, eraan geloven. Manlief had de komst van een komeet voorspeeld. Aa het hof van Go-Go komt het echter tot een verbroedering tussen Nekrotzar en de koning, waarna Nekrotzar zich bedrinkt en de ondergang van de wereld aan hem voorbijgaat.
    In 1996 heeft Ligeti een tweede versie van Le Grand Macabre gerealiseerd.
    Zaterdag 4 april wordt in het Brusselse theater De Munt een uitvoering van deze opera gerealiseerd, welke door de Nederlandse Zender radio 4 in het programma Opera live dat om 19:02 uur begint, in de loop van deze uitzending zal worden overgenomen en rechtstreeks gepresenteerd. Mark Wigglesworth dirigeert koor en orkest van de Munt-schouwburg; solisten zijn Chris Merritt, Frances Bourne, Ilse Eerens en Werner van Mechelen.

    Carl Maria von Weber — Der Freischütz
    De derde opera, die op zaterdag 4 april in de avonduren zal klinken via de ouderwetse ethergolven zonder beelden, is Der Freischütz uit 1821, door Carl Maria Friedrich Ernest von Weber (1786-1826). De Nederlandstalige Belgische radiozender Klara presenteert dit muziekdrama die avond vanaf 20:00 uur in het programma Scala. De tekst voor Der Freischütz werd geschreven door Johann Friedrich Kind (1768-1848) naar een verhaal uit het Gespensterbuch uit 1811 van Johann A. Apel (1771-1816) en Friedrich Laun (1770-1849; een pseudoniem van Friedrich August Schulze).
    De première werd verzorgd op 18 juni 1821 in het Berliner Schauspielhaus am Gendarmenmarkt. Drie jaar later werd daarvan een bewerkte versie gegeven in Parijs. In 1841 werd een andere versie in de Franse hoofdstad gepresenteerd met recitatieven van Hector Berlioz (1803-1861). Ongeveer een halve eeuw geleden werd er een nieuwe Duitse tekstversie door de auteur Stefan Andres (1906-1970) gerealiseerd.
    De jagersjongen Max is verliefd op Agathe, de dochter van de vorstelijke. Met een wedstrijdschot moet Max zijn kunnen bewijzen, om op die manier eventueel Agathe te veroveren en in het bezit van de houtvesterij te komen. Aangezien hij bij een vorig wedstrijdschieten heeft gefaald, laat hij zich door Kaspar overhalen, om middernacht bij de Wolfsschlucht Freikugeln [1] te gieten.
    Samiel wil tijdens het proefschieten de laatste van de zeven kogels op Agathe richten. Tijdens het wedstrijdschieten in het bijzijn van de vorst wordt Agathe behoed voor de invloed van het dodelijke schot door gewijde rozen, die ze van een heremiet heeft gekregen. In plaats van Agathe zinkt Kaspar nu dood neer. Door voorspraak van de heremiet besluit de vorst Max zijn wandaad te vergeven, en na een proeftijd van één jaar kan hij Agathe krijgen.
    Klara zendt een versie met koor, orkest en solisten van het Grand Théâtre de Geneve, onder leiding van John Nelson. Nadere informatie via de website van Klara: Scala.
    __________
    [1] Een Freikugel is een betoverde kogel, die altijd doel treft.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Italiaanse dichter en literatuurwetenschapper Felice Romani.
    2. De Hongaars-Oostenrijkse componist Gyorgy Ligeti.
    3. De componist Carl Maria von Weber.

    04-04-2009 om 08:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolf Maas: Beeld van Dorian Gray bij MooiMan in Groningen
    Dorian Gray tussen foto's en beeldjes
    Op zondag 5 april wordt in de enige nog bestaande Noord-Europese 'mannengalerie' — MooiMan te Groningen, van het echtpaar Jan van Stralen en Sandro Kortekaas — de tentoonstelling Reflexies geopend. Daarin wordt werk geëxposeerd van Rolf Maas en tevens van Antoine Timmermans. Van de laatstgenoemde worden keramieken beeldjes getoond uit de reeks Menschen. Rolf Maas is vertegenwoordigd met een aantal foto's uit de serie Blackground. En verder is er nog een beeld van Dorian Gray uitgestald met een hoogte van 40 centimeter, op een grondvlak van 24 x 12 centimeter.

    Interpretatie door Rolf Maas
    Over zijn schepping zegt de kunstenaar het volgende:
    "Het portret van Dorian Gray is een roman van Oscar Wilde die veel betekenislagen in zich heeft. Je merkt dat je erop bedacht moet zijn om tijdens het lezen, tussen de regels door, de onschuld van het oppervlakkige en het venijnige van het 'spel des levens' te gaan lezen. Dorian speelt de hoofdrol in een beeldend geschreven tijdsbeeld aan het einde van de 19de eeuw. Er is sprake van mannenvriendschappen die soms neigen naar meer maar dit wordt nooit zo benoemd. Hierdoor komt dit duidelijk als taboe naar voren.
    "Dorian is een erg mooie jongeman die in het begin van het verhaal wordt omschreven als eenvoudig en zuiver van aard. Hij ontwikkelt zich stapsgewijs tot een lustvolle, sluwe en misdadige persoon die uiteindelijk wordt geconfronteerd met de keerzijde van zijn eigen waarheden en het verstand verliest.
    "De luchtigheid van schoonheid en het beklemmende van een duistere kant maakte het voor mij duidelijk dat het borstbeeld van Dorian Gray net zo sinister moest zijn. De tweedeling die in het boek op meerdere manieren naar voren komt, is vertaald naar een letterlijke tweedeling. Hierdoor groeit het beeld in abstractie en maakt het een eigen verhaal."

    Zes weken
    De expositie wordt officieel geopend om 16:00 uur door Egbert van der Werff; bezoekers kunnen echter vanaf 15:00 uur reeds in de galerie terecht voor de voorbezichtiging. De beide kunstenaars zullen daarbij aanwezig zijn.
    Galerie MooiMan is, behoudens een enkele uitzondering, tijdens de weekeinden geopend: vrijdag, zaterdag en zondag, steeds tussen 14:00 uur en 18:00 uur. Gewoonlijk is de galerie tijdens het eerste weekeinde van de maand gesloten. Deze expositie met werk van Rolf Maas en Antoine Timmermans is bij MooiMan in Stad te bezoeken tot en met vrijdag 22 mei.
    Nadere info en beeldmateriaal is te zien op de website van de galerie.
    Ongetwijfeld zal filmer Menne Vellinga ook deze keer impressies maken van de expositie, de kunstenaars en de bezoekers. Enkele dagen later zullen die losse gedeelten tot een volwaardige film van ongeveer tien minuten zijn samengevoegd, die vanaf dat moment ook op YouTube te zien zal zijn. Zodra dat het geval is, wordt dit — althans gewoonlijk — vermeld op de homepage van de website van MooiMan.

    04-04-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    03-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wagners complete Ring des Nibelungen het komende weekeinde binnen anderhalf etmaal op Mezzo-televisie

    Iets voor doorzetters
    Tussen zaterdag 4 april 17:00 uur en de nacht van zondag 5 op maandag 6 april om 02:00 uur zal de complete opera-tetralogie [1] Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner (1813-1883) via Mezzo-televisie te zien zijn. Hoewel zo'n vierdelig muziekdrama — dat niet bepaald tot de korste creaties op operagebied behoort — nogal wat tijd in beslag neemt, gaat dat niet aan één stuk door.
    Zaterdag worden er tussen 17:00 uur en middernacht twee delen uitgezonden: Das Rheingold (om 17:00 uur) en Die Walküre (om 19:45 uur), waarna zelfs de meest fervente opera-liefhebber en eventuele Wagner-adept nog ruim de tijd heeft om een dutje te doen, aangezien pas op zondag, opnieuw om 17:00 uur, de tweede helft van het project van start gaat, te beginnen met Siegfried (om 17:00 uur) en tot slot Götterdämmerung (om 21:15 uur).
    Voorafgaand aan deze marathon heeft Mezzo-televisie de afgelopen vier zaterdagen steeds één aflevering uitgezonden. Het gaat in beide gevallen om een opname, die Hans Hulscher heeft gemaakt van een voorstellingenreeks van Wagners Ring in 2003 in de Staatsopera van Stuttgart.
    __________
    [1] Volgens sommige kenners, liefhebbers en zelfs deskundigen is dit complexe operagebeuren geen tetralogie, maar een trilogie, voorafgegaan door een zogenoemde Vorabend.

    03-04-2009 om 15:55 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De fjorden, flora en fauna op Breaksea Island in de Tasmanzee
    Drie uitzendingen
    Arte-televisie geeft de komende week driemaal de gelegenheid om — via een documentaire film getiteld Neuseelands Fjorde, welke filmer Lothar Zimmermann in 2008 voor de Südwest Rundfunk (SWR) heeft gerealiseerd — kennis te nemen van een hele reeks van uitzonderlijke toestanden en gebeurtenissen op Breaksea Island ten zuidwesten van Nieuw-Zeeland in de Tasmanzee.
    De eerste uitzending is op vrijdag 3 april, 's avonds tussen 20:15 uur en 20:59 uur. Herhalingen zullen worden uitgezonden op zaterdag 4 april 's nachts om 02:10 uur, enop woensdag 8 april, om 14:00 uur.


    Unieke situatie
    Natuurfilmer Lothar Zimmermann heeft natuurbeschermers mogen begeleiden naar Breaksea Island, dat ze eens per jaar bezoeken en dat verder nooit toegankelijk is. De nauurbescherming aldaar is erin geslaagd dat eiland terug te brengen in de staat die het ongeveer driehonderd jaar geleden heeft gehad, en waardoor flora en fauna geheel hun gang hebben kunnen gaan. De documentaire laat zien wat daarvoor allemaal nodig was, wat eraan vooraf is gegaan voordat men dergelijke maatregelen heeft kunnen nemen en wat de resultaten thans zijn.

    03-04-2009 om 15:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    02-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Letterlijke doorbraak aan de Bosporus
    Een tunnel voor Istanboel
    Op vrijdag 3 april zendt Arte-televisie vanaf 19:00 uur een documentaire uit met de titel Durchbruch am Bosporus, over een geplande tunnel voor treinen, die Europa en Klein-Azië met elkaar verbindt, en die daarvoor onder de Bosporus moet worden aangelegd.
    Eén van de overwegingen die een rol hebben gespeeld bij de planning voor een tunnel in Istanboel ligt besloten in het feit dat deze stad niet alleen oriënt en occident met elkaar verbindt, maar dat deze stad de enige op aarde is die in twee werelddelen ligt. Het autoverkeer tussen die beide continenten is inmiddels mogelijk geworden door middel van twee hangbruggen die elk over meer rijstroken beschikken. Toch ziet het er regelmatig naar uit dat het verkeer in deze grote stad met zo'n vijftien miljoen inwoners wel eens helemaal tot stilstand zou kunnen komen als gevolg van het enorme conglomeraat aan congesties.


    Bijna dagelijks dreigend verkeersinfarct
    Een dergelijk verkeersinfarct moeten worden tegengegaan door de bouw van een nieuwe spoortunnel onder de Bosporus door, en de planning daarvoor is niet nieuw of buitensporig moeilijk; wel doen zich er eventueel extra problemen voor in verband met de bijzondere eisen welke in dit geval moeten worden gesteld aan de veiligheid van zo'n verbinding, aangezien de tunnel bestand moet zijn tegen aardbevingen en tegen uitzonderlijke zeestromingen.
    De documentaire laat zien hoe dit gigantische project, ondanks de schijnbare tegenwerking door de natuur en tegen alle bezwaren in, toch tot stand kan komen.
    De film die als Duits-Turkse coproductie, onder regie van Wolfram Gies,e voor het Zweite Deutsche Fernsehen (ZFF) in 2007 is ontstaan, wordt uitgezonden tussen 19:00 uur en 19:45 uur. Herhalingen op dezelfde zender staan gepland voor donderdag 9 april, 's middags om 14:00 uur en voor dinsdag 14 april, eveneens in de middag, maar dan om 16:15 uur.
    __________
    Afbeelding: Zicht van de ene kant van de stad op de Bosporus en de overzijde. (Foto: ZDF @ Bertram Kropac.)

    02-04-2009 om 23:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van regisseur David Lean donderdagavond op BBC One
    De juiste entourage
    Vier van zijn films zijn terechtgekomen tussen de eerste elf van de Top 100 die is samengesteld door het British Film Institute voor Britse films. Dat is een heel respectabel resultaat voor regisseur David Lean (1908-1991).
    Over hem, wiens films niet alleen hoog werden ingeschat door het grote bioscooppubliek en een hele reeks kenners, maar die eveneens bijzonder aanzien genoot bij zeer vooraanstaande collega's. David Lean was reeds een halve eeuw geleden een internationaal begrip toen hij veel succes oogstte voor zijn rolprent The Bridge on the river Kwai (1957) waarvoor hem een Oscar werd toegekend, hetgeen vijf jaar later werd herhaald voor zijn tweede, breed opgezette epos: Lawrence of Arabia.

    Verfilmde literatuur
    Dezelfde filmische opzet streefde David Lean na in Doctor Zhivago (1965) naar de gelijknamige roman van de door de Sovjet-overheid gechicaneerde Russische schrijver Boris Pasternak (1890-1960), die daarvoor werd bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur — een beslissing die, niet alleen binnen het rijk van de bruine beer, werd beschouwd als een politieke en helaas niet een literaire vorm van kleur bekennen door de Zweedse academie. In die verfilming wordt, evenals in Lawrence of Arabia duidelijk hoe zeer David Lean heeft gezocht naar steeds de juiste achtergrond voor de scènes. Dat deze in Doctor Zhivago niet zelden een kitschige bijsmaak creëerden, lag niet aan de gekoze entourage maar, althans grotendeels, simpelweg aan de inhoud van het verhaal.

    Portret met filmbeelden
    Donderdag 2 april zendt BBC One Television een portret uit getiteld David Lean: in search of the perfect horizon. BBC's filmkenner, tevens presentator van onder meer televisieprogramma's met dat thema, Jonathan Ross (geboren 1960) — een somtijds veel te snel sprekend, en niet zelden, mede daardoor, een aalgladde indruk makend boegbeeld van de BBC — presenteert het geheel.
    Aan bod komen ongetwijfeld eveneens de andere, al dan niet door grote literatuur geïnspireerde films, alsmede de opvallend lange pauze die David Lean inlaste tussen Ryan's Daughter (1970) en A passage to India (1984).
    Het portret wordt de kijker aangereikt tussen 23:35 uur en 00:35 uur in de nacht van 3 april.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Topregisseur David Lean.
    2. BBC-presentaror Jonathan Ross (maart 2007).

    02-04-2009 om 13:51 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flora en Fauna van Litouwen '” documentaire tweemaal op Arte-televsie
    Onbekende schatten
    Dat er in Litouwen nog veel te ontdekken valt voor ons westerlingen, is in culturele zin nog onlangs gebleken toen er in het Rotterdamse Goethe-Institut een tentoonstelling werd gehouden van Ex-Libris, die door kunstenaars in dat land werden gemaakt, en bij die gelegenheid is gebleken dat er op dat punt in dat Baltische land reeds een lange traditie bestaat.
    Zo ligt het eveneens op het gebied van de flora en fauna van dat land. Wat weten we er eigenlijk van? En als er al eens een zinnetje in de marge te lezen valt, is menigeen verbaas over de inhoud?
    Een klein Zwitserland in het Noorden van Litouwen? Veel in het wild levende dieren? Juist in dat deel van het land, met 120 meren, veel mist — en daardoor niet zelden in nevelen gehulde fenomenen — valt een schat aan natuurlijke toestanden en gebeurtenissen te zien, qua dieren: wilde zwijnen, wisenten en elanden; en tevens op het punt van natuurlijke ontwikkelingen in bos, planten en andersoortige begroeiing, en daarnaast heuvels en vlakke gebieden, rivieren en alles wat het hart van een natuurliefhebber in zo'n context begeert.


    Documentaire op Arte-televisie
    Op donderdag 2 april zendt Arte-televisie de documentaire Litauen uit over al deze aspecten van het relatief nabije, maar toch nog steeds zo verre, want al te onbekende land. Twee mannen met naar ons idee nogal Litouwse namen — Uldis Cekulis en Valdis Abols — zijn samen verantwoordelijk voor de inhoud van deze documentaire rolprent van bijna drie kwartier, die in 2008 opdracht van de regionale Duitse zender Norddeutsche Rundfunk (NDR) werd gerealiseerd. Deze film is te zien tussen 19:00 uur en 19:45 uur — een gelukkig tijdstip doordat dan in principe nog veel kinderen kunnen en zouden mogen meekijken —, en daarin maken we onder meer kennis met de natuurfotograaf Kazimieras Mizgiris, die veel van die 'geheime plekken' eerder heeft opgespoord en er beeldmateriaal van heeft verzameld. De film wordt door Arte-tv herhaald op dinsdag 7 april, 's middags om 14:00 uur.
    __________
    Afbeelding: Pussycat in de natuur van Litouwen. (Foto: NDR © NDR/Uwe Anders.)

    02-04-2009 om 12:13 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een pact met de duivel '” Documentaire over de internationale handel in kleine wapens
    Schrikbarende cijfers
    Op donderdag 2 april presenteert de VARA via de televisiezender Nederland 2 — tussen 22:55 uur en middernacht — een Canadese documentaire van Shelley Saywell onder de titel Devil's Bargain, over de internationale handel in zogenaamd kleine wapens. Het feit echter dat al dat gekkenspeelgoed niet groot van omvang is, betekent echter niet dat het gevaar van dat gehele arsenaal, verspreid over de aardbol, mag worden onderschat. De cijfers liegen er niet om: ieder jaar heeft juist deze kleine wapens enorme gevolgen: zij maken in zo'n tijdsbestek maar liefst een half miljoen slachtoffers en zorgen voor de destabilisatie van complete regio's.

    01-04-2009 om 22:32 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mountain '” driedelige BBC-reportageserie op Canvas
    Pennines
    Het tweede Belgische, Nederlandstalige televisienet Canvas start op donderdag 2 april, 's avonds tussen 21:05 en 22:05 uur, een driedelige reisreportage, afkomstig van de BBC, waarin te zien is hoe schrijver en televisiepresentator Gryff Rhys Jones — geboren in 1953; een man die niet zelden tevens wordt geafficheerd als 'komiek' — door en eveneens over de bergstreken van Groot-Brittannië trekt. De eerste aflevering, die inclusief het voorwerk en de aftiteling zo'n uur duurt, draagt als titel Pennines. Dat is de naam van een bergmassief dat dwars door Groot-Brittannië loopt. Als eerste beklimt de goede man de hoogste top van dit gebergte en daarna zet hij zijn tocht voort met het zoeken naar de bron van de rivier de Tees.

    01-04-2009 om 20:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heinrich Bölls tekst Katharina Blum als leerstuk '” tevens in de verfilming door Volker Schlöndorff
    Spannende tijden
    In 1974 publiceerde de Duitse schrijver Heinrich Böll (1917-1985) de als Erzählung gekwalificeerde tekst Die verlorene Ehre der Katharina Blum oder: Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann. Het leidde er onder meer toe dat toch al suspecte overheidsinstanties van het indertijd op de toppen der zenuwen levende regeringsapparaat verantwoordelijk werden voor het doorzoeken van de woning van Heinrich Böll, onder meer op verdenking van ondersteuning van terrorisme. De zwaar extremistische idiotie die de indertijd deels ontregelde bundesdeutsche samenleving aan de dag legde, toonde hoe zeer men in de ban was van het — toen weliswaar daadwerkelijke — terrorisme van de Rote Arme Fraktion (RAF), welke echter nimmer separaat kon worden bekeken, maar had moeten worden bezien in het kader van al die elementen welke ertoe hebben geleid dat er na de Tweede Wereldoorlog zo'n status quo in het 'nieuwe Duitsland' heeft kunnen ontstaan. Enkele aspecten daarvan waren onder meer grove nalatigheid bij diverse overheden om in diverse geledingen schoon schip te maken met betrekking tot alle figuren die tijdens de Hitler-dominantie een nogal dubieuze of zelfs heel erg kwalijke rol hebben gespeeld. Politieke partijen en andere belangengroeperingen hebben ervoor gezorgd dat sommige van de meest kwalijke personen het al snel na 1945 opnieuw hoge functies kregen binnen de politiek dan wel de rechterlijke macht. Hans Filbinger (1913-2007) — die tijdens de Hitler-dictatuur marinerechter was en toen voor minieme vergrijpen doodvonnissen heeft uitgesproken — werd zelfs minister-president van een deelstaat.

    Begrijpelijke woede
    Dat kritische jeugdigen, daarmee rauw geconfronteerd, een andere (lees: betere en vooral fatsoenlijkere) republiek wensten, zal geen enkel weldenkend mens als een bedreiging kunnen (hebben) ervaren. Dat belangengroeperingen echter het vuur tegen elke denkbare vorm van terechte maatschappijkritiek flink hebben aangewakkerd — waarbij een schandelijk uitwas van de pers: de Bild-Zeitung, het vechtvodje berstensvol met dagelijkse fascistoïde leugens, laster, lagen en listen, een heel uitzinnige en dus weerzinwekkende rol heeft gespeeld —, mag worden gezien als een conglomeraat van direct gerichte pogingen om elke vorm van maatschappijkritiek definitief de kop in te drukken, waardoor de West-Duitse natie steeds sneller dreigde af te glijden in de richting van de totale terreurstaat die in 1933-1945 aldaar was gevestigd.
    Dat Heinrich Böll met dat boek onder meer heeft getracht te zorgen voor enig nadenken — en als wenselijk gevolg daarvan de-escalatie —, staat buiten kijf, maar doordat hij in die vertelling over Katharina Blum duidelijk heeft gemaakt welke rol de abjecte sensatiepers van het toenmalige Duitsland heeft gespeeld, is vanuit die hoek evenmin het geringste nagelaten alles verdacht te maken met betrekking tot de schrijver die in 1972 pas de tweede Duitse letterkundige van na de Tweede Wereldoorlog was aan wie de Nobelprijs voor Literatuur werd toegekend.

    Waakzaamheid vereist
    Ook nu — met een relatief sterke aanhang voor (neo-)nazistische groeperingen binnen (en deels buiten) het huidige staatsbestel met een minister die met plannen in een vergevorderd stadium voor de installatie van een Super-Gestapo, in combinatie met tal van andere, de burgervrede bedreigende, verschijnselen — kan ieder moment opnieuw een situatie ontstaan, die dan wel heel veel overeenkomsten zal vertonen met die van de tijd waarin Heinrich Bölls vertelling speelt.
    De kunstenaars en hun publiek hebben een speciale taak: zij moeten er, individueel en als groeperingen, met de eigen mogelijkheden actief voor zorgdragen dat het niet opnieuw zover kan komen.

    Verfilming
    De Duitse filmers Volker Schlöndorff [1] en Margarethe von Trotta hebben het verhaal van Heinrich Böll in 1975 verfilmd met onder meer Angela Winkler, Mario Adorf en Dieter Laser. Het Duitse publieke televisienet ARD/Das Erste zendt de film in kwestie opnieuw uit in de nacht van woensdag 1 op donderdag 2 april, tussen 00:35 uur en 02:15 uur.
    Op Arte-televisie wordt gelijktijdig een literatuurverfilming van deze regisseur uitgezonden: Der junge Törless uit 1966 naar het boek Die Verwirringen des Zöglings Torleß uit 1906 van Robert Musil (1880-1942).
    ______________
    [1] Het is wel de week van regisseur Volker Schlöndorff (geboren 1939). Over hem werd door Arte-televisie al een Portret uitgezonden, en in de nacht van 31 maart op 1 april werd zijn film Der Fangschuss (1976) uitgezonden — alweer met een literaire basis: het verhaal Le coup de grâce uit 1939 van Marguerite Yourcenar (1903-1987).
    De afgelopen dagen heeft Arte-televisie tweemaal de film Mein Leben over deze regisseur uitgezonden; een herhaling staat gepland voor zaterdag 4 april, in de vroege ochtend om 06:45 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voorzijde van de eerste pocketeditie uit 1976 van Heinrich Bölls vertelling , met daarop Angela Winkler in Volker Schlöndorffs film.
    2. De auteur Heinrich Böll tijdens een persconferentie in Keulen.
    3. Voorzijde van de huidige pocketeditie (dtv 1150).
    4. Filmregisseur Volker Schlöndorff, die op 31 maart zeventig jaar geworden is.

    01-04-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    31-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heeft Charles Darwin God vakkundig om zeep geholpen?

    Grote tegenstelling
    In het jaar dat flink wordt herdacht dat allerlei figuren uit de wereld der kunst en cultuur tweehonderd jaar geleden zijn geboren, is er in de wereld der biologen en aanverwante wetenschappers, alsmede in de sfeer der theologie, vanzelfsprekend meer aandacht voor het feit dat de focus in 2009 is gericht op de grote man van de evolutieleer, Charles Darwin, dan op componisten van wereldfaam — zoals Henry Purcell, Georg Friedrich Händel, Joseph Haydn en Felix Mendelssohn-Bartholdy — die in 2009 binnen hun eigen kader veel aandacht genereren of op uitnemende schrijvers zoals de Rus Nikolaj Gogolj dan wel de Amerikaan Edgar Allen Poe.
    Immers, die evolutieleer van Darwin is al direct in tal van geledingen van de maatschappij met scepsis ontvangen, maar de overgrote meerderheid van de theologen die de blik had gericht op de Schepping door een Opperwezen, heeft — het ligt voor de hand — Charles Darwin en zijn leer resoluut van de hand gewezen.

    Affectief vooroordeel
    Langzamerhand is men Darwin zelfs regelrecht gaan beschuldigen van het verdwijnen van het geloof in een God. En door het recente verschijnen van Richard Dawkins boek The God Delusion is deze gedachte — in vele gevallen: rotsvaste overtuiging — alleen nog maar versterkt, al heeft dat laatste er uiteraard eveneens voor gezorgd dat allerlei diep-gelovigen — al dan niet met mijter, wit priesterboordje of anders uitgedoste, eventueel evangelische bisschop — opnieuw in de bres zijn gesprongen om de ideeën van de eigen richting en de daarbij behorende aanhang te behartigen.
    In Engeland leeft Conor Cunningham, die een volkomen overtuigd aanhanger is van de leer van Darwin maar hij is tegelijkertijd overtuigd christen, en hij probeert de gedachte dat Charles Darwin verantwoordelijk zou zijn voor "de moord op God" te weerleggen.
    Daarover zendt BBC Two Television op dinsdag 31 maart, 's avonds tussen 20:00 uur en 21:00 uur onze tijd, een documentaire uit.

    Biografieën
    Twee van de vele publicaties, die in verband met de tweehonderdste geboortedag van Charles Darwin dit jaar — kort daarvoor naar aanleiding van dit eeuwfeest, dan wel reeds eerder — zijn verschenen, willen we nog graag eens onder de aandacht brengen. Allereerst de in 2008 in Nederlandse vertaling uitgebrachte biografie van de beide Engelse auteurs Adrian Desmond en James Moore, waarover we op 28 december 2008 een artikel hebben gepubliceerd op onze zustersite Tempel der Wetenschappen.
    Eveneens in 2008 is er een subliem boek over Darwin en zijn wereldreis uitgekomen van de vooraanstaande, met diverse prijzen onderscheiden journalist Jürgen Neffe, die enkele jaren tevoren een al even aangrijpende biografie over Einstein had gepubliceerd.
    Zijn Darwin-boek is het resultaat van een uitputtende, zeven maanden in beslag nemende reis om de wereld om gedurende die onderneming zo goed mogelijk 'aan den lijve' te ondervinden hoe het kan zijn geweest tijdens de beroemdste reis uit de wereldgeschiedenis: die van Darwin met zijn schip The Beagle.
    Daarvoor heeft Jürgen Neffe vrijwel alle gangbare vervoermiddelen gebruikt, variërend van het paard, via de boot, de campingbus tot en met het vliegtuig, maar ook de benenwagen van de auteur bleef niet gespaard. Zo heeft deze schrijver — die zelf gepromoveerd bioloog is — al die plaatsen bezocht, welke voor Darwin van doorslaggevende betekenis zijn geweest voor de formulering van zijn evolutietheorie. Zijn nakomelingen in wetenschappelijk opzicht onderzoeken daar tegenwoordig het leven in zijn biologische algemeenheid. Centraal daarbij staat het zoogdier mens als geslaagd model aan de ene kant, maar tegenover datzelfde wezen als de grootst en ergst denkbare bedreiging van de natuur.
    Jürgen Neffe's reisverhaal is ook een voorbeeld van aantrekkelijk, want voortdurend boeiend en nimmer hoogdravend formuleren: een weliswaar wetenschappelijke reportage, die beslist niet uitsluitend voor geleerden bedoeld is.
    Een zeer geslaagd boek. Maar goed, het stamt dan ook uit de pen van Jürgen Neffe.
    __________
    Jürgen Neffe: DARWIN — Das Abenteuer des Lebens. 544 pag. met twee fotokaternen en twee kaarten; gebonden. C. Bertelsmann, München, 2008. ISBN 978-3-570-01091-4.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Charles Darwin in 1854.
    2. Rug van het stofomslag van de Darwin-biografie door Adrian Desmond en James Moore.
    3. Auteur Jürgen Neffe — o.m. Einstein- en Darwin-biograaf.
    4. Voorzijde van het stofomslag van de Neffe-biografie over Darwin.

    31-03-2009 om 12:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    30-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mieren '” de onvoorstelbare aspecten van een wereldmacht
    Een wereld op zich
    Zij vormen een veelzijdig, sterk sociaal georiënteerde samenleving op zich. Ieder van hen beschikt over een enorme lichaamskracht en samen kunnen ze bergen verzetten. Ze voeren oorlogen en bedrijven akkerbouw, ze leveren stof — acidum formicicum: mierenzuur — voor medicamenten, zowel voor de allopathie als voor tal van alternatieve geneeswijzen. In middelen die door homeopaten worden aanbevolen ter verbetering van de afweerkrachten in het mensenlichaam komt dit zuur voor.
    Onderling communiceren mieren via een codetaal, die bliksemsnel uiterst functioneel blijkt. Ze zijn eveneens in staat super snel gif te produceren.


    Voor het eerst in beeld gebracht
    Nog heel veel andere, interessante en verbijsterende aspecten kent het leven van deze nijvere dieren. Daarvan wordt nu één en ander vertoond in de natuurfilm, die de Westdeutsche Rundfunk op dinsdag 31 maart, tussen 20:15 uur en 21:00 uur uitzendt. Verantwoordelijk voor deze documentaire zijn filmer de Wolfgang Thaler en de mieren-onderzoeker Bert Hölldobler. Deze beiden hebben zich ten doel gesteld diverse aspecten van het leven van deze, individueel nauwelijks waarneembare, dieren in beeld te brengen. Het is hun ook gelukt de zogeheten camponotus van Borneo te filmen, de enige mierensoort die kan zwemmen en duiken. Daarvoor is niet zelden gebruik gemaakt van heel speciale filmtechnieken. Maar deze uitermate fascinerende documentaire biedt nog veel meer, niet zelden zeer onwaarschijnlijk geachte, feiten over deze siersoort. Zeer aanbevolen derhalve.

    30-03-2009 om 23:13 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Film over IJsland binnen acht dagen tweemaal op Arte-televisie
    Opvallende verschijnselen
    Dinsdag 31 maart vertoont Ate-televisie in het programma voordat de avond met de zogeheten prime time van start gaat — om precies te zijn tussen 19:00 uur en 19:45 uur een film over het altijd nog relatief onbekende IJsland.


    Papegaaiduikers en trollen, maar ook mensen worden in het vizier genomen als elementen, die nadrukkelijk met dit noordelijke eiland van grote omvang, dat tussen 1980 en 1996 een zeer cultureel ontwikkelde president had in de persoon van Vigdís Finbogadóttir, die meteen de eerste gekozen vrouwelijke president ter wereld was. Hoewel dat gegeven een zeer vooruitstrevende indruk maakt, is er wel sprake van een pijnlijke vorm van discriminatie in die staat: in de hoofdstad Reykjavik zijn honden verboden.
    Die papegaaieduiker krijgt het echter steeds moeilijker door de dramatische teruggang van de voor deze vogel onmisbare vissoort. En zo komen er in de film van Christel Reitz en Jürgen Reitz, die zij in 2006 voor het tweede publieke Duitse televisienet hebben gerealiseerd meer bijzonderheden aan bod, aan welke je niet zo direct denkt als men de naam van het land met de "duizenden geysers" valt.
    De film wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9 met stereofonisch geluid, en zal op dinsdag 7 april, vanaf 09:10 uur in de ochtend worden herhaald.
    _____________
    Afbeeldingen
    1. Blik van ze op de staat IJsland.
    2. Papegaaieduiker.

    30-03-2009 om 22:34 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bohuslav Martinu's Julietta '” Leven tussen droom en werkelijkheid '” op BBC Radio 3
    Scurriel gebeuren
    De (boek) handelaar Michel is vanuit Parijs naar een kleine kustplaats teruggekeerd, waar hij wordt geconfronteerd met zijn eigen herinneringen aan ene Julietta, wier stem hij ooit heeft gehoord zonder te weten wie zij was. Nu hij haar terugvindt, blijkt dat juist in die plaats iedereen alle herinneringen aan het verleden kwijt is. Daardoor twijfelt Michel wel aan haar reële bestaan en vraagt hij zich af of zij slechts bestaat in zijn geest.
    Het geheel neemt ietwat scurriele vormen aan: op een gegeven moment heeft Michel deze Julietta in opdracht vermoord, waarna hij zich weer afvraagt of ze echt wel dood is. Hij slaagt er niet in zich te ontworstelen aan die wereld van onwerkelijkheid, met het gevolg dat hij binnen dat kader wordt veroordeeld tot levenslang in die 'droom'-wereld, die in wezen nogal nachtmerrie-achtig is.

    Eigen libretto
    Julietta is een opera in drie bedrijven, geschreven door de van oorsprong Tsjechische Bohuslav Martinu (1890-1959), op een libretto dat de componist zelf heeft gerealiseerd op basis van het toneelstuk Juliette, ou la clé des songes uit 1930 van Georges Neveux (1900-1982). martinu's oeuvre telt meer dan vierhonderd nummers, waarvan veertien opera's, die bijna geen van alle meer worden gespeeld. Het is dan ook des te verheugender dat op dinsdag 31 maart de Britse zender BBC Radio 3 in het programma Performance on 3 een uitvoering wordt uitgezonden van dit muziekdrama. Het BBC Symphony Orchestra wordt geleid door Jiri Belohlávek. De solisten en alle andere mensen van belang die aan deze productie hebben meegewerkt, zijn te vinden op het betreffende onderdeel van de BBC-webiste.
    De uitzending begint om 19:30 uur onze tijd; het programma duurt in zijn geheel tot 22:15 uur, maar daar is nog een compositie van een andere muziekmeester toegevoegd nadat de opera de ether ingezonden is.
    De eerste uitvoering van Julietta werd gegeven op 16 maart 1938 in Praag. Na de tweede wereldoorlog is het muziekdrama nog weer in enkele theaters te zien geweest.
    De expressionistische en constructivistische stijlelementen die Martinu in de jaren dertig van de vorige eeuw meer en meer heeft ontwikkeld, passen vanzelfsprekend zeer goed binnen die wat onwerkelijke sfeer van het verhaal.
    __________
    Afbeelding: Portret van Bohuslav Martinu.

    30-03-2009 om 21:57 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    29-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georg Baselitz in 2004 op de voet gevolgd '” Portret van toen nu tweemaal op Arte-tv
    Tegenstellingen
    De in 1938 geboren Duitse, veelzijdige beeldend kunstenaar Georg Baselitz is onderwerp van de uitzending van Arte-televisie om 23:50 uur op zondag 29 maart. Het betreft een portret van zesentwintig minuten door de documentairemaakster Evelyn Schels, die de aparte kunstenaar in 2004 voor de Bayerische Rundfunk heeft gevolgd.
    Hoewel hij luxe veracht, woont Georg Baselitz op een slot in Niedersachsen. Hij is van mening dat kunstenaars asociale mensen zijn, ondanks het besef dat hij zelf deel van die kongsi uitmaakt. Hij maakt veel werk dat 'op de kop' staat, en dat zou wel eens te maken kunnen hebben met zijn tweeledige houding ten opzichte van tal van maatschappelijke verschijnselen, ook buiten zijn directe wereld van de kunsten.

    Invloeden
    Georg Baseliutz dankt zijn grootste invloed aan de Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944). Inmiddels heeft Baselitz zich ontwikkeld tot één van de meest vooraanstaande Duitse beeldend kunstenaars en mede daardoor heeft hij weer nadrukkelijke invloed op anderen, individueel en groepen, uitgeoefend. Als academisch docent — eerst twee perioden (1978-1983, en 1983-1988) in Karlsruhe aan de Kunstacademie, en vanaf 1992 is hij professor aan de Hochschule für Bildende Künste te Berlijn — heeft hij eveneens zijn sporen nagelaten.

    Uitzendingen
    Deze uitzonderlijke hedendaagse kunstenaar luistert eigenlijk naar de naam Hans-Georg Kern, maar hij heeft zich, in navolging van veel renaissancekunstenaars, genoemd naar zijn geboorteplaats: Deutschbaselitz in het oosten van Duitsland, dat later tot de DDR zu gaan behoren. Tegenwoordig woont Baselitz afwisselend in Derneburg en Imperia.
    De film van Evelyn Schels zal op het beeldformaat 16:9 worden uitgezonden en is voorzien van stereofonisch geluid, zal op vrijdag 3 april door Arte-televisie worden herhaald om 07:00 uur in de ochtend.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Georg Baselitz.
    2. Edvard Munch beïnvloedde Baselitz. (Zefportret met skeletarm, 1895.)

    29-03-2009 om 23:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!