Bessen afspoelen, ananas uit laten lekken en in stukjes snijden. De bessen met 0,5dl ananassap en suiker in 10min. zachtjes gaar koken tot de bessen openbarsten. Laat afkoelen en meng de salade met een cider-dressing. Verdeel de sla over 4 bordjes en leg de plak paté op de salade. Serveer met de compôte. Lekker als voorafje!
Buiten kun je niet veel doen met kwakkelweer, maar binnen kun je lekker de openhaard aanmaken (als je die hebt, natuurlijk)! Wij teren op de houtvoorraad van een omgelegde Berg-den alsook op zijn afgeworpen dennenappels als aanmaakhoutjes. Dat ruikt erg lekker! Het dennenhout brandt erg mooi, waarschijnlijk vanwege de grote hoeveelheid harsolie, die het bevat.
IJsgebakjes
Schep op 4 kant-en-klare gebaksbodems 2 bolletjes roomijs en één lepel vruchtencocktail (blik). Versier de ijsgebakjes met slagroom en garneersnoepjes.
Dit plankje met zilveren vogeltjes is een erfstukje van mijn overleden ouders. Een stukje nostalgie dus. Het souvenier uit 'Het Zwarte Woud'en meegebracht door één van de kinders heeft jarenlang in hun interieur gepronkt. Het hangt nu in ons portiek.
Je maakt een foto van een treurig wintertuintje bij de geburen En bij nader inzien blijkt er dan een kindje naar buiten te gluren Dat gegeven maakt er een speciale dia van!
Witlofsalade met krokante walnoten
3el suiker, 1el water, 20 walnoten, 100g vers geschaafde oude kaas, 300g witlofblaadjes, 1/2 kropje rode sla, 1 bosje rucola, 2 á 3 el citroensap, 1el ahornsiroop, 3el olijfolie.
Smelt de suiker en blus het af met water. Voeg de walnoten toe en caramelliseer ze in 3 tot 5 min. goudbruin. Laat de noten afkoelen en snijd ze in fijne reepjes. Snijd de witlofbladeren los en pluk de rode sla. Maak een dressing van de olijfolie, ahornsiroop en het citroensap. Snijd de witlofbladeren in repen, meng ze met de dressing en laat ze uitlekken. Meng de rucola en de rode sla met de rest van de dressing en verdeel het sla-mengsel over de borden. Maak een bolletjes-salade van de witlof en leg dit op het bedje van rucola en rode sla. Garneer met de walnoten en oude kaas.
Is het waar, ligt daar midden in het bos Een geest tussen de afgevallen bladeren? De blik van het wolfs-oog laat mij niet los De grote tanden , dát moet ik omkaderen!
Strooi zout, suiker en peper over de vis, verpak in aluminiumfolie en laat minstens 24 uur in de koelkast rusten. Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten in een foodprocessor. Roer er de olijfolie door en breng de saus op smaak met azijn, peper en zout. Snijd de forelfilet in dunne plakjes en serveer met een salade, pestosaus en vers brood.
De berk in al zijn pracht en praal Al glinsterend in de zon Het andere lijkt maar kaal Behalve het gazon
Paddestoelen schoonmaken, steeltjes afbreken, onderste stukjes eraf snijden en steeltjes fijnsnipperen. Het uitje fruiten in 3el olie en de paddestoelhoedjes toevoegen. Bak ca. 5 min. onder voortdurend omscheppen met peper en zout. Verdeel over 4 voorverwarmde borden. Rest van de olie verhitten en de knoflook en de fijngehakte steeltjes op hoog vuur kort bakken. Mengsel over de hoedjes verdelen en bestrooien met verse kervel. Maal er wat verse zwarte peper over en serveer met stokbrood.
Dit schilderij werd verkregen door bewerking met Photofiltre, gratis te downloaden van internet en is zeer gebruiksvriendelijk voor een beginner!