diashows
Inhoud blog
  • vennenplas en vaart
  • de Pollen in Overijsel (NL)
  • Ribhouse Geesteren Overijsel (NL)
  • de weilanden van Geesteren
  • het boerenland van Geesteren

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    fotografie
    10-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radiatori met tonijntapenade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Radiatori Tonnati

    Dit frisse Italiaanse gerecht staat in een mum van tijd op tafel en smaakt overheerlijk.
    Een passende (Italiaanse) wijn completeert het geheel.

    450g radiatori, peper en zout.

    voor de tapenade:
    100g zwarte olijven, 1el kappertjes, 10 ansjovisfilets, 125g tonijnfilet (uit blik), 100ml olijfolie,
    4 gedroogde tomaatjes (geweekt), 2el basilicum (gehakt) en 1el citroensap.

    voorbereiding:
    Hak alle ingrediënten voor de tapenade fijn en meng ze door elkaar.
    Breng op smaak met peper en zout.

    afwerking:
    Kook de pasta al dente en meng er de tonijntapenade doorheen.
    Breng op smaak met peper en zout.

    Tip: ook lekker als vulling op een sandwich of stokbrood!

    Bijlagen:
    KAMERPLANTEN.doc (30 KB)   

    10-04-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    09-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.haardhout met petunia en vogelplankje


    Buiten kun je niet veel doen met kwakkelweer, maar binnen kun je lekker de openhaard aanmaken (als je die hebt, natuurlijk)!
    Wij teren op de houtvoorraad van een omgelegde Berg-den
    alsook op zijn afgeworpen dennenappels als aanmaakhoutjes.
    Dat ruikt erg lekker! Het dennenhout brandt erg mooi,
    waarschijnlijk vanwege de grote hoeveelheid harsolie, die het bevat.








    IJsgebakjes

    Schep op 4 kant-en-klare gebaksbodems 2 bolletjes roomijs en één lepel vruchtencocktail (blik).
    Versier de ijsgebakjes met slagroom en garneersnoepjes.




    Dit plankje met zilveren vogeltjes is een erfstukje van mijn overleden ouders. Een stukje nostalgie dus. Het souvenier uit 'Het Zwarte Woud'en meegebracht door één van de kinders heeft jarenlang in hun interieur gepronkt. Het hangt nu in ons portiek.


    09-04-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    08-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Landhuisje en Bosgeest

    Je maakt een foto van een treurig wintertuintje bij de geburen
    En bij nader inzien blijkt er dan
    een kindje naar buiten te gluren
    Dat gegeven maakt er een speciale dia van!




    Witlofsalade met krokante walnoten

    3el suiker, 1el water, 20 walnoten, 100g vers geschaafde oude kaas, 300g witlofblaadjes,
    1/2 kropje rode sla, 1 bosje rucola, 2 á 3 el citroensap, 1el ahornsiroop, 3el olijfolie.

    Smelt de suiker en blus het af met water.
    Voeg de walnoten toe en caramelliseer ze in 3 tot 5 min. goudbruin.
    Laat de noten afkoelen en snijd ze in fijne reepjes.
    Snijd de witlofbladeren los en pluk de rode sla.
    Maak een dressing van de olijfolie, ahornsiroop en het citroensap.
    Snijd de witlofbladeren in repen, meng ze met de dressing en laat ze uitlekken.
    Meng de rucola en de rode sla met de rest van de dressing en verdeel het sla-mengsel over de borden.
    Maak een bolletjes-salade van de witlof en leg dit op het bedje van rucola en rode sla.
    Garneer met de walnoten en oude kaas.



    Is het waar, ligt daar midden in het bos
    Een geest tussen de afgevallen bladeren?
    De blik van het wolfs-oog laat mij niet los
    De grote tanden , dát moet ik omkaderen!

    08-04-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    07-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mooie akker en berk

    De akker ligt er heel mooi bij
    alles netjes op een rij
    ook in het najaar heeft het graan
    een waardevol bestaan






    Gemarineerde forel met basilicumsaus

    4 forelfilets, 1el zeezout, 1tl suiker, versgemalen peper, 60g verse basilicum,
    4 teentjes knoflook, 30g pijnboompitten, 4 slagen versgemalen peper, 1dl olijfolie, 2el ciderazijn.

    Strooi zout, suiker en peper over de vis, verpak in aluminiumfolie en laat minstens 24 uur in de koelkast rusten.

    Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten in een foodprocessor.
    Roer er de olijfolie door en breng de saus op smaak met azijn, peper en zout.
    Snijd de forelfilet in dunne plakjes en serveer met een salade, pestosaus en vers brood.




    De berk in al zijn pracht en praal
    Al glinsterend in de zon
    Het andere lijkt maar kaal
    Behalve het gazon



    07-04-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    06-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de akker en het schilderij


    Met dat laagje rijp erop ligt deze akker er bij als een schilderij!







    Paddenstoelen met knoflook

    2 bakjes grotchampignons, 1 gesnipperde kleine ui, 2 teentjes knoflook, 4el olijfolie, 2el grof gehakte kervel.

    Paddestoelen schoonmaken, steeltjes afbreken, onderste stukjes eraf snijden en steeltjes fijnsnipperen.
    Het uitje fruiten in 3el olie en de paddestoelhoedjes toevoegen.
    Bak ca. 5 min. onder voortdurend omscheppen met peper en zout.
    Verdeel over 4 voorverwarmde borden.
    Rest van de olie verhitten en de knoflook en de fijngehakte steeltjes op hoog vuur kort bakken.
    Mengsel over de hoedjes verdelen en bestrooien met verse kervel.
    Maal er wat verse zwarte peper over en serveer met stokbrood.



    Dit schilderij werd verkregen door bewerking met Photofiltre,

    gratis te downloaden van internet en
    is zeer gebruiksvriendelijk voor een beginner!


    06-04-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    05-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dennenappels



    Deze dennenappels zijn de vruchten van een spar. Echter alle soorten van sparren, lariksen en dennen vallen onder de familie van de dennen. Dus is de naam dennenappel juist, zo ook de naam van  de spar, die we met Kerstmis bezingen als : oh dennenboom... 






    Forel met tomaat

    4 forellen, 1 citroen, 1 teentje knoflook, 2el olijfolie, gesnipperde ui, 4el paneermeel,
    1 glas droge witte wijn, 3 vleestomaten in dikke plakken gesneden, 3el gehakte basilicum.

    Was de vis schoon en droog de vis af. Maak insnijdingen en vul deze
    met stukjes knoflook en citroensap en laat 30 min. marineren.
    Neem een ovenschaal, giet er een paar lepels olijfolie in en leg de plakjes tomaat samen met de uien in de schaal.
    Leg de vis op de tomatenplakjes en giet er de wijn over.
    Strooi er paneermeel en knoflook over en royaal basilicum, breng op smaak met peper en zout.
    Gaar de vis in 20 min. in een oven van 200 graden.
    Serveer de forel met gekookte worteltjes en gebakken aardappelen.



    Een drieling...

    05-04-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    04-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De boskreek vroeger en nu







    Mosterdsaus met gerookte zalm

    4 eierdooiers, 50g mosterdpoeder, 1dl honing, 1dl witte wijnazijn,
    1el gehakte dille, 25g boter, 2dl slagroom

    Meng mosterdpoeder, honing, azijn, gehakte dille en de eierdooiers.
    Laat de saus au bain-marie al roerend dikker worden.
    Breng op smaak met peper en zout en roer er de boter door.
    Laat de saus goed koud worden, voeg slagroom toe en klop stijf.
    Serveer de saus met gerookte zalm en een gemengde salade.

    Een lekker smulgerecht!




    04-04-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitsnedes waterkant en wilde bieslookpollen


    Zijn ze weer niet schitterend, de uitsnedes! Meestal doen ze het vrij goed en beter dan het totale plaatje. Zeker wanneer je meer van detail houdt!











    Je voelt je als een molletje zo klein, wanneer je naar dit plaatje kijkt. Het is net of je er tussen zit.
    Nu maar wilde bieslook eten!

    03-04-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    02-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een bij op een Hortensiabloem

     
    Een uitsnede van de orginele foto, waardoor er een flinke vergroting en een schilderachtig effect is ontstaan!




    Kalfsentrecôte met dragonsaus
    (voor 6 personen)

    3 kalfsentrecôtes (ca. 300g elk), zout en witte peper (uit de molen), 150g boter, 2dl droge witte wijn (bv Sauvignon),
    1 gesnipperd sjalotje, 4dl (kalfs)vleesfond (uit potje), 2tl allesbinder, 3el crème fraîche,
    12 verse dragonblaadjes (in smalle draad-reepjes gesneden), 3 à 4 kerstomaatjes, evt. 1 of meer toefjes peterselie.

    Om te voorkomen dat het vlees tijdens het bakken krom kan trekken is het verstandig
    om de vetranden om de 2 cm met de punt van een mesje diep in te snijden.
    Maak het vlees daarna droog met keukenpapier en wrijf het in met wat zout en peper.
    Verhit een grote koekenpan en laat de helft van de boter er heet in worden.
    Leg de rest van de boter op de koudste plek van de koelkast.
    Wacht tot het schuim op de boter begint weg te trekken en bak de entrecôtes aan weerszijden lichtbruin.
    Temper daarna de warmtebron en laat nog 7-8 min. zachtjes bakken.
    Keer het vlees tijdens het bakken nog enkele malen om en verpak de entrecôtes na het bakken in aluminiumfolie.
    Laat het vlees tenminste 10 min. rusten en verwijder de bakboter dan, op 2el na, uit de pan.
    Laat het sjalotje er 2 min. zachtjes in fruiten en blus de pan met de wijn.
    Roer de aanzetsels van de bodem van de pan los en laat alles nog 2 min. koken.
    Schenk het resterende mengsel door een fijn zeefje in een pannetje, voeg de fond toe en breng alles opnieuw aan de kook.
    Laat alles zolang koken tot door het indampen niet meer dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven.
    Roer allesbinder en créme fraîche door het residu en voeg de dragondraadjes er aan toe.
    Klop daarna de in 4 stukjes verdeelde ijskoude boter door de saus.
    Neem het pannetje van de warmtebron op het moment dat de boter nog net niet helemaal in de saus is opgenomen.
    Blijf dan nog 20-30 sec. in de saus kloppen en roeren. Voeg er naar smaak zout en/of peper aan toe.
    Snijd elke entecôte in de lengte doormidden en leg ze op een voorverwarmde schaal.
    Schenk de helft van de saus erover en dien de rest van de saus apart in een sauskom op.
    Schik gehalveerde kerstomaatjes rondom het vlees en leg er, noodzakelijk is het niet, een of meer toefjes krulpeterselie bij.

    Tip: geef er geblancheerde en daarna in wat boter warm gemaakte peultjes,
    jonge sperzieboontjes of haricot verts en kleine gekookte of gebakken aardappeltjes bij.


    De orginele foto, waarvan bovenstaande uitsnede is gemaakt.


    02-04-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    01-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.einde diashow tussen kunst en kitsch


    De berk in groepje van drie heeft wel wat speciaals!







    Linzensoep

    150g linzen, 2 groentenbouillontabletten, 1 grote ui, 1el boter, een halve liter-blik gepelde tomaten,
    1dl droge witte wijn, 1 appel, 1el citroensap, 1tl kerriepoeder, zout, peper, tabasco, 1/2tl suiker.

    De linzen wassen en opzetten met een halve liter koud water en de bouillontabletten en in ca. 40 min. gaar koken.
    Ui snipperen en in de boter fruiten, in de pan met linzen, ui, tomaten met sap en wijn toevoegen.
    Nog 5 min. koken, geschilde appel in blokjes snijden en besprenkelen met citroensap.
    In koekenpan de appel ca. 1min. zachtjes bakken en de kerriepoeder erover strooien.
    Soep door en door heet laten worden, dan appel erdoor roeren.
    Op smaak brengen met zout, peper, 4dr tabasco en suiker.







    01-04-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    31-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aanvang Diashow Tuinflora en -Fauna


    Tagliatelle

    benodigdheden:

    200g tagliatelle; 150 gr erwten; 10 muntblaadjes; 50 gr rucola; 100 gr feta-kaas; sap van een halve citroen; 3el olijfolie









    Bereidingswijze:

    Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing in gezouten water.
    Giet de pasta af, voeg de gewassen rucola toe en roer tot de rucola slinkt.
    Kook de erwten in 3 min. beetgaar.
    Was de muntblaadjes en snij deze in fijne snippers.
    Voeg citroensap en olijfolie toe, kruimel de feta-kaas door de pasta en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en een weinig zout.
    Dien alles op en garneer eventueel met zwarte olijven.


    Eetsmakelijk!





    31-03-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    08-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.insecten op plantenbladeren

    Vliegende insecten  Zeeuws-Vlaanderen



     

     

     

     


    08-03-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    07-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ribes Forsytia en Narcissen

    Nederland Zeeuws-Vlaanderen Koewacht

















    07-03-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    06-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Skimmia en combinatie Hortensia-Geranium


    De Skimmia heeft een lekker regenbuitje gehad!





    vervolg 'missers in de voedingswetenschap'
    van onze Voedingstherapeute:

    Eieren zijn slecht voor je cholesterol

    Lange tijd leek de waarschuwing logisch: cholesterol is slecht voor hart en bloedvaten, eidooiers bevatten cholesterol, dus...
    Inmiddels is aangetoond dat cholesterol in voedingsmiddelen maar een zeer geringe stijging veroorzaakt voor het cholesterolgehalte van het bloed.
    Het blijken vooral de verzadigde vetzuren in het voedsel te zijn die de cholesterolspiegel verhogen.
    Al die cholesterolpaniek rond eieren is jarenlang onnodig geweest.
    Veel eieren eten is wel op een andere manier ongezond.
    Het is een geconcentreerd voedingsmiddel dat verzuring van de weefsels veroorzaakt, hetgeen weer degeneratieziekten kan veroorzaken zoals reuma en kanker.



    Een mooie combinatie van rode Geranium en crême-groen-witte Hortensia,
    gedecoreerd door boerenpruimen en dennenappels!


    06-03-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    05-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelderse roos (macro)


    De Gelderse roos is een prachtige struik met schermachtige roomwitte bloemen.






    Roken sloopt gebit!

    Roken kan ernstig tandbederf veroorzaken.
    Tabaksrook zorgt ervoor dat vullingen niet goed blijven zitten.
    Er is ook een sterk verband tussen tabak en mondziekten en -infekties.
    Dus, als je nog niet gestopt bent...

    Spinazie


    Daar spinazie vit.A, B1, B2, en C bevat, is hij zeer geschikt als babyvoeding.
    Door de aanwezigheid van sekretine, aktiveert hij de lever, darm en klieren.
    Vandaar zijn gunstige invloed bij verstopping, lever- en galkwalen(geelzucht).
    Spinazie bevat, evenals rabarber en zuring, oxaalzuur, welke het nadeel heeft een binding met kalk aan te gaan.
    De kalk kan hierdoor niet opgenomen worden, maar in zo'n rijk bladgewas, dat bovendien nog fosfor en zwavel bevat,
    kunnen we het calcium best missen. Men eet geen spinazie om de kalktoevoer te bevorderen!
    Het oxaalzuur bedraagt 6% en heeft hoogstwaarschijnlijk ook zijn gunstige invloed, hoewel deze niet gekend is.



    05-03-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    04-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Queen Elisabeth en muurbloempje


    Dit is mijn lievelingsroos. Vooral in combinatie met groen.







    vervolg 'missers in de voedingswetenschap'
    van onze Voedingstherapeute:


    Een beetje dik is gezonder

    Lange tijd is gedacht dat iemand die een beetje dik is, gezonder zou zijn.
    Hij of zij zou dan beter tegen een stootje kunnen.
    Uit recent bevolkingsonderzoek blijkt dat mensen,
    die wat dikker zijn sneller last hebben van een verhoogd cholesterolgehalte,
    een hoge bloeddruk en van gewrichtsklachten.
    Overgewicht, ook een klein beetje, brengt juist gezondheidsrisico
    met zich mee en geeft de mens geen betere gezondheid
    .
    Maar ondergewicht is natuurlijk ook niet goed!




    Dit is het bloempje van een bamboe-soort, waarvan ik de naam niet weet, dus noem ik haar muurbloempje.

    04-03-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    03-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geitenbaard (macro)


    Thaise kip-, Griekse lam- en Indonesische varkenssaté
    voor op de Barbecue, in de Grillpan of onder de Grill


    Hoofdgerecht voor 4-6 personen

    Voorbereidingstijd: ca.20 min.
    Marineren:                60 min.
    Grillen:                     3-5 min.


    Ingrediënten:
    2 dubbele kipfilets; 4el Thaise pestosaus; 4 lamshaasjes; 4el olijfolie; 2el Gyros-kruiden; 1 varkenshaasje; 6el ketjap manis; 2el sambal brandal; saté-stokjes.





    Bereidingswijze:
    Snijd de kipfilet, de lams- en varkenshaas in dikke lange repen van 3cm dik en 10cm lang.

    Rijg ze aan saté-stokjes, leg ze tussen twee laagjes plastic-folie en sla ze plat met een deegroller.
    Bestrijk de kipsaté met de Thaise pesto en laat ze een uurtje trekken.
    Men de Gyroskruiden met de olijfolie, bestrijk hiermee de lamshaassaté en laat ze een uurtje trekken.
    Meng de ketjap met de sambal, bestrijk hiermee de varkenshaassaté en laat ze een uurtje trekken.
    Rooster de saté op hete barbecue of grill in een paar minuten goudbruin en gaar.
    Geef bij de Griekse saté een kant en klaar knoflooksausje en bij de Taise en Indonesische saté een koud pindasausje van vers gemalen pinda's, op smaak gebracht met limoensap, ketjap manis en Thaïse pestosaus of sambal.

    Wanneer je niet zo van dat buitenlandse gedoe houdt kun je natuurlijk ook je eigen sauzen, marinades, kruiden  en specerijen kiezen.
    Succes en eetsmakelijk!




    03-03-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    02-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geitenbaard in knop en in bloei


    Aardbeientaart


    Bereidingstijd: ca. 25 min.
    Baktijd:          ca. 25 min.
    Versieren:       ca.
    15 min.

    Ingrediënten:
    Boter en bloem om in te vetten en te bestuiven; 6 eierdooiers en 3 eiwitten; 100g + 4el fijne tafelsuiker; 100g bloem; mespunt zout; 500g aardbeien; 1/2 L slagroom; 1 zakje slagroomversteviger; 1 kopje koude sterke (expresso)koffie; 100g mokkachocolade-hagelslag.







    Bereidingswijze:

    Vet een grote ronde taartvorm van 24 cm in met boter en bestuif hem met bloem.
    Klop de eierdooiers met 50g suiker tot het mengsel dik en romig is.
    Voeg 3el koud water toe.
    Sla de eiwitten stijf met 50g suiker en zeef de bloem,
    Spatel eerst het dooiermengsel, dan de gezeefde bloem en het zout door de eiwitten en meng alles luchtig met een spatel (hoe minder wordt geroerd hoe luchtiger de taart wordt!).
    Schep het beslag in de kom en bak de taart in een hete oven (175gr C) in ca. 25min. goudbruin en gaar.
    Keer de taart om op een rooster en laat haar afkoelen.
    Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
    Klop de slagroom met 4lepels suiker en versteviger stijf.
    Snijd de taart horizontaal doormidden en besprenkel de snijvlakken met de koffie.
    Bestrijk 1 plak met een dun laagje slagroom en verdeel 1/3 van de aardbeien erover. Breng daarop weer een laagje slagroom aan en leg de andere plak cake erop.
    Bestrijk de zijkant van de taart met slagroom.
    Strooi de hagelslag op een plat bord, neem de taart tussen 2 handen en rol hem snel door de hagelslag.
    Bestrijk de bovenkant van de taart met een laagje slagroom en leg de aardbeien erop.
    Spuit (met een spuitzak) slagroomtoeven langs de taartrand.

    Veel plezier!



    02-03-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    01-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Limburgs goud


    Limburgs goud

    Of dat nu nostalgie is of omdat ze echt lekkerder zijn (in ieder geval zoeter!), als we in Limburg zijn eten we graag asperges op de traditionele wijze.


    Traditionele Limburgse asperges
    Hoofdgerecht voor 4 personen
    Bereidingstijd ca. 50 min.

    2 kg asperges; 2 tl zout; 100 gr boter; 4 eieren; 600 gr beenham in dunne plakken; 2 eetl fijngehakte peterselie; nootmuskaat.

    Zet de asperges een kwartier voor het schillen in koud water.
    Spoel ze goed af onder de kraan en schil ze zorgvuldig.
    Snijd ongeveer anderhalve cm van de onderzijde af.
    Leg de geschilde asperges in een ruime pan.
    Giet er zoveel koud water bij dat de asperges goed onder water staan, voeg 25 gr boter en het zout toe.
    Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en houd het geheel met gesloten deksel tegen de kook aan. Haal na 8 á 10 min. de pan van het vuur en laat de asperges doorgaren in het kookvocht (ca. 10 min).
    Kook de eieren hard en laat ze onder de koude kraan schrikken.
    Pel en prak de eieren, smelt de resterende boter.
    Verdeel de asperges en de ham over 4 borden. Strooi het ei, de peterselie en een beetje nootmuskaat erover.
    Giet de gesmolten boter erbij; serveer er gekookte nieuwe aardappeltjes bij.

    Asperges zijn ook lekker met lamsham of gerookte zalm.






    Spinazie

    Geen enkel gewas bezit zoveel verscheidenheid van geneeskracht als de spinazie, op voorwaarde dat men hem rauw gebruikt!

    Gekookt is hij zo goed als waardeloos; gekookte spinazie opnieuw opwarmen kan zelfs giftig zijn, omdat de aanwezige nitraten zich om kunnen zetten in nitrieten.
    Spinazie kan men rauw onder de sla mengen of fijnhakken en onder de aardappelpuree mengen (stamppot).

    Spinazie bezit alle stoffen die nodig zijn om het bloed op te bouwen: arseen, koper, jodium, ijzer (3mg/100g), vit.C en bladgroen (chlorofiel).
    Spinazie is goed tegen bloedarmoede, innerlijke bloedingen, hoge bloeddruk, versterking van de aders en huiduitslag.
    Spinazie werkt ontgiftend, ontslakkend en vochtafdrijvend.




    01-03-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    28-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hydrangea en Geranium


     Deze nieuwe Hydrangea-soort laat zich gemakkelijk kort snoeien in het voorjaar, om dan 's zomers weer in volle groei en bloei te komen.
    Bij het planten liefst verse paardenmest door de aarde mengen, dan is het verder nog een kwestie van water geven gedurende enkele jaren!







    Wilhelmina bakgraag...

    Ik heb nog nooit van mijn leven iets gebakken, maar ik verzamel wel graag recepten:

    Kaascake met walnoten
    (voor mensen met een sterke maag!)

    250 gr volkorenbiscuitjes; 200 gr boter; 2 citroenen; 275 gr verse roomkaas; 350 gr kwark; 100 gr gehakte walnoten; 50 gr suiker; 4 eieren.

    Rol de koekjes fijn, smelt de boter en roer deze door de kruimels.
    Smeer een springvorm in met boter en bekleed deze met het koekjesdeeg.
    Rasp de citroenschil en meng deze met de kwark, roomkaas en de suiker en klop er de eieren door.
    Schenk het mengsel in de springvorm en strooi de noten over de taart.
    Bak de taart in een voorverwarmde oven op 175 graden (gaar in een uur).
    Schakel de oven uit, laat de kaastaart afkoelen en serveer met druiven en noten.

    Ga er maar aanstaan. Succes en eet smakelijk!




    Een goede combinatie van de Hydrangea met een rode geranium


    28-02-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 30/11-06/12 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!