Een vriend is iemand
Eerlijk en oprecht
Die als het erop aankomt
Voor je bidt en voor je vecht
Pas als je iemand hebt
Die met je lacht en met je grient
Dan pas kun je zeggen...
''Ik heb een vriend''
De 'kookvloeistof' wordt ingezameld in plaatselijke scholen.
Een traditioneel recept in de Chinese provincie Zhejiang staat klaar om
de wereld te veroveren. In de streek rond Dongyang kookt men al
honderden jaren eieren in de urine van kinderen. Het recept is
gepromoveerd tot cultureel erfgoed en de plaatselijke autoriteiten
willen dat ook u en ik er kunnen van proeven.
Tienjarige jongetjes
De
kookvloeistof, urine dus, wordt verzameld in scholen uit de buurt. "De
plas van tienjarige jongetjes wordt als ideaal beschouwd", zegt chef Lu
Ming. "De kinderen plassen in emmers die we elke dag gaan ophalen.
Kwestie van versheid, uiteraard".
Tweemaal koken
De
eieren worden voor een eerste keer gekookt in de schelp. Nadien worden
ze gepeld en vervolgens gedurende een dag en een nacht opnieuw gekookt.
Dan zijn ze klaar om opgegeten te worden.
Lekker en gezond
Volgens
kok Lu Ming zijn de eieren overheerlijk en bovendien erg gezond. "Ze
werken koorstwerend en scherpen je concentratievermogen aan wanneer je
je wat slapjes voelt", aldus de man.
De chef ijvert er voor om
het recept ook buiten China ingang te doen vinden. "We willen dat de
hele wereld kan genieten van de traditionale Chinese keuken", is zijn
motto. (eb)