Controleer of een avocado rijp is door er zachtjes in te knijpen of er een coctailprikkertje in te steken! Rijpe avocado's kunnen nog een dag of 2 in de groentela van de koelkast worden bewaard. Avocado's die nog niet helemaal rijp zijn worden snel rijp wanneer ze een poosje in een warme oven verblijven, of op een zonnig plekje in een papieren zak worden gelegd.
Een luxe salade maakt men door met een meloenlepeltje bolletjes uit het vruchtvlees te snijden. Breng er direct een weinig citroensap overheen om bruinkleuring te voorkomen!
De Mexicanen noemen avocado's 'boter uit het bos' want avocado's behoren tot de vetste vruchten ter wereld. Per 100g avocado krijgt u toch zeker 167 caloriën (ruim 700 Joules) binnen, maar ook vit A en C. Het vet bestaat echter uit de bekende onverzadigde vetzuren.
De pit van de avocado kan gebruikt worden on een jonge plant aan te kweken! Steek hiertoe een viertal spelden rondom het midden op gelijke afstanden en zet de pit met de bolle kant naar onderen op de rand van een smal glas, dat net genoeg water bevat om de onderkant van de pit te raken. Maak in de bovenzijde een inkeping in de harde schil. Na enkele weken verschijnen er worteltjes aan de onderzijde en kunt u aan de bovenzijde een jonge plant in wording waarnemen! Zodra het wortelstelsel zich voldoende heeft ontwikkeld kan de jonge plant in een bloempot met aarde geplaatst worden.
Zet eens een paar aardbeiplantjes in uw tuin of balkonbak; na een jaar kunt u al rijkelijk oogsten! Voor de super de lux zomerkoninkjes: met behulp van een injectienaald in elke fraaie aardbei een portie likeur spuiten en de vruchten daarna met hun onderzijde in gesmolten pure chocolade dopen!
Zo ontvelt u amandelen: zet ze op met koud water en breng ze aan de kook. Haal daarna snel de pan van het vuur en giet het kookvocht af. Spoel de noten na met veel koud water en wrijf vervolgens de velletjes eraf. Ook andere noten (en vruchtgroenten) kunnen zo worden ontveld!
Verse ananas en gelatine verdragen elkaar niet; de vrucht bevat nl. een enzym dat het opstijven van de gelatine belemmert. (note: het enzym breekt eiwitten af en maakt eiwithoudende zuivelprodukten bitter!) Gebruik liever ananas uit blik of leg de verse ananas -in stukjes of schijven- ged. 5 min. in kokend water!
Jammer dat die ouderwetse spanen aardbeiensloffen verdwenen zijn, maar de moderne plastic mandjes kunnen ook voor allerlei doeleinden worden gebruikt!
Aardbeien behoren mooi stevig te zijn voor het garneren van taarten. Leg de vruchten zonodig in ijskoud water (met een ijsblokje) of in het vriesvak (beslist niet te lang!) dan worden ze extra stevig. Ieder jaar zijn de mooiste aardbeien de eerste bewoners van uw rumpot!
Niet alleen radijsjes en bleekselderij-stengels, worteltjes en bloemkool-rozetjes, maar ook aardbeien smaken lekker bij een aperitief, vooral de wat kleinere exemplaren! Bestrooi de vruchten dan gelijk eens met een waasje versgemalen peper.
In de Zuid-Amerikaanse keuken worden aardbeien gecombineerd met romige jonge kaas. Wellicht is het een idee om deze combinatie onder een hete grill te zetten.
Wanneer u een doosje aardbeien, bramen of frambozen hebt gekocht, draai het dan bij thuiskomst behoedzaam om op een bord of serveerblad! Verwijder direkt de minder goede of de ronduit slechte exemplaren en zorg dat de vruchten op enige afstand van elkaar liggen! De vruchten kunnen zo eventueel een paar dagen bewaard worden, mits ze niet overrijp of vochtig zijn. Zet ze in een koele goed ventilerende ruimte, bijv. in de kelderkast of de garage! Niet in de koelkast, want daar is de luchtcirculatie te gering en de temp. net iets te laag!
Neem bij aardbeien en frambozen de volgende werkwijze in acht: eerst wassen en daarna ontkronen! De ware aardbeienliefhebber wast zijn vruchten bij voorkeur in sinaasappelsap, omdat water uit de kraan afbreuk zou doen aan de fijne smaak!
Geschilde of gesneden vruchten verkleuren niet, wanneer u de stukjes fruit met citroensap besprenkelt of in een bakje water legt, waarin een paar vitamine C-tabletjes zijn opgelost!
De meeste vruchten ondervinden geen nadelige gevolgen van een tijdelijk verblijf in de diepvriezer. Tere waterrijke vruchten worden echter wel wat slap (b.v. aardbeien en frambozen). De meeste soorten behoeven niet te worden geblancheerd; men vriest ze in met suiker of suikersiroop of als moes. Enkele soorten, zoals appels, moeten echter wel worden geblancheerd (de appelpartjes blijven dan een jaartje goed!). Harde bessen, zoals cranberries, kunnen zonder speciale behandeling worden ingevroren.
Bij aankoop van een doosje aardbeien (frambozen of bramen) moet u uw ogen goed te kost geven. Speur goed of er geen sprake is van schimmelvorming! Controleer of de onderkant van het (kartonnen) doosje droog aanvoelt. Verpak het doosje met zijn kostelijke inhoud losjes in een papieren zak en zet het boven op uw andere boodschappen!
Een goede kaasfondue, bereid volgens de Zwitserse kookkunst, begint met het inwrijven van de fondue-pan met een doormidden gesneden knoflook-teentje! Wanneer u dit vergeten bent, hak het teentje dan fijn, fruit het in een weinig hete boter en roer het baksel door de fondue!
Vleesfondue, oergezellig voor jong en oud, wordt nog lekkerder, als de hompjes vlees een nachtje in de marinade hebben gelegen! Of in een doek die met cognac is gedrenkt. Het vlees wordt eerst gebraden en dan pas met zout en peper bestrooid!
Chinese fondue, met bouillon i.p.v vet, is heel licht verteerbaar! Hompjes vlees en vis, gehaktballetjes en garnalen worden gaar gemaakt in een allengs steeds krachtig wordende bouillon, waaraan ter verfijning van de smaak een glaasje sherry is toegevoegd! Bij een Chinese fondue-maaltijd wordt tot besluit van de maaltijd de geurige bouillon opgedronken!
Gerechten die worden geflambeerd behoren gaar en startklaar te zijn. Het flamberen is slechts de 'finishing touch'! Voor het flamberen van flensjes, vruchten, ijs en andere nagerechten is rum de aangewezen drank. Let op het alcoholpercentage! Voor het flamberen van vis en ander zeebanket, biefstukken e.d. zijn cognac of gin, wisky of wodka het meest geschikt!
Kaasfondue is een smakelijk en zeer gezellig gerecht, de ware liefhebber drinkt er thee bij. Een glaasje witte wijn kan natuurlijk ook en een glaasje Kirschwasser heeft een gunstige invloed op de spijsvertering! Recepten voor kaasfondue zijn er te kust en te keur. Gebruik zoveel mogelijk de kaassoort die in het recept staat opgegeven. Door toevoeging van fijngehakte tuinkruiden, gesmoorde paddestoelen, geroosterde uiensnippers of een likje tomatenpuree kan een 'gewone'kaasfondue' een heel verrassend accent krijgen!