Buiten kun je niet veel doen met kwakkelweer, maar binnen kun je lekker de openhaard aanmaken (als je die hebt, natuurlijk)! Wij teren op de houtvoorraad van een omgelegde Berg-den alsook op zijn afgeworpen dennenappels als aanmaakhoutjes. Dat ruikt erg lekker! Het dennenhout brandt erg mooi, waarschijnlijk vanwege de grote hoeveelheid harsolie, die het bevat.
IJsgebakjes
Schep op 4 kant-en-klare gebaksbodems 2 bolletjes roomijs en één lepel vruchtencocktail (blik). Versier de ijsgebakjes met slagroom en garneersnoepjes.
Dit plankje met zilveren vogeltjes is een erfstukje van mijn overleden ouders. Een stukje nostalgie dus. Het souvenier uit 'Het Zwarte Woud'en meegebracht door één van de kinders heeft jarenlang in hun interieur gepronkt. Het hangt nu in ons portiek.
Je maakt een foto van een treurig wintertuintje bij de geburen En bij nader inzien blijkt er dan een kindje naar buiten te gluren Dat gegeven maakt er een speciale dia van!
Witlofsalade met krokante walnoten
3el suiker, 1el water, 20 walnoten, 100g vers geschaafde oude kaas, 300g witlofblaadjes, 1/2 kropje rode sla, 1 bosje rucola, 2 á 3 el citroensap, 1el ahornsiroop, 3el olijfolie.
Smelt de suiker en blus het af met water. Voeg de walnoten toe en caramelliseer ze in 3 tot 5 min. goudbruin. Laat de noten afkoelen en snijd ze in fijne reepjes. Snijd de witlofbladeren los en pluk de rode sla. Maak een dressing van de olijfolie, ahornsiroop en het citroensap. Snijd de witlofbladeren in repen, meng ze met de dressing en laat ze uitlekken. Meng de rucola en de rode sla met de rest van de dressing en verdeel het sla-mengsel over de borden. Maak een bolletjes-salade van de witlof en leg dit op het bedje van rucola en rode sla. Garneer met de walnoten en oude kaas.
Is het waar, ligt daar midden in het bos Een geest tussen de afgevallen bladeren? De blik van het wolfs-oog laat mij niet los De grote tanden , dát moet ik omkaderen!
Strooi zout, suiker en peper over de vis, verpak in aluminiumfolie en laat minstens 24 uur in de koelkast rusten. Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten in een foodprocessor. Roer er de olijfolie door en breng de saus op smaak met azijn, peper en zout. Snijd de forelfilet in dunne plakjes en serveer met een salade, pestosaus en vers brood.
De berk in al zijn pracht en praal Al glinsterend in de zon Het andere lijkt maar kaal Behalve het gazon
Paddestoelen schoonmaken, steeltjes afbreken, onderste stukjes eraf snijden en steeltjes fijnsnipperen. Het uitje fruiten in 3el olie en de paddestoelhoedjes toevoegen. Bak ca. 5 min. onder voortdurend omscheppen met peper en zout. Verdeel over 4 voorverwarmde borden. Rest van de olie verhitten en de knoflook en de fijngehakte steeltjes op hoog vuur kort bakken. Mengsel over de hoedjes verdelen en bestrooien met verse kervel. Maal er wat verse zwarte peper over en serveer met stokbrood.
Dit schilderij werd verkregen door bewerking met Photofiltre, gratis te downloaden van internet en is zeer gebruiksvriendelijk voor een beginner!
Deze dennenappels zijn de vruchten van een spar. Echter alle soorten van sparren, lariksen en dennen vallen onder de familie van de dennen. Dus is de naam dennenappel juist, zo ook de naam van de spar, die we met Kerstmis bezingen als : oh dennenboom...
Was de vis schoon en droog de vis af. Maak insnijdingen en vul deze met stukjes knoflook en citroensap en laat 30 min. marineren. Neem een ovenschaal, giet er een paar lepels olijfolie in en leg de plakjes tomaat samen met de uien in de schaal. Leg de vis op de tomatenplakjes en giet er de wijn over. Strooi er paneermeel en knoflook over en royaal basilicum, breng op smaak met peper en zout. Gaar de vis in 20 min. in een oven van 200 graden. Serveer de forel met gekookte worteltjes en gebakken aardappelen.
Meng mosterdpoeder, honing, azijn, gehakte dille en de eierdooiers. Laat de saus au bain-marie al roerend dikker worden. Breng op smaak met peper en zout en roer er de boter door. Laat de saus goed koud worden, voeg slagroom toe en klop stijf. Serveer de saus met gerookte zalm en een gemengde salade.
Een uitsnede van de orginele foto, waardoor er een flinke vergroting en een schilderachtig effect is ontstaan!
Kalfsentrecôte met dragonsaus (voor 6 personen)
3 kalfsentrecôtes (ca. 300g elk), zout en witte peper (uit de molen), 150g boter, 2dl droge witte wijn (bv Sauvignon), 1 gesnipperd sjalotje, 4dl (kalfs)vleesfond (uit potje), 2tl allesbinder, 3el crème fraîche, 12 verse dragonblaadjes (in smalle draad-reepjes gesneden), 3 à 4 kerstomaatjes, evt. 1 of meer toefjes peterselie.
Om te voorkomen dat het vlees tijdens het bakken krom kan trekken is het verstandig om de vetranden om de 2 cm met de punt van een mesje diep in te snijden. Maak het vlees daarna droog met keukenpapier en wrijf het in met wat zout en peper. Verhit een grote koekenpan en laat de helft van de boter er heet in worden. Leg de rest van de boter op de koudste plek van de koelkast. Wacht tot het schuim op de boter begint weg te trekken en bak de entrecôtes aan weerszijden lichtbruin. Temper daarna de warmtebron en laat nog 7-8 min. zachtjes bakken. Keer het vlees tijdens het bakken nog enkele malen om en verpak de entrecôtes na het bakken in aluminiumfolie. Laat het vlees tenminste 10 min. rusten en verwijder de bakboter dan, op 2el na, uit de pan. Laat het sjalotje er 2 min. zachtjes in fruiten en blus de pan met de wijn. Roer de aanzetsels van de bodem van de pan los en laat alles nog 2 min. koken. Schenk het resterende mengsel door een fijn zeefje in een pannetje, voeg de fond toe en breng alles opnieuw aan de kook. Laat alles zolang koken tot door het indampen niet meer dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Roer allesbinder en créme fraîche door het residu en voeg de dragondraadjes er aan toe. Klop daarna de in 4 stukjes verdeelde ijskoude boter door de saus. Neem het pannetje van de warmtebron op het moment dat de boter nog net niet helemaal in de saus is opgenomen. Blijf dan nog 20-30 sec. in de saus kloppen en roeren. Voeg er naar smaak zout en/of peper aan toe. Snijd elke entecôte in de lengte doormidden en leg ze op een voorverwarmde schaal. Schenk de helft van de saus erover en dien de rest van de saus apart in een sauskom op. Schik gehalveerde kerstomaatjes rondom het vlees en leg er, noodzakelijk is het niet, een of meer toefjes krulpeterselie bij.
Tip:geef er geblancheerde en daarna in wat boter warm gemaakte peultjes, jonge sperzieboontjes of haricot verts en kleine gekookte of gebakken aardappeltjes bij.
De orginele foto, waarvan bovenstaande uitsnede is gemaakt.
De linzen wassen en opzetten met een halve liter koud water en de bouillontabletten en in ca. 40 min. gaar koken. Ui snipperen en in de boter fruiten, in de pan met linzen, ui, tomaten met sap en wijn toevoegen. Nog 5 min. koken, geschilde appel in blokjes snijden en besprenkelen met citroensap. In koekenpan de appel ca. 1min. zachtjes bakken en de kerriepoeder erover strooien. Soep door en door heet laten worden, dan appel erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper, 4dr tabasco en suiker.
200g tagliatelle; 150 gr erwten; 10 muntblaadjes; 50 gr rucola; 100 gr feta-kaas; sap van een halve citroen; 3el olijfolie
Bereidingswijze:
Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing in gezouten water. Giet de pasta af, voeg de gewassen rucola toe en roer tot de rucola slinkt. Kook de erwten in 3 min. beetgaar. Was de muntblaadjes en snij deze in fijne snippers. Voeg citroensap en olijfolie toe, kruimel de feta-kaas door de pasta en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en een weinig zout. Dien alles op en garneer eventueel met zwarte olijven.
vervolg 'missers in de voedingswetenschap' van onze Voedingstherapeute:
Eieren zijn slecht voor je cholesterol
Lange tijd leek de waarschuwing logisch: cholesterol is slecht voor hart en bloedvaten, eidooiers bevatten cholesterol, dus... Inmiddels is aangetoond dat cholesterol in voedingsmiddelen maar een zeer geringe stijging veroorzaakt voor het cholesterolgehalte van het bloed. Het blijken vooral de verzadigde vetzuren in het voedsel te zijn die de cholesterolspiegel verhogen. Al die cholesterolpaniek rond eieren is jarenlang onnodig geweest. Veel eieren eten is wel op een andere manier ongezond. Het is een geconcentreerd voedingsmiddel dat verzuring van de weefsels veroorzaakt, hetgeen weer degeneratieziekten kan veroorzaken zoals reuma en kanker.
Een mooie combinatie van rode Geranium en crême-groen-witte Hortensia, gedecoreerd door boerenpruimen en dennenappels!
De Gelderse roos is een prachtige struik met schermachtige roomwitte bloemen.
Roken sloopt gebit!
Roken kan ernstig tandbederf veroorzaken. Tabaksrook zorgt ervoor dat vullingen niet goed blijven zitten. Er is ook een sterk verband tussen tabak en mondziekten en -infekties. Dus, als je nog niet gestopt bent...
Spinazie
Daar spinazie vit.A, B1, B2, en C bevat, is hij zeer geschikt als babyvoeding. Door de aanwezigheid van sekretine, aktiveert hij de lever, darm en klieren. Vandaar zijn gunstige invloed bij verstopping, lever- en galkwalen(geelzucht). Spinazie bevat, evenals rabarber en zuring, oxaalzuur, welke het nadeel heeft een binding met kalk aan te gaan. De kalk kan hierdoor niet opgenomen worden, maar in zo'n rijk bladgewas, dat bovendien nog fosfor en zwavel bevat, kunnen we het calcium best missen. Men eet geen spinazie om de kalktoevoer te bevorderen! Het oxaalzuur bedraagt 6% en heeft hoogstwaarschijnlijk ook zijn gunstige invloed, hoewel deze niet gekend is.
Dit is mijn lievelingsroos. Vooral in combinatie met groen.
vervolg 'missers in de voedingswetenschap' van onze Voedingstherapeute:
Een beetje dik is gezonder
Lange tijd is gedacht dat iemand die een beetje dik is, gezonder zou zijn. Hij of zij zou dan beter tegen een stootje kunnen. Uit recent bevolkingsonderzoek blijkt dat mensen, die wat dikker zijn sneller last hebben van een verhoogd cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en van gewrichtsklachten. Overgewicht, ook een klein beetje, brengt juist gezondheidsrisico met zich mee en geeft de mens geen betere gezondheid. Maar ondergewicht is natuurlijk ook niet goed!
Dit is het bloempje van een bamboe-soort, waarvan ik de naam niet weet, dus noem ik haar muurbloempje.