"Ingrediënt in cola is kankerverwekkend"
Een ingrediënt dat gebruikt wordt in verschillende cola's vormt een
kankerrisico en moet verboden worden, aldus een belangrijke lobbygroup.
"In tegenstelling tot de karamel die je thuis zou maken door suiker te
smelten, ontstaat de kunstmatige kleurstof in cola's en andere producten
door suikers te laten reageren met ammoniak en sulfieten onder hoge
druk en hoge temperaturen. Hierdoor ontstaan de twee stoffen 2-MI en
4-MI, uit onderzoek van de Amerikaanse overheid blijkt dat dit leukemie,
long-, lever- of schildklierkanker veroorzaakt bij laboratoriumratten
of -muizen.
De bezorgdheid omtrent deze kunstmatige bruine
kleurstof groeit, volgens onderzoekers kan dit duizenden kankers
veroorzaken. "De karamelkleurstof gebruikt in Coca-Cola, Pepsi en andere
voedingsproducten moet verbannen worden", aldus de Amerikaanse
gezondheidslobbygroep CSPI.
Vijf merken
Het
'National Toxicology Program' zegt dat er duidelijk bewijs is dat zowel
2-MI en 4-MI kanker veroorzaakt bij dieren, daarom is de kans groot dat
dit bij mensen ook het geval is." Onderzoekers aan de universiteit van
Californië ontdekten een beduidend niveau van 4-MI in vijf verschillende
merken cola. Directeur van de lobbygroep CSPI vraagt de Amerikaanse
overheid om actie te ondernemen: "Kankerverwekkende kleurstoffen horen
niet thuis in voeding, zeker niet wanneer het enkel van esthetisch
belang is. De naam karamelkleurstof beschrijft niet duidelijk dat het om
een additief gaat. Het is een geconcentreerde bruine mengeling van
chemische stoffen die niet in de natuur voorkomen."
De CSPI
voegt er aan toe dat het verhoogde risico geassocieerd met de consumptie
van deze chemische stoffen extreem klein is. De tien theelepels suiker
in een blikje cola vormt een groter gezondheidsprobleem. Maar het niveau
van 4-MI in de geteste cola's veroorzaken toch jaarlijks duizenden
kankers bij de Amerikaanse bevolking. (ep)