Lili's recepten

    

05-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: Kabeljauwhaasje in bladerdeeg

Kabeljauwhaasje in bladerdeeg

Aantal personen:  2
Aantal minuten: 40
 

Ingrediënten:

-   2  kabeljauwhaasjes
-   olijfolie
-   2 sjalotjes
-   1 wortel
-   een halve courgette
-   een visbouillonblokje
-   peper en zout
-   bladerdeeg
-   een eierdooier

Bereiding:

-   Oven voorverwarmen op 200 ° C

-   De halve courgette schillen en in kleine blokjes snijden.  De wortel eveneens in kleine blokjes  snijden. De sjalot fijnsnipperen en glazig bakken in hete olijfolie.  
Wortel- en courgetteblokjes bij de sjalot voegen, kruiden met peper en zout. 
Het deksel op de pan doen.  De groenten een kwartiertje laten stoven op een zacht vuur. 
Daarna draai je het vuur uit, neem het deksel van de pan en laat de groenten afkoelen.

-   Uit het bladerdeeg 2 gelijke lappen snijden.  Deze moeten groot genoeg zijn om de volledige visfilet te omhullen . (!! voldoende rand voorzien om het bladerdeeg dicht te kleven)

-   Verdeel de afgekoelde groenten over de 2 plakken bladerdeeg. (Leg ze op de onderste helft)  Wrijf elk kabeljauwhaasje in met de (verkruimelde) helft van een visbouillonblokje.  
Leg de gekruide vis bovenop de groenten.  Klop de eierdooier los en bestrijk daarmee de randen van het deeg.  Vouw nu elke deeglap toe zodat de met eierdooier bestreken randen op elkaar vallen.  De randen goed tegen elkaar aandrukken. 

-   Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat.   Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van de losgeklopte eierdooier.  Schuif de bakplaat op een rooster in het midden van de oven en laat bakken gedurende een vijftien-tal minuutjes.

 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:e: hoofdgerechten
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorgerecht met 2 soorten paté en Brie
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voorgerecht met 2 soorten paté en Brie







Ingrediënten:

-  1 blokje fijne paté met cranberry (tijdelijk verkrijgbaar bij Lidl)
-  1 blokje grove paté  met noten 
-  1 buche coeur tendre (Brie, Coeur De Lion)
-  suikerbrood
-   fijnproeversla
-  2 kl honingvinaigrette

Bereiding:

Neem een sneetje suikerbrood en snij het in drie stukken.
Leg de paté en de Brie bovenop het suikerbrood.
Breng de sla op smaak met honingvinaigrette.
Schik alles op een bord.

 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
Categorie:d: voorgerechten
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: gehaktschotel
Klik op de afbeelding om de link te volgen Gehaktschotel


Aantal personen: 4-6
Aantal minuten: 60


Ingrediënten:

-   500 gr gehakt
-   4 grote aardappelen
-   4 kleine wortelen
-   4 rode uien
-   1 blik tomatenblokjes natuur (van 400 gr)
-   3 afgestreken koffielepels komijnpoeder
-   peper en zout
-   2 soeplepels vloeibare margarine
-   gemalen light kaas.

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 200° C

-   Aardappelen schillen en halfgaar koken in ruim water waaraan  komijnpoeder is toegevoegd.    
     (hou een beetje van het komijnwater opzij om de worteltjes te stoven)
     Afgieten en  laten afkoelen.
-   Wortelen schillen en in fijne schijfjes versnijden.  De wortelschijfjes halfgaar stoven in een
     beetje komijnwater.  Afgieten en laten uitlekken.
-   3 rode uien grof versnijden (of in ringen snijden), de 4 de rode ui  fijnsnipperen.
-   Het gehakt goed bruin bakken samen met de fijngesnipperde ui. (in 1 EL vloeibare margarine.)
-   Een diepe ovenschaal invetten met de rest van de vetstof en de bodem bedekken met 
     tomatenblokjes.
-   De grofgesneden ui (of de uienringen) bovenop de tomatenblokjes verdelen en
     daarbovenop de worteltjes uitspreiden.  Kruiden met wat peper en zout.
-   Het gebruinde gehakt bovenop de groentenlaag brengen en goed aandrukken. 
-   De halfgare aardappelen in schijven snijden van 0.5 cm dikte en bovenop het gehakt verdelen. 
     De bovenlaag terug bijkruiden met wat peper en zout.
-   Net zoveel gemalen  kaas over de aardappelschijfjes verdelen tot alles goed bedekt is.
-   In de oven zetten gedurende 30 à 35 minuten (tot de kaas een bruin korstje heeft.)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: kip in een pikante saus met rijst



Kip in een overheerlijke (pikante) saus... met rijst


Aantal personen:  2 à 3
Aantal minuten:  60

Ingrediënten:

-   1 braadkip van ongeveer 1 kg
-   250 gr champignons
-   1 ajuin
-   2 teentjes knoflook
-   1 eetlepel tomatenpuree
-   1/2 kippenbouillonblokje
-   1 mespunt saliepoeder 
-   1 mespunt gedroogde rozemarijn
-   1 afgestreken eetlepel sterke paprika in poedervorm
-   1 koffielepel zout
-    peper
-   50 gr boter
-   50 gr bloem
-   250 ml water
-   50 cl porto (5 EL)
-   80 cl witte wijn (8 EL)

Bereiding:

-  Snij de champignons in plakjes, snipper de ui en de knoflook fijn.

-   Versnij de braadkip in kleinere stukken en droog ze goed af.  Doe de bloem, de sterke paprika, de peper en het zout samen in een ruime mengkom met goed afsluitend deksel.

-   Leg de kipdelen in de kom met bloem, sluit deze goed af en draai ermee rond tot alle stukken kip goed bestoven zijn met bloem   Haal de kip uit de bloem.  Zet de overblijvende bloem even opzij.

-   Verhit  40 gr boter in een pan en bak daarin de kipdelen goed bruin. 
Leg de gebruinde kipdelen  in een ovenschotel.

-    Doe de resterende boter bij het aanbaksel in de pan en bak daarin gedurende een 5-tal minuten de champignons samen met ui en knoflook.  Voeg 250 ml lauw water, 1/2 kippenbouillonblokje, rozemarijn en salie toe en breng zachtjes aan de kook.

-   Maak van de wijn, de porto en de overgebleven bloem een glad papje.  (Wijn beetje bij beetje toevoegen en goed roeren)  De bouillon al roerend met dit papje binden.

-   De saus over de kip verdelen en de ovenschotel goed afdekken met aluminiumfolie.  Zet 45 minuten in de oven op 200°C.   Dien op met gekookte rijst.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)
02-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ontbijt: spiegeleitje gevangen in toast

Spiegeleitje gevangen in toast






Aantal personen:  1
Aantal minuten:  5


Ingrediënten:

-   een scharreleitje
-   een sneetje brood
-   boter
-   peper en zout


Bereiding:

-   Neem een sneetje brood.  Steek met een omgekeerd glas of met een kopje een cirkel uit het  
     midden van de boterham.
-   Laat de cirkel nog even op zijn plaats en besmeer de boterham met wat zachte bakboter. (planta)
-   Laat een bakpan warm worden op het vuur.  Leg het brood met de beboterde zijde in de warme
     pan en bak goudbruin.
-   Keer de goudbruin gebakken boterham om, haal het cirkeltje eruit en snij dit in twee.  
     Draai de cirkelhelften om en bruin ze verder mee opzij in de pan.  
-   Verhit wat boter in de ontstane uitsparing.  Breek het ei.  Doe eerst het eiwit in de cirkel. 
     Doe het eigeel erbij als het eiwit al wat gestold is.  Kruid het spiegelei met peper en zout.
-   Laat bakken op een matig  vuur tot alle eiwit voldoende gestold is en de onderkant van het
     brood eveneens goudbruin verkleurd is.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:a: ontbijt
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voorgerecht: gegratineerd gerechtje met appel en garnalen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gegratineerd voorgerecht met garnalen en appel





Aantal personen:  4
Aantal minuten:  15


Ingrediënten:

-   200 gr Noordzeegarnalen (gepeld)           
.
-   1 Pink Lady appel (of een andere grote appel)
-   1 eierdooier 
                         
-   160 ml culinaire room 30%                       
                      
-   2 afgestreken koffielepels kerriepoeder
-   peper en zout

-   peterselie


Bereiding:


Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de partjes in zeer kleine blokjes.  Verdeel de appelblokjes over 4 ovenschaaltjes en verdeel daarna de garnalen bovenop de appeltjes.  Doe wat peper uit de molen over elk schaaltje.
Breng in een pannetje de room gekruid met kerriepoeder, peper en zout aan de kook.  Laat eventjes doorkoken.  Neem het pannetje van het vuur en meng snel roerend de eierdooier onder de saus. 

Verdeel de saus evenredig over de schaaltjes en laat daarna een 3-tal minuutjes gratineren onder de grill (op een rooster in het midden van de oven). Versier met peterselie.

 

 

Opmerking:


Dit gerechtje kan je ook als dagelijkse maaltijd serveren met stokbrood.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
Categorie:d: voorgerechten
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: Pikant hutsepotje met wokgroenten en hamblokjes
Pikant hutsepotje met wokgroenten en hamblokjes





Aantal personen: 2 (3)
Aantal minuuten:  30

Ingrediënten:


-  1 koffielepel olijfolie
-  100 gr magere hamblokjes
-  400 gr wokgroenten
-  1 knoflookteentje
-  1 koffielepel gesnipperde rozemarijnblaadjes
-  peper en zout
-  200 ml water
-  1 groentenbouillonblokje
-  1 potje pepersaus (opwarmbare pepersaus Delhaize of Boursin 3-pepers)
-  450 gr krielaardappeltjes voorgekookt of restje aardappelen van dag voordien
-  50 gr gemalen kaas


Bereiding:


Oven voorverwarmen op 200 graden.

Verhit één koffielepel olijfolie in de wokpan. 
Bak hierin de magere hamblokjes gedurende  1-2 minuutjes. 
Doe daarna de wokgroenten in de pan, samen met 1 fijngesneden knoflookteentje en 1 koffielepel gesnipperde rozemarijn.  Kruid met peper en zout en laat alles enkele minuutjes bakken.
Voeg  dan 200 ml water bij de groenten samen met 1 verkruimeld groentenbouilionblokje. 
Laat  10 minuutjes sudderen en roer er daarna een potje pepersaus door. (opwarmbare pepersaus  Delhaize beenhouwerij of  Boursin  cuisine 3- pepers). 
Voeg er  de gekookte aardappelen aan toe en roer nog eens goed door.
Breng alles over in een pyrex schotel, strooi er wat gemalen  kaas overheen en zet in de oven gedurende 20- 25 minuutjes op 180-200° volgens je oven. (de saus moet opborrelen en de kaas moet goudbruin verkleuren.)

Noot: 
Dit gerecht bevat weinig vlees. Wie meer vlees wil kan er vb. chipolata worstjes bij bakken.

Variatie:
In plaats van pepersaus kan ook "Boursin Cuisine light met knoflook en fijne kruiden" gebruikt worden.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: Varkenshaas met Leffesaus
Klik op de afbeelding om de link te volgen Varkenshaas met Leffesaus






Aantal personen: 2-3
Aantal minuten: 45

Ingrediënten:

-  een varkenshaasje van 500 à 750 gr
-  solo vloeibaar
-  twee uien
-  een teentje knoflook
-  200 gr wortelen
-  4 takken van een witte selder
-  een halve venkelknol  of 2 preiwitten ( met venkel is de saus lekkerder)
-  20 gr bruine suiker
-  een afgestreken koffielepel mosterd
-  peper en zout
-  200 ml water
-  een flesje blonde Leffe (33cl)
-  een koffielepel maizena

Bereiding:

1.  Groenten stoven:  (Het groentenvocht zal gebruikt worden in de saus)
-  De uien en de look fijnsnijden, de andere groenten versnijden in Julienne (dunne reepjes van zo'n 4 cm lang) of in blokjes kan ook (Julienne is mooier)
-  Wat boter in een pan doen en daarin de uien en de look glazig stoven. 
-  De wortelen, de selder en de venkel erbij voegen en eventjes laten meestoven.  Daarna 200 ml water toevoegen.  Kruiden met peper en zout. 
-  De groenten verder laten garen op een zacht vuur, onder gesloten deksel. 
 

2.  Vlees bakken
-  Het varkenshaasje kruiden met peper en zout en  langs alle kanten bruin bakken, daarna nog een 15 à 20 minuutjes verder laten garen op een zacht vuurtje,  het deksel op de pan. 


3. De saus maken
-  Het vlees uit de pan halen en warm houden (in aluminiumfolie of in een warme oven).
-  De bruine suiker aan het braadvet toevoegen en laten karamelliseren (Dit gaat zeer vlug, de suiker mag niet verbranden. Haal desnoods de pan eventjes van het vuur.  Hou het blusvocht klaar.)
-  De gekaramelliseerde suiker blussen met  200 ml van het groentenvocht en 200 ml blonde Leffe daarbij gieten. (beetje meer dan een half flesje). 
-  De saus laten inkoken tot bijna de helft.
-  Op smaak brengen met mosterd, peper en zout.  Binden met een beetje maizena.


Tip:
Serveren met een goed gekruide aardappelpuree waaraan een ruime eetlepel vers gesnipperde bieslook is toegevoegd.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:e: hoofdgerechten
>> Reageer (0)
31-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: opgevulde kip
Klik op de afbeelding om de link te volgen    Opgevulde kip









Aantal personen: 5 tot 6
Aantal minuten:  90


Ingrediënten

-  een ontbeende braadkip (ontbenen kan je vragen aan de slager of je kunt het ook zelf eens proberen, zie verder)
-  400 gr kippengehakt
-  2 eieren
-  4 eetlepels paneermeel
-  1 eetlepel ketchup
-  1 koffielepel zachte paprika 
-  1 mespunt kerriepoeder
-  1/2 koffielepel gedroogde marjolein
-  1 teentje knoflook
-  peper en zout
-  2 takjes van een witte selder, fijngehakt
-  2 kleine wortelen, fijngehakt
-  1/2 venkelknol, fijngehakt (of het witte gedeelte van één prei, fijngehakt )
-  1 ui, gesnipperd
-  1 rood pepertje, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes en fijngesnipperd
-  een glas witte wijn
-  beetje water
-  braadboter
- enkele grove stukken wortel, selder, om naast de kip te leggen in de braadschotel.


Voorbereiding: Kip ontbenen (zie link voor een videovoorstelling)

Doe het elastiekje los van de kip maar snij het niet door, de kip wordt er later terug mee opgebonden.
Leg de kip met de borstzijde op tafel en verwijder het staartgedeelte.  Snij met een scherp mes langsheen de ruggegraat van de kip. Maak het vlees los van de ribben. Ter hoogte van de onderrug zorg je dat je de "haasjes" meehebt met het vlees.
Ga voorzichtig verder en maak het borstbeen los van het vlees tot heel het karkas vrij  is (goed opletten:  je mag niet doorheen het vel snijden en de borstfilets mogen niet kapotgesneden worden)
De vleugels hoeven niet ontbeent, wel moeten de sleutelbeentjes losgemaakt worden van de vleugelgewrichten en verwijderd worden uit het borstgedeelte.
Ook de beentjes uit de bovendijen worden verwijderd.  Geef daarvoor een insnede langs de binnenzijde van de bovenbil. Maak met je mes alle vlees los tot aan de onderbout.  Snij ter hoogte van het kniegewricht de pezen door.
Spoel de ontbeende kip goed schoon en dep ze droog.
De kip is nu klaar om op te vullen

Volgende link toont een filmpje hoe je tewerk moet gaan om een kip te ontbenen,
(hier worden ook de onderbouten en het bovendeel van de vleugels ontbeent maar dit hoeft niet:)
http://www.youtube.com/watch?v=glbi4ovfbnU&feature=related


Bereiding:

De oven voorverwarmen op 175° C.

De ui en de knoflook glazig stoven in wat boter. De fijngehakte groenten erbijvoegen alsook een beetje water.  De groenten afdekken en op een klein vuur stoven tot ze half gaar zijn. Af en toe omroeren.

Twee eieren breken in het gehakt, het paneermeel erbij voegen en alles goed dooreenroeren.
De gestoofde groenten bij het gehakt doen en goed dooreen mengen (eventueel met de kneedmixer)
Op smaak brengen met een geperst teentje knoflook, marjolein, zachte paprika, kerriepoeder, ketchup, peper en zout. (Het gehakt mag goed gekruid zijn, eventueel bijkruiden.)

De ontbeende kip openleggen met de velkant naar beneden. Van het gehakt een broodje maken en dit midden op de kip leggen. De zijflappen van de kip omheen het gehakt leggen zodat het vel een overlapping maakt van ong. 1,5 cm.
De rugzijde van de kip dichtnaaien met keukengaren.  De vleugels en de dijen van de kip opbinden met behulp van het elastiekje dat rond de braadkip zat.

Wat boter verhitten in een ruime braadpan en de opgevulde kip langs alle kanten bruin bakken.  De gebruinde kip overbrengen in een diepe ovenschotel.  Het bakvet blussen met een glas witte wijn en de aanbaksels losroeren. Deze saus over de kip gieten. De grofgesneden wortel en selder omheen de kip leggen in de saus. (De groenten voorkomen verbranding van het braadvet).
De kip in de oven laten garen gedurende 60 minuten op 175° C.  De eerste 30 minuten dek je de ovenschotel best af.  Het laatste half uur neem je het deksel eraf en bedruip je af en toe met de saus.

Na een uur de oven uitdraaien en de kip nog een 20 min. afgedekt in de oven laten staan alvorens te versnijden. 



Serveertip: 
Dien op met een aardappelgratin en ev. een Leffesaus.
De opgevulde kip kan je op voorhand klaarmaken en s'anderendaags afgedekt opwarmen (gedurende een uurtje) in een oven van 150° C
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
Categorie:e: hoofdgerechten
>> Reageer (0)


Archief per week
  • 30/03-05/04 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • a: ontbijt (1)
  • b: lunch (1)
  • bereidt in de microgolf (1)
  • c: salades (1)
  • d: aperitiefhapjes (0)
  • d: voorgerechten (2)
  • e: hoofdgerechten (12)
  • f: ovenschotels (7)
  • g: desserts (3)


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!