Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    14-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Bar Bernard in Watou 20190614
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een zalig uitstapje gedaan met de cabrio tussen de velden van de Westhoek. Zo'n 110km cruisen in het vlakke landschap waar aardappelen, bieten en granen al goed opschieten.
    Halt gehouden voor de lunch aan de brouwerij Sint Bernardus in Watou waar ze de bezoekers nu kunnen verwelkomen in een prachtige omgeving: mooie winkel en prachtig dakrestaurant en -terras.
    Quasi al hun bieren zijn er van 't vat te proeven en er is een eenvoudige brasseriekaart met streekspecialiteiten en bierbereidingen. Alles met veel stijl waarvoor proficiat!
    Naast enkele bieren proefden we de plaatselijke droge worst, aten zalm met blanke botersaus en groentenstoemp, stoofvlees met sla en friet. Elk met een ander biertje uit het assortiment bereid.
    De Abt 12 van 't vat smaakt minder smeuig en sterk dan die van het flesje, volgens de maître door het gebrek aan nagisting, hetgeen wel het geval is met het flessenbier.
    Al bij al een leuke en smakelijke ervaring die zeker nog zal herhaald worden.

    14-06-2019, 18:22 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190613 Tomaat Antiboise met Hasselback aardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag moesten we thuis wachten op een Internetbestelling uit Groningen (NL). Alhoewel slecht weer werd aangekondigd zien we buiten alleen zon en wolken en is het droog.
    Het thuis zijn was een gelegenheid om de nu optimaal rijpe coeur de boeuf tomaten die we uit Frankrijk meebrachten te bereiden. Ik koos ervoor ze te presenteren met witte tonijn op olijfolie (Colruyt-Boni) geïnspireerd op de wijze van Antibes, daarbij jonge sla, gekookte prinsessenbonen, een hardgekookt eitje en een vinaigrette gemaakt van de tonijn-olie, ciderazijn en Colman's mosterd.
    Voor de vulling, van de van zaadjes uitgedane tomaten, gebruikte ik een (gekochte) pikante tonijnsalade die ik oppepte met (afgevallen) stukjes van de mooie stukken tonijn, gesnipperde rode ui, idem zure augurkjes, idem groene paprika, idem zwarte olijven.
    De Hasselback aardappeltjes smaakten er heerlijk bij: in schijfjes insnijden zoals op de foto, bedruipen met gesmolten boter of olijfolie, kruiden met tijm, peper en zout en gedurende 45' in een voorverwarmde oven van 200°C plaatsen (kan ook ongeschild). 

    13-06-2019, 14:11 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Taverne Koekoek te Oostende 20190612
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag geluncht in Oostende. Naar daar getramd in bar slecht weer, gelukkig met weinig wind zodat een regenscherm soelaas bood.
    Ik blogde reeds in november 2010 over die plaats en de formule en het ganse recept is nog steeds hetzelfde als in 1979 toen we er voor het eerst kwamen met onze jonge kroost en het 7 /7 24/24 open was. Nu nog 7/7 open maar 10/23, de jongere generatie nam het over...
    Toen 17€, vandaag 23€ . De kip aan 't spit, uit het vuistje en met boterhammen, is nog altijd even lekker. Het recept nog steeds geheim.
    Nu kan men de halve kip ook laten flamberen en er is appelmoes (HAK) te verkrijgen. Voor mij is alleen kip nog steeds OK, ik smikkel ook quasi al het uiterst krokante en goed gekruide vel op en aan de botjes kleeft niets meer. Ons leeg potje appelmoes vullen wij met overschot van het borstvlees want inmiddels eten wij met ons 2 geen hele kip meer op. Dat potje nemen we mee naar huis en met een paar eetlepels currymayonaise van D+L is die "zelfgemaakte" kipcurry 's avonds nog wreed lekker op een lichtjes geroosterde boterham!

    12-06-2019, 18:12 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    11-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Brasserie Excelsior in Veurne 20190611
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fris maar zon en geen buien, dus fietsweer... Toertje naar Veurne en terug ~30km. Geluncht rond de middag op de markt in Veurne. De Excelsior biedt er op de weekdagen dat ze open zijn een 3-gangen lunch aan 14€. We kennen dat daar al een paar jaar en het is prijs/kwaliteit meer dan OK. Bovendien, staat het hoofdgerecht je niet aan dan kan je een steak-friet in de plaats krijgen zonder supplement. Ze hebben daardoor goed te doen en het terras zit snel vol!
    Vandaag was het voorgerecht een hele haring (type opgelegde zure haring), gefileerd en met gemengd slaatje, half hardgekookt ei, een lekkere vinaigrette en een broodje. Het hoofdgerecht gebakken eendenborst met een romige portosaus en friet en als dessert een snee Zwitserse rol.
    Lekker gegeten en bijgevolg nog steeds voor herhaling vatbaar.
    P.S. Je kan je via hun website abonneren op de nieuwsbrief van hun dagschotels.
    P.P.S. Voor het overige ook een uitgebreide kaart o.a. snacks, broodjes, slaatjes, vis- en vleesgerechten

    11-06-2019, 18:10 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190610 Capellini Bolognese
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Bolognesesaus stond klaar, bijgevolg deze vandaag opgesmikkeld met een portie capellini en geraspte Parmezaanse kaas. Pas recent ontdekte ik dat het Bolognese geschreven wordt en niet Bolognaise met ai zoals veelvuldig voorkomt.
    De saus is afgeleid van ragù bolognese afkomstig uit Bologna, Italië en is in 1982 deponeerd door de accademia italiana della cucina (hier).
    In Bologna wordt ze meestal niet gegeten met spaghetti maar wel met platte linten of verwerkt in Lasagna, er zit ook pancetta (Italiaans spek) in, rode wijn, melk en soms ook room.
    Volgende keer probeer ik eens het authentieke recept uit zoals op de Internetfoto...

    11-06-2019, 09:50 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190609 Alliumsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Reeds over dit soepje geblogd in maart 2008. Het Allium plantengeslacht bevat zowel sierplanten als eetbare soorten met daarin de diverse uien- en look-. Vermits dit soepje sjalot, rode ui, witte ui en look bevat gaf ik het deze naam want uiensoep zou wat te simpel zijn voor deze lekkernij .
    De sjalot maakt het een tikkeltje zoeter dan wanneer alleen ui en aardappel gebruikt wordt en laurier, verse tijm en een vleugje komijnpoeder naast peper en rundsbouillon geeft het geheel zijn finale smaak. De echtgenote kon de soep op prijs stellen want ze at er 2 kommen van...
    Vandaag pasten we voor lunchen op restaurant want van het goede te veel.
    Het was prima fietsweer en we deden een kleine toer (20km) en aperitiefden op het terras van De Peerdevisscher in Oostduinkerke (foto) met naast ons nog andere BV's zoals Geert Bourgeois met echtgenote en vrienden en aan een andere tafel Free Souffriau met Miguel Wiels en kroost. Alleen vermeld om te tonen dat het daar aangenaam vertoeven is 
    .

    09-06-2019, 17:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant De Oesterput in Blankenberge 20190608
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze nacht was het storm op zee en deze morgen nog 6 Beaufort maar slechts een paar druppels regen meer. Geen fietsweer dus en bijgevolg tramden we naar Blankenberge en wandelden we tegen de middag naar restaurant De Oesterput gekend voor zijn zee-producten. De bisque van kreeft was heerlijk geconcentreerd met veel stukken vlees en de hangcultuurmosselen waren OK maar spijtig genoeg iets te lang gekookt en wat te weinig groenten naar mijn zin. Wel bereid met doorsmakende dunne soepselder en dikke ui én goed gepeperd, zoals het hoort.
    We zagen er veel rijkelijk gevulde zeevruchtenschotels opdienen met flessen Pommery champagne. Zo'n prachtige schotel kost 148€ voor 2 personen met de fles Champagne inbegrepen en bevat kreukels, wulken, garnalen, langoestines, oesters, Alaska snowkrab, messen, krabbepoten, kingkrabpoten, scampi, gamba's, sint-jacobsnoten, koningsgarnalen en een vers gekookte Canadese kreeft van 500g.
    Dat is wellicht voor onze volgende keer...

    08-06-2019, 17:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    07-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Mama Thai in de Panne 20190607
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vooral het weer bepaalde dat wij naar De Panne tramden om aldaar de dijk en de Zeelaan af te wandelen en aan window-shopping te doen. Voor onze lunch had ik vooraf op Google en Tripadvisor wat rondgekeken en mijn honger naar VEEL groenten bepaalde dat we dan best Aziatisch zouden lunchen.
    Mama Thai, door verscheidene bronnen gemiddeld zeer goed beoordeeld, juist buiten het centrum van de Panne richting Veurne, leek ons een goede oplossing. Bus 56 met een halte niet ver van de Zeelaan had een halte op 100m van de deur van het restaurant, dus...
    Na een deugdoende St.Bernardus Abt op het terras van 't Zeiltje op de Markt van De Panne arriveerden we rond 12u45 per bus aan het restaurant waar we vriendellijk ontvangen werden. Genoeg klanten, maar niet druk.
    We bestelden lenterolletjes, dim sum, 
    varkensvlees met een glasnoedelbereiding (Phad Thai Moo), scampi met gewokte groenten in gembersaus (Phad King Khung) en kip zoetzuur bereid met groenten en ananas (Pad Priowan Kai). Daarbij werd Jasmijnrijst geserveerd.
    Prachtige sauzen, beetgare groenten, alles niet te pikant gekruid, kortom een lust voor het oog en ons palatum... Een aanrader!
    Het lichtgeel sausje bij de lenterolletjes was bijzonder en bleek te bestaan uit abrikoos, gember en honing. Ik zal zeker eens proberen dat thuis na te maken!
    P.S. terug aangekomen bij het bushokje van bus 56 richting de Panne was het inmiddels wreed slecht weer geworden en bleek dat er pas na 2u een bus zou zijn...
    Gelukkig stapte er juist 2 jonge dames in een auto vlakbij. Het bleek dat die onze richtng uitmoesten en we konden met hen liftend terug thuis geraken. Een leuke afsluiter van ons geslaagd esbattement!

    07-06-2019, 16:31 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    06-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant De Ark in Nieuwpoort 20190606
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fris en een briesje maar veel zon en witte wolken, dus fietstochtje... Rond 13h en bijna 3h onderweg geluncht op één van onze referentieplaatsen aan de IJzer. De Ark heeft een mooi terras en een vriendelijke bediening. 
    Eén portie "goujonettes" (gepaneerde visreepjes @7.9€ voor ons 2) en daarna 2 x lamsnavarin (dagschotel @ 13€p.p.) een typisch lente-stoofpotje. De raapjes (navets), waaraan het recept zijn naam dankt, heb ik niet tegengekomen maar het geheel was lekker klaargemaakt. De dagschotels zijn daar altijd prima.
    Op mijn kookvuur pruttelt momenteel een Bolognesesausje met héél veel verse groenten (look, ui, groene selder, platte peterselie, wortel) en tomatenstukjes uit blik (Mutti). Op restaurant krijg je m.i. altijd te weinig groenten en bijgevolg moet ik dat één van de volgende dagen wat compenseren met iets wat dan al klaar staat en op een kwartiertje een heerlijke maaltijd kan geven.

    06-06-2019, 16:32 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Madam Kroket in Oostende 20190605
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toevallig passeerden we de zaak van Madam Kroket in de Nieuwstraat in Oostende. Ik had erover gelezen en een vriend had het er met ons nog over gehad. In de "garage" ernaast was nog een tafeltje vrij en we beslisten al snel het "experiment" te wagen.
    We bestelden 2x vissoep, 2x garnaalkroketten, 2x Parmezaankroketten, 1x mosselkroket, 1x kreeftkroket en 1x Roquefortkroket.
    De vissoep was OK maar vroeg een tikkeltje meer kruiding naar onze smaak. De kroketten smaakten niet genoeg naar hun hoofdingrediënt (garnaal, kreeft, mossel, Parmezaan, Roquefort) wegens te rijk aan bloem en vetstof. Madam Kroket 's recept is wel zeer authentiek (ik zag haar een tijdje aan het werk in de keuken) maar zij gebruikt geen gelatine om de appareils te dikken hetgeen in de modernere (lichtere) kroket bereidingen wel het geval is. Het te veel roux (boter-bloem) neemt de smaak van de basisingrediënten te sterk weg.
    Mooi gepaneerd, goed gebakken en vriendelijk opgediend. 
    Wel sympathiek om eens mee te maken, maar niet wow...

    05-06-2019, 17:19 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Buffalo Grill Grande Synthe Dunkerque 20190604
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Enkele keren per jaar bezoeken we een hypermarkt van Auchan om er wat voorraad in te slaan die we moeilijk in België in eenzelfde kwaliteit vinden. Zo ook vandaag in de buurt van Duinkerke...
    We doen er de toer van het ganse magazijn en dat neemt zo'n 2 uur in beslag, een flinke wandeling dus. Bijgevolg is het middag eer we daar klaar mee zijn en een flink hongertje de kop opsteekt omdat we hebben staan watertanden bij de schiterrende kaastoog, ditto charcuterietoog, ditto vistoog, brood- en vleesafdeling enz...
    Enkele jaren geleden kwamen we voor de lunch terecht bij de Buffalo Grill op dezelfde site en vermits het daar prijs/kwaliteitsgewijs op alle vlakken in orde is lunchten we terug daar.
    Voor mij een côte de boeuf met gegrillde Zuiderse groenten en aardappel in de schil en voor de eega een rumsteak met Roquefortsaus: lekker!

    04-06-2019, 15:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Marquize in Westende 20190603
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In principe gingen we vandaag in een Chinees restaurant eten omdat we weinig groenten aten in de voorbije dagen en gewokte groenten altijd lekker zijn... We vonden op het Internet een aanbevolen Chinees in Westende en tramden er naartoe. Vermits het pas half twaalf was toen we er reeds waren en intussen het zonnetje volop scheen aperitiefden we op een terrasje in de Portiekenlaan. Ons oog daar viel op restaurant Marquize en dat riep ineens veel herinneringen op. 
    We kenden dat restaurantje als restaurant Bristol in de periode 1979-1987 en kwamen er regelmatig met de ganse familile, waarvan inmiddels velen overleden zijn, pure nostalgie dus.
    Even opgezocht op het Internet of het open was en wat er zal op het menu stond en wegens de slechte lunch-ervaring van gisteren beslist daar te gaan lunchen met het kreeftenmenu i.p.v de geplande Chinees...
    Alles was heerlijk 3 hapjes vooraf waarvan de mousse van asperges subliem was, halve kreeft met Aziatische toetsen als voorgerecht, daarna bisque van kreeft, vervolgens een gebakkken halve kreeft met zomergroenten (asperges, jonge wortel, prei, zalf van aardappel) en een blanke botersaus om duimen en vingers af te likken (ingekookte sjalot, witte wijn, rode wijnazijn, gebonden met verse boter). Als dessert voor mij kaas en de eega profiteroles met chocolade en om af te sluiten nog versnaperingen bij een cappucino en voor mij een lekkere groene Chartreuse met één blokje ijs. De wijnen per glas waren ook uitstekend.
    Al bij al niet goedkoop maar wel alles waar voor het geld, het mooie kader en de uitstekende, vriendelijke bediening erin gerekend.
    P.S. We zagen er ook met hetzelfde enthousiasme en kwaiteit een uitstekende 2-gangenlunch voor 33€p.p. opdienen.

    03-06-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    02-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij The Sailors Nieuwpoort 20190602
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenvoudige bistro waar alle warme gerechten op een BBQ-grill bereid worden. Vorig jaar lekker geluncht dus vandaag weergekeerd: een dikke tegenvaller.
    Positief waren de vriendelijke bediening en de perfecte merguez maar het rundvlees was te sterk geprikt (vermalst) en niet op de gevraagde bakwijze bereid. De brochette, saignant gevraagd, was er het ergst aan toe, langs buiten zwart, meer dan 1 cm grijze zone en het binnenste quasi puree. De rumpsteak, zelfde bakwijze, ook geprikt doch minder erg en ook te lang gebakken.
    We hebben dat bij The Sailors vriendelijk uitgelegd en daar gaf men de leverancier (versmarkt DELVA Veurne) de schuld van het vermalsen en waren we de enige klanten die niet tevreden waren? Spijtig...

    02-06-2019, 15:34 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    01-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Estaminet de Peerdevisscher in Koksijde 20190601
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je moet weken op voorhand reserveren om er te kunnen genieten van 4 lekkere slibtongen (maat 7 in 1 kilo) met een klassieke sla, mayonaise en lekkere frieten @ 23,5€pp maar het is de moeite waard.
    Een estaminet vlak bij het visserijmuseum (Oostduinkerke) waar men lekkere hapjes en drankjes kan krijgen en ook klassiek maar lekker kan lunchen aan zeer democratische prijzen.
    Naast de slibtongen een eerlijke tomaat-garnaal, een uitstekende zure haring en prima gaarnaalkroketten die ook in een variant "garnaalballetjes" te krijgen zijn @6€ voor 8 stuks!
    Er is een mooi en zonnig buitenterras en de zaak is open van 10h 's morgens tot ten laatste 20u 's avonds.
    Een aanrader...

    01-06-2019, 19:07 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij La Siesta in Oostende 20190531
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bijna 2u30 onder weg geweest naar de Belgische kust zodat het reeds middag was wanneer we aankwamen. In de Kapelstraat in Oostende was het wreed druk, men verwacht immers 350.000 toeristen dit weekend. Dan maar direct gewandeld naar ons lievelingsplaatsje voor een apéro op een zonnige plaats.
    La Siesta, op het pleintje in de Witte Nonnenstraat waar, volgens hun eigen zeggen, 365 dagen op een jaar de zon straalt. Er zijn daar lekkere cocktails, tapas en gerechten uit zuiderse streken met een knipoog naar Zuid-Amerika, ook in de bediening. We hadden geluk vrij snel een plaatsje te kunnen bemachtigen op het terras want het is er altijd druk beklant. De gezelligheid, de honger en de goesting gebood ons, naast Cuba Libre voor de echtgenote en lekkere Chimay bleu voor mezelf ook onze lunch daar te nemen: gefrituurde scampi met huisbereide tartaarsaus (7,5€) en nacho's Vera Cruz (12€) die we broederlijk opsmikkelden.
    De nachos komen recht uit de oven en hebben een topping van chili con carne, mozarella, zure room, salsa, guacemole, cheddarsaus, rode ui en schijfjes Jalapeño peper. Beide gerechtjes nergens beter!

    01-06-2019, 06:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    30-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190530 Gebakken zalm met preistoemp en mosterdsabayon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Laatst zag ik mooie zalmmootjes op vel in de diepvries bij Lidl, 4 in 1 verpakking en elk ~125g. Ik ben geen fervente visliefhebber in tegenstelling tot mijn echtgenote maar een juist gebakken of gegrild stuk zalm of andere vaste vis (bvb. slibtongetjes, kabeljauw) met een lekker sausje kan ik best hebben.
    De preistoemp werd gemaakt met in boter en kippenbouillon gebraiseerd preiwit gemengd onder afgekookte en gepureerde aardappels en afgesmaakt met flink wat peper en een vleugje tijm.
    De zalm op vel gebakken in de pan in echte boter. De sabayon is een eigen receptje waarvan ik het "geheim" prijsgaf in mijn blog van 20080514. Vandaag afgewerkt met Colman's mosterd, een vleugje limoensap en een klont gezouten boter.

    30-05-2019, 14:19 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diner met zoon Peter en zijn familie bij ons thuis 20190529
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanwege druk bezig vroeg zoon Peter of hij met zijn familie bij ons kon komen dineren. Gewone kost vroeg hij - hij runt immers een restaurant...
    Tomaten-groentensoep met balletjes om te starten, een varkensschoudergebraad met verse snijbonen en een gestoomde Laurette aardappel als dagschotel en Melseelse aardbeien als dessert moesten de klus klaren. Alle gasten waren tevreden en voldaan, ik ook .
    Het schoudergebraad (1.2kg) had ik op lage temperatuur (85°C) bereid gedurende 4 uur in onze warmeluchtoven nadat het vooraf was gekruid en rondom flink dichtgeschroeid. Dat was goed gelukt - zie foto.

    30-05-2019, 07:22 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    28-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190528 Gevulde paprika met gehakt & Leerdammer, aardappelpuree met pijpajuin en tijm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevulde (rode) paprika is ook één van onze lievelingen. Met rijst of aardappelpuree altijd een succes. Vandaag eens een nieuw receptje uitgeprobeerd met rul gebakken gehakt met ui  als vulling i.p.v als een gehaktbal. De samenhang van het vlees werd bekomen door geraspte Leerdammerkaas (overschotje van deze week) en alles werd afgesmaakt met srirachasaus en opgepept met wat platte peterselie en komijnpoeder. De gevulde paprika's een uurtje in de (stoom)oven op 180° gezet.
    De aardappelpuree werd opgepept met fijngesneden pijpajuin, verse tijm, verse boter en een goede olijfolie (Zuid-Afrikaanse Morgenster) en gekruid met flink wat zwarte peper en nootmuskaat.
    Op de paprika's een klont boter gelegd om al doende een lekker (maar rijk) sausje bekomen.
    Een glaasje Zinfandel uit Puglia (I), de True Zin 2016 paste er voorbeeldig bij.
    In Italië wordt de naam Zinfandel weinig gebruikt. Zinfandel is de naam van een druif die vrijwel uitsluitend voorkomt in Californië en aldaar zijn naam leent aan diverse wijnen. Hij is wel verwant aan de Primitivo druif die zeer veel aangeplant wordt in Puglia (I) en er ook lekkere wijnen levert!
    Meer hierover staat hier.

    28-05-2019, 13:36 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    27-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190527 Prinsessenbonen met vers spek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik pleegde reeds een blogje over deze groente in April 2008. Princessenbonen komen regelmatig voor op ons menu zowel warm als koud. Dit jaar al enkele keren.
    Ze heden gebraiseerd in een in boter aangestoofde gesnipperde ui met een scheut kippenbouillon, een mespunt bonenkruidpoeder en vers gemalen zwarte peper. Daarbij enkele sneden vers spek goed afgekruid met peper, zout en nootmuskaat en zachtjes afgebakken in eigen vet.
    Ik besprenkelde de boontjes in mijn bord met wat azijn van "de blauwe hand", dat brengt evenwicht in de smakenbalans zuur, zout, bitter en zoet.

    27-05-2019, 12:58 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen in 't Zonneken te Sint-Niklaas 20190526
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hadden op verkiezingsdag voor de lunch gereserveerd in 't Zonneken, een restaurantje waar het eten doorgaans lekker is, de prijzen democratisch en de bediening ook in orde. Het aanbod is er "interessanter" dan op de meeste plaatsen.
    We kozen voor de weekendlunchpromotie (enkel za en zo) die al sinds lang een uitstekende gegrilde zesrib is met friet en pepersaus @ 17,5€. Die was helemaal naar verwachting: perfect gegrild, smaakvol en mals. Voor mijn eega met Béarnaise tegen een supplement van 2€.
    Met apéro, drank en dessert voor 35€pp uitstekend gelunched op het zonnige terras.

    27-05-2019, 06:58 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!